Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : nierównomierne naświetlanie Canon 5d Mark II

bio3y
08-10-2012, 20:51
Witam, mam problem z moim 5d MK 2, ostatnio zauważyłem że migawka nie radzi sobie dobrze z pracą ze światłem błyskowym, czas synchronizacji przy użyciu kabla tak by nie było widać zaciemnień wynosi 1/100 sekundy ! powyżej tej wartości część zdjęcia jest niedoświetlona, tak jakbym przekroczył wartość Xsync czyli 1/200, testowane na różnych lampach zarówno przez kabel jak i wyzwalacz radiowy. Tak to się mniej więcej przedstawia i nie ukrywam że jest to irytujące proszę o pomochttp://lime-studio.com/test.jpg

CSI
16-10-2012, 15:26
Proszę zapoznać się z instrukcją obsługi aparatu strona 104.
Czas synchronizacji należy ustawić w przedziale 1/60 s - 1/30 s.

flankerp
26-10-2012, 15:06
Czas synchronizacji należy ustawić w przedziale 1/60 s - 1/30 s.

1/60 1/30 ?

Ja pstrykam na 1/1xx bez problemów na 500D na sankach i na radiu. Dopiero powyżej 1/200 zaczynają się cyrki co jest oczywiste...

rOOmak
13-12-2012, 23:54
Polska instrukcja jest nieprawidłowo(niejednoznacznie) przetłumaczona.

With large studio flash units, since the flash duration is longer set the sync speed within 1/60sec to 1/30sec

W przypadku dużych lamp studyjnych, z uwagi na dłuższe naświetlenie, czas synchronizacji należy ustawić w przedziale od 1/60 s. do 1/30 s.
Słowa kluczowe to "flash duration" i "dłuższe naświetlanie".
O ile ktoś z doświadczeniem z lampami studyjnymi domyśli się o co chodzi to nowicjusz może zostać wprowadzony w błąd.
Czas otwarcia migawki, jest rekomendowany ze względu na czas jaki jest potrzebny, na wyładowanie kondensatorów. Innymi słowy, jeżeli lampa będzie świecić 1/100s, a migawka zamknie się w połowie tego czasu (1/200s) to stracimy sporą część światła(dużo mniej niż połowę) i zdjęcie będzie niedoświetlone. Nowsze (i/lub droższe) lampy oferują krótszy czas błysku. Również lampy z balastem będą oferowały krótszy czas niż monobloki.
Problem z czarnym paskiem natomiast, jest spowodowany słabo rozwiązanym(przestarzałym) systemem synchronizacji migawki z lampami zewnętrznymi.
Migawka po otwarciu, zaczyna się zamykać zanim błysk zdąży zostać wyzwolony. Teoretycznie powinno być możliwe(i jest z lampami systemowymi lub radiem z przeniesieniem TTL) zsynchronizowanie przy 1/200s, ponieważ jest to najkrótszy czas stuprocentowego otwarcia migawki.
Praktycznie przy 1/160s losowo, raz udaje się zsynchronizować a raz nie. Przy 1/125 problem z synchronizacją możliwe że występuje teoretycznie, ale praktycznie jest niezauważalny.

zaix
14-12-2012, 01:06
Ja też miałem podobny problem-u mnie w dawnym 5d2 max czas to było 1/160s a czasem 1/125s (kabel lub radio) . Znajomy swój egzemplarz synchronizował na 1/200 ze studyjnymi. Dużo zależy od egzemplarza i tak jak w większości tego typu wątków-masz może pecha. Instrukcja instrukcją a praktyka i różnice w egzemplarzach to inna bajka. W obecnym egzemplarzu 5d3 u mnie max to 1/160, jeden z członków polecił mi zmianę radiówek na inne i u niego to podobno pomogło. Dziś ma 1/200. Osobiście jednak tego nie sprawdziłem.

CSI
14-12-2012, 13:02
Kolejna teoria spiskowa :( tym razem pomimo tego, że producent opisał dokładnie sytuację w instrukcji obsługi.

zoomi
14-12-2012, 15:59
z piksel kingami mogę robić na 1/8000 :) lampy to Quantuum Dual Power

rOOmak
14-12-2012, 19:25
Kolejna teoria spiskowa :( ?
Podsumowanie dyskusji jako teorii spiskowej bez podania argumentów jest bardzo niegrzeczne i nie na miejscu.
Wiele potwierdzonych faktów historycznych było określane mianem teorii spiskowej w celu dyskredytacji osób rozpowszechniających jakiekolwiek informacje na ten temat.

Stwierdzenie "kolejna teoria spiskowa" nie wnosi nic do dyskusji i świadczy o braku argumentów lub totalnym braku szacunku dla osób prowadzących dyskusję.

punky
14-12-2012, 20:02
Kolejna teoria spiskowa :( tym razem pomimo tego, że producent opisał dokładnie sytuację w instrukcji obsługi.

Krew mnie zalewa jak czytam takie opinie i to w dodatku "autoryzowanego" serwisu.

Co ciekawe jak dotąd rzeczony serwis nie zabrał ani jednego zdania w wątku:
http://www.canon-board.info/autoryzowany-serwis-canon-csi-foto-i-video-67/kalibracja-5d3-sensz-85862/index54.html

kris75
14-12-2012, 20:06
a lampa sprawna?

zaix
15-12-2012, 15:38
Może jeden z bardziej znanych blogów będzie potwierdzeniem "spisku".Identyczne ustawienie, jeden korpus synchronizuje na danej prędkości, drugi nie. Ja sam tego doświadczyłem, ale być może autor strobist ma większy autorytet.

http://strobist.blogspot.com/2010/01/know-your-sync.html. Artykuł wraz z komentarzami.

Pierwszą przygodę z lampami i studio rozpocząłem z inną marką niż Canon, czas synchronizacji wedlug specyfikacji byl 1/250 i taki osiągałem. To był crop ale nie wiem czy ma to znaczenie. Stąd trochę szukałem w sieci, jak w 5d2 musiałem zejść niżej niż deklarowany i nie wiedziałem co jest grane. Instrukcja instrukcją, a doświadczenie swoją drogą. Wedle instrukcji Canon Ci tego nie gwarantuje, że będziesz miał 1/200 w studio, a prawda jest jest taka, że jeden będzie miał 160 a drugi 125.Oczywiście wyzwalacze i lampy mogą mieć znaczenie. Ja używałem chinczyka za 100 zl.

Wiem też, że kingi, o których pisał kolega faktycznie wyciągały nieźle 5d2, ale przy takich czasch kosztem mocy lamp i to znacznie.

Grzesiek_PL
15-12-2012, 16:03
U mnie RF-602 niekiedy potrafiły zostawić czarny pasek z 1/200 ale bardzo rzadko. Przy YN-622C nie spotkałem tego problemu. Używam manualnych lampek YN ;)

Wyzwalacze możesz sprawdzić w łatwy sposób. zrób zdjęcie na 1/400 z manualną lampą na body a później z wyzwalaczem. RF-602 maja większe opóźnienie niż YN-622C. Jak wyzwalacz się spóźni to dół będzie ciemniejszy nawet dla 1/200.

zaix
15-12-2012, 19:45
z 5d2 właśnie miałem YN 602 i czas tak max to 1/160 a bezpieczny 1/125. Nie było szans na 1/200-zawsze spory pasek. Teraz te same wyzwalacze na 5d3 i czas 160 jest OK. Kolega z forum podpowiedział mi , że na YN 622C spokojnie 5d3 jedzie na 1/200. Póki co nie mam. Tak więc kolejna osoba to potwierdza. Na twoim miejscu sprawdził bym właśnie 622C. Wszystko to tyczy się lamp studyjnych. Może się mylę ale 1/200 na systemowej chyba zawsze powinna dać radę, z radiem czy bez? Skorygujcie mnie jeśli się mylę. O ile pamiętam z systemową nie miałem problemów.

Grzesiek_PL
15-12-2012, 20:59
Tak jak wcześniej, moim zdaniem jest to problem wyzwalaczy. 5D II z YN-622C chodzą bardzo dobrze. RF-602 mają większe opóźnienie i nie są powtarzalne w 100%.

Może się mylę ale 1/200 na systemowej chyba zawsze powinna dać radę, z radiem czy bez?
Zależy od jakości wyzwalacza, tutaj przykład z 500D gdzie jego czas synchronizacji jest 1/200s, kiedyś to testowałem, teraz mi się nie chce z YN-622C ale efekt jest podobny (mam dość fotograficznych testów :mrgreen:).

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img801.imageshack.us/img801/2042/rfvsking.jpg)

artd4
16-12-2012, 02:05
wpis Grześka _PL powinien zostać oznaczony jako najrozsądniejszy i najbardziej pomocny.
Dzięki Ci kolego,że chciało Ci się naświetlić (dosłownie) sprawę.
Oby więcej takicj pomocnych kolegów było na tym forum
Mnie ten wpis( jak i innych kolegów) w tym temacie baaardzo pomógł

zaix
16-12-2012, 11:12
Zgadzam się. Również dzięki. Przydatna wskazówka .