Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: nierównomierne naświetlanie Canon 5d Mark II

bio3y
    Guest

Domyślnie nierównomierne naświetlanie Canon 5d Mark II

Witam, mam problem z moim 5d MK 2, ostatnio zauważyłem że migawka nie radzi sobie dobrze z pracą ze światłem błyskowym, czas synchronizacji przy użyciu kabla tak by nie było widać zaciemnień wynosi 1/100 sekundy ! powyżej tej wartości część zdjęcia jest niedoświetlona, tak jakbym przekroczył wartość Xsync czyli 1/200, testowane na różnych lampach zarówno przez kabel jak i wyzwalacz radiowy. Tak to się mniej więcej przedstawia i nie ukrywam że jest to irytujące proszę o pomoc

Domyślnie Odp: nierównomierne naświetlanie Canon 5d Mark II

Proszę zapoznać się z instrukcją obsługi aparatu strona 104.
    Czas synchronizacji należy ustawić w przedziale 1/60 s - 1/30 s.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Czas synchronizacji należy ustawić w przedziale 1/60 s - 1/30 s.
    1/60 1/30 ?

Ja pstrykam na 1/1xx bez problemów na 500D na sankach i na radiu. Dopiero powyżej 1/200 zaczynają się cyrki co jest oczywiste...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Uzależniony

Polska instrukcja jest nieprawidłowo(niejednoznacznie) przetłumaczona.
    With large studio flash units, since the flash duration is longer set the sync speed within 1/60sec to 1/30sec
    W przypadku dużych lamp studyjnych, z uwagi na dłuższe naświetlenie, czas synchronizacji należy ustawić w przedziale od 1/60 s. do 1/30 s.
    Słowa kluczowe to "flash duration" i "dłuższe naświetlanie".
    O ile ktoś z doświadczeniem z lampami studyjnymi domyśli się o co chodzi to nowicjusz może zostać wprowadzony w błąd.
    Czas otwarcia migawki, jest rekomendowany ze względu na czas jaki jest potrzebny, na wyładowanie kondensatorów. Innymi słowy, jeżeli lampa będzie świecić 1/100s, a migawka zamknie się w połowie tego czasu (1/200s) to stracimy sporą część światła(dużo mniej niż połowę) i zdjęcie będzie niedoświetlone. Nowsze (i/lub droższe) lampy oferują krótszy czas błysku. Również lampy z balastem będą oferowały krótszy czas niż monobloki.
    Problem z czarnym paskiem natomiast, jest spowodowany słabo rozwiązanym(przestarzałym) systemem synchronizacji migawki z lampami zewnętrznymi.
    Migawka po otwarciu, zaczyna się zamykać zanim błysk zdąży zostać wyzwolony. Teoretycznie powinno być możliwe(i jest z lampami systemowymi lub radiem z przeniesieniem TTL) zsynchronizowanie przy 1/200s, ponieważ jest to najkrótszy czas stuprocentowego otwarcia migawki.
    Praktycznie przy 1/160s losowo, raz udaje się zsynchronizować a raz nie. Przy 1/125 problem z synchronizacją możliwe że występuje teoretycznie, ale praktycznie jest niezauważalny.

Początki nałogu

Ja też miałem podobny problem-u mnie w dawnym 5d2 max czas to było 1/160s a czasem 1/125s (kabel lub radio) . Znajomy swój egzemplarz synchronizował na 1/200 ze studyjnymi. Dużo zależy od egzemplarza i tak jak w większości tego typu wątków-masz może pecha. Instrukcja instrukcją a praktyka i różnice w egzemplarzach to inna bajka. W obecnym egzemplarzu 5d3 u mnie max to 1/160, jeden z członków polecił mi zmianę radiówek na inne i u niego to podobno pomogło. Dziś ma 1/200. Osobiście jednak tego nie sprawdziłem.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Kolejna teoria spiskowa tym razem pomimo tego, że producent opisał dokładnie sytuację w instrukcji obsługi.

Uzależniony

z piksel kingami mogę robić na 1/8000 lampy to Quantuum Dual Power

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta
    Kolejna teoria spiskowa ?
    Podsumowanie dyskusji jako teorii spiskowej bez podania argumentów jest bardzo niegrzeczne i nie na miejscu.
    Wiele potwierdzonych faktów historycznych było określane mianem teorii spiskowej w celu dyskredytacji osób rozpowszechniających jakiekolwiek informacje na ten temat.

Stwierdzenie "kolejna teoria spiskowa" nie wnosi nic do dyskusji i świadczy o braku argumentów lub totalnym braku szacunku dla osób prowadzących dyskusję.

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta
    Kolejna teoria spiskowa tym razem pomimo tego, że producent opisał dokładnie sytuację w instrukcji obsługi.
    Krew mnie zalewa jak czytam takie opinie i to w dodatku "autoryzowanego" serwisu.

Co ciekawe jak dotąd rzeczony serwis nie zabrał ani jednego zdania w wątku:
    http://www.canon-board.info/autoryzo...2/index54.html
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

a lampa sprawna?
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant