Zobacz pełną wersję : z trabanta na 350D. czy warto?
Il fuoco
09-02-2006, 17:30
Już półtora roku męczę trabanta.Bardzo go lubię, bardzo, bardzo pasuje mi jego ergonomia (albo jak kto woli jej brak).mam go zgripowanego więc jest to jest kawał plastiku. przeszedł ze mną nie jedno i za to go cenię. ale ostatnio gdy już poznałem jego możliwości do końca a przynajmniej tak mi się wydaje potwornie zaczęło mnie irytować to, jak długo zapisuje pliki na karte i ilość zdjęć w serii. ktoś może pomyśleć że chciałbym poprostu mieć coś nowszego żeby szybciej pstrykało. ale gdyby nie problem z prędkością 300D nie zmieniłbym go nawet na 20D.jestem do niego przywiązany.nawet przebolał bym max 4 zdjęcia w serii bo tyle mi spokojnie starcza.ale czas zapisywania na CF to kompletna porażka.
350 to też nie demon prędkości ale jak da się jakość M i włączy seryjne to troszkę można postrzelać - jest mi to niezbędnie potrzebne do zdjęć które robię i które będę robił jeszcze jakiś czas - PLS - czyli liga siatkówki kobiet.
w 350 odstrasza mnie materiał jakim jest pokryte body, to że wszelkie opcje typu ISO pokazują się na dużym LCD i to jak się go trzyma.bez gripa jest jak wyżej - kompletna porażka.
za przemawia prędkość zapisywania i jakość zdjęć na wyższych ISO - też mi to przeszkadza w trabancie jako że często robię na iso 1600.
zmienilibyście 300D na 350D tylko dlatego że jest szybszy (jeśli byłoby Wam to naprawdę potrzebne? )
bo ja już sam nie wiem...
20D w tym momencie chyba nie ma sensu kupować jak "zaraz" będzie jakieś 50D czy 35D czy 30D.
na 1 narazie mnie nie stać.
co radzicie?
(jeszcze raz podkreślam że zamiana nie ma być w formie kaprysu pt. "a kupie sobie nowszy" bo nie potrzebuję nowszego tylko szybszego Canona).
EDIT: jakby ktoś pytał - tak, mam kartę HS.
Pszczola
09-02-2006, 17:39
Moim zdaniem sam sobie odpowiedziales na twoje pytanie we wlasnym poscie. Nikt za Ciebie nie podejmnie decyzji. Ocen ograniczenia, ktore znasz i zastanow sie czy warto Ci sprzet zmienic.
Il fuoco
09-02-2006, 17:41
i właśnie o to chodzi:) szukam poparcia i/lub usprawiedliwienia swoich przemyśleń które mogą zmienić się w działania...
co radzicie?
Poczekaj na PMA. Odczekaj 7-14 dni i kup 20D.
EDIT: jakby ktoś pytał - tak, mam kartę HS.
Ktoś nie pyta. Ktoś mówi: sandisk ultra II lub extreme III. Przy sporcie, różnice zaprocentują, chociażby z powodu słabego bufora (6 klatek i stop)
Przepraszam, że z grubej rury: czym chcesz klikać tą siatkówkę? S-F odpada - za wolny, 50mm to za krótko.
DoMiNiQuE
09-02-2006, 17:45
Il fuoco, no ja bym sie na Twoim miejscu mocno zastanowil :mrgreen: http://canon-board.info/showthread.php?t=4837
Tomasz1972
Jakiś czas temu , korzystając z 300D zastanawiałem się nad kupnem 20D , ale z przyczyn finansowych ( niespodziewany wydatek) kupiłem 350D .
Najważeniejsze różnice to, według mojej oceny :
szybszy AF działający prawidlowo w słabszym oświetleniu.
więcej zdjęć w serii , przydatne nawet w studiu , gdy chcemy zfotografować dynamicznie modelkę lub modela ( nie mówiąc o reporterce).
wygodniejszy grip , pozwalający łatwiej trzymać aparat przy zdjęciach w pionie ( w 300D był za szeroki )
Niższe szumy przy wyższych ISO
Dużo większa dokładność naświetlania , zarówno przy oświetleniu zastanym jaki i błysku , gdzie idzie odczuć działanie E-TTL II.
Ze względu że większość kadrów wykonuję bez potrzeby późniejszego kadrowania , nie wspominam o większej matrycy.
Ogólnie jestem zadowolony ze zmiany :-) :-) :-)
Il fuoco
Ktoś nie pyta. Ktoś mówi: sandisk ultra II lub extreme III. Przy sporcie, różnice zaprocentują, chociażby z powodu słabego bufora (6 klatek i stop)
Przepraszam, że z grubej rury: czym chcesz klikać tą siatkówkę? S-F odpada - za wolny, 50mm to za krótko.
robię 50.mam karnet VIP i łaże gdzie chcę. w praktyce wygląda to tak że stoję przy sędziach albo robię zdjęcia z góry z loży lub idealnie równolegle do siatki z wys. jakichś 3 lub 4 m jak jest TVP - włażę na ich platformę i stamtąd robię. czasem z loży użyję 135. najlepsze że 135 mam na m42 i nawet nieraz coś wyjdzie. ale generalnie to z miejsc w których przeważnie jestem 50 spokojnie starcza.
Il fuoco
09-02-2006, 17:46
'] Il fuoco, no ja bym sie na Twoim miejscu mocno zastanowil :mrgreen: http://canon-board.info/showthread.php?t=4837
nie musiałeś tego robić:mrgreen:
a ja specjalnie nic o tym nie mówiłem w tym poście:)
DoMiNiQuE
09-02-2006, 17:51
nie musiałeś tego robić:mrgreen:
Przepraszam, nie moglem sie powstrzymac :grin:
A tak serio. Mnie tez denerwuje mulowatosc 300D ...ale generalnie na szybkosci to za abrdzo mi nie zalezy. Do 'ograniczen' tez sie przyzyczailem i potrafie z nimi zyc :) Dlatego ja na razie nie widze sensu aby zmieniac sprzet.
Il fuoco
09-02-2006, 17:56
']Przepraszam, nie moglem sie powstrzymac :grin:
A tak serio. Mnie tez denerwuje mulowatosc 300D ...ale generalnie na szybkosci to za abrdzo mi nie zalezy. Do 'ograniczen' tez sie przyzyczailem i potrafie z nimi zyc :) Dlatego ja na razie nie widze sensu aby zmieniac sprzet.
no ja też "staram się z tym żyć"...
ale coraz gorzej mi to idzie.
Il fuoco
09-02-2006, 17:59
przewidywana (niekoniecznie sugerowana przez Canona) cena detaliczna brutto body 20D to ..... ??
Paprochwbody
09-02-2006, 18:08
Myślę, że spadnie do 3,5 tys (alledrogo, Stodoła), a wtedy trzeba dwudziechę łykać, póki nówki w handlu. Gdy aparat jest szybszy, myśli się już innymi kategoriami, problem szybkości przetwarzania danych w zasadzie (przy odpowiedniej karcie) nie jest odczuwalny.
Przesiadłem się z trabiego na 20D. Przy dużych łapach (moich) wygodny, a 350 (nie chcę wzniecać dyskusji!!!) wygodny inaczej. 20D to klasa, tylko jeszcze mi jaśniejsze szkiełko potrzebne...
Il fuoco
09-02-2006, 18:09
no właśnie. 350 wygodny inaczej:) a jak do 20 podepne gripa to już będzie całkiem miodzio:)
Tomasz Golinski
09-02-2006, 19:34
ja swojego 300 na 350 nie zamierzam zmienić. szybkości nie potrzebuje, a głupia zmiana iso niestety boli.
Jak brakuje bufora to dokup drugą 300 i będziesz miał 2x tyle zdjęć ;)
Co do superszybkich kart, to rzuć okiem tu: http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-6425
Ponadto: mierzyliśmy kiedyś z Tytusem rzeczywiste różnice w szybkości zapisu (z uwzględnieniem szybkości proca itd.) i wyszły jeszcze mniej istotne niż wynika z tabeli.
jest mi to niezbędnie potrzebne do zdjęć które robię i które będę robił jeszcze jakiś czas - PLS - czyli liga siatkówki kobiet.
Nie rozumiem wiec twojego dylematu :roll: w odniesieniu do pogrubionego slowa.
Il fuoco
09-02-2006, 19:53
Vitez - dlatego też napisałem w 3 poście bodajże, że szukam usprawiedliwienia dla moich rozważań które mogą się przerodzić w czyny.
Tomasz - nie taka głupia ta zmiana ISO bo skraca czas... a to się dla mnie liczy.
Tomasz Golinski
09-02-2006, 19:54
Tomasz - nie taka głupia ta zmiana ISO bo skraca czas... a to się dla mnie liczy.
Ja miałem na myśli, że w 350d jest to głupio rozwiązane. To że sama zmiana ma sens to wiem :] Z drugiej strony: ile razy w ciągu meczu zmieniasz iso?
Il fuoco
09-02-2006, 19:56
ze 3 razy średnio...
a z tym wyświetlaniem ISO i nie tylko w 350D to naprawdę... jak to zobaczyłem to pomyślałem że Canon sobie jaja robi z userów...
ze 3 razy średnio...
a z tym wyświetlaniem ISO i nie tylko w 350D to naprawdę... jak to zobaczyłem to pomyślałem że Canon sobie jaja robi z userów...
Bo tak jest! Canon musi sztucznie ograniczać funkcjonalność aparatów by nie nie szkodziły sobie wzajemnie. Jakość zdjęć w większości przypadków jest taka sama dla większości użytkowników.
Ostatnio na plrfc fajnie pisali o tym fotomania i Janko z Krakowa.
350D -> bardzo małe body, trudna nawigacja.
Nie koliduje z 10/20D
20D -> ograniczenie bufora do 6 zdjęć.
Nie koliduje z 1D2
5D-> korpus z 10/20D
Nie koliduje z 1Ds2
Il fuoco
09-02-2006, 20:08
próbował ktoś kiedyś tak w domowym zaciszu stworzyć aparat-frankensteina-ideał?
wziac body od 1dsmk2
matryce od 5D
bufor od 1dsmk2n
digic II - wiadomo
reszta mnie nie interesuje
Widzisz i tu niestety ideał dla każdego jest inny,ja niestety wolałbym mniejsze body ze względu na plenery.
DoMiNiQuE
09-02-2006, 23:40
próbował ktoś kiedyś tak w domowym zaciszu stworzyć aparat-frankensteina-ideał?
wziac body od 1dsmk2
matryce od 5D
bufor od 1dsmk2n
digic II - wiadomo
A cena jak za 300D :) ...cos mi sie wydaje, ze tylko w Erze Ci tak dopasuja :mrgreen:
Il fuoco
09-02-2006, 23:41
:):) cena niechby 5D była nawet:) dlaczego marketingowcy Canona nas nie słuchają:( przecież oni by tego sprzedali więcej niż by mogli wyprodukować.
W cenie 5D ? , w Polsce ? Wątpie :cool:
Il fuoco
09-02-2006, 23:51
ogólnie.nie tylko w samej Polsce.przecież na świecie brakuje ludzi z 1 i 5.
do tego jakiś 400D z cropem a'la 20 D z magnezową obudową żeby się ludziom wydawało że mają profi - to w cenie 800 euro i byłby spokój.
DoMiNiQuE
09-02-2006, 23:52
W cenie 5D ? , w Polsce ? Wątpie :cool:
Pewnie, bo takiego body Canon (jak zapewnie kazda inna firma) nigdy nie wyprodukuje. Nie na tym polega marketing i robienie kasy 8)
Il fuoco
09-02-2006, 23:54
']Pewnie, bo takiego body Canon (jak zapewnie kazda inna firma) nigdy nie wyprodukuje. Nie na tym polega marketing i robienie kasy 8)
no fakt.oni wiedzą co robić żeby zarobić.ale może za parę lat jak ukończę studia o tym co robić żeby zarobić wybiorę się do Canona, pokażę im stertę papierów z kursami i egzaminami itp..... i kopną mnie w cztery litery:)
ja tu tylko taką litanie marzeń z mojego punktu widzenia przedstawiam...
A właśnie apropos tak sie kiedyś zastanwiałem czy np szefowie Canona ci z samego topu, (zakładając, że prywatnie lubia fotografować) robią sobie takie special edition. Np w body 1ds jakaś eksperymetalna matryca 39 mpix , nie szumiaca oczywiście przeznaczona do montażu na rynek w roku 2015, tudzież szkiełko 10-500/f1.2 o jakości optycznej nieporównywalnej z niczym obecnie produkowanym itd itp. Takie gadżety o których marzą pasjonaci fotografii usmiechając sie przy tym bo wiedzą, że coś takiego nie istnieje. Ale czy napewno...? The truth is out there... :mrgreen:
Il fuoco
10-02-2006, 00:05
to jak kami? kupujemy po noktowizorze,czarny strój z wielką literą N na klacie, zółte majtki,zółtą pelerynę,i uszczelnione hełmy (tak dla ściemy żeby jakby co było na żółtych). z tym ekwipunkiem jedziemy do japonii, odnajdujemy domy bossów, robimy rozeznanie w terenie, wracamy i informujemy świat co będzie w 2015 roku:D ?? a fotki oczywiście będziemy robić 1ds bo czym innym:)
panowie, pora iść spać! :twisted:
już po dobranocce :twisted:
Ale X-files jeszcze trwa :twisted:
Il fuoco
10-02-2006, 00:14
:D haa:D
z trabanta na 350D. czy warto?
IMHO - Warto .
( jam to popełnił :mrgreen: tak mi doradzili koledzy z CB i nie żałuje !! )
Oj, ja sprzedalem swoje 300d bo zachcialo mi sie lepszego iso 800 z 350d...
Wiedzialem ze 350d jest troche mniej ergonomiczy ale... przypadkiem bylem w MM wiec przymierzylem aparat do reki i... poprosilem pana zeby pokazal 20d :)
A tak serio to nie wiem, ale jak dla mnie 350-ka jest nie uzywalna, grip jest cieniutki szczegolnie w dolnej czesci i nijak nie da sie tego zlapac (...moze to dlatego ze lape mam spora?)
No i tak wymodzilem, najpierw sprzedalem pozniej sprawdzilem... Teraz zaluje i czekam na obnizke cen 20d, lub kupie na wiosne spowrotem 300d...
PS. Jak dla mnie 20d i 300d porownywalnie leza w reku, nawet nie wiem czy 300d nie lepiej...
Pozdr.
Konrad L
Il fuoco
10-02-2006, 11:41
z tym lepszym leżeniem 300D niż 20D w ręce to bez przesadyzmu może:)
a o ergonomii 350 nie ma się co rozpisywać. każdy ma swoje gusta tylko dziwne że tak wiele osób ma podobne jak nie takie same dot. tej sprawy:)
chyba że chcesz się zamienić za odpowiednio niską (czy jak pewnie wolisz Ty wysoką) dopłatą:twisted: ale to nie ten dział:)
i właśnie o to chodzi:) szukam poparcia i/lub usprawiedliwienia swoich przemyśleń które mogą zmienić się w działania...
Miałem praktycznie takie same przemyślenia i taki sam dylemat. Doszedłem do wniosku, że przesiadka na 350tke jest bez sensu (w moim przypadku). Utwierdził mnie w tym mój znajomy, który prowadzi sklep foto, opowiadając o ilości reklamacji 350D (upszedzajc falę oburzenia uprzedzam, że to nie moja opinia, a mojego znajomego, ja 350tke znam tylko ze sklepu). Tak więc czekam, aż wyjdzie 30D (czy jak to się będzie nazywać) i wtedy kupuję 20D.
Tu nie ma żadnego sadyzmu, przesadyzmu ani nic takiego.
Oba aparaty mają praktycznie identyczne gabaryty (różnice dochodzą w porywach do 7mm). Pójdź na dpreview i poogladaj sobie:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos300d/page3.asp
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos20d/page4.asp
Przy tym 300D ma nieco bardziej wyprofilowany uchwyt w miejscu, gdzie ląduje środkowy palec i może właśnie dlatego niektórym osobom lepiej leżeć w ręce.
http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS300D/Images/allroundview.jpg
http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS20D/Images/allroundview.jpg
Pamiętaj ze mówimy TYLKO o leżeniu w ręce. Patrząc na ergonomię całościowo, to chyba wiadomo - tylne kółko, joystick w 20D robią swoje i nie ma dyskusji, kto górą.
Co do tematu: 300D --> 350D ja bym nie zmieniał w tym samym segmencie. I sam nie zmieniam. Zmienię dopiero na jakiś dwucyfrowy. W analogu to nawet dwie "półki" przeskoczyłem 3000 --> 50 :-)
Witam,
mialam ten sam dylemat(ale krotko).Przy wyborze 10D 300D
a o ergonomii 350 nie ma się co rozpisywać. każdy ma swoje gusta tylko dziwne że tak wiele osób ma podobne jak nie takie same dot. tej sprawy:)
chyba że chcesz się zamienić za odpowiednio niską (czy jak pewnie wolisz Ty wysoką) dopłatą:twisted: ale to nie ten dział:)
Tu nie ma przesady tak jest, chociaz pewnie ma znaczenie to ze sie przyzwyczailem do 300d, w koncu uzywalem go ponad rok. (Tak jak ktos ponizej zauwazyl, chodzi mi o sam uchwyt, o wygodzie uzytkowania sie nie wypowiadam bo nie bawilem sie 20-ka.)
Nie bardzo wiem o co chodzi z ta zamiana? :) Ja obecnie nie mam zadnego aparatu :)
Pozdr.
Konrad L
Witam ,
dokoncze bo cos mi wczesnie wyslalo .Roznica w cenie 300 D 10 D byla tak znaczna ze nie bylo wyboru.Sadze ze w ciagu 2-3 tygodni 20 d bedzie chodzil
za 3-3,5 tys. wiec wtedy nie bedzie sensu ladowac sie w 350 D.(tym bardziej , ze 300 i 350 to ten sam segment)Ja juz postanowilam w listopadzie i teraz czekam tym bardziej ,ze mam na czym pracowac (no i mam juz akcesoria)
Pozdrawiam
kurde :) jak tak patrze to wszyscy maja ten sam sprytny plan, odczekania 2 tyg po premierze 30d/35d. Bedziemy tak czekac az znikna z rynku ;)
Tak szybko nie znikna.300 D jest do dzis dostepne
300d wirtualnie jest, ale w sklepie raczej nie do kupna juz, jedynie refubrishe z allegro... No i 300-ka z tego co pamietam nie zostala wycofana ze sprzedazy po wejsciu 350d tylko jakis czas rownolegle byly sprzedawane.
20stka do 3 k zł :?: No chyba, że z allegro z tzw gwarancją sprzedawcy
Il fuoco
10-02-2006, 23:43
mi by gwarancja sprzedawcy nie przeszkadzala... w sumie aparatem robi się zdjecia. gorzej jak cos siada. najpierw bym przetestował na kazdy mozliwy sposob i tyle.
300 D nadal lezy na polce w FOTOJOKERZE.
Wiesz Ilfuoco jak się ciuła przez rok na sprzęt to zdecydowanie wole taki z gwarancją producenta i z dowodem zakupu nawet jak jest 200-300 zł droższy
Il fuoco
10-02-2006, 23:55
Wiesz Ilfuoco jak się ciuła przez rok na sprzęt to zdecydowanie wole taki z gwarancją producenta i z dowodem zakupu nawet jak jest 200-300 zł droższy
jeśli 200 czy 300 zł droższy to oczywiście że tak. ale za >500 zł bym się już powoli zastanawiał.
piotrzon
26-02-2006, 16:21
Miałem niedawno podobny dylemat. Efekt jest taki, że zdecydowałem się na 350 i... nie żałuję. Warto dokonać zamiany ze względu na szybkość, i mniejsze szumy. Niestety mniejsze są nie tylko one, ale i cały aparat :) Bez Grip'a ani rusz. Pozdr.!