Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: z trabanta na 350D. czy warto?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie z trabanta na 350D. czy warto?

Już półtora roku męczę trabanta.Bardzo go lubię, bardzo, bardzo pasuje mi jego ergonomia (albo jak kto woli jej brak).mam go zgripowanego więc jest to jest kawał plastiku. przeszedł ze mną nie jedno i za to go cenię. ale ostatnio gdy już poznałem jego możliwości do końca a przynajmniej tak mi się wydaje potwornie zaczęło mnie irytować to, jak długo zapisuje pliki na karte i ilość zdjęć w serii. ktoś może pomyśleć że chciałbym poprostu mieć coś nowszego żeby szybciej pstrykało. ale gdyby nie problem z prędkością 300D nie zmieniłbym go nawet na 20D.jestem do niego przywiązany.nawet przebolał bym max 4 zdjęcia w serii bo tyle mi spokojnie starcza.ale czas zapisywania na CF to kompletna porażka.
    350 to też nie demon prędkości ale jak da się jakość M i włączy seryjne to troszkę można postrzelać - jest mi to niezbędnie potrzebne do zdjęć które robię i które będę robił jeszcze jakiś czas - PLS - czyli liga siatkówki kobiet.
    w 350 odstrasza mnie materiał jakim jest pokryte body, to że wszelkie opcje typu ISO pokazują się na dużym LCD i to jak się go trzyma.bez gripa jest jak wyżej - kompletna porażka.
    za przemawia prędkość zapisywania i jakość zdjęć na wyższych ISO - też mi to przeszkadza w trabancie jako że często robię na iso 1600.
    zmienilibyście 300D na 350D tylko dlatego że jest szybszy (jeśli byłoby Wam to naprawdę potrzebne? )
    bo ja już sam nie wiem...
    20D w tym momencie chyba nie ma sensu kupować jak "zaraz" będzie jakieś 50D czy 35D czy 30D.
    na 1 narazie mnie nie stać.
    co radzicie?
    (jeszcze raz podkreślam że zamiana nie ma być w formie kaprysu pt. "a kupie sobie nowszy" bo nie potrzebuję nowszego tylko szybszego Canona).

EDIT: jakby ktoś pytał - tak, mam kartę HS.
    Ostatnio edytowane przez Il fuoco ; 09-02-2006 o 17:34
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Moim zdaniem sam sobie odpowiedziales na twoje pytanie we wlasnym poscie. Nikt za Ciebie nie podejmnie decyzji. Ocen ograniczenia, ktore znasz i zastanow sie czy warto Ci sprzet zmienic.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

i właśnie o to chodzi szukam poparcia i/lub usprawiedliwienia swoich przemyśleń które mogą zmienić się w działania...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Il fuoco
    co radzicie?
    Poczekaj na PMA. Odczekaj 7-14 dni i kup 20D.
    EDIT: jakby ktoś pytał - tak, mam kartę HS.
    Ktoś nie pyta. Ktoś mówi: sandisk ultra II lub extreme III. Przy sporcie, różnice zaprocentują, chociażby z powodu słabego bufora (6 klatek i stop)
    Przepraszam, że z grubej rury: czym chcesz klikać tą siatkówkę? S-F odpada - za wolny, 50mm to za krótko.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Il fuoco, no ja bym sie na Twoim miejscu mocno zastanowil http://canon-board.info/showthread.php?t=4837

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Jakiś czas temu , korzystając z 300D zastanawiałem się nad kupnem 20D , ale z przyczyn finansowych ( niespodziewany wydatek) kupiłem 350D .
    Najważeniejsze różnice to, według mojej oceny :
    szybszy AF działający prawidlowo w słabszym oświetleniu.
    więcej zdjęć w serii , przydatne nawet w studiu , gdy chcemy zfotografować dynamicznie modelkę lub modela ( nie mówiąc o reporterce).
    wygodniejszy grip , pozwalający łatwiej trzymać aparat przy zdjęciach w pionie ( w 300D był za szeroki )
    Niższe szumy przy wyższych ISO
    Dużo większa dokładność naświetlania , zarówno przy oświetleniu zastanym jaki i błysku , gdzie idzie odczuć działanie E-TTL II.
    Ze względu że większość kadrów wykonuję bez potrzeby późniejszego kadrowania , nie wspominam o większej matrycy.
    Ogólnie jestem zadowolony ze zmiany :-) :-) :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Poczekaj na PMA. Odczekaj 7-14 dni i kup 20D.

Ktoś nie pyta. Ktoś mówi: sandisk ultra II lub extreme III. Przy sporcie, różnice zaprocentują, chociażby z powodu słabego bufora (6 klatek i stop)
    Przepraszam, że z grubej rury: czym chcesz klikać tą siatkówkę? S-F odpada - za wolny, 50mm to za krótko.
    robię 50.mam karnet VIP i łaże gdzie chcę. w praktyce wygląda to tak że stoję przy sędziach albo robię zdjęcia z góry z loży lub idealnie równolegle do siatki z wys. jakichś 3 lub 4 m jak jest TVP - włażę na ich platformę i stamtąd robię. czasem z loży użyję 135. najlepsze że 135 mam na m42 i nawet nieraz coś wyjdzie. ale generalnie to z miejsc w których przeważnie jestem 50 spokojnie starcza.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Il fuoco, no ja bym sie na Twoim miejscu mocno zastanowil http://canon-board.info/showthread.php?t=4837

nie musiałeś tego robić

a ja specjalnie nic o tym nie mówiłem w tym poście

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

nie musiałeś tego robić
    Przepraszam, nie moglem sie powstrzymac :grin:

A tak serio. Mnie tez denerwuje mulowatosc 300D ...ale generalnie na szybkosci to za abrdzo mi nie zalezy. Do 'ograniczen' tez sie przyzyczailem i potrafie z nimi zyc Dlatego ja na razie nie widze sensu aby zmieniac sprzet.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Przepraszam, nie moglem sie powstrzymac :grin:

A tak serio. Mnie tez denerwuje mulowatosc 300D ...ale generalnie na szybkosci to za abrdzo mi nie zalezy. Do 'ograniczen' tez sie przyzyczailem i potrafie z nimi zyc Dlatego ja na razie nie widze sensu aby zmieniac sprzet.
    no ja też "staram się z tym żyć"...
    ale coraz gorzej mi to idzie.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów