Zobacz pełną wersję : Canon 350D + matówka
Tomasz Urbanowicz
09-02-2006, 09:18
Witam
Czy ktoś ma doświadczenie z wyjęciem/wymianą matówki w 350D i mógłby się tym doświadczeniem podzielić? Chciałbym ją sobie poprawić, ale nie wiem za co się zabrać :)
Z góry dziękuję za odpowiedź
Riccardo
09-02-2006, 10:28
Witam
Czy ktoś ma doświadczenie z wyjęciem/wymianą matówki w 350D i mógłby się tym doświadczeniem podzielić? Chciałbym ją sobie poprawić, ale nie wiem za co się zabrać :)
Z góry dziękuję za odpowiedź
Bylo, poszukaj.
Zarowno tutaj jak i na pl.rec.foto.cyfrowa
DoMiNiQuE
09-02-2006, 10:31
Nic prostszego :) Tutaj (http://www.katzeyeoptics.com/ccp51/media/images/files/Replace_focsuing_screen_20D.pdf) (PDF) masz to ladnie zobrazowane.
Dla ulatwienia dodam, ze wystarczy pociagnac w glab aparatu ten dynks zaznaczony strzalka :)
P.S
Nie zapomnij, ktora strona byla wlozona ...ja mialem z tym problemy (generalnie do teraz nie wiem czy ja dobrze wlozylem :mrgreen: )
Tomasz Urbanowicz
09-02-2006, 10:55
Wielkie dzięki :)
A nie wie ktoś, czy można gdzieś kupić samą matówkę? Bo przy próbie czyszczenia zrobiłem małą rysę ( na szczęście nie przeszkadza), ale do późniejszej odsprzedaży chciałem to naprawić.
DoMiNiQuE
09-02-2006, 11:10
A nie wie ktoś, czy można gdzieś kupić samą matówkę? Bo przy próbie czyszczenia zrobiłem małą rysę ( na szczęście nie przeszkadza), ale do późniejszej odsprzedaży chciałem to naprawić.
Matowke kupisz u milych panow na zytniej ;) albo tutaj (http://www.katzeyeoptics.com/cat--Canon-DSLR-s--cat_canon.html) (matowka z rastrem)
Tomasz Urbanowicz
09-02-2006, 14:01
Ciekaw jestem ile u tych miłych panów kosztuje matówka do 350D. Ktoś może wie?
Tomasz Urbanowicz
09-02-2006, 18:07
Poza tym, zalozyles juz wczesniej praktycznie identyczny watek;
http://canon-board.info/showthread.php?t=8478
po co powielac?
Ano właśnie...
Pozdrawiam
Tomasz Urbanowicz
12-02-2006, 15:08
Wyjąłem, przeczyściłem matówkę, ale...
Być może źle rozumuję, ale czy diodki autofocusa (czerwone punkciki) nie powinny znajdować się za matówką? Nie mogłem ich odszukać, a mam z nimi problem - jakby przesunęły się w ten sposób, że słabo je widać i są jakby rozmazane - nie są to jasne, mocne punkciki jak dawniej - być może przesunęły się podczas czyszczenia, ale przecież nigdy wcześniej nie wyjmowałem matówki, więc jak się mogły przesunąć?
Ma ktoś może doświadczenie w tym temacie?
Z góry dziękuję.
DoMiNiQuE
12-02-2006, 15:14
Ma ktoś może doświadczenie w tym temacie?
U mnie po przeczyszczeniu matowki jest podobnie. Podswietlanie punktow AF jest rozmyte ...generalnie nie przeszkadza mi to a przynajmniej matowka jest czysta :)
Tomasz Urbanowicz
12-02-2006, 15:26
No właśnie, z tym, że ja jej wcześniej nie wyjmowałem - to zaczęło się robić od jakiegoś czasu - być może podczas czyszczenia powietrzem z gruchy coś się przesunęło? Sam nie wiem. Tak czy siak, nie mogę doszukać się tych diodek...
Poza tym będąc wczoraj w Krakowie zajrzałem do Canona i sprzedawca zrobił DUŻE oczy jak powiedziałem że wyjmowałem matówkę - powiedział, że jest niewymienna i nie WOLNO jej wyjmować, bo za nią są diody wspomagające AF - przyznam że trochę mnie wystraszył. Wyjąłem ją raz jeszcze, ale nie mogę dopatrzeć się tych diodek...
Diody autofocusa znajduja sie pod lustrem (po przeciwleglej do matowki stronie, na "dnie aparatu") a nie za matowka. Jezeli ich obraz rzutowany na matowke jest rozmazany to znaczy ze matowka jest zle zalozona...
Tomasz Urbanowicz
13-02-2006, 12:26
Pod lustrem znajdują się ponoć jedynie czujniki AF (powiedzieli mi o tym w sklepie Canona w Krakowie). Matówkę 3 razy zdejmowałem i zakładałem i robiłem to dość dokładnie, więc raczej wykluczam złe jej ułożenie. Poza tym, to zaczęło się robić jeszcze przed wyjęciem matówki....
Dzwoniłem do Canon na Żytnią - światło z diodek przekazywane jest po rantach matówki - musze ją źle mieć umiejscowioną....
W domu zobaczę :)
Faktycznie, chyba masz racje ;). Co nie zmienia faktu ze masz zle zalozona matowke...
Tomasz Urbanowicz
13-02-2006, 14:47
No właśnie. Czy wyjmowałeś u siebie matówkę? Jeśli tak, to mam pytanie...
Pod nią są dwie blaszkowe ramki ("shim"). Nie wiem czy dobrze je umieściłem - czy powinny one z jednej i drugiej strony matówki przylegać, czy jedna na drugiej leżeć pod matówką?
Obie powinny lezec pod matowka... dobrze by bylo zeby byly bardzo czyste przed montazem.
Tomasz Urbanowicz
13-02-2006, 14:56
A jaką one role spełniają?
Niweluja bledy montazowe, to podkladki dystansujace...
Tomasz Urbanowicz
13-02-2006, 15:13
Tak się domyślałem...
Czemu więc mają być nienagannie czyste?
Bo pylki na nich i inne zabrudzenia zwiekszaja wielkosc dystansu...
Tomasz Urbanowicz
13-02-2006, 15:53
Dzięki. Poeksperymentuje trochę - spróbuje najpierw z jedną blaszką.
KuchateK
13-02-2006, 18:28
Dzwoniłem do Canon na Żytnią - światło z diodek przekazywane jest po rantach matówki
LOL :D Kto Ci to na zytniej powiedzial? ;)
http://www.dpreview.com/reviews/NikonD2X/Images/viewfinderseethru.jpg
KuchateK
13-02-2006, 18:31
Dzięki. Poeksperymentuje trochę - spróbuje najpierw z jedną blaszką.
Jak miales dwie to niech tam beda jak byly. Inaczej bedziesz mial FF/BF na matowce wzgledem ostrosci na matrycy i w/g czujnikow AF.
viper9lp
13-02-2006, 23:12
Przepraszam, że w tym poście ale wydał mi się najbardziej odpowiedni - chodzi mi o 350D i wspominaną już niejednokrotnie matówkę z rastrem jak w
http://canon-board.info/showthread.php?t=3410&highlight=mat%F3wka
Czy są może na tym forum jakieś osoby, które wymieniły matówkę na taką z rastrem w 350D i mogą powiedzieć coś bliżej na ten temat - tzn. jak ten system się sprawuje itd....
Odnośnie dostępności takich matówek - czy jest ktoś komu udało się zakupić w
http://www.katzeyeoptics.com/cat--Canon-DSLR-s--cat_canon.html
a być może jest jakieś inne alternatywne źródło u nas w kraju?
Korzystając z okazji, że jest to moje pierwsze wystąpienie :D na Canon-Board chciałbym przywitać się z wszystkimi forumowiczami! Samo forum jest naprawdę rewelacyjne! Pozdrawiam!
ja niestety mam rece kowala i przy probie czyszczenie wnetrza aparatu uszkodzilem matowke tzn mialem takie objawy jak Wy nieczytelne diody i lekko obraz, bylo to dla mnie nie do wytrzymania... wyslalem na Zytania... jak dostalem sprzet zamarlem na widok rachunku a raczej tej roznicy:
czesci uzyte do naprawy: 9.13
robocizna: 183,00
droga to byla nauka :-)
Przepraszam, że w tym poście ale wydał mi się najbardziej odpowiedni - chodzi mi o 350D i wspominaną już niejednokrotnie matówkę z rastrem jak w
http://canon-board.info/showthread.php?t=3410&highlight=mat%F3wka
Czy są może na tym forum jakieś osoby, które wymieniły matówkę na taką z rastrem w 350D i mogą powiedzieć coś bliżej na ten temat - tzn. jak ten system się sprawuje itd....
Odnośnie dostępności takich matówek - czy jest ktoś komu udało się zakupić w
http://www.katzeyeoptics.com/cat--Canon-DSLR-s--cat_canon.html
a być może jest jakieś inne alternatywne źródło u nas w kraju?
Korzystając z okazji, że jest to moje pierwsze wystąpienie :D na Canon-Board chciałbym przywitać się z wszystkimi forumowiczami! Samo forum jest naprawdę rewelacyjne! Pozdrawiam!
Ja wymienilem ale to juz chyba wiesz viper, wiesz chyba tez gdzie ich szukac w Polsce. Co do KatzEye to sa dobre, moze nawet zbyt dobre, ale kasa niestety tez jest conajmniej odpowiednia...
Jezeli chcesz kupic KatzEye to musisz wydac minimum 200$ zeby odroznic je od produktow konkurencji. Poszperaj na zachodnich forach, tam znajdziesz odpowiedz na swoje pytania.
Witaj, choc sie znamy :)
Tomasz Urbanowicz
14-02-2006, 08:43
KuchateK > Na Żytniej nie przedstawił się :/
Skoro tak jest jak mówisz (to jest rozwiązanie NIKONA) to co może być powodem, że światełko z diodek wspomagające AF jest u mnie rozmyte i słabe? Matówkę umiejscawiałem kilka razy, czyszcząc ją jak i blaszki dość dokładnie i za każdym razem jest to samo... Czy ktoś może rozbierał to "ustrojstwo"?
miałem to samo.....źle umiejscowiona matówka.....
co do blaszek u mnie jest jedna miedziana.....która idzie pod matówkę no i dociskowa z zatrzaskiem.....zresztą na screenach w necie też pokazują tylko jedną blaszkę.
KuchateK
15-02-2006, 02:47
to co może być powodem, że światełko z diodek wspomagające AF jest u mnie rozmyte i słabe?
Tez obstawiam, ze zle umiejscowiona... Chodzi o jej polozenie gora/dol/lewo/prawo w wizjerze. Diodki swieca napewno dosyc punktowo (aby nie bylo rozswietlenia dookola za duzego) i trzeba sie poprostu "wstrzelic" w odpowiednie miejsce tam gdzie swieca najmocniej. Jest tak jak w nikonie, z gory swieci na matowke.
Chyba ze Ci sie tylko wydaje ze swieca slabiej. Sila autosugestii jest potezna :mrgreen:
Tomasz Urbanowicz
15-02-2006, 08:11
Hmm....
Chyba z 10 razy wyjmowałem i umiejscawiałem matówkę i to samo...
Spróbuje jeszcze ją "nacelować" na te punkty - 3 podejście :)
I nie jest to autosugestia - miałem przy sobie dwa aparaty i na tym drugim jest tak jak na moim dawniej...
Tomasz Urbanowicz
15-02-2006, 21:39
No, niestety 3 podejście okazało się porażką - psiknąłem powietrzem w komorę pryzmatów i z powietrzem poleciała ciecz...
Czy tylko na Żytniej mogą to przeczyścić?
Czy ktoś z Was dostał się w jakiś sposób do pryzmatów w celu ich przeczyszczenia?
Fafluchte...
KuchateK
15-02-2006, 22:03
Czy tylko na Żytniej mogą to przeczyścić?
Czy ktoś z Was dostał się w jakiś sposób do pryzmatów w celu ich przeczyszczenia?
A pisalem zeby nie psikac :mrgreen:
Witaj w klubie :D Mialem to samo w 300D.
Mi na gwarancji wymienili pentamirrora za free... Nie wiem jak serwis w Polsce do tego podejdzie.
Jesli chcial bys to sam robic to czeka Cie naprawde ekstensywne rozbieranie puszki, rozlutowywanie przewodow... duzo roboty... Chyba jednak lepiej serwis...
Tomasz Urbanowicz
15-02-2006, 22:07
No nic. Dzwonię jutro do Canona na Żytnią i wypytam, czy zrobią to za free...
Jak myślicie? :)
Tomasz Urbanowicz
06-03-2006, 18:07
A jednak :D
Panowie i Panie z Żytniej spisali się na medal. Wymienili pryzmat a także matówkę - oczywiście w ramach gwarancji za free. Brawo!! :)
A powiedziales dokladnie jak doszlo do uszkodzenia?
Jesli tak to mamy calkiem calkiem ten serwis:)
Tomasz Urbanowicz
06-03-2006, 19:04
Jasne - wszystko szczegółowo opisałem. Naprawdę jestem pod wrażeniem. Jeszcze raz BRAWO!!