PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka lampa do strobistyki ?

mk
24-09-2012, 13:35
Witam, mam problem z wyborem lampy do strobistyki (nie wiem czy jest to prawidłowa odmiana tego słowa), jako iż moje Sabinki już się rozpadają (dosłownie :D!) myślę o czymś innym niż SB-26 z wiadomej przyczyny ; )! Nie chcę wydać również majątku na lampy, które będą jedynie pomocą przy Fomeiu Panther 600 mini, wpadłem oczywiście na allegro i tu znalazłem lampki Yongnuo, kurcze cena mnie zadowala dokładam jedynie stówkę do nówki lampy, biorąc pod uwagę koszt Sabinki w idealnym stanie, a co z mocą tych lampek? Jak one się sprawdzają jako poboczne lampki do doświetlania ? Model który mnie zainteresował to YN-560II, ma wbudowaną fotocelę i to mi wystarcza, czasy na jakich śmigam to do maks 1/1000 z wyzwalaczami ; ) Teraz rodzi się pytanko czy taka lampka da radę i czy nie będzie z nią żadnych problemów?

Jeśli zły dział proszę o przeniesienie!

obcy21
24-09-2012, 14:09
bierz lampę manualną która ma tryb HSS i to Ci wystarczy.

mk
24-09-2012, 14:16
Okej ale ja chce również mieć ją jako backup do mojej 580EXII więc manual na ślubie to katorga, wiem, ze sie da ale jednak chcę miec coś z TTL'em ; )

Luziq
24-09-2012, 14:29
Dlaczego wspominasz o YN560II a później piszesz o TTL skoro ta lampa tego nie posiada?
Drugi pytanie. Pokażecie mi lampe manualną z hss? Za cholere nie potrafie znaleźć 8-)

mk
24-09-2012, 14:36
Dlaczego wspominasz o YN560II a później piszesz o TTL skoro ta lampa tego nie posiada?
Drugi pytanie. Pokażecie mi lampe manualną z hss? Za cholere nie potrafie znaleźć 8-)

Moje niedopatrzenie, że nie ma TTL'a, mimo tego zastanawiam się czy przypadkiem nie kupić używanej 580ex i do tego tą lampkę... Potrzebuje 2-3 lampek niestety...

Luziq
24-09-2012, 14:47
Chcesz śmigać z tym na ślubach to według mnie nie potrzebujesz hss. Wystarczy lampa z TTL skoro masz (tak wnioskuje po czasach jakie podałeś) wyzwalacze z przeniesieniem TTL.
Szukaj nissin di622, to najtańsza lampa z automatyką, powinna dać rade.

mk
24-09-2012, 15:44
Chcesz śmigać z tym na ślubach to według mnie nie potrzebujesz hss. Wystarczy lampa z TTL skoro masz (tak wnioskuje po czasach jakie podałeś) wyzwalacze z przeniesieniem TTL.
Szukaj nissin di622, to najtańsza lampa z automatyką, powinna dać rade.

Nie rozumiesz mnie albo ja zawile piszę ; )! Mam sabinki, którymi błyskam, ale one się rozpadają i chce je wymienić na coś innego. Posiadam główną lampę do ślubów 580EXII i chcę kolejną jako backup a do tego bez TTL'a 2 kolejne lampki do błyskania tak jak sabinkami czyli dodatek do Fomeia Panther...

Ulisses
24-09-2012, 16:07
Ten YN-560EX to lampa, którą zbudowali wyłącznie z myślą o strobingu i jako slave. Masz pełną automatyczną korekcję (tylko dla canona). Gdybyś planował zrobić z niej mastera to nie byłoby o czym rozmawiać (od tego maja teraz inne lampki) ale w trybie slave sprawdzi się jak najbardziej. W ramach bacupu lampy głównej sprawdzi się raczej YN-565EX (http://fripers.pl/product_info.php/info/p2023_Lampa-reporterska-YongNuo-YN-565EX-do-Canon.html) albo YN-568EX (http://fripers.pl/product_info.php/info/p2759_Lampa-reporterska-YongNuo-YN-568EX-do-Canon.html) (jeżeli zależy Ci na HSSie a rozumiem że nie bardzo)

mk
24-09-2012, 16:32
Ten YN-560EX to lampa, którą zbudowali wyłącznie z myślą o strobingu i jako slave. Masz pełną automatyczną korekcję (tylko dla canona). Gdybyś planował zrobić z niej mastera to nie byłoby o czym rozmawiać (od tego maja teraz inne lampki) ale w trybie slave sprawdzi się jak najbardziej. W ramach bacupu lampy głównej sprawdzi się raczej YN-565EX (http://fripers.pl/product_info.php/info/p2023_Lampa-reporterska-YongNuo-YN-565EX-do-Canon.html) albo YN-568EX (http://fripers.pl/product_info.php/info/p2759_Lampa-reporterska-YongNuo-YN-568EX-do-Canon.html) (jeżeli zależy Ci na HSSie a rozumiem że nie bardzo)

Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Po długim namyśle raczej kupię dwie YN-560EX i jedną 580EX jako backup dla 580EXII... To chyba najbardziej mnie zadowoli... Nie lubię używać blend czy ekranów i dlatego stawiam na lampy... Szkoda tylko, że Sabinki się rozpadają bo były ze mną kilka ładnych lat i świeciły w mega ekstremalnych warunkach : D!