Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Jaka lampa do strobistyki ?

mk
    Guest

Domyślnie Jaka lampa do strobistyki ?

Witam, mam problem z wyborem lampy do strobistyki (nie wiem czy jest to prawidłowa odmiana tego słowa), jako iż moje Sabinki już się rozpadają (dosłownie !) myślę o czymś innym niż SB-26 z wiadomej przyczyny ; )! Nie chcę wydać również majątku na lampy, które będą jedynie pomocą przy Fomeiu Panther 600 mini, wpadłem oczywiście na allegro i tu znalazłem lampki Yongnuo, kurcze cena mnie zadowala dokładam jedynie stówkę do nówki lampy, biorąc pod uwagę koszt Sabinki w idealnym stanie, a co z mocą tych lampek? Jak one się sprawdzają jako poboczne lampki do doświetlania ? Model który mnie zainteresował to YN-560II, ma wbudowaną fotocelę i to mi wystarcza, czasy na jakich śmigam to do maks 1/1000 z wyzwalaczami ; ) Teraz rodzi się pytanko czy taka lampka da radę i czy nie będzie z nią żadnych problemów?

Jeśli zły dział proszę o przeniesienie!

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie Odp: Jaka lampa do strobistyki ?

bierz lampę manualną która ma tryb HSS i to Ci wystarczy.
    Regulamin pkt 8.

mk
    Guest

Okej ale ja chce również mieć ją jako backup do mojej 580EXII więc manual na ślubie to katorga, wiem, ze sie da ale jednak chcę miec coś z TTL'em ; )
    Ostatnio edytowane przez mk ; 24-09-2012 o 14:18

Dopiero zaczyna

Dlaczego wspominasz o YN560II a później piszesz o TTL skoro ta lampa tego nie posiada?
    Drugi pytanie. Pokażecie mi lampe manualną z hss? Za cholere nie potrafie znaleźć

mk
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Luziq Zobacz posta
    Dlaczego wspominasz o YN560II a później piszesz o TTL skoro ta lampa tego nie posiada?
    Drugi pytanie. Pokażecie mi lampe manualną z hss? Za cholere nie potrafie znaleźć
    Moje niedopatrzenie, że nie ma TTL'a, mimo tego zastanawiam się czy przypadkiem nie kupić używanej 580ex i do tego tą lampkę... Potrzebuje 2-3 lampek niestety...

Dopiero zaczyna

Chcesz śmigać z tym na ślubach to według mnie nie potrzebujesz hss. Wystarczy lampa z TTL skoro masz (tak wnioskuje po czasach jakie podałeś) wyzwalacze z przeniesieniem TTL.
    Szukaj nissin di622, to najtańsza lampa z automatyką, powinna dać rade.
    Ostatnio edytowane przez Luziq ; 24-09-2012 o 14:48

mk
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Luziq Zobacz posta
    Chcesz śmigać z tym na ślubach to według mnie nie potrzebujesz hss. Wystarczy lampa z TTL skoro masz (tak wnioskuje po czasach jakie podałeś) wyzwalacze z przeniesieniem TTL.
    Szukaj nissin di622, to najtańsza lampa z automatyką, powinna dać rade.
    Nie rozumiesz mnie albo ja zawile piszę ; )! Mam sabinki, którymi błyskam, ale one się rozpadają i chce je wymienić na coś innego. Posiadam główną lampę do ślubów 580EXII i chcę kolejną jako backup a do tego bez TTL'a 2 kolejne lampki do błyskania tak jak sabinkami czyli dodatek do Fomeia Panther...

Coś już napisał Awatar Ulisses
    Miasto
    Warszawa, Łódź

Ten YN-560EX to lampa, którą zbudowali wyłącznie z myślą o strobingu i jako slave. Masz pełną automatyczną korekcję (tylko dla canona). Gdybyś planował zrobić z niej mastera to nie byłoby o czym rozmawiać (od tego maja teraz inne lampki) ale w trybie slave sprawdzi się jak najbardziej. W ramach bacupu lampy głównej sprawdzi się raczej YN-565EX albo YN-568EX (jeżeli zależy Ci na HSSie a rozumiem że nie bardzo)

mk
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Ulisses Zobacz posta
    Ten YN-560EX to lampa, którą zbudowali wyłącznie z myślą o strobingu i jako slave. Masz pełną automatyczną korekcję (tylko dla canona). Gdybyś planował zrobić z niej mastera to nie byłoby o czym rozmawiać (od tego maja teraz inne lampki) ale w trybie slave sprawdzi się jak najbardziej. W ramach bacupu lampy głównej sprawdzi się raczej YN-565EX albo YN-568EX (jeżeli zależy Ci na HSSie a rozumiem że nie bardzo)
    Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Po długim namyśle raczej kupię dwie YN-560EX i jedną 580EX jako backup dla 580EXII... To chyba najbardziej mnie zadowoli... Nie lubię używać blend czy ekranów i dlatego stawiam na lampy... Szkoda tylko, że Sabinki się rozpadają bo były ze mną kilka ładnych lat i świeciły w mega ekstremalnych warunkach : D!

Uprawnienia umieszczania postów