Zobacz pełną wersję : RAW + ustawienia aparatu
Witam Wszystkich!
Rozpoczynam przygode z funkcja RAW gdyz to ona wydaje sie byc dominujaca w fotografowaniu. Chcialabym zapytac sie o ustawienia aparatu kiedy fotografujesz w RAW.Jakie funkcje powinny byc wylaczone lub dodatkowo wlaczone zeby uzyskac dobre efekty? Dziekuje za pomoc :)
Witamy,
RAW jest to format, który zawiera surowe dane prosto z matrycy bez żadnej kompresji. RAW to taki cyfrowy negatyw, z którym możesz zrobić wszystko w programie do obróbki obrazu.
Za pomocą programu wywołuje się rawa do np. jpg. W programie możesz zmieniać parametry jak: balans bieli, ekspozycja, jasność, kontrast, saturacja,wyostrzanie i tak dalej.
W raw możesz zawsze zmieniać parametry ile tylko dusza zapragnie i nic się z nim nie stanie.
Wszystko to bez utraty jakości i żadnych strat z tym związanych. RAWa można porównać do wav, który jest plikiem dźwiękowym bezstratnym i bezkompresji, z którym można zrobić wszystko kompresując do np. mp3 czy ogg. To co widzisz na podglądzie lcd w body to jest zaszyta miniaturka jpg nie pliku raw.
W jpg jest inaczej to co sobie ustawisz w body jest brane pod uwagę plus wiadomo jego algorytm kompresji. Fotografując w raw jak źle dobierzesz balans to nic się nie stanie bo sobie zmienisz go w programie do obróbki. Wywołując rawa trzeba zawsze pobawić się suwakami według swoich preferencji. Pozdro
Witam Wszystkich!
Rozpoczynam przygode z funkcja RAW gdyz to ona wydaje sie byc dominujaca w fotografowaniu. Chcialabym zapytac sie o ustawienia aparatu kiedy fotografujesz w RAW.Jakie funkcje powinny byc wylaczone lub dodatkowo wlaczone zeby uzyskac dobre efekty? Dziekuje za pomoc :)
Fotografujesz tak samo jak przy jpg, z tym, że nie musisz przejmować się WB i naświetlać należy do prawej strony histogramu, bez przepaleń. Gdy zdjęcie będzie za jasne zmniejszysz później trochę ekspozycję.
RAW po prostu daje duże możliwości edycyjne, większy wpływ na efekt końcowy i większą korekcję ewentualnych błędów.
Dziekuje za pomoc.Co z ustawieniami w menu? High ISO noise reduction, lon ex noise reduction, co z ustawiniami stylu:czy nalezy je wszystkie ustawic na 0? Podobne te techniczne szczegoly maja wplyw na jakosc zdjecia-kolorow.Bardzo dziekuje za podpowiedz :)
jest taka ksiazeczka pt instrukcja obslugi-bardzo pomocna przy stawianiu pierwszych krokow w fotografii
Podobne te techniczne szczegoly maja wplyw na jakosc zdjecia-kolorow.
W jpg tak w RAW nie
Dziekuje za pomoc.Co z ustawieniami w menu? High ISO noise reduction, lon ex noise reduction, co z ustawiniami stylu:czy nalezy je wszystkie ustawic na 0? Podobne te techniczne szczegoly maja wplyw na jakosc zdjecia-kolorow.Bardzo dziekuje za podpowiedz :)
ustawienia w menu ustawiasz pod siebie, żeby tobie pasowało, ustawienia stylu nie mają wpływu na raw.
natali12
25-09-2012, 11:26
Czyli po co w ogóle klepać w jpg? I skoro nie trzeba się przejmować WB to wystarczy dobry aparat + dobry obiektyw i tylko ktoś czy coś co spowoduje klepnięcie migawki :) Tak wychodzi z tego wątku jak do tej pory.
Czyli po co w ogóle klepać w jpg?
Też się nad tym zastanawiam. Jak dla mnie to mogli by to usunąć z aparatu.
I skoro nie trzeba się przejmować WB to wystarczy dobry aparat + dobry obiektyw i tylko ktoś czy coś co spowoduje klepnięcie migawki :)
Czyli wg. Ciebie ustawienie lub nie WB w aparacie decyduje o zdjęciu? Fotograf to tylko taka przystawka do aparatu ;)
Tak wychodzi z tego wątku jak do tej pory.
I należy umieć czytać ze zrozumieniem i rozumieć o czym się czyta.
Pytanie było nie jak robić zdjęcia, tylko co i jak należy ustawić w aparacie robiąc w RAW. A, że to wszystko o co pyta Evie ustawia się później w programie np. DPP, LR itp. ustawienia te w puszce można pominąć.
a jak wygląda sprawa z wywołaniem zdjęcia. czy tego rawa potem dawać do wywołania czy jak?
Chodzi mi oczywiście o wywoływanie amatorskie dla własnych potrzeb.
a jak wygląda sprawa z wywołaniem zdjęcia. czy tego rawa potem dawać do wywołania czy jak?
Chodzi mi oczywiście o wywoływanie amatorskie dla własnych potrzeb.
Jak znajdziesz fotolab który naświetla z RAW-ów to można ;)
Poczytaj: http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/23-raw-y-podstawy-obrobki-12828/
olek.tbg
28-09-2012, 21:08
Plik RAW otworzony przez np. Picase zostanie przez nią zmodyfikowany . (Niestety dość paskudnie)
Ja po podglądu RAWów używam programu IrfanView - polecam, szybko wczytuje pliki i nie modyfikuje.
Plik RAW wrzucasz do programu do obrobki - wraz z aparatem otrzymujesz płytę z program Digital Photo Professional. Tam ustawiasz WB, kontrast ostrość itp.
Zalet RAW-ów nie będe wymieniał,bo pewnie już je znasz :)
Gdy okaże się,że DPP to za mało- wtedy lightroom lub inne programy :)
Też się nad tym zastanawiam. Jak dla mnie to mogli by to usunąć z aparatu.
Pytanie było nie jak robić zdjęcia, tylko co i jak należy ustawić w aparacie robiąc w RAW. A, że to wszystko o co pyta Evie ustawia się później w programie np. DPP, LR itp. ustawienia te w puszce można pominąć.
Jak się robi w RAW'ach to faktycznie można pominąć takie ustawienia, jak poziom ostrości itp. Tyle, że warto wiedzieć, jak te ustawienia wpływają na jpg'i z puszki, bo jednak czasem robi się jpegi i jak się ma dobrze ustawione parametry, to potem na szybko jak się przestawia na jpegi to nie ma zonku.
Co do WB itp. - to, że dzięki strzelaniu RAW-ów można dużo wyciągnąć i poprawić, to ja jednak wychodzę z założenia, że każde zdjęcie powinno być zrobione możliwie jak najlepiej - tak, jakby miało się niczego nie poprawiać - oczywiście to pewien ideał - po prostu uważam, że ignorowanie ustawień poprawnego WB bo się poprawi bo to RAW prowadzi do uwstecznienia, utraty umiejętności robienia poprawnych zdjęć - oczywiście to są pewne skróty myślowe i moje subiektywne oceny. W każdym razie RAW czy jpeg staram się zrobić zdjęcie możliwie najlepsze na miarę moich skromnych umiejętności.
Dzięki temu obróbka RAW'ów jest potem szybsza, przyjemniejsza i ogólnie łatwiejsza :-)
W skrócie - robiąc zdjęcia w RAWach staram się traktować to, jak robienie na kliszy - czyli ustawienia aparatu, jakie są mi potrzebne to czułość, przesłona, czas ekpozycji, tryb pomiaru światła, WB
Wszelkie pozostałe funkcje typu wyostrzanie, kontrast, priorytet jasnych partii - do jpeg'ów
Felix de Vega
30-09-2012, 12:05
Witamy,
RAW jest to format, który zawiera surowe dane prosto z matrycy bez żadnej kompresji. RAW to taki cyfrowy negatyw, z którym możesz zrobić wszystko w programie do obróbki obrazu.
Za pomocą programu wywołuje się rawa do np. jpg. W programie możesz zmieniać parametry jak: balans bieli, ekspozycja, jasność, kontrast, saturacja,wyostrzanie i tak dalej.
W raw możesz zawsze zmieniać parametry ile tylko dusza zapragnie i nic się z nim nie stanie.
Wszystko to bez utraty jakości i żadnych strat z tym związanych. RAWa można porównać do wav, który jest plikiem dźwiękowym bezstratnym i bezkompresji, z którym można zrobić wszystko kompresując do np. mp3 czy ogg. To co widzisz na podglądzie lcd w body to jest zaszyta miniaturka jpg nie pliku raw.
W jpg jest inaczej to co sobie ustawisz w body jest brane pod uwagę plus wiadomo jego algorytm kompresji. Fotografując w raw jak źle dobierzesz balans to nic się nie stanie bo sobie zmienisz go w programie do obróbki. Wywołując rawa trzeba zawsze pobawić się suwakami według swoich preferencji. Pozdro
lepiej nie można wyjaśniać. Pozdrawiam
Jest jeszcze jedna zaleta formatu RAW. Wraz ze wzrostem poziomu umiejetności obróbki i jakością dostepnych programów można wrócić do oryginalnego pliku RAW i wywołać go na nowo. Unikamy tez niebezpieczeństwa nadpisania takiego pliku - bo jednym kliknięciem zawsze możemy wrócić do ustawień pierwotnych
Witamy,
Ja bym jeszcze uściślił, że to raczej odpowiednik naświetlonej błony fotograficznej, przed wywołaniem. Pojęcie negatywu z reguły kojarzy się z wywołanym filmem, z którego robimy odbitki. Jak, źle wywołamy negatyw to d... zbita - RAW to błona, którą można wielokrotnie wywoływać.
Witam i dziekuje wszystkim za odpowiedz.Widac ze kazdy ma swoje zdanie co do ustawien w RAW.Demonos zgadzam sie z Toba,ze zdjecia zrobione z odpowiednimi ustawieniami daja najlepszy efekt bez wiekszej ingerencji innych programow. Teraz trzeba brac sie do roboty i zrobic pewnie kilka setek zdjec zeby miec porownanie i swoja opinie na temat RAW :) Jeszcze raz dziekuje za pomoc.
...Widac ze kazdy ma swoje zdanie co do ustawien w RAW.Demonos zgadzam sie z Toba,ze zdjecia zrobione z odpowiednimi ustawieniami daja najlepszy efekt bez wiekszej ingerencji innych programow. ...
Tak na prawdę w RAW, to liczy się tylko: odpowiedni kadr i odpowiednie naświetlenie (czas naświetlania, przysłona i ISO). Ustawienia typu WB, wyostrzanie, usuwanie szumów itp. ma wpływ tylko na podgląd zdjęcia.
Wywołując RAW w jakimś programie, sam ustawiam, czy ma ono być wywołane z ustawieniami aparatu, czy moimi np. w aparacie mam ustawione wyostrzanie na 4 (do podglądu), a w LR domyślnie na 0.
Pewne ustawienia pomagają ocenić samo zdjęcie w podglądzie, ale nie wpływają one na końcowy efekt. To JA podczas wywoływania ustalam parametry takie jak WB, wyostrzanie, odszumianie itp. W aparacie mogę sobie ustawić zdjęcia czarno-białe (będzie ono do podglądu), jednak podczas wywoływania mogę zmienić go znów na kolorowe, bez żadnej straty na jakości.
Podsumowując: ustawienia innych parametrów niż czas naświetlania, przysłona i iso, wpływają tylko na podgląd zdjęcia (ewentualnie domyślne wywołanie), ale nie wpływają, na żadne parametry, których nie mogli byśmy zmienić podczas wołania RAW-u.
Oczywiście lepiej ustawić je poprawnie - zwłaszcza WB lepiej ocenić zdjęcie - ale nie oznacz to, że złe ustawienia wpływa destrukcyjnie na zdjęcie, tak jak w przypadku jpg.