Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: RAW + ustawienia aparatu

Domyślnie RAW + ustawienia aparatu

Witam Wszystkich!
    Rozpoczynam przygode z funkcja RAW gdyz to ona wydaje sie byc dominujaca w fotografowaniu. Chcialabym zapytac sie o ustawienia aparatu kiedy fotografujesz w RAW.Jakie funkcje powinny byc wylaczone lub dodatkowo wlaczone zeby uzyskac dobre efekty? Dziekuje za pomoc

Początki nałogu

Domyślnie Odp: RAW + ustawienia aparatu

Witamy,

RAW jest to format, który zawiera surowe dane prosto z matrycy bez żadnej kompresji. RAW to taki cyfrowy negatyw, z którym możesz zrobić wszystko w programie do obróbki obrazu.
    Za pomocą programu wywołuje się rawa do np. jpg. W programie możesz zmieniać parametry jak: balans bieli, ekspozycja, jasność, kontrast, saturacja,wyostrzanie i tak dalej.
    W raw możesz zawsze zmieniać parametry ile tylko dusza zapragnie i nic się z nim nie stanie.
    Wszystko to bez utraty jakości i żadnych strat z tym związanych. RAWa można porównać do wav, który jest plikiem dźwiękowym bezstratnym i bezkompresji, z którym można zrobić wszystko kompresując do np. mp3 czy ogg. To co widzisz na podglądzie lcd w body to jest zaszyta miniaturka jpg nie pliku raw.
    W jpg jest inaczej to co sobie ustawisz w body jest brane pod uwagę plus wiadomo jego algorytm kompresji. Fotografując w raw jak źle dobierzesz balans to nic się nie stanie bo sobie zmienisz go w programie do obróbki. Wywołując rawa trzeba zawsze pobawić się suwakami według swoich preferencji. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 23-09-2012 o 13:58

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Evie Zobacz posta
    Witam Wszystkich!
    Rozpoczynam przygode z funkcja RAW gdyz to ona wydaje sie byc dominujaca w fotografowaniu. Chcialabym zapytac sie o ustawienia aparatu kiedy fotografujesz w RAW.Jakie funkcje powinny byc wylaczone lub dodatkowo wlaczone zeby uzyskac dobre efekty? Dziekuje za pomoc
    Fotografujesz tak samo jak przy jpg, z tym, że nie musisz przejmować się WB i naświetlać należy do prawej strony histogramu, bez przepaleń. Gdy zdjęcie będzie za jasne zmniejszysz później trochę ekspozycję.
    RAW po prostu daje duże możliwości edycyjne, większy wpływ na efekt końcowy i większą korekcję ewentualnych błędów.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Dziekuje za pomoc.Co z ustawieniami w menu? High ISO noise reduction, lon ex noise reduction, co z ustawiniami stylu:czy nalezy je wszystkie ustawic na 0? Podobne te techniczne szczegoly maja wplyw na jakosc zdjecia-kolorow.Bardzo dziekuje za podpowiedz

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

jest taka ksiazeczka pt instrukcja obslugi-bardzo pomocna przy stawianiu pierwszych krokow w fotografii

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Podobne te techniczne szczegoly maja wplyw na jakosc zdjecia-kolorow.
    W jpg tak w RAW nie
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Coś już napisał Awatar maati

Dziekuje za pomoc.Co z ustawieniami w menu? High ISO noise reduction, lon ex noise reduction, co z ustawiniami stylu:czy nalezy je wszystkie ustawic na 0? Podobne te techniczne szczegoly maja wplyw na jakosc zdjecia-kolorow.Bardzo dziekuje za podpowiedz
    ustawienia w menu ustawiasz pod siebie, żeby tobie pasowało, ustawienia stylu nie mają wpływu na raw.
    Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish

Coś już napisał

Czyli po co w ogóle klepać w jpg? I skoro nie trzeba się przejmować WB to wystarczy dobry aparat + dobry obiektyw i tylko ktoś czy coś co spowoduje klepnięcie migawki Tak wychodzi z tego wątku jak do tej pory.
    pozdrawiam
    natali
    canon 30d+ Tamron 17-50 2.8 + kit + spro chęci...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez natali12 Zobacz posta
    Czyli po co w ogóle klepać w jpg?
    Też się nad tym zastanawiam. Jak dla mnie to mogli by to usunąć z aparatu.

I skoro nie trzeba się przejmować WB to wystarczy dobry aparat + dobry obiektyw i tylko ktoś czy coś co spowoduje klepnięcie migawki
    Czyli wg. Ciebie ustawienie lub nie WB w aparacie decyduje o zdjęciu? Fotograf to tylko taka przystawka do aparatu

Tak wychodzi z tego wątku jak do tej pory.
    I należy umieć czytać ze zrozumieniem i rozumieć o czym się czyta.
    Pytanie było nie jak robić zdjęcia, tylko co i jak należy ustawić w aparacie robiąc w RAW. A, że to wszystko o co pyta Evie ustawia się później w programie np. DPP, LR itp. ustawienia te w puszce można pominąć.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 25-09-2012 o 11:51
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna

a jak wygląda sprawa z wywołaniem zdjęcia. czy tego rawa potem dawać do wywołania czy jak?
    Chodzi mi oczywiście o wywoływanie amatorskie dla własnych potrzeb.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów