PDA

Zobacz pełną wersję : Wysokie napięcie na Hot-Shoe w 5D

allxages
20-09-2012, 18:24
Witam,

posiadam lampę Braun 160BC która ma napięcie około 170V. Moje pytanie jest czy bezpieczne jest jej podpięcie na stopkę aparatu Canon 5D mark II i mark III. W instrukcji niestety nie piszą nic o maksymalnym napięciu na stopce.

dinderi
20-09-2012, 18:26
Nie. Lampy do naszych aparatów maja na stopce ok. +6V i do takiego napięcia sa przestosowane.
Jak podłaczysz to cudo, to zepsujesz aparat.

allxages
20-09-2012, 18:29
To akurat nie ma związku.

Leica obsługuje do 600V mimo za lampy sprzedaje na +6V

dinderi
20-09-2012, 18:31
Leica obsługuje do 600V mimo za lampy sprzedaje na +6VTo akurat nie ma związku :)
Jak mi nie wierzysz, możesz spróbowac :)

jacek_73
20-09-2012, 18:33
A jak spróbujesz to napisz czy się coś stało czy nie :D

Leon007
20-09-2012, 19:47
Można przerobić taką lampę, dodając optotriaka
Jak przerobić starą/tanią lampę, żeby działała z cyfrówkami (http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/39769-jak-przerobic-stara-tania-lampe-zebydzialalazcyfrowkami.htm)
Na CB też coś było o tym, chyba nawet tę linkę stamtąd wziąłem.

allxages
20-09-2012, 20:58
Panowie,

nie zrozumnie mnie źle, ale adresowałem pytanie do autoryzowanego serwisu Canona, w celu otrzymania rzetelnej informacji.
Bo plotek różnych w Internecie jest wiele, i niestety kolego dinderi, ale tworzysz właśnie kolejną poprzez pisanie o czymś czego nie możesz być 100% pewien.

Co więcej, przeszukując Internet jestem w 90% przekonany, że się mylisz i można podpiąć taką lampę do 5D bez ryzyka. Chcę tylko tego potwierdzenia. Natomiast jak chcesz, to chętnie założę się z Tobą, powiedzmy o 1000 zł czy spale czy nie spalę aparat. Testu mogę dokonać choćby za minutę.

Twój argument, że Canon produkuje lampy o napięciu +6V lampy o wyższym napięciu obaliłem tym, że inna firma też produkuje takie lampy o podobnym napięciu, a jednak body bez problemu potrafi przyjąć 100krotnie wyższe napięcie. No bo co ma jedno z drugim wspólne? I dlaczego Canon akurat nie miałby mieć takiej samej polityki jak konkurencja? W jakim celu?

Dodatkowo w instrukcji aparatu jest napisane "Nie należy podłączać do złącza PC aparatu lamp błyskowych, które wymagają napięcia rzędu 250V lub więcek; nie należy podłączać wysokonapięciowej lampy błyskowej do gorącej stopki aparatu, ponieważ może ona nie zadziałać".

Jak widać przy złączu PC nie ma problemu, przy Hot Shoe nie ma nic o uszkodzeniu, a ew. o nie zadziałaniu takiego podłączenia. Nie ma też zdefiniowanej bezpiecznej wartości.

Dodatkowo w Internecie bardzo dużo jest informacji o tym, że poza D60 (nie mylić z 60D) i 300D, następne aparatu marki Canon już bezproblemowo radzą sobie z lampami do 250V.

Tak więc Panowie, piszcie konkretny, potwierdzone że kolega spalił, a inny nie spalił, ale nie twórzcie tez bez żadnego pokrycia, bo później ludzie to powtarzają niestety.

Czekam na informację z CSI. Byłoby to bardzo przydatne.

Pozdrawiam

PS. W pierwszym poście chodziło o model 260BC, a nie 160BC.

dinderi
20-09-2012, 21:20
Przyznaję, że nie próbowałem. Opieram się na opiniach inncyh.
W kwestii wkładania palca w gorąca wodę, przeszedłem etap, że musze sprawdzić na sobie. Zawierzyłem opiniom innych.
Dlatego napisałem, że "możesz spróbować". Nie mam nic przeciw temu :)
W kwestii zakładania sie o 1000 zł, nie podejmę wyzwania.
Założę się jednak o 100 zł, że serwis CSI odpowie Ci (jeśli odpowie) podobnie do lekarza, który na moje pytanie, czy moge z ciężarną żoną lecieć samolotem 9 godzin, powiedział: "pan moze lecieć"

mk
20-09-2012, 21:41
Właśnie dopadłem stare body 30D, które kupiłem na allegro za marne 250 złoty z przebiegiem 120 tysięcy i spróbowałem podpiąć starą lampę jeszcze zasilaną nie z baterii ale z gniazdka, podpiąłem BACH TRACH 30D leży : D! Nie wiem jak to będzie w 5d ale 30d się spaliło, tzn działa trzaska zdjęcia ale już nie wyzwala lampy 580exII na sankach a przedtem to robiło ; )!

janmar
20-09-2012, 21:44
Amator martwi się o sprzęt, BACH TRACH i po zmartwieniu.

Oj, dinderi 1000 zł lezało na ziemi...

allxages
20-09-2012, 21:59
Ciekawe, ciekawe. Znalazłem linka o którym pisałem powyżej w sumie:

Testing an old flash for voltage (http://www.bobatkins.com/smf/index.php?PHPSESSID=02ef1enjdp8p2gsbhb0nhoc7u6&topic=448.msg1877#msg1877)

A w nim:

The trigger circuit voltage (TCV) rating for any EOS SLR is the same on the hot shoe as it is on the PC terminal (if the camera has one), but the acceptable TCV level varies according to the camera model. Incidentally, the main reason for the difference is the way the X-sync signal is generated. With the 250V cameras, the X-sync signal is generated electronically. With the 6V cameras, the X-sync signal is generated mechanically. There are no guarantees, but going forward I anticipate that most if not all future EOS SLRs will be safe for TCV up to 250 volts.

Canon Digital SLRs safe for TCV up to 250 volts:
EOS-1D Mark II N, EOS-1D Mark II, EOS-1Ds Mark II, EOS-1D, EOS-1Ds
EOS 30D, 20D, 5D
EOS Digital Rebel XTi, XT (400D/350D)
EOS D6000/D2000, Kodak DCS560/DCS520 (circa 1998)
EOS-DCS series (circa 1995)

Canon Digital SLRs safe for TCV up to 6 volts:
EOS 10D, D60, D30
EOS Digital Rebel (300D)

BTW. Jaką lampę podpiąłeś do tego 30D?

pawelo1
20-09-2012, 23:22
najlepiej zadzwonić do serwisu i Ci od razu odpowiedzą na twoje pytanie, szybciej i prościej.
A tu swoją drogą pewnie odpowiedzą tylko nie wiadomo kiedy.
A jak Ci zależy na czasie i szybkiej odpowiedzi z pewnego źródła to tak bym zrobił. Pozdro

pathar
21-09-2012, 09:30
Photo Strobe Trigger Voltages (http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html)
Może ta stronka będzie pomocna, chociaż Brauna 160BC nie widzę

CSI
21-09-2012, 12:02
Witam

Producent nie zaleca podpinania do stopki lamp o wysokim napięciu. Tego typu czynności użytkownik wykonuje tylko i wyłącznie na własne ryzyko. Jedyne co mogę powiedzieć to to, że co chwilę otrzymujemy do naprawy aparaty po podpięciu tego typu lamp. Dodam jeszcze, że często tego typu naprawy są bardzo kosztowne gdyż uszkodzeniu ulega cała elektronika.

dinderi
21-09-2012, 14:43
Producent nie zaleca podpinania do stopki lamp o wysokim napięciu. Tego typu czynności użytkownik wykonuje tylko i wyłącznie na własne ryzyko.Wygrałem stówę :D

mk
21-09-2012, 15:03
Ciekawe, ciekawe. Znalazłem linka o którym pisałem powyżej w sumie:

Testing an old flash for voltage (http://www.bobatkins.com/smf/index.php?PHPSESSID=02ef1enjdp8p2gsbhb0nhoc7u6&topic=448.msg1877#msg1877)

A w nim:

BTW. Jaką lampę podpiąłeś do tego 30D?

Nie mam pojęcia co to za lampa, dostałem ją razem z Zenithem ; )