Witam,
posiadam lampę Braun 160BC która ma napięcie około 170V. Moje pytanie jest czy bezpieczne jest jej podpięcie na stopkę aparatu Canon 5D mark II i mark III. W instrukcji niestety nie piszą nic o maksymalnym napięciu na stopce.
Witam,
posiadam lampę Braun 160BC która ma napięcie około 170V. Moje pytanie jest czy bezpieczne jest jej podpięcie na stopkę aparatu Canon 5D mark II i mark III. W instrukcji niestety nie piszą nic o maksymalnym napięciu na stopce.
Nie. Lampy do naszych aparatów maja na stopce ok. +6V i do takiego napięcia sa przestosowane.
Jak podłaczysz to cudo, to zepsujesz aparat.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
To akurat nie ma związku.
Leica obsługuje do 600V mimo za lampy sprzedaje na +6V
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
---Moje zdjecia na FB---
A jak spróbujesz to napisz czy się coś stało czy nie![]()
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Można przerobić taką lampę, dodając optotriaka
Jak przerobić starą/tanią lampę, żeby działała z cyfrówkami
Na CB też coś było o tym, chyba nawet tę linkę stamtąd wziąłem.
Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 20-09-2012 o 19:49
Panowie,
nie zrozumnie mnie źle, ale adresowałem pytanie do autoryzowanego serwisu Canona, w celu otrzymania rzetelnej informacji.
Bo plotek różnych w Internecie jest wiele, i niestety kolego dinderi, ale tworzysz właśnie kolejną poprzez pisanie o czymś czego nie możesz być 100% pewien.
Co więcej, przeszukując Internet jestem w 90% przekonany, że się mylisz i można podpiąć taką lampę do 5D bez ryzyka. Chcę tylko tego potwierdzenia. Natomiast jak chcesz, to chętnie założę się z Tobą, powiedzmy o 1000 zł czy spale czy nie spalę aparat. Testu mogę dokonać choćby za minutę.
Twój argument, że Canon produkuje lampy o napięciu +6V lampy o wyższym napięciu obaliłem tym, że inna firma też produkuje takie lampy o podobnym napięciu, a jednak body bez problemu potrafi przyjąć 100krotnie wyższe napięcie. No bo co ma jedno z drugim wspólne? I dlaczego Canon akurat nie miałby mieć takiej samej polityki jak konkurencja? W jakim celu?
Dodatkowo w instrukcji aparatu jest napisane "Nie należy podłączać do złącza PC aparatu lamp błyskowych, które wymagają napięcia rzędu 250V lub więcek; nie należy podłączać wysokonapięciowej lampy błyskowej do gorącej stopki aparatu, ponieważ może ona nie zadziałać".
Jak widać przy złączu PC nie ma problemu, przy Hot Shoe nie ma nic o uszkodzeniu, a ew. o nie zadziałaniu takiego podłączenia. Nie ma też zdefiniowanej bezpiecznej wartości.
Dodatkowo w Internecie bardzo dużo jest informacji o tym, że poza D60 (nie mylić z 60D) i 300D, następne aparatu marki Canon już bezproblemowo radzą sobie z lampami do 250V.
Tak więc Panowie, piszcie konkretny, potwierdzone że kolega spalił, a inny nie spalił, ale nie twórzcie tez bez żadnego pokrycia, bo później ludzie to powtarzają niestety.
Czekam na informację z CSI. Byłoby to bardzo przydatne.
Pozdrawiam
PS. W pierwszym poście chodziło o model 260BC, a nie 160BC.
Ostatnio edytowane przez allxages ; 20-09-2012 o 21:04
Przyznaję, że nie próbowałem. Opieram się na opiniach inncyh.
W kwestii wkładania palca w gorąca wodę, przeszedłem etap, że musze sprawdzić na sobie. Zawierzyłem opiniom innych.
Dlatego napisałem, że "możesz spróbować". Nie mam nic przeciw temu
W kwestii zakładania sie o 1000 zł, nie podejmę wyzwania.
Założę się jednak o 100 zł, że serwis CSI odpowie Ci (jeśli odpowie) podobnie do lekarza, który na moje pytanie, czy moge z ciężarną żoną lecieć samolotem 9 godzin, powiedział: "pan moze lecieć"
---Moje zdjecia na FB---
Właśnie dopadłem stare body 30D, które kupiłem na allegro za marne 250 złoty z przebiegiem 120 tysięcy i spróbowałem podpiąć starą lampę jeszcze zasilaną nie z baterii ale z gniazdka, podpiąłem BACH TRACH 30D leży : D! Nie wiem jak to będzie w 5d ale 30d się spaliło, tzn działa trzaska zdjęcia ale już nie wyzwala lampy 580exII na sankach a przedtem to robiło ; )!
Amator martwi się o sprzęt, BACH TRACH i po zmartwieniu.
Oj, dinderi 1000 zł lezało na ziemi...
Ostatnio edytowane przez janmar ; 20-09-2012 o 21:49