PDA

Zobacz pełną wersję : Spóźniona lampa ? a może body ?

Żwirek
19-09-2012, 10:41
Witam,

myślę ze najlepiej mój problem opisze zdjęcie:
http://img715.imageshack.us/img715/7203/bladlampy.jpg

użyty sprzęt to 5dmk1 + 580 exII. Jak widać coś jest nie tak. Zdjęcie po pierwsze wychodzi w jakimś dziwnym niebieskim odcieniu, co więcej jak się przyjrzy to można jeszcze zobaczyć "czerwone" paski lampy pomagające w ostrzeniu na twarzy chłopaka po prawej.
Ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem? Czy to lampa nie nadąża, czy może wina leży po stronie puszki ?

Pozdrawiam
Paweł

flankerp
19-09-2012, 11:30
Przy 1/20 nawet spóźniona lampa będzie widoczna, moim zdaniem albo odpaliła za wcześnie, albo nie odpaliła wcale lub za słabo.
Faktycznie widać te paski ostrzenia... Zrób może test na białej ścianie. Ustaw też lampe w Manual, ustaw na czuja i zobacz co się dzieje. Wydaje mi się, że elektronika lampy źle mierzy... Na manualu będziesz wiedziął przynajmniej czy palnik jest ok :)

Ustaw sobie też naświetlenie na 3 sekundy, tak abys miał pewność, że lampa odpala i wtedy strzel, zobacz z jaką siłą odpala...

Żwirek
19-09-2012, 11:39
Lampą zazwyczaj świece na manualu. Przy czym właśnie sęk w tym że nie ma reguły jeśli chodzi o ten błąd, tzn;
Moge zrobic 10 zdjęć 1/20 i wyjdą ok, a następne 3 wyjdą takiej jak powyżej, potem następne 10 wyjdzie ok.

flankerp
19-09-2012, 12:39
O kurcze to nieciekawie... Ja bym strawiał na lampe... Poprzez manual miałem namyśli Manual w Lampie, bez TTLa... Wtedy pomijasz elektronike TTLa i lampa blyska tak jak zadasz... Proponowalbym sprawdzić powtarzalnosc na Manualu...

Żwirek
19-09-2012, 13:14
Właśnie o tym mówię, 95% moich zdjęć do ustawienia na M-ce. Bardzo rzadko używam TTL'a.

Hadrian
19-09-2012, 14:21
Palnik sie konczy?

Żwirek
19-09-2012, 14:42
Ała :/

A jaka jest średnia żywotnośc palnika w 580 ex II ?

tlustyx
19-09-2012, 16:37
Palnik sie konczy?
Jeśli kończy się palnik to skąd czerwona kratka wspomagania?
Nie wiem jak to jest 5d (przypuszczam, że tak samo) ale w 500d naciskam spust do połowy zapala się czerwona lampka wspomagająca, aparat ustawia ostrość, wspomaganie gaśnie, aparat potwierdza ostrość i wtedy pstryk. W takim układzie lampka wspomagająca nie może być widoczna na zdjęciu. Wnioskuje więc, że może szwankuje komunikacja lampa - aparat. Lampa "nie wie", że aparat ustawił ostrość i nadal świeci czerwona dioda zamiast błysku gdy ty robisz zdjęcie.
Lub nie wiem czy możliwe jest wyzwolenie migawki bez potwierdzenia ostrości, ale gdybyś szybko nacisnął spust do końca lampa zaświeca wspomaganie, a aparat pstryka zdjęcie nie czekając aż lampa będzie gotowa do błysku.
Na zdjęciu brak błysku, za to jest czerwona kratka.

To są tylko takie moje rozważania bez potwierdzenia w teorii i praktyce;)

sylwek2k
19-09-2012, 17:36
Czy to lampa nie nadąża, czy może wina leży po stronie puszki ?

Na moje oko, to masz brudne styki (lub luzy na nich) w lampie/body. To by tlumaczylo tylko czasowe nie dzialanie lampy, oraz widoczny 'slaczek' od diod AF.

Żwirek
19-09-2012, 18:10
Na moje oko, to masz brudne styki (lub luzy na nich) w lampie/body. To by tlumaczylo tylko czasowe nie dzialanie lampy, oraz widoczny 'slaczek' od diod AF.

Masz na myśli gorącą stopkę tak?
Szczerze mowiąc na początku też celowałem na problem z komunikacją lampy z puszką. Przy czym stopka wydaje mi się czysta.

sylwek2k
19-09-2012, 18:18
Masz na myśli gorącą stopkę tak?

Tak
Do tego moga wchodzic takze w gre zabrudzenia wewnatrz lampy (tez przy stopce).

pawelo1
19-09-2012, 18:20
a czy nie rusza Ci się lekko gorąca stopka. Nie zaszkodzi przeczyścić stopke alkoholem etylowym czy izopropanolem. Nie wiem jak jest w 5d I bo jak się będzie ruszać to trzeba ją dokręcić zdejmując zatrzask taka blaszka i już póżniej to będziesz widział śrubki. Pozdro

Żwirek
19-09-2012, 18:51
Nawet nie drgnie. Przeczyszczę alkoholem zobaczymy czy da to jakiś efekt.
Aczkolwiek zaczynam zauważać kolejną pewną prawidłowość, jeśli się nie mylę to problem ten występuje tylko w przypadku fotografowania w miejscach ciemnych, z niewielką ilością światła zastanego.

flankerp
19-09-2012, 20:16
A masz ustawione na druga kurtyne czy na pierwsza?

sylwek2k
19-09-2012, 20:30
A masz ustawione na druga kurtyne czy na pierwsza?

A co za roznica, skoro jest widoczny 'slaczek' od diod AF? Ten 'slaczek' powinien byc wylaczony w momencie otwarcia migawki :)

Usjwo
20-09-2012, 05:29
Jezeli "szlaczek" jest na zdjeciu to lampa ewentualnie odpala za wczesnie, lub "szlaczek" gasnie za pozno.
Jezeli lampa odpala za wczesnie to z czasem x-synchro powinna byc widoczna roletka - przetestuj z czasem x-sychro (1/200 i krotszym), a takze z mniejszymi mocami lampy. Niestety ja zdjecia nie widze, wiec polegam tylko na opisie.
Wyglada to na problemy z komunikacja, jezeli czyszczenie nie pomoze, to pewnie serwis. Moze to byc tez wina puszki, masz inna lampe zeby wykluczyc puszke?

Żwirek
17-10-2012, 13:00
Temat zagadka. Przeczyscilem delikatnie na sucho styki - nic specjalnego. Od tamtego czasu szlaczki pojawiły mi się może z 5 razy, problem tak jakby naprawił się samoistnie...
Innej lampy niestety nie posiadam.