Zobacz pełną wersję : Panorama : zwiekszanie rozdzielczości wydruku
jan pawlak
15-09-2012, 18:23
Zbliża się termin wyjazdu, termin wykonywania zdjęć "które za mną chodzą" , jest też miejsce gdzie będą wisieć.
Ograniczenia punktu foto to 150cm x 75cm (przy 254dpi, wydruk, naklejenie, folia), taki rozmiar więc będzie.
Mam 5D3.
Z tego co się orientuję, nie będzie kłopotu wykonywania ich jako pojedyncze ale wtedy PhotoZoom będzie miał dużo pracy i ich jakość (ze wzgledu na rozdzielczość, tylko o tym mowa) będzie "jakaś"
Zastanawiam sie nad wykonywaniem każdego z nich jako kilka zdjęć, wiekszą ogniskową, i połączenie ich (panorama) tak aby uzyskać wiekszą gęstość pikseli.
Ma ktoś doświadczenia w takim podejsciu ?
jp
254dpi przy tak wielkim wydruku to aż nadto
jan pawlak
15-09-2012, 20:39
254dpi przy tak wielkim wydruku to aż nadto
Problem tkwi w tym, że jeśli zrobię pojedyncze zdjęcie to będzie 5760 pikseli na 150 cm, co daje gęstość 97,5 dpi które Photozoom będzie musiał "powiększać". Chodzi o większą rozdzielczość na wejściu
jp
Tu jest dobry opis, jak to zrobić - nawet z ręki.
Fotografia - poradnik - fotografowanie panoramy grskiej - cz I podstawy (http://www.wdolomitach.pl/fot_p_fpg.html)
Robię w podobny sposób. Sklejam na dwa sposoby.
W programie Panorama Maker - dostałem razem z aparatem Panasonic. Jeśli postawisz aparat na wypoziomowanym statywie, to program wprowadzi mniej zniekształceń przy sklejaniu, bo ten akurat program dostosowuje kadry wprowadzając krzywizny a la rybie oko. Stosuję zakładkę trochę większą niż opisana w tym artykule - około 1/4 do 1/3 zdjęcia.
Ręcznie, używając Corela Photo-Paint (z pakietu Corel DRAW - nie mylić z Corel Paintshop Pro) - trochę pracy to wymaga, ale efekty są lepsze niż z automatu. No i nie ma tego efektu rybiego oka.
Jeśli nie masz doświadczenia w klejeniu panoram, to raczej rób to "nie-ręcznie" w specjalistycznym programie.
W fotografii krajobrazu krzywizn raczej nie widać, w architekturze i owszem. Ale takie zakrzywienia mogą być elementem "artystycznym" - kwestia gustu i pomysłu.
jan pawlak
15-09-2012, 22:18
Dzięki,
problem nie tkwi "jak zrobić dobrą panoramę" ale w tym że :
- proporcje wydruku są zdefiniowane i ograniczają "nakładki"
- jak sensownie wykorzystać nakładanie "widoku" aby zwiekszyć gęstość pikseli
tak aby dostać wydruk, 150cm x 75cm, o dużej szczegółówosci
jp
Z tego co napisałeś to potrzebujesz zdjęcie 15000x7500 pikseli, czyli musisz powiększyć 2,6x. Myślę, że Photo Zoom poradzi sobie z tym bez problemu, bez widocznej straty jakości. Co do składania z kilku zdjęć to zależy jakim obiektywem będziesz robił, i co będzie na fotografii, bo dystorsja robi duże problemy, zwłaszcza jeśli na zdjęciu są długie pionowe, czy poziome linie.
Powiększ jakieś zdjęcie 2,6x w programie i zobacz jak to wychodzi. Jeśli masz taką możliwość to rób zdjęcia "w całości" i "do składania" potem sprawdzisz co da lepsze efekty.
Osobiście stawiam na Photo Zooma uważam, że w powiększaniu program jest niesamowity, lepszego nie spotkałem.
Jeszcze jedno. Jeśli zdecydujesz się na robienie i sklejania z kilku zdjęć to zaopatrz się lepiej w porządny statyw z odpowiednią głowicą :)
jan pawlak
15-09-2012, 22:42
Z tego co napisałeś to potrzebujesz zdjęcie 15000x7500 pikseli, czyli musisz powiększyć 2,6x. Myślę, że Photo Zoom poradzi sobie z tym bez problemu, bez widocznej straty jakości. Co do składania z kilku zdjęć to zależy jakim obiektywem będziesz robił, i co będzie na fotografii, bo dystorsja robi duże problemy, zwłaszcza jeśli na zdjęciu są długie pionowe, czy poziome linie.
Powiększ jakieś zdjęcie 2,6x w programie i zobacz jak to wychodzi. Jeśli masz taką możliwość to rób zdjęcia "w całości" i "do składania" potem sprawdzisz co da lepsze efekty.
Osobiście stawiam na Photo Zooma uważam, że w powiększaniu program jest niesamowity, lepszego nie spotkałem.
Oczywiście, zrobiłem juz wstępne testy "z ręki" słupa energteycznego za oknem:
- pojedyncze, portretowe, 100mm, przykadrowałem do rozmiaru 2:1, wyszło 4884 x 2442 pikseli
- złozone z 4 normalnych, 200mm, panorama, przykadrowałem do 2:1, wyszło 9348 x 4674
i w PhotoZoom zrobiłem oba jako 150cm x 75 cm, 254 dpi (15000 x 7500 pikseli)
W 100% powiekszenia, na ekranie, róznica w ilości szczególów jest bardzo duża.
Stąd "idę" w tą technikę, szukam kogos kto juz takie rzeczy robił by podzielił sie doswiadczeniem.
jp
OK, nie zrozumiałem problemu.
Mnie z prostego obliczenia wyszło, że powinieneś skleić obrazek z 10-12 zdjęć poziomych = 2 rzędy x 5-6 kolumn, żeby uzyskać te 250 dpi.
Lub z 5-6 pionowych kadrów, żeby uzyskać około 170 dpi, co wg mnie przy tej wielkości obrazu wystarczy.
Ale tlustyx ma rację - przy takiej ilości kawałków walka będzie twarda, żeby to ładnie poskładać.
Oczywiście, zrobiłem juz wstępne testy "z ręki" słupa energteycznego ...
Stąd "idę" w tą technikę, szukam kogos kto juz takie rzeczy robił by podzielił sie doswiadczeniem.
jp
Tylko, że takich dużych plakatów z reguły nie ogląda się z bliska i taka dokładność jest nie potrzebna, a pracy wiele mniej (choć od reguł są wyjątki ;) .No i będziesz potrzebował głowicę np. coś takiego http://allegro.pl/glowica-do-panoram-qtvr-dobas-panoramiczna-i2633748219.html
Poza tym ma duże znaczenie co będzie na tych fotografiach, bo gdybyś zrobił takie zdjęcie np. drzewa którego liście porusza wietrzyk to na łączeniach zdjęć już by nie było tak pięknie :)
A tak odnośnie rozdzielczości czemu taka dziwna 254
spokojnie dasz rade to zrobić ludzie składają sferyczne albo cylindryczne panoramy więc cobyś ty nie miał dać rady.
dobry statyw z dobrą głowicą a potem Photoshop lub Corel albo do panoram Autopano Giga 2
Grzesiek_PL
16-09-2012, 01:24
Ta głowica nie jest warta 400zł.
jan pawlak
16-09-2012, 05:14
Oczywiście, zrobiłem juz wstępne testy "z ręki" słupa energteycznego za oknem:
- pojedyncze, portretowe, 100mm, przykadrowałem do rozmiaru 2:1, wyszło 4884 x 2442 pikseli
- złozone z 4 normalnych, 200mm, panorama, przykadrowałem do 2:1, wyszło 9348 x 4674
i w PhotoZoom zrobiłem oba jako 150cm x 75 cm, 254 dpi (15000 x 7500 pikseli)
jp
Wnioski wstępne :
1. warto opanować tą technikę gdy zdjęcia będą powiększane do duzych wymiarów
2. proporcje (tutaj 2:1) ograniczają zwiększanie gęstości poprzez składanie w "panoramę" praktycznie do 2 - 2,5 raza, czyli jeśli np. obiekt poziomy mieści się na całej poziomej klatce przy ogniskowej 24mm to składanie w "panoramę", w formacie portretowym nie może być wykonywane większą ogniskową niż około 50mm
jp
Janusz Body
16-09-2012, 08:22
Głowica do panoram jest potrzebna jeśli masz coś blisko na pierwszym planie, do zdjęć wewnątrz i temu podobnych. Panoramę gór spokojnie można zrobić z ręki. Dobrze jest podeprzeć aparat na jakimś kiju wycentrowanym na obiektywie w miejscu gdzie jest przysłona i obracać go tylko wokół tego punktu. Dobra głowica do panoram kosztuje. Ta z linku z Allegro nie wygląda na wartą 400 zł. Cena to już blisko o niebo lepszych Ninja.
Zdjęcia trzeba robić nadmiarowo. Jeśli wydaje Ci się, że 12 wystarczy to zrób 24. Dodatkowe zdjęcia zwłaszcza w okolicach środków boków końcowego kadru - jeśli chcesz mieć odwzorowanie prostokątne. Inaczej wyjdzie poduszka wklęsła.:-)
Dobrze jest robić zdjęcia z bracketingiem. Do panoramy sferycznej rzadko kiedy schodzę poniżej 72 zdjęć a jak jest słońce w kadrze to i 144.
Zakładka minimum 30% a 50 nie zawadzi.
Składam z RAWów w programie do panoram. Używam PTGui. Inne jakoś mi się nie sprawdziły.
EDIT: Aha i cudów nie ma. Nie da się "powiększyć" zdjęcia o więcej niż kilka procent bez znacznego pogorszenia jakości. Brakujących pikseli żaden program nie odtworzy. I owszem wyinterpoluje, coś tam domaluje ale to już "malarstwo artystyczne" :-) Można powiększać fraktalami ale to też szybko pogarsza jakość. Jedyna metoda z zachowaniem rozdzielczości, bez interpolaci, ekstrapolacji i ogólnie psucia zdjęcia to robić więcej zdjęć i potem je składać. Składanie wymaga trochę wprawy i doświadczenia - to nie jest tak, że się wrzuca w program i od razu wychodzi cudo. Powiększanie to DOMALOWYWANIE pikseli.
EDIT2: składać można zdjęcia robione dowolną ogniskową. 500 mm też. W tym przypadku ogniskowa wynika z pożądanej finalnej rozdzielczości zdjęcia.
jan pawlak
16-09-2012, 13:54
Dzieki,
Moim celem nie jest tworzenie panoram lecz dobrych (o duzej rozdzielczości) powiekszeń. Zamiast jednego chcę robić kilka zdjęć tego samego obiektu i użyć programu do panoram aby je złozył. W przykładzie rozpoznawczym, wstępnym udał mi się zwiększyć ilość pikseli (w 150 cm) z 4884 do 9348.
Wiem już, że z powodu ograniczenia wymiaru wydruku (150 cm na 75cm)
- zdjęcia do składania muszę robić zawsze portretowo prostopadle do osi obiektu fotografowanego
- jeśli obiekt mieści się w całej klatce przy ogniskowej f to do "panoramy" ogniskową około 2f
- praktycznie wystarczą 3 - 4 zdjęcia.
Nie wiem :
- z jakimi sytuacjami się zetknę na ulicach NYC, pewno i dalekie i bliskie "obiekty", co z panoramami ulicznymi, ruch, ludzie, długie czasy nocą
- czy warto montować do statywu głowicę 3D (co z paralaksą przy takich warunkach)
- który program kupic i się naumieć, PTGui (wygląda 'akademicko") czy Autopano (wygląda bardziej profesjonalinie)
jp
Janusz Body
16-09-2012, 17:10
Autopano próbowałem. Do pięt nie dorasta PTGui. Używam PTGui pro - obsługuje RAWy, HDR - czyli radzi sobie z bracketingiem i potrafi wykorzystać całą pamięć RAM.
Jak maszzdjecie o wymiarach 1500 x 700 mm i chcesz mieć 300 DPI a aparat ma powiedzmy 6000 x 2000 pix to:
1500 / 25.4 = 60 cali
60 * 300 * 2 = 36000 pix zakładamy zakładkę 50%
36000 / 2000 = 18 zdjęć. Właściwie to 17 ale trzeba robić szerzej bo poduszka wklęsła więc niech będzie 18
700 / 25.4 = 27.5 cala
25.7 * 300 * 2 = 16500
16500 / 6000 = 3
Czyli trzeba 18 zdjęc * 3 rzędy * 3 bracketing o 2 EV = 162 zdjęcia. Bez bracketingu "tylko" 54. No i wychodzi, że musisz dobrać ogniskową tak, żeby to było tyle klatek. :)
Gwoli wyjaśnienia poziomą panoramę robi się aparatem trzymanym w pionie.
Z tymi ilościami tylko PTGui Pro. :)
Tego ograniczenia nie przestrzegam, bo go nie znałem :???:. Dobieram ogniskową, ilość i położenie kadrów do obiektu.
Ale podkreślę za Tobą, że warto robić solidną zakładkę, zwłaszcza przy obiektywach szerokokątnych. Skrajne 25% (czyli połowa kadru - tu chyba myślimy podobnie) to duże zniekształcenia i trudno wtedy się składa. Praktycznie wygląda to tak, że gdybym wyjął co drugie zdjęcie, to pozostałe jeszcze trochę na siebie zachodzą.
Janusz Body
16-09-2012, 19:47
Tego ograniczenia nie przestrzegam, bo go nie znałem :???:. Dobieram ogniskową, ilość i położenie kadrów do obiektu.....
99% głowic do panoram (jeśli nie wszystkie) mają mocowanie tak skonstruowane, że daje się tylko w pionie. To jest zresztą dość logiczne bo do panoramy typu landszafcik z obiektywem typu UWA albo (lepiej) fishem wystarczy zrobić jeden rządek. Poza tym nie ma oczywiście żadnych ograniczeń. Na głowicy jest łatwiej bo i pokłon i obrót o stały kąt można zwykle ustawić na jakimś "klikaczu" :-)
Czyli trzeba 18 zdjęc * 3 rzędy * 3 bracketing o 2 EV = 162 zdjęcia. Bez bracketingu "tylko" 54. No i wychodzi, że musisz dobrać ogniskową tak, żeby to było tyle klatek. :)
Z tą ilością lekka przesada, bo aparat ma 5760 x 3840 a rozdzielczość 254 DPI więc wystarczy:
8 zdjęć * 3 rzędy * 3 bracketing o 2 EV = 72 zdjęcia, a bez bracketingu tylko 24
PS
Co do głowicy to był tylko przykład "pierwszy z brzegu" ;)
pkoprowski
17-09-2012, 19:34
Jeżeli chodzi Ci "tylko" o zwiększenie szczegółowości obrazu, a cały zaplanowany kadr jesteś w stanie objąć posiadanym obiektywem, to alternatywnym względem składania panoram rozwiązaniem może być wielokrotne zdjęcie + program typu PhotoAcute.
jan pawlak
17-09-2012, 20:59
Jeżeli chodzi Ci "tylko" o zwiększenie szczegółowości obrazu, a cały zaplanowany kadr jesteś w stanie objąć posiadanym obiektywem, to alternatywnym względem składania panoram rozwiązaniem może być wielokrotne zdjęcie + program typu PhotoAcute.
Bywa różnie, czasem nie mam tak szerokiego kąta.
Jeśli uzywałeś tej metody, to podaj proszę rozdzielczość pojedynczego zdjęcia oraz rozdzielczośc pliku wynikowego
jp
jan pawlak
18-09-2012, 05:19
Autopano próbowałem. Do pięt nie dorasta PTGui. Używam PTGui pro - obsługuje RAWy, HDR - czyli radzi sobie z bracketingiem i potrafi wykorzystać całą pamięć RAM.
Jak maszzdjecie o wymiarach 1500 x 700 mm i chcesz mieć 300 DPI a aparat ma powiedzmy 6000 x 2000 pix to:
1500 / 25.4 = 60 cali
60 * 300 * 2 = 36000 pix zakładamy zakładkę 50%
36000 / 2000 = 18 zdjęć. Właściwie to 17 ale trzeba robić szerzej bo poduszka wklęsła więc niech będzie 18
700 / 25.4 = 27.5 cala
25.7 * 300 * 2 = 16500
16500 / 6000 = 3
Zaczyna Ci przyznawać rację w Autopano czy PTGui.
W perspektywie mam 9 godzin siedzenia "nieruchomo", a nie umiem znaleźć jakiegoś "podręcznika" PTGui do wydrukowania.
Możesz podesłac linik ?
jp
Janusz Body
18-09-2012, 08:11
Zaczyna Ci przyznawać rację w Autopano czy PTGui.
W perspektywie mam 9 godzin siedzenia "nieruchomo", a nie umiem znaleźć jakiegoś "podręcznika" PTGui do wydrukowania.
Możesz podesłac linik ?
jp
Jedyny dobry tutek jest na stronach PTGui. Nie ma nic lepszego. PTGui wykorzystuje całą dostępną pamięć RAM w kompie. Mam 16 Gb i to ogromnie przyśpiesza składanie. Różnice są kolosalne. Na 8Gb 2 godziny i to samo na 16 Gb w mniej niż 5 minut. Windowsowy plik wymiany to... lepiej nie mówić. Wolne, dysk się rozgrzewa do czerwoności a SDD to zwyczajnie szkoda bo mu żywotność spada przez częsty zapis-odczyt. :-)
Tak apropos poprawiania rozdzielczości programami typu PhotoAcute to... dobre do iPhona. Oczywiście zrobienie 20 zdjęć tego samego i złożenie ich razem może nieco poprawić rozdzielczość. Nieco. Może ze 20-30%. Tu się cudów nie zwojuje bo kąt widzenia detali (przez piksele matrycy) pozostaje taki sam dla tego samego obiektywu. Trochę tak - dużo nie poprawi. Potem i tak zostaje składanie "panoramy".
jan pawlak
18-09-2012, 12:45
U mnie, jak na razie, 5 - 6 zdjęć to norma.
RAWy wywołuję w DPP ("usuwa" niedoskonałości obiektywu) -> tiff(16) -> PTGui.
Pytanie 1.
Jak postepujesz, gdy na pojedynczym zdjęciu rozkład na historgamie włazi na obie osie ?
(Pewno zaraz będzie 15 - 18 zdjęć)
Pytanie 2.
Jak istotna jest, gdy ze statywu, osiowość obrotu. Normalne głowice 3D, przy kadrze pionowym tego nie zapewniają.
Wychodzą Ci panoramy "z ręki" ?
jp
Jak istotna jest, gdy ze statywu, osiowość obrotu. Normalne głowice 3D, przy kadrze pionowym tego nie zapewniają.
jp
To zależy od odległości od przedmiotów.
Przecież odnośnie tego ludzie już całe tomy napisali. Np: Poradnik panoramisty (http://zieba.wroclaw.pl/poradnik_main.html)
Janusz Body
18-09-2012, 14:12
U mnie, jak na razie, 5 - 6 zdjęć to norma.
RAWy wywołuję w DPP ("usuwa" niedoskonałości obiektywu) -> tiff(16) -> PTGui.
Nie ma potrzeby. Zwłaszcza przy bracketingu. PTGui radzi sobie z RAWami. Usuwanie niedoskonałości obiektywu nie ma sensu. Zdjęcia są składane i wyginane na wszystkie możliwe sposoby więc prostowanie dystorsji nie ma sensu. Panoramy QTVR najlepiej wychodzą fiszem i to kołowym. :-)
Pytanie 1.
Jak postepujesz, gdy na pojedynczym zdjęciu rozkład na historgamie włazi na obie osie ?
(Pewno zaraz będzie 15 - 18 zdjęć)
Jak brakuje rozpiętości tonalnej to... brakuje i trzeba robić bracketing i HDRy albo pogodzić się z prześwietleniem i niedoświetleniem. Nie ma innej metody.
...
Pytanie 2.
jp
Landszafty bez pierwszych planów tak - wychodzą z ręki. "W warunkach bojowych" podparcie obiektywu w miejscu gdzie jest przysłona i obrót tylko wokół tego punktu baaaaardzo poprawia i ogólnie rezultaty landszaftowe z pierwszym planem są akceptowalne. Panoramy QTVR tylko z głowicy do panoram. W małych pomieszczeniach ustawienie musi być bardzo precyzyjne. Poprawianie "potem" źle zrobionych zdjęć to katorga. Zdecydowanie lepiej dobrze zrobić zdjęcia. :-)
jan pawlak
18-09-2012, 14:21
RAW
Wiadać że dawno nie wywoływałeś w DPP, szczególnie gdy są firmowe profile (body + obiektyw).
Róznica pomiędzy DPP a LR (PS) jest ogromna
Bracketing czyli jak ?
czy mógłyś szczegółowo opisać jak to robisz czy np ?
- cała panorama -3EV i nastepnie cała 0EV i następnie...
- każde ujęcie -3EV+0EV++3EV
- czy coś musisz 'zeznawać" w PTGui ?
jp
Janusz Body
18-09-2012, 16:49
RAW
Wiadać że dawno nie wywoływałeś w DPP, szczególnie gdy są firmowe profile (body + obiektyw).
Róznica pomiędzy DPP a LR (PS) jest ogromna
W wywołaniu być może. W panoramie niekoniecznie. PTGui obrabia RAWy znacznie szybciej. A powtórzę, a co mi tam, poprawianie dystorsji przed sklejaniem panoramy jest całkowicie bezcelowe!
...
Bracketing czyli jak ?
jp
Mój aparat pozwala na 7 zdjęć w bracketingu. Rzadko ale czasami się przydaje. +/- 3 EV na trzech zdjęciach to zwykle nie wychodzi dobrze. Najlepiej jak różnice są po 1 EV pomiędzy zdjęciami. Góra 2 EV. Każde ujęcie robię -3, -2, -1, 0, +1, +2, +3 = 7 sztuk :-)
Nic nie trzeba zeznawać w PTGui - sam wykrywa i sam składa. Jedynie w przypadku błędów złożenia może być konieczność dodania dodatkowych punktów wspólnych ręcznie. Rzadko ale przy panoramach z ręki to się zdarza. Jak to robić jest w tutorialach.
EDIT: Ogromną zaletą składania RAWów jest, że nie ma interpolacji naświetlenia. Po prostu zwyczajne dodawanie klatek po pikselach bo to zapis liniowy i liniowo się łatwo dodaje - nie trzeba przeliczać gammy przed dodawaniem.
jan pawlak
18-09-2012, 20:17
Wybacz, będę "upierdliwy"
czy chcesz powiedzieć, że PTGui sam rozpoznaje i korzysta prawidłowo przy robieniu panoramy z ujęć o 7 różnych EV ?
DPP to zdecydowanie znacznie więcej niż tylko korekcja zniekształaceń, zobacz do wersji 3.11.31.0
jp
Janusz Body
18-09-2012, 20:42
Wybacz, będę "upierdliwy"
czy chcesz powiedzieć, że PTGui sam rozpoznaje i korzysta prawidłowo przy robieniu panoramy z ujęć o 7 różnych EV ?
nie tylko chcę powiedzieć. Dokładnie to mówię. Tak jest i to jedna z wielu zalet PTGui. Tak ma wersja PRO. Czy podstawowa też to nie wiem - jest na stronach PTGui.
...
DPP to zdecydowanie znacznie więcej niż tylko korekcja zniekształaceń, zobacz do wersji 3.11.31.0
jp
Tak. Tylko po co? Po co obrabiać 72 zdjęcia skoro drobne korekty można zrobić na jednym. Na końcowym. Na dodatek te 72 zdjęcia trzeba wywołać identycznie bo inaczej z HDRu wyjdzie klops.
RAW
Bracketing czyli jak ?
jp
Janusz wszystko opisał ale dodam swoje:
-generalnie używam 0+-2EV, zmiana kadru 0+-2EV itd, 2 sprawdza się w większości ujęć.
-ewentualne RAWy konwertuję do jpg i w PTGui pracuję na jpg, szybciej
-PTGui rozpoznaje HDR i sam ustawia ładnie automat lub można ingerować
-wyostrzenie, kontrast, nasycenie, rozjaśnienie robię na gotowej panoramie
efekty można zobaczyć tutaj (http://arekantkowicz.pl/panoramy/Torun/torun.html)
jan pawlak
19-09-2012, 02:10
fajne,
A co z ludźmi, pojazdami "w dzień" i "w nocy", to automat czy też trzeba się naumieć w PTGui czy też zaprząc do tego PS ?
jp
Janusz Body
19-09-2012, 08:02
fajne,
A co z ludźmi, pojazdami "w dzień" i "w nocy", to automat czy też trzeba się naumieć w PTGui czy też zaprząc do tego PS ?
jp
Najpierw spróbuj coś porobić samemu. Tak to tylko teoretyzujemy a pytań jak ww. można postawić milion i trochę. Ghosty były są i będą. Problemy z zenitem czy (większe) z nadirem też były są i będą. Sporo jest w tutorialach. Może chociaż przeczytaj jeden? Np.ten od PTGui. Jak będziesz potem miał pytania to wal śmiało. Ja nie pracuję w reklamie PTGui ani innego programu do panoram. :)
jan pawlak
19-09-2012, 08:42
Właśnie kupiłem pro.
Problem jest inny :
- niedawno wpadłem na pomysł jak uzyskać lepszy wydruk dużych zdjęć przy pomocy "panoramy"
- zero doświadczeń w tej dziedzinie, robię dużo testów :
-- porównywałem 3 rózne programy, zdecydowałem się na PTYGui
-- szlifuję robienie "panoram" tak, aby proporcje były 2:1 z powodu ograniczeń punktu foto (150cm x 75cm), już chyba (?) umiem "w ciemno"
- na "podróż życia" do NYC jadę za parę dni i chciałbym jak najwięcej wiedzieć by tam nie dać plamy
Dużo mi pomogłeś, nie muszę teraz dokładnie czytać tutoriali, bedę mógł po NYC.
Jeśli zostało Ci jeszcze trochę cierpliwości to proszę o 1 podpowiedź.
Wiem już jak można w PTGui usuwać (maskować) np. przechodniów, ale przykład dotyczył zdjęć w dzień.
Ale ja lubie zdjęcia nocne
Publiczne | jan pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy. (http://public.fotki.com/janusz-pawlak/)
Czy próbowałeś panoram nocnych np. w mieście.
Co wtedy ze smugami aut, przechodniami ?
jp
Janusz Body
19-09-2012, 09:02
Dużo mi pomogłeś, nie muszę teraz dokładnie czytać tutoriali, bedę mógł po NYC...
Wręcz przeciwnie. POWINIENEŚ przeczytać tutoriale i zrobić jakąś panoramę przed wyjazdem. 90% panoram jest uwalonych na etapie robienia zdjęć. Potem będzie za późno. :-) a zdjęć nadiru nie da się "stworzyć" w domu.
..
Jeśli zostało Ci jeszcze trochę cierpliwości to proszę o 1 podpowiedź.
Wiem już jak można w PTGui usuwać (maskować) np. przechodniów, ale przykład dotyczył zdjęć w dzień.
Ale ja lubie zdjęcia nocne.....
Czy próbowałeś panoram nocnych np. w mieście.
Co wtedy ze smugami aut, przechodniami ?
...
Wszystko da się usunąć i wymaskować. Trzeba robić więcej zdjęć i korzystać z Photoshopa albo wstać o 3-ciej rano i robić zdjęcia jak ulice są puste. :-)
jan pawlak
19-09-2012, 10:05
Rozumiem więc że nie masz własnych doświadczeń z robienia panoram nocą w miescie przy ruchu ulicznym.
W ciągu 4 dni od sprawdzenia skuteczności metody polepszania dużych wydruków poprzez nakładnie zdjęć "w panoramie" i podjęcia decyzji że tak będę fotografował :
- naumiałem się, co nie jest trywialne, wymagało kilkanaście "panoram" poziomych i pionowych :
1. gdy stajemy w dowolnym miejscu, jak to robić (z ręki, ze statywu) aby format był 2:1 i mieć na wynikowym wszystko to się chce
2. uzyskać jednocześnie maksymalnie dużą gęstość pikseli
- z 5 dostępnych programów wytypowałem 3 i po "oglądzie" wideotutoriali, trochę poczytaniu wybrałem jeden
- wymieniłem głowicę z kulowej na 3D 391RC2
Zostaje mi teraz wykonanie kilku "panoram" ruch nocnego, dających wynikowe 150cm x 75cm, i próba obróbki w PTGui.
Mam na to 2 -3 dni aby miec jakieś wnioski do najlepszego robienia takich zdjęc.
Przy moim aktualnym doświaczeniu widzę to "cieńko", ale .... próbowac trzeba.
jp