Zobacz pełną wersję : Starta powłoka antyrefleksyjna w okularze wizjera
Zauważyłem, że w okularze wizjera w samym środku pola wizjera, wytarła się powłoka antyrefleksyjna, przez co obraz stał się mniej wyraźny. Czy poradzić może tylko wymiana okularu, czy też lepiej się do tego przyzwyczaić:)
Pozdrawiam.
Heilsberg
13-09-2012, 14:36
Moim zdaniem odpowiedź podwójnie twierdząca. Poradzić może tylko wymiana i lepiej się do tego przyzwyczaić.:wink:
Tak nawiasem to zdarza mi się też robić zdjęcia starym Zenitem B, w którym prawie nic nie widać a wszelkie powłoki (o ile w ogóle były) już dawno znikły i jakoś coś tam widać w wizjerze i zdjęcia się da robić. Dlatego akurat powłoki na wizjerze bym sobie darował.
Jak Ci się "starła" zaraz po zakupie nówki, w okresie gwarancji, w czasie normalnego użytkowania to może znaczyć, że coś od nowości było nie tak, a jeśli body jest "wiekowe" to jestem zdania jak Heilsberg.
Wymiana okularu, sam powłoki nie naniesiesz raczej :) A i chyba nigdzie nie regenerują, przynajmniej nie słyszałem. A jak do tego doszło? Może próbowałeś czyścić zbyt silnym alkoholem?
Może próbowałeś czyścić zbyt silnym alkoholem?
:-D Nie, czyściłem "abstynencko". Okular jak to okular, zazwyczaj spocony, więc czyszczę tym samym co soczewkę, najczęściej mikrofibrą, czasami watą. Zauważyłem, że taką usterkę ma wiele aparatów i byłem ciekawy czy ktoś wymieniał okular, jakie to są koszty?