Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Starta powłoka antyrefleksyjna w okularze wizjera

Domyślnie Starta powłoka antyrefleksyjna w okularze wizjera

Zauważyłem, że w okularze wizjera w samym środku pola wizjera, wytarła się powłoka antyrefleksyjna, przez co obraz stał się mniej wyraźny. Czy poradzić może tylko wymiana okularu, czy też lepiej się do tego przyzwyczaić
    Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Domyślnie Odp: Starta powłoka antyrefleksyjna w okularze wizjera

Moim zdaniem odpowiedź podwójnie twierdząca. Poradzić może tylko wymiana i lepiej się do tego przyzwyczaić.:wink:
    Tak nawiasem to zdarza mi się też robić zdjęcia starym Zenitem B, w którym prawie nic nie widać a wszelkie powłoki (o ile w ogóle były) już dawno znikły i jakoś coś tam widać w wizjerze i zdjęcia się da robić. Dlatego akurat powłoki na wizjerze bym sobie darował.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Jak Ci się "starła" zaraz po zakupie nówki, w okresie gwarancji, w czasie normalnego użytkowania to może znaczyć, że coś od nowości było nie tak, a jeśli body jest "wiekowe" to jestem zdania jak Heilsberg.

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Wymiana okularu, sam powłoki nie naniesiesz raczej A i chyba nigdzie nie regenerują, przynajmniej nie słyszałem. A jak do tego doszło? Może próbowałeś czyścić zbyt silnym alkoholem?
    5D, stałki, zoomy

Cytat Zamieszczone przez fleder Zobacz posta
    Może próbowałeś czyścić zbyt silnym alkoholem?
    :-D Nie, czyściłem "abstynencko". Okular jak to okular, zazwyczaj spocony, więc czyszczę tym samym co soczewkę, najczęściej mikrofibrą, czasami watą. Zauważyłem, że taką usterkę ma wiele aparatów i byłem ciekawy czy ktoś wymieniał okular, jakie to są koszty?

Uprawnienia umieszczania postów