Zobacz pełną wersję : Zdjecia w Plenerze z lampa błyskowa!!!
Witam,dopiero zaczynam przygode z fotografia plenerowa i wczoraj wybralem sie na taka sesje z kolezanka.Robilem zdjecia z lampa blyskowa z zalozonym softboxem.Chcialem zdjecia z płytka głębią ostrości, wiec przysłone mialem f2.2.Zdjecia wykonywalem pod swiatlo ,gdyz chcialem zeby swiatlo zastane oswietlilo wlosy z tylu modelki i ramiona.Lampe jaka uzylem ma moc 800W.Pierwsza proba zdjec i zdjecia kompletnie przeswietlone wiec zmniejszylem lampe na min czyli bylo ok 130w w tym wypadku a przyslone musialem zwiekszyc do 3.2, gdyz zdjecia byly przeswietlone.Wiem ze swiatlo z tylu modelki bylo bardzo silne ale chcialem zdjecia z przeslona f2 a nie moglem bo gdy zmniejszylem przeslone zdjecia byly przeswietlone a lampa z wieksza ustawiona moca doswietlala modelke ale takze tlo i nie dalo sie inaczej.Mysle ze powiniennem uzyc filtrow szarych ND ,zeby focic na f2 ale czy naprawde tak jest czy moze ja popelnilem jakis blad.Jakie sa zasady przy fotografowaniu w sloncu gdzie swiatlo jest z tylu a ja doswietlam modelke z przodu lampa?Co zrobic zebym mogl focic z przeslona f2?
A bez lampy na tym samym czasie i chcianej przesłonie też miałeś prześwietlone? Jeśli tak (a to prawdopodobne bo dzień, 1/200 czy tam 1/250 s i f:2,0 to może być ciężko) to ND wydaje się konieczny. Jeśli nie to trzeba dalej zmniejszyć doświetlenie lampy. Jak już regulacja jest na min to wystarczy oddalić lampę od modelki.
No wlasnie tego nie sprawdzilem :( ale przypuszczam ze bylo by przeswietlone.Ustawienia moje byly 1/160 i chcialem f2 ale ostatecznie bylo 3.2 a lampa na minimum.Lampe mialem oddalona okolo 5 metrow od modelki,wiec i tak daleko,tak mi sie wydaje.Raczej to filtr ND bedzie koniecznoscia w tej sytuacji,tak mysle ale moze co innego mozna wykombinowac w tej sytuacji.
No wlasnie tego nie sprawdzilem :( ale przypuszczam ze bylo by przeswietlone.Ustawienia moje byly 1/160 i chcialem f2 ale ostatecznie bylo 3.2 a lampa na minimum.Lampe mialem oddalona okolo 5 metrow od modelki,wiec i tak daleko,tak mi sie wydaje.Raczej to filtr ND bedzie koniecznoscia w tej sytuacji,tak mysle ale moze co innego mozna wykombinowac w tej sytuacji.Takie zdjęcia jak piszesz, to:
1. Ustalasz najpierw ekspozycję na "tło", tak jak potrzebujesz. Masz ograniczone możliwości z pow. x-sync, więc jeśli jest za jasno, to przymykasz przysłonę, albo zakładasz filtr ND, albo ściemniasz słońce zastane ;).
2. Potem ustalasz jak doświetlić modelkę lampą, żeby wyszło tak, jak potrzebujesz.
3. Wspólnie z modelką cieszycie się ze zdjęć (albo i nie ;)).
wiktor2323
04-09-2012, 01:37
Tylko i wyłącznie szarak ;) Gdyby to była systemowa lampa z Hss nie miałbyś tego problemu, ale znów mogłaby być za słaba.
Jest jeszcze opcja z odpaleniem studyjnej za pomocą błysku systemowej. Wtedy mogłoby zsynchronizować z krótszymi czasami i miałbyś nieprzepalone- ale znów na zewnątrz ciężko z odpaleniem fotoceli. ;)
Jest jeszcze opcja z odpaleniem studyjnej za pomocą błysku systemowej. Wtedy mogłoby zsynchronizować z krótszymi czasami i miałbyś nieprzepalone- ale znów na zewnątrz ciężko z odpaleniem fotoceli. ;)
Myslisz ze lampa studyjna wyzwalala by sie w takt blyskow hss'a za pomoca fotoceli (nawet zakladajac ze jest ciemno i lampa systemowa jest dobrze "widziana" przez fotocele)?
Myslisz ze lampa studyjna wyzwalala by sie w takt blyskow hss'a za pomoca fotoceli (nawet zakladajac ze jest ciemno i lampa systemowa jest dobrze "widziana" przez fotocele)?
Tak to właśnie działa. Jest trochę na ten temat na sieci np tu Ekstremalnie krótkie czasy błysku w lampach studyjnych - Fototv.pl - internetowa telewizja o fotografii (http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html)
A jaki filtr ND polecacie?zalezy mi tez na jakosci i bez strat na zdjeciach.
jakub.photo
05-09-2012, 10:51
Może być polar, też Ci wydłuży czas naświetlania..
wiktor2323
05-09-2012, 15:33
W rytm niem ale synchronizuje się nawet z czasami 1/8000 :) Jest temat na forum. Tylko, że w plenerze trzeba by chyba fotocele przykleić do ex a później po kabelku żeby odpaliło:)
fotocoto
06-09-2012, 20:26
W rytm niem ale synchronizuje się nawet z czasami 1/8000 :) Jest temat na forum. Tylko, że w plenerze trzeba by chyba fotocele przykleić do ex a później po kabelku żeby odpaliło:)
W plenerze dobrze pracuje pocket wizard, kolega ma tez wyzwalacz pixel kinga, też przenosi HSS a tani jest.
Możesz też uzyć teleobiektywu i zwiekszyc przyslone tak zeby zdjecia nie byly przeswietlone.
Jak uzyjesz odpowiednio duzej ogniskowej to nie bedziesz potrzebowal przyslony f2
Możesz też uzyć teleobiektywu i zwiekszyc przyslone tak zeby zdjecia nie byly przeswietlone.
Jak uzyjesz odpowiednio duzej ogniskowej to nie bedziesz potrzebowal przyslony f2
A jeśli planuje uzyskać pole widzenia obiektywu powiedzmy 50mm przy f2 - jaki teleobiektyw da taki obrazek? Żaden. Więc myślę, że to zła droga, bo zmienia nam to kompletnie obrazowanie (a to chyba jest dużo ważniejsze niż technikalia jego uzyskania).
Proponuję zatem albo filtr polaryzacyjny/ND - tu łatwo obliczyć po ostatnich zdjęciach jaki będzie potrzebny, albo/i korzystanie z HSS.
A jeśli planuje uzyskać pole widzenia obiektywu powiedzmy 50mm przy f2 - jaki teleobiektyw da taki obrazek? Żaden. Więc myślę, że to zła droga, bo zmienia nam to kompletnie obrazowanie (a to chyba jest dużo ważniejsze niż technikalia jego uzyskania).
Proponuję zatem albo filtr polaryzacyjny/ND - tu łatwo obliczyć po ostatnich zdjęciach jaki będzie potrzebny, albo/i korzystanie z HSS.
A moze bedzie probowal te zdjecia zrobic pod woda?
Rozpatrzymy teraz wszystkie mozliwosci czy podamy mu najprostrze rozwiazanie? Bo skoro napisal ze jest poczatkujacym fotografem to moze nie zna jeszcze zaleznosci GO od przyslony i ogniskowej...
W plenerze dobrze pracuje pocket wizard, kolega ma tez wyzwalacz pixel kinga, też przenosi HSS a tani jest.
Tak sam mam pixel Kinga i rzeczywiście sprawdza się w takich i wielu innych sytuacjach, ale nie wiem czy ND nie jest tańszym rozwiązaniem
Tak sam mam pixel Kinga i rzeczywiście sprawdza się w takich i wielu innych sytuacjach, ale nie wiem czy ND nie jest tańszym rozwiązaniem
dobry filtr tez bedzie kosztowal sporo, 400-500PLN za komplet wyzwalaczy (dwie sztuki) to nie wyjdzie duzo drozej
dobry filtr tez bedzie kosztowal sporo, 400-500PLN za komplet wyzwalaczy (dwie sztuki) to nie wyjdzie duzo drozej
Dokładnie... do wyboru z tańszych rozwiązań jest (nadajnik-odbiornik) : Pixel KNIGHT TR-332 ok 400pln) ; PIXEL KING (ok460pln); Yongnuo YN-622C (ok 500pln)...
flankerp
18-10-2012, 16:58
Wystarczy zainwestować w system CokinP i filtr HiTech. Wyjdzie ok 300zł za całość...
Ewentualnie kupić taniech chinczyka za 10 Euro albo i taniej i sprawdzić chociaż czy to dobra droga zanim wyda się więcej....
Witam, podepnę się pod temat lampy błyskowej w plenerze.
Szukam takiego zestawu który pomógłby mi robić zdjęcia w pełnym słońcu a czasem późnym popołudniem. O ile późnym popołudniem pewnie wystarczyłby mi softbox 30x30cm i lampa systemowa tak w pełnym słońcu pasowałoby coś mocnego . Znajomy korzystał z lampy 600ws i z taką też mocą chciałem kupić. I tu pytanie czy ktoś może polecić lampę z akumulatorem do pleneru ? Mówię o samej lampie , bo beauty dish itp to już inna kwestia . Gdzieś znalazłem informacje o fomei phanters 600mini ok 1800zł i HD-600V Jinbei ok 1990zł ale może jest coś po środku ? Zdjęcia będę głównie wykonywał ludziom (pełne sylwetki) Proszę o pomoc osoby które miały do czynienia z lampą w plenerze o propozycje lamp ?
Dziękuje
GalaktycznyMuczaczo
09-09-2015, 17:22
Witam, podepnę się pod temat lampy błyskowej w plenerze.
Szukam takiego zestawu który pomógłby mi robić zdjęcia w pełnym słońcu a czasem późnym popołudniem. O ile późnym popołudniem pewnie wystarczyłby mi softbox 30x30cm i lampa systemowa tak w pełnym słońcu pasowałoby coś mocnego . Znajomy korzystał z lampy 600ws i z taką też mocą chciałem kupić. I tu pytanie czy ktoś może polecić lampę z akumulatorem do pleneru ? Mówię o samej lampie , bo beauty dish itp to już inna kwestia . Gdzieś znalazłem informacje o fomei phanters 600mini ok 1800zł i HD-600V Jinbei ok 1990zł ale może jest coś po środku ? Zdjęcia będę głównie wykonywał ludziom (pełne sylwetki) Proszę o pomoc osoby które miały do czynienia z lampą w plenerze o propozycje lamp ?
Dziękuje
Quantuum Dual Power DP-600Ws