Witam,dopiero zaczynam przygode z fotografia plenerowa i wczoraj wybralem sie na taka sesje z kolezanka.Robilem zdjecia z lampa blyskowa z zalozonym softboxem.Chcialem zdjecia z płytka głębią ostrości, wiec przysłone mialem f2.2.Zdjecia wykonywalem pod swiatlo ,gdyz chcialem zeby swiatlo zastane oswietlilo wlosy z tylu modelki i ramiona.Lampe jaka uzylem ma moc 800W.Pierwsza proba zdjec i zdjecia kompletnie przeswietlone wiec zmniejszylem lampe na min czyli bylo ok 130w w tym wypadku a przyslone musialem zwiekszyc do 3.2, gdyz zdjecia byly przeswietlone.Wiem ze swiatlo z tylu modelki bylo bardzo silne ale chcialem zdjecia z przeslona f2 a nie moglem bo gdy zmniejszylem przeslone zdjecia byly przeswietlone a lampa z wieksza ustawiona moca doswietlala modelke ale takze tlo i nie dalo sie inaczej.Mysle ze powiniennem uzyc filtrow szarych ND ,zeby focic na f2 ale czy naprawde tak jest czy moze ja popelnilem jakis blad.Jakie sa zasady przy fotografowaniu w sloncu gdzie swiatlo jest z tylu a ja doswietlam modelke z przodu lampa?Co zrobic zebym mogl focic z przeslona f2?