Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : canon 24-105 problem

jarkom1
24-08-2012, 22:16
Jako, że jest to mój pierwszy post (chociaż forum czytam od dawna), witam wszystkich. Piszę niestety bo mam problem a rozwiązania nie znalazłem. Dzisiaj, w czsie fotografowania nie mogłem wykonać zdjęcia w/w obiektywem. Trzymając aparat normalnie (poziomo), wszystko jest ok. Ale w pozycji pionowej następuje ściemnienie obrazu a zdjęcie jest baaardzo prześwietlone. Jeżeli natomiast jest włączona lampa to błyska z pełną mocą i zdjęcie jest również baaardzo prześwietlone. W pozycji poziomej tego nie ma. Dzieje się to bardzo nieregularnie - czasami jedno zdjęcie dobre, drugie nie. A czasami 30 bez problemów. Na prześwietlonych fotkach wartość przysłony pokazywana jest 0 (zero). Czy to jest problem z układem przysłony w obiektywie, czy może stabilizacji a może jeszcze coś innego... Co myślicie?

mierkiewiczm
24-08-2012, 22:37
A co na to inne obiektywy z tym body?

jarkom1
24-08-2012, 23:22
Było wszystko w porządku...

janmar
26-08-2012, 11:04
Było wszystko w porządku...

Było....
Sprawdż z innymi szkłami.To może być migawka w aparacie raczej.

jarkom1
26-08-2012, 14:15
Dzisiaj dopiero mogłem dokładnie przeanalizować zdjęcia i to chyba nie jest problem z migawką ani z obiektywem. To chyba lampa (albo korpus - oby nie)! Zauważyłemże przy takim przeswietlonym zdjęciu wcześniej lampa samoistnie przestawia mi się z trybu ETTL w tryb TTL. Raczej wykluczam brak kontaktu na sankach, lampa od początku na aparacie, dokręcona. Czy jest możliwe takie "popsucie" się lampy?

janmar
26-08-2012, 14:45
Trzymając aparat normalnie (poziomo), wszystko jest ok. Ale w pozycji pionowej następuje ściemnienie obrazu a zdjęcie jest baaardzo prześwietlone. Jeżeli natomiast jest włączona lampa to błyska z pełną mocą i zdjęcie jest również baaardzo

Z Twojej informacji wynika że gdy lampa jest wyłaczona to w pionie też jest żle.
Zdejmij lampę,sprawdż bez niej,sprawdż body na innym szkle,
[jeśli możesz sprawdż podejrzane szkło na innym body ,lampę też]

jarkom1
26-08-2012, 15:25
Niestety dopiero w połowie tygodnia mam trochę wolnego, ale wtedy na pewno potestuję. Tak na szybko, dzisiaj po zmianie obiektywu problem też się pojawiał...

Usjwo
27-08-2012, 05:48
Czy lampa to C580EX?

wcześniej lampa samoistnie przestawia mi się z trybu ETTL w tryb TTL.
To dosc czesta przypadlosc, brak kontaktu, ale nie na sankach, tylko w srodku. Trzeba rozkrecic stopke i poprawic mocowanie kabelkow.

Ale najpierw jednak sprawdz czy to wina lampy, body czy obiektywu.

janmar
27-08-2012, 07:55
Niestety dopiero w połowie tygodnia mam trochę wolnego, ale wtedy na pewno potestuję. Tak na szybko, dzisiaj po zmianie obiektywu problem też się pojawiał...

Czy zdjąłeś lampę ? Wstaw jakieś zdjęcia.

Merde
27-08-2012, 08:34
Trzymając aparat normalnie (poziomo), wszystko jest ok. Ale w pozycji pionowej następuje ściemnienie obrazu a zdjęcie jest baaardzo prześwietlone.

Przyciemnienie jest widoczne w wizjerze przed zrobieniem zdjęcia?
Jeśli tak, to moim zdaniem może to być problem z przysłoną. To akurat bardzo łatwo sprawdzić.

Prześwietlenie bierze się pewnie stąd, że aparat dokonuje pomiaru światła z domkniętą przysłoną (normalnie zawsze jest pomiar na "pełnej dziurze").

jarkom1
27-08-2012, 19:16
Samo body na innym obiektywie śmiga, teraz albo lampa (prześwietlenie), albo obiektyw (ściemnienie przed zrobieniem zdjęcia w pozycji pionowej i w tym momeńcie brak możliwości zrobienia zdjęcia - chociaż następne naciśnięcie na spust i już jest ok.) Nie pamiętam czy lampa była wtedy włączona.