Zobacz pełną wersję : canon 24-105 problem
Jako, że jest to mój pierwszy post (chociaż forum czytam od dawna), witam wszystkich. Piszę niestety bo mam problem a rozwiązania nie znalazłem. Dzisiaj, w czsie fotografowania nie mogłem wykonać zdjęcia w/w obiektywem. Trzymając aparat normalnie (poziomo), wszystko jest ok. Ale w pozycji pionowej następuje ściemnienie obrazu a zdjęcie jest baaardzo prześwietlone. Jeżeli natomiast jest włączona lampa to błyska z pełną mocą i zdjęcie jest również baaardzo prześwietlone. W pozycji poziomej tego nie ma. Dzieje się to bardzo nieregularnie - czasami jedno zdjęcie dobre, drugie nie. A czasami 30 bez problemów. Na prześwietlonych fotkach wartość przysłony pokazywana jest 0 (zero). Czy to jest problem z układem przysłony w obiektywie, czy może stabilizacji a może jeszcze coś innego... Co myślicie?
mierkiewiczm
24-08-2012, 22:37
A co na to inne obiektywy z tym body?
Było wszystko w porządku...
Było wszystko w porządku...
Było....
Sprawdż z innymi szkłami.To może być migawka w aparacie raczej.
Dzisiaj dopiero mogłem dokładnie przeanalizować zdjęcia i to chyba nie jest problem z migawką ani z obiektywem. To chyba lampa (albo korpus - oby nie)! Zauważyłemże przy takim przeswietlonym zdjęciu wcześniej lampa samoistnie przestawia mi się z trybu ETTL w tryb TTL. Raczej wykluczam brak kontaktu na sankach, lampa od początku na aparacie, dokręcona. Czy jest możliwe takie "popsucie" się lampy?
Trzymając aparat normalnie (poziomo), wszystko jest ok. Ale w pozycji pionowej następuje ściemnienie obrazu a zdjęcie jest baaardzo prześwietlone. Jeżeli natomiast jest włączona lampa to błyska z pełną mocą i zdjęcie jest również baaardzo
Z Twojej informacji wynika że gdy lampa jest wyłaczona to w pionie też jest żle.
Zdejmij lampę,sprawdż bez niej,sprawdż body na innym szkle,
[jeśli możesz sprawdż podejrzane szkło na innym body ,lampę też]
Niestety dopiero w połowie tygodnia mam trochę wolnego, ale wtedy na pewno potestuję. Tak na szybko, dzisiaj po zmianie obiektywu problem też się pojawiał...
Czy lampa to C580EX?
wcześniej lampa samoistnie przestawia mi się z trybu ETTL w tryb TTL.
To dosc czesta przypadlosc, brak kontaktu, ale nie na sankach, tylko w srodku. Trzeba rozkrecic stopke i poprawic mocowanie kabelkow.
Ale najpierw jednak sprawdz czy to wina lampy, body czy obiektywu.
Niestety dopiero w połowie tygodnia mam trochę wolnego, ale wtedy na pewno potestuję. Tak na szybko, dzisiaj po zmianie obiektywu problem też się pojawiał...
Czy zdjąłeś lampę ? Wstaw jakieś zdjęcia.
Trzymając aparat normalnie (poziomo), wszystko jest ok. Ale w pozycji pionowej następuje ściemnienie obrazu a zdjęcie jest baaardzo prześwietlone.
Przyciemnienie jest widoczne w wizjerze przed zrobieniem zdjęcia?
Jeśli tak, to moim zdaniem może to być problem z przysłoną. To akurat bardzo łatwo sprawdzić.
Prześwietlenie bierze się pewnie stąd, że aparat dokonuje pomiaru światła z domkniętą przysłoną (normalnie zawsze jest pomiar na "pełnej dziurze").
Samo body na innym obiektywie śmiga, teraz albo lampa (prześwietlenie), albo obiektyw (ściemnienie przed zrobieniem zdjęcia w pozycji pionowej i w tym momeńcie brak możliwości zrobienia zdjęcia - chociaż następne naciśnięcie na spust i już jest ok.) Nie pamiętam czy lampa była wtedy włączona.