Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czas i przesłona podczas wesela

McKiller
20-08-2012, 10:44
Witam, chciałbym prosić o opinię osób które fotografują wesela. Interesuje mnie na jakich przysłonach i czasie robicie zdjęcia podczas zabawy weselnej. Jaka jest minimalna przysłona żeby zdjęcie wyszło ok, ja zazwyczaj robię od 2.0 do 2.8 natomiast jeżeli chodzi o czasy naświetlania tutaj proszę o wasze opinie, jaki czas jest potrzebny żeby "zamrozić" tańczącą parę oraz jakiego iso nie przekraczać.

Pracuję na Canonie 5d Mk II z obiektywami stałoogniskowymi.
Dziękuje za odpowiedzi.

cohontes
20-08-2012, 10:54
Przecież to wszystko zależy od sytuacji ;) ale jeśli już robisz zdjęcia na zabawie weselnej to powinieneś się w miarę orientować.
Do iso 3200 możesz jeszcze spokojnie porobić bo jest akceptowalne. A żeby zamrozić parę to zależy od tego jak szybko się porusza bo nawet na 1/160 może być poruszone jak i wyżej.

McKiller
20-08-2012, 11:07
a jak z przesłoną oglądam właśnie zdjęcia na 1.8 i są rozmazane lub gdy na zdjęciu są dwie osoby i jedna jest troche z tyłu jest zamazana. Czyli lepiej zwiększyć iso niż obniżyć przesłone ?

Bangi
20-08-2012, 11:41
a jak z przesłoną oglądam właśnie zdjęcia na 1.8 i są rozmazane lub gdy na zdjęciu są dwie osoby i jedna jest troche z tyłu jest zamazana. Czyli lepiej zwiększyć iso niż obniżyć przesłone ?

Wolisz ziarno, czy nieostrość?

Fotografuję amatorsko i zawsze miałem fioła na punkcie niskiego ISO, od jakiegoś czasu zmieniłem podejście i wolę ostrość niż niskie ISO. Powiem Ci, że jestem o wiele bardziej zadowolony ze swoich zdjęć, a i puszka przestała mieć problemy z trafianiem :mrgreen:

Czacha
20-08-2012, 11:46
Interesuje mnie na jakich przysłonach i czasie robicie zdjęcia podczas zabawy weselnej.

W zaleznosci od warunkow oswietleniowych oraz cisnienia atmosferycznego przyslone dobieram taka, aby czas byl odpowiedni przy zadanym ISO .. i na odwrot :mrgreen:

Saapcio
20-08-2012, 16:01
W zaleznosci od warunkow oswietleniowych oraz cisnienia atmosferycznego przyslone dobieram taka, aby czas byl odpowiedni przy zadanym ISO .. i na odwrot :mrgreen:
I to jest bardzo słuszna koncepcja.

gavin
20-08-2012, 21:18
Zielony kwadrat sam mi dobiera ;)

manfred1
23-08-2012, 19:39
No to jak już tak sielsko jest to posłużę się pytaniem które skierował Konrado84 (mam nadzieje że nie będzie miał mi za złe) "Mam pytanie z innej beczki: czy ktoś używa śledzenia AF w tańcu w połączeniu z 85L? Jeśli tak to jakie ustawienia sprawdzają Wam się najbardziej? Pytam pod kątem celności AFa (może być wolniej, zwłaszcza, że 85L szybkie nie jest, ale z naciskiem na jak najczęściej i najbardziej prawidłowo trafione zdjęcia).
Zakładam "standardową ruchliwość" tańczących i przyzwoite warunki oświetleniowe na sali. pytanie odnośnie 5dmkII i 35L Mam wrażenie że moje ustawienia są po łepkach. Dodatkowo wspomagam się lampiszonem 580EXII

wisiena
24-08-2012, 11:43
Sledzienie AF w 5dmkII raczej kiepsko działa. Ja na sali jak chce mieć pewność by wszystko było ostre to przy f2,8 to z czasem nie schodzę poniżej 1/100 albo podbijam iso.

manfred1
24-08-2012, 11:54
A czyli nie używasz AI SERVO ?

dreamstorm
29-08-2012, 15:00
U mnie używanie SERVO zwykle kończyło się porażką na ciemnej sali - niezależnie czy 5d czy 1DS, a jak jest lampa założona to już zupełnie nie ma sensu. Często sprawdza się najlepiej MF, ale to zależy od wielu czynników. Jeśli robi się pod światło to nawet ze wspomaganiem AF flashem może być bryndza. Ostatnio coraz więcej robię na F1.4 i sporo zdjęć wywalam, ale na sali jest czas na eksperymenty, chyba, że są to kluczowe momenty, to wtedy wolę bardziej "pewne" rozwiązania.
Przysłony różne - zwykle od f1.4 do f5.6 - czasy rózne - od 1/320 do 1/15 :)