PDA

Zobacz pełną wersję : Błędy na karcie po prześwietleniu sprzętu na lotnisku ??

Cichy
09-08-2012, 11:46
Witam,

przeglądam właśnie materiał ze ślubu zagranicznego i widze, że mam sporo plików z błędami, co mi się NIGDY nie zdarzyło ani przed, ani po. Upatruję winę w prześwietlaniu sprzętu, tym bardziej, że karty ze ślubu miałem schowane luzem w plecaku, a pozostałe karty (z innymi zdjęciami ) w aparacie i z tymi kartami które były w aparatach nie było żadnego problemu.

Czytałem w sumie przed wylotem o wpływie prześwietlenia na dane i generalnie chyba nikt sie nie skarżył, a tu taki zonk...

Wygląda to w praktyce tak, że podgląd zdjęć w jpgu zapisanym w rawie jest ok, ale sam RAW ma np pionowy szary pas na 1/4 zdjęcia :(

To właściwie pytanie i przestroga...

becekpl
09-08-2012, 11:53
moim zdaniem po prostu karta padła

dziobolek
09-08-2012, 11:56
moim zdaniem po prostu karta padła

Jedna - OK. Ale wszystkie, oprócz tych które były w puszkach???
https://canon-board.info/imgimported/2011/05/ysz-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/ysz.gif)

Pozdrówka!

Cichy
09-08-2012, 12:02
Karta nie padła - zrobiłem od tamtego czasu ze 3 śluby i właśnie sprawdziłem materiały - wszystko ok.

Tu jest jeden błędny plik: www.kubacichocki.pl/koszyk/blad.cr2 moze komuś uda się go w jakiś sposób odczytać ?

Dzięki i pozdr.

becekpl
09-08-2012, 12:13
czyli jednak tylko na jednej były te błędy?

4kwiatek
09-08-2012, 12:15
Hi...

Moje doświadczenia są takie że prędzej silne pola elektromagnetyczne wywołują uszkodzenia zawartości Flash niż prześwietlanie. Zdarzało się że pamięci prześwietlaliśmy kilka razy dziennie przez tydzień (targi pod specjalnym nadzorem) i nic się nie działo. A zdarzyło się że zwykła burza wyresetowała część flashy.

Oczywiście prześwietlarka - prześwietlarce nie równa.

Pozdrawiam...

Merde
09-08-2012, 12:25
Karta nie padła - zrobiłem od tamtego czasu ze 3 śluby i właśnie sprawdziłem materiały - wszystko ok.

Tu jest jeden błędny plik: www.kubacichocki.pl/koszyk/blad.cr2 moze komuś uda się go w jakiś sposób odczytać ?

A co tu można odczytać, skoro plik nie ma żadnej zawartości (podglądnij w trybie HEX - wypełniony w całości zerami)?...

Cichy
09-08-2012, 12:31
no to ładnie... na 100% jak przeglądałem materiał w aparacie było widać wszystkie zdjęcia :/

potem katre włożyłem do plecaka i dopiero w domu zgrałem na komputer...

RadzioCK
31-08-2012, 11:02
Ja miałem taki problem, gdy siadała mi pamięć RAM w komputerze. Podczas kopiowania z karty, pliki były uszkadzane i niestety część zdjęć przepadła.

Altair
31-08-2012, 12:44
Identyczne zachowanie podczas zgrywania uszkodzonym czytnikiem. Raz bywalo okej, pozniej znow pasy i mazy. Sprawdzales inne czytniki?

7four
31-08-2012, 13:21
Prześwietlenie nie ma wpływu na dane na CF. Zdarza się najlepszym, ale czy nie wyjąłeś kart(y) na wł. aparacie ?

mirasb
05-09-2012, 08:55
Ja mam wprawdzie staruszka 30d , ale nie ma możliwości wyjęcia karty na włączonym aparacie. Otwarcie slotu karty powoduje automatyczne wyłączenie aparatu.
pozdr.
Mirek

4kwiatek
05-09-2012, 10:07
Hi...

Ja mam wprawdzie staruszka 30d , ale nie ma możliwości wyjęcia karty na włączonym aparacie. Otwarcie slotu karty powoduje automatyczne wyłączenie aparatu.
pozdr.
Mirek

Myślę że to był skrót myślowy. Zwykle otwarcie klapki rozłącza zasilanie (czego nie robi wyłączenie wyłącznikiem). W efekcie jeśli trwała operacja zapisu na karcie samo otwarcie klapki (które poprzedza bezpośrednio wyjęcie karty) może spowodować nieoczekiwane efekty. Swoją drogą ciekawe czy została ustalona przyczyna.

Pozdrawiam...