PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS M

Strony : 1 2 [3]

iDaft
31-07-2014, 19:24
No, ale AF z 18-55mm jest szybkie i nie wiem od czego to zależy, ale przy dobrym oświetleniu działa zadowalająco, ale np. w gorszym potrafi 10s myśleć, a i tak nie może złapać.

Co to jest Sony DSC-RX50?
Pomyłka, DSC-HX50.

pan.kolega
31-07-2014, 20:32
No, ale AF z 18-55mm jest szybkie i nie wiem od czego to zależy, ale przy dobrym oświetleniu działa zadowalająco, ale np. w gorszym potrafi 10s myśleć, a i tak nie może złapać.

Pomyłka, DSC-HX50.

Ja czegoś takiego z AF nie widzę, ale na pewno AF potrzebuje więcej światła bez wspomagania niż lustrzanki.

Cena M jest mylaca, bo nie jest to sprzęt tej samej klasy co Sony HX50. Ceny zostały dramatycznie obniżone kiedy Canon wycofał M z rynku USA i EU i chciał wyprzedać szybko zapasy. W tej chwili M ani M2 nie sa już oferowane przez Canon USA. Wg mnie ta cała afera z wycofaniem M to najgłupsza rzecz jaka zrobił Canon w ciagu znanej mi historii tej firmy. No jeszcze był komputer Canon Cat, ale to w zeszłym stuleciu. :confused:

Kolekcjoner
31-07-2014, 20:42
Ceny zostały dramatycznie obniżone kiedy Canon wycofał M z rynku USA i EU i chciał wyprzedać szybko zapasy. W tej chwili M ani M2 nie sa już oferowane przez Canon USA. Wg mnie ta cała afera z wycofaniem M to najgłupsza rzecz jaka zrobił Canon w ciagu znanej mi historii tej firmy. No jeszcze był komputer Canon Cat, ale to w zeszłym stuleciu. :confused:
Tyle że ciężko to oceniać w tak krótkiej perspektywie czasowej. Ma się pojawić sporo nowości w tym i zapowiedzi zupełnie nowych zabawek. Wtedy będzie można ocenić realnie sens tych działań.

iDaft
31-07-2014, 20:42
Ja czegoś takiego z AF nie widzę, ale na pewno AF potrzebuje więcej światła bez wspomagania niż lustrzanki.
Tzn. ten problem występuje tylko z 55-250mm, z 18-55 i 11-22 nie ma. Skontaktowałem się z Canonem i ich technik ma sprawdzić czy to problem ogólny, czy tylko mój.

Ale, że wycofali M również w Europie? To faktycznie głupie posunięcie, zwłaszcza jak za 1200zł mamy świetny sprzęt z szkłem i lampą. Chociaż ta lampa imho kiepska, tak jak nigdy nie używałem tej wbudowanej w lustrzanki, tak ta również się nie u mnie kurzy.

Dotychczas chciałem kupić sobie RX-100, gdyż po paru tygodniach z nim spędzonych strasznie mi się spodobał - głównie przez f/2.8 na całym zakresie ogniskowych, ale teraz patrzę, że za 4k mogę mieć EOS M z 18-55m, adapterem i jakąś stałką f/1.8. Nie wiem dlaczego krytykują ten aparat...

Ma się pojawić sporo nowości w tym i zapowiedzi zupełnie nowych zabawek. Wtedy będzie można ocenić realnie sens tych działań.
Po IFA, tak? Jak ma się pojawić coś jeszcze lepszego od EOS M, to chyba poczekam z zakupem.

motoko
01-08-2014, 09:06
Tzn. ten problem występuje tylko z 55-250mm, z 18-55 i 11-22 nie ma. Skontaktowałem się z Canonem i ich technik ma sprawdzić czy to problem ogólny, czy tylko mój.

Ale, że wycofali M również w Europie? To faktycznie głupie posunięcie, zwłaszcza jak za 1200zł mamy świetny sprzęt z szkłem i lampą. Chociaż ta lampa imho kiepska, tak jak nigdy nie używałem tej wbudowanej w lustrzanki, tak ta również się nie u mnie kurzy.

Dotychczas chciałem kupić sobie RX-100, gdyż po paru tygodniach z nim spędzonych strasznie mi się spodobał - głównie przez f/2.8 na całym zakresie ogniskowych, ale teraz patrzę, że za 4k mogę mieć EOS M z 18-55m, adapterem i jakąś stałką f/1.8. Nie wiem dlaczego krytykują ten aparat...

Po IFA, tak? Jak ma się pojawić coś jeszcze lepszego od EOS M, to chyba poczekam z zakupem.
No jesli 55-250 to szklo ef-s podpiete przez adapter to szybkoscia AF na pewno nie pobije szkiel ef-m.

iDaft
01-08-2014, 09:32
No jesli 55-250 to szklo ef-s podpiete przez adapter to szybkoscia AF na pewno nie pobije szkiel ef-m.

No, ale tu nie jest problem z 2x silniejszym AF. Tu jest problem z AF, który potrafi ostrzyc w słabym świetle 10 sek i nic nie wysotrzyc.

este
01-08-2014, 12:52
Używam z M - ką podpiętych przez adapter (oryginalny) 40mm 2.8 i próbowałem też 20-35 i o ile 40-tka nie sprawiała żadnego problemu to stary 20-35 trochę marudził ale nie aż tak

pan.kolega
01-08-2014, 20:04
Canon oferuje długa listę słoików, głównie już nie produkowanych, które moga na M ostrzyć leniwie albo w ogóle nieskutecznie.
Jest to wyraźnie zaznaczone w instrukcji do M.

Nie ma wśród nich 55-250, ale lista jest dosyć tajemnicza. Sa na niej np. tylko kity bez IS. To znaczy, że nie wsystkie zmiany wprowadzane w nowszych wersjach obiektywów sa oczywiste. Nie wiadomo, co przeszkadza w pracy AF.

Ja zauważyłem, że 50/1.4 niby ostrzy, ale wyniki sa kiepskie.

Canon U.S.A., Inc. (http://www.usa.canon.com/cusa/support/consumer/eos_slr_camera_systems/eos_digital_slr_cameras/eos_m_ef_m_22mm_stm_kit?CMD=MIXED_SEARCH&mName=EOS+M+EF-M+22mm+STM+Kit&mType=Digital+EOS+%28SLR%29+Cameras&pageKeyCode=ekbresults&searchString=Focusing&BASIC_SEARCH_CURRENT_TOPIC_ID=3545&BASIC_SEARCH_CURRENT_TOPIC_TYPE=0&RESULTS=RELEVANCE&RELEVANCE_START=1&RELEVANCE_COUNT=25&CONFIGURATION=1011&PARTITION_ID=1&TIMEZONE_OFFSET=null&USERTYPE=1&isSecure=false)

jotes25
11-08-2014, 12:11
Kooka Adapter - obiektyw Canon EF/EFS korpus EOS M | e-Fotojoker (http://www.e-fotojoker.pl/kooka-adapter---obiektyw-canon-ef-efs-korpus-eos-m-80042366-007#.U-iVU1afVAA)

Taka ciekawostka. Dawno już pisałem, że adapter powinien być rozdawany za darmo lub kosztować < 100 PLN. Spokojnie tego doczekamy, choć ze względu na małą popularność systemu pewnie potrwa to nieco dłużej...

Kolekcjoner
11-08-2014, 14:34
^^
dokładnie.
Ta cena już zaczyna być interesująca. Swoją drogą dziwną politykę stosuje wobec Mki nasza wspaniała firma. Tymi cenami praktycznie zabili całkiem niezły aparat.

jotes25
11-08-2014, 16:34
Ceny korpusu rzeczywiście dopiero teraz są rozsądne. Ceny szkieł biorąc pod uwagę wykonanie (metal) i jakość optyczną również na rozsądnym poziomie. Skoro Canon nadal wypuszcza nowe obiektywy EF-M (np.55-200), to zakładam, że będą też i nowe korpusy. I to one raczej zadecydują dopiero o przyszłości systemu. Mam nadzieję, że tym razem Canon nie powtórzy tych samych błędów.

pan.kolega
12-08-2014, 00:23
Nie sadzę, żeby Canon odzyskał pieniadze włożone w M przy takiej cenie, za jaka ja go kupiłem. Nawet chciałem kupić drugi na zapas (przyzwyczajenie z PRL, kidy coś rzuca tanio, trzeba brać 8-)). Może ta investycja zaowocuje dla Canona w przyszłości, ale obecnie to musi być strata.

Ostatecznie moja opinia na ten temat jest taka. Grupie projektujacej 100d na pewno nie podobała się konkurencja w postaci M i Canon zdecydował na razie się wstrzymać. Gdyby M miał super szybki AF i był reklamowany jak 100d, to Canon strzeliłby sobie w stopę. M ciagle byłby tylko jednym z wielu bezlusterkowców, a SL1 to obecnie najmniejsza lustrzanka świata oparta na technologii AF której żadne Panasoniki ani Sony ani inne nie maja za ta cenę. Biorac pod uwagę ilość poruszajacych się części wymagajacych precyzyjnego montażu, Canon osiagnał zadziwiajaca niezawodność. D100/sL1 jest konkurencyjne z bezlusterkowcami i sprzedaje się bardzo dobrze. Canon po prostu gra w to w co wygrywa.

A przyszły super M jest ciepły i gotowy, tylko na tzw. tylnym palniku.

jotes25
19-08-2014, 13:58

Na dpreview jeden gość twierdzi wręcz przeciwnie:

EF-S 55-250mm IS STM on EOS M Revelation: Canon EOS M Talk Forum: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/forums/thread/3563825#forum-post-52372141)

I wcale mnie to nie dziwi, sam adapter nie ma żadnego wpływu na działanie AF.

mkamelg
02-09-2014, 00:26
Mam małą zagwozdkę - adapter działa pięknie ze szkłami z AF, natomiast ze szkłami manualnymi dość loteryjnie tzn. z jednymi działa, a z innymi wyskakuje błąd. Miał ktoś taki przypadek? Da się coś z tym zrobić (np. aktualizacja) poza wymianą przejściówek ?

Chyba nie ma na rynku przejściówki M42-EOS z dandelionem która współpracowałaby bez problemów z oryginalną przejściówką EF-EOS M a co za tym idzie dawała potwierdzenie ostrości na wszystkich obiektywach z mocowaniem M42. Jeżeli coś się zmieniło od roku 2013 bo wtedy kupowałem swojego EOS M to proszę o podpowiedź jaki model przejściówki M42-EOS z dandelionem (lub sam dandelion) współpracuje bezproblemowo z EOS M.

Ja mam przejściówkę M42-EOS z dandelionem i kiedy ją podepnę do przejściówki EF-EOS M i włączę aparat, to coś (już nie pamiętam dokładnie co) domaga się aktualizacji oprogramowania a potem aparat zachowuje tak jakby się zawiesił i trzeba trochę pokombinować aby go odwiesić. Sama przejściówka M42-EOS z dandelionem współpracuje bezproblemowo z moim 6D.

https://canon-board.info/imgimported/2014/09/1qj31y-2.jpg
źródło (http://i62.tinypic.com/1qj31y.jpg)

Problem da się ominąć stosując widoczną na powyższym zdjęciu przejściówkę M42-EOS M, niestety za cenę braku potwierdzenia ostrości - jest to tylko odpowiednio przycięty, obrobiony i pomalowany kawałek aluminium? Za to na plus można zaliczyć to, że można pod nią podpiąć każdy nawet najbardziej egzotyczny pod względem budowy obiektyw z mocowaniem M42, chociażby taki jak widoczny na zdjęciu Super Reflecta 55mm f/1.4 którego niestety nie mogę podpiąć pod 6D.

filemoon
02-09-2014, 08:15
Musisz miec kompatybilny Dandelion i oczywiscie ze takie sa.

jac+
17-09-2014, 09:49
Czy ktoś z Was miał do czynienia z adapterem EF-M - EF firmy Meike? Na oryginał nie wydam tyle, ile oczekuje canon, a z zamienników Meike to jedyna firma jako - tako rozpoznawalna w PL.

Camilo
01-10-2014, 13:19
Ceny korpusu rzeczywiście dopiero teraz są rozsądne Cena bardzo atrakcyjna, wczoraj zakupiłem eos M za 199 funty w argosie w UK, a dziś dokupiłem do zestawu obiektyw ef-m 22/f2 i adapter canona za 92 funty ;)

jotes25
03-10-2014, 16:21
No właśnie, sporo ludzi już kupiło EOS M. Wielu z nich to użytkownicy zwykłych EOSów i szkieł EF/EF-S. I wiecie co mnie zastanawia? Kto stoi za tym, że nadal nie ma Metabones Speed Boostera dla bagnetu EF-M. Przecież to nie tylko najbardziej naturalne zastosowanie tego adaptera ale w dodatku nie wymagające żadnego dodatkowego R&D. Sama optyka, żadnej elektroniki, a AF będzie działać tak samo!

Kolekcjoner
03-10-2014, 18:22
Może to stoi że nie opłaca się go robić.

jotes25
03-10-2014, 18:36
Może to stoi że nie opłaca się go robić.

Hehe, że też na to nie wpadłem ;) Z pewnością np. adapter Contarex na Fuji X sprzedaje się w oszałamiających ilościach ;)

A na poważnie, to podejrzewam, że Canon kupił po prostu to rozwiązanie. W jakim celu, to osobna kwestia.

Kolekcjoner
03-10-2014, 18:42
Doświadczenie pokazuje że takie dywagacje nie mają większego sensu, bo posiadamy niestety zbyt małą wiedzę wyjściową.

Camilo
10-10-2014, 17:56
Dzisiaj dotarł adapter z obiektywem ef-m22 i muszę powiedzieć że aparat z naleśnikiem w kurtce można śmiało nosić ;) Co do 22mm to AF jest wolny ale i tak ze 2 razy szybszy niż z obiektywem 50mm MK1

https://canon-board.info/imgimported/2014/10/IMG_7971_zps0429fcef-2.jpg
źródło (http://s739.photobucket.com/user/jeronim1/media/IMG_7971_zps0429fcef.jpg.html)

Camilo
18-10-2014, 10:59
Czy może ktoś z użytkowników eos M orientuję się z jakimi flashami oprócz canona współpracuje speedlite 90ex jako master transmiter, czy w takim wypadku flasz musi posiadać E-TTL II np: yn 565ex bo w specyfikacji nowszej z lamp np: YN 565EX II nie jest napisane że obsługuję ETTL II ?

icemac
22-10-2014, 07:29
Witam,

pochwalę się nowym nabytkiem - dotarł wczoraj wieczorem, więc nie było czasu na testy - fotka przedstawia mój zestaw (bez obiektywu 11-22 - doszedłem do wniosku iż na razie nie jest mi potrzebny).

Obiektyw jest dość dobrze i solidnie wykonany, nie licząc plastikowego bagnetu :confused: ...

Wybaczcie za jakość foty, ale sony sp nie jest ideałem wśród komórek ...

https://canon-board.info/imgimported/2014/10/zi7jRFH-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/zi7jRFH.jpg)

jakieś testy postaram się zrobić weekendową porą

jotes25
22-10-2014, 10:15
Heh, niewiele większy od kita, który też malutki jest. Pomysł z bagnetem plastikowym dość zaskakujący, bo to chyba jak na razie najcięższy obiektyw w systemie, choć pewnie i tak bardzo lekki. Korpus obiektywu nadal metalowy?

jac+
22-10-2014, 15:24
Luźne pytanie: czy posiadając kitowca 18-55mm warto inwestować w EF-M 22mm z innego powodu niż chęć zmniejszenia zestawu aparat + obiektyw? Poza mało pochlebnym testem na portalu swiatobrazu.pl (niezbyt przeze mnie zaufanym) nie mogę znaleźć innych danych na temat tego szkiełka.

akustyk
22-10-2014, 15:32
Luźne pytanie: czy posiadając kitowca 18-55mm warto inwestować w EF-M 22mm z innego powodu niż chęć zmniejszenia zestawu aparat + obiektyw? Poza mało pochlebnym testem na portalu swiatobrazu.pl (niezbyt przeze mnie zaufanym) nie mogę znaleźć innych danych na temat tego szkiełka.

jak dla mnie to to szklo i istnienie adaptera M->EOS jest jedynym argumentem za M-ka ;)

poogladaj: Full-size sample photos from Canon 22mm F/2 (http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=13493)

a recenzja:
Canon EF-M 22mm f/2 STM Review - Conclusion | PhotographyBLOG (http://www.photographyblog.com/reviews/canon_efm_22mm_f_2_stm_review/conclusion/)

jotes25
22-10-2014, 15:38

Może ze względu na mniejszą głębię ostrości. Bo sama jasność w sobie niewiele da (wolniejszy AF, brak stabilizacji).

jan pawlak
23-10-2014, 05:52
Photokina 2014: Canon interview - Mirrorless 'in the very near future'

czekam z niecierpliwością

jp

icemac
23-10-2014, 08:11
dodam coś od siebie - nie jestem jakimś fotografem (aparat kupiłem ze względu na jakość fotek, wykonania aparatu itp.) ale jakość zdjęć i ostrzenie czy z 22mm czy kitowgo 18-55mm jak dla mnie jest super (nic nie obrabiam, nie podciągam na ostrości). Obiektyw 22mm zakupiłem za 300zł, więc się opłacało - używam go do portretów, a najnowszy zakup do robienia fot sam jeszcze nie wiem czego.

Brak stabilizacji w 22mm niczemu nie przeszkadza - to moja opinia.

jotes25
23-10-2014, 10:39
Photokina 2014: Canon interview - Mirrorless 'in the very near future'

czekam z niecierpliwością

jp

A czego oczekujesz?

akustyk
23-10-2014, 11:30
A czego oczekujesz?

zobacz: From DSLR to Mirrorless | byThom | Thom Hogan (http://www.dslrbodies.com/newsviews/from-dslr-to-mirrorless.html)

tu jest przypuszczenie, podparte sensownymi zalozeniami (ciecie kosztow), ze kolejne Rebele beda bezlusterkowe. raczej nie EF-M tylko EF-S, ale wydaje mi sie, ze to jest sensowne i to moze byc wlasnie to co Canon mial na mysli na Photokinie.

EOS M to jest IMHO wypierd ewolucji... skazany na wymarcie przez go* mutacje genow ;)

jotes25
23-10-2014, 11:51
zobacz: From DSLR to Mirrorless | byThom | Thom Hogan (http://www.dslrbodies.com/newsviews/from-dslr-to-mirrorless.html)

tu jest przypuszczenie, podparte sensownymi zalozeniami (ciecie kosztow), ze kolejne Rebele beda bezlusterkowe. raczej nie EF-M tylko EF-S, ale wydaje mi sie, ze to jest sensowne i to moze byc wlasnie to co Canon mial na mysli na Photokinie.

Te założenia nie są sensowne. Co z tego, że zaoszczędzą na paru śrubkach i silniczkach, skoro musieliby np. zacząć produkować zupełnie nowe matryce i pewnie znacznie szybsze DIGICi. Podejrzewam, że obecne umożliwiają odczyt rzędu 30, może 60 razy na sekundę. W oparciu o taką technologię nie da się zrobić ani sensownie działającego AF (zobacz jak kiepsko działa taki ponoć rewelacyjny Dual Pixel) ani sensownego EVF (opóźnienia). Więc taki bezlusterkowy rebel będzie działać znacznie gorzej od obecnych, tradycyjnych.
Owszem jest jakaś nadzieja, że będzie inaczej, bo nowych Rebeli nie widać, a zapowiadane jest coś bez lustra. Tyle i tylko tyle.

EOS M to jest IMHO wypierd ewolucji... skazany na wymarcie przez go* mutacje genow ;)

Uważam, że szkła są bardzo fajne. Małe, tanie, przyzwoite optycznie i porządnie zbudowane. Co do korpusów, to niestety wystarczy sobie odpowiedzieć ile osób na tym forum ma np. M2? No właśnie, nikt rozsądny nie da takich pieniędzy za taki produkt. Nawet jeśli zainwestował znacznie więcej w optykę tej samej firmy.
Bezlusterkowiec EF-S nie ma żadnego sensu skoro jest już bagnet EF-M.

jaś
23-10-2014, 12:33
A da się zrobić coś rzeczywiście cienkiego z bagnetem EF-s a nie karykaturalnie grubego malucha? chyba nie. MZ przejście na bagnet EF-S z EF-M nie ma sensu. W sumie eos M nawet mi się podoba, może zakupię jako dodatek do FF ale musi pozostać mały bo duży już mam i nie jestem zainteresowany.

Camilo
23-10-2014, 12:35
Myślę że następca powinien mieć

-lepszy sensor np z70d albo nawet sensor od sony
-poprawiony AF- w M2 został poprawiony ale przy następcy powinno być jeszcze lepiej
-poprawione szumy ISO
-wizjer elektroniczny
-wi-fi jak w M2 czyli możliwość obsługi z tableta, komputera czy komórki
-ekran powinien zostać dalej dotykowy ale nie musi być odchylany ale jakby był to nie pogardzę
-obudowa z gripem coś w deseń GX7,NEXA

Jak by miał wbudowany GPS i funcję master dla lamp w aparatcie to już by było kolorowo

Obiektywy stałki

EF-M ?/F? Fisheye
EF-M 30 lub35/f1.8 IS
EF-M 50 lub55/f1.8IS
EF-M 85/f1.8IS

jotes25
23-10-2014, 12:50
Co do szkiełek EF-M, to w najbliższej przyszłości spodziewam się kolejnego, ciemnego zooma standardowego (np. 18-40 albo 20-50) w postaci rozciąganego/składanego naleśnika. Oczywiście chciałbym się mylić :lol:

--- Kolejny post ---

A da się zrobić coś rzeczywiście cienkiego z bagnetem EF-s a nie karykaturalnie grubego malucha? chyba nie. MZ przejście na bagnet EF-S z EF-M nie ma sensu. W sumie eos M nawet mi się podoba, może zakupię jako dodatek do FF ale musi pozostać mały bo duży już mam i nie jestem zainteresowany.

Dokładnie.

Camilo
23-10-2014, 12:56
Co do szkiełek EF-M, to w najbliższej przyszłości spodziewam się kolejnego, ciemnego zooma standardowego (np. 18-40 albo 20-50) w postaci rozciąganego/składanego naleśnika. Oczywiście chciałbym się mylić :lol

Dokładnie.

Taki patent jest tylko czy ujrzy światło dzienne

Canon Patent For New EOS M Pancake Lenses (18-40, 18-55, 10-20, 9-18) - CanonWatch (http://www.canonwatch.com/canon-patent-new-eos-m-pancake-lenses-18-40-18-55-10-20-9-18/)

Kolekcjoner
23-10-2014, 13:21
Te założenia nie są sensowne. Co z tego, że zaoszczędzą na paru śrubkach i silniczkach, skoro musieliby np. zacząć produkować zupełnie nowe matryce i pewnie znacznie szybsze DIGICi. Podejrzewam, że obecne umożliwiają odczyt rzędu 30, może 60 razy na sekundę. W oparciu o taką technologię nie da się zrobić ani sensownie działającego AF (zobacz jak kiepsko działa taki ponoć rewelacyjny Dual Pixel) ani sensownego EVF (opóźnienia). Więc taki bezlusterkowy rebel będzie działać znacznie gorzej od obecnych, tradycyjnych.

W ogóle to Canon ze swoją przestarzałą technologią powinien zacząć się zajmować sadzeniem ogórków a nie jakimiś aparatami :mrgreen:.

jotes25
23-10-2014, 13:44
W ogóle to Canon ze swoją przestarzałą technologią powinien zacząć się zajmować sadzeniem ogórków a nie jakimiś aparatami :mrgreen:.
Może masz i rację, bo ogórki się świetnie komponują w słoikach :lol:. A te ostatnie Canon robi ponadprzeciętne i nawet nie pamiętam, żebym kiedyś jakiś skrytykował ;)

--- Kolejny post ---

Jeśli zaś chodzi o przestarzałość technologii, to owszem, w odniesieniu do korpusów Canona jestem tego zdania. Nie wiem tylko czy to jest efekt wyrachowania czy impotencji. Pewnie trochę jednego i drugiego. A ja chciałbym mieć 4K w mojej lustrzance. Niektórzy pukają się w głowę i pytają po co? A do robienia zdjęć :)
Póki co na razie zostaję z Canonem. Lubię tę firmę i mam zaufanie co do jakości produktów. No i mam też pewne nadzieje. Np. na bezlusterkowca z matrycą 1" od Sony :lol: Wiem, że mało kto by coś takiego chciał, ale akurat ja mam taką potrzebę :)

P.S. Sony i Panasonic pracują już nad 8K ;)

Kolekcjoner
23-10-2014, 14:11
Problem w tym że w takim razie zupełnie źle wybrałeś firmę. Canon to nie Sony które mnoży po kilkanaście modeli, pcha gdzie się da nowe rozwiązania bez względu na to czy to ma sens czy nie, nie patrząc na kompatybilność w swojej stajni, czasem też kosztem jakości. Inna strategia. Co nie znaczy że to jest złe, niektóre produkty mają świetne.
Canon to raczej zachowawcze podejście i produkty wyważone.
4K jest świetne na papierze i dla amatorów natomiast problemy jakie np. generuje przy edycji powodują że ktoś kto się zawodowo zajmuje filmem dziesięć razy się zastanowi czy na pewno inwestycja w takie coś ma sens i czy mu się to zwróci. Natomiast dla gadżeciarzy znakomity chwyt marketingowy na wypuszczanie ton nowego sprzętu.

Co do tematu bezlusterkowca to wyraźnie widać że Canon i Nikon będąc ofiarami własnej popularności ewidentnie od dłuższego czasu nie wiedzą jaką strategię przyjąć. Artykuł Hogana jest całkiem sensowny i jego założenia wbrew temu co piszesz racjonalne. Pytanie czy tak to widzą w tych firmach? Jak znam życie i Canona pewnie zrobią jeszcze inaczej.

mkamelg
23-10-2014, 16:51
Czy może ktoś z użytkowników eos M orientuję się z jakimi flashami oprócz canona współpracuje speedlite 90ex jako master transmiter, czy w takim wypadku flasz musi posiadać E-TTL II np: yn 565ex bo w specyfikacji nowszej z lamp np: YN 565EX II nie jest napisane że obsługuję ETTL II ?

Źródło poniższej informacji: http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/e-ttl-ii-faq-jak-dziala-nowy-system-i-czego-wymaga-2421/

Czy jedyną lampą zgodną z E-TTL II jest Canon 580 EX?

Nie. Zgodna jest każda lampa której mocą błysku jest w stanie sterować body. Systemy E-TTL i E-TTL II są zgodne "od strony lampy".

W praktyce wszystkie lampy serii EX Canona oraz odpowiedniki niezależnych firm zgodne z E-TTL są zgodne z E-TTL II. Jeśli w specyfikacji widnieje że lampa jest zgodna z E-TTL to jest zgodna z E-TTL II. Jeśli pisze ze E-TTL II to i z E-TTL musi działać.

Selena
26-10-2014, 16:19

Dla mnie zdecydowanie tak.
Gabaryty - istotne, bo zestaw z 22/2 jest tak kompaktowy, że mam go zawsze w torebce (nawet całkiem małej), albo kieszeni.
Nie czytałam testów więc nie wiem na co psioczyli, ale obrazek z tego szkiełka jest naprawdę fajny.
Ma sens, bo stabilizacja obrazu nie zamrozi, a różnica w jasności jest spora.

Podsumowując - obrazek z EOS-M + 22/2 jest zaskakująco dobry, nawet dla mnie, przyzwyczajonej do FF:D
Od zakupu 22/2 (jeszcze przed wakacjami) KIT podpięłam może ze dwa razy.

jac+
08-11-2014, 20:26
Jeśli ktoś szuka futerału do zestawu EOS M + kitowy zoom polecam etui Hama Surrounder 60. Pasuje idealnie, a na alledrogo w tej chwili można go kupić za śmieszne pieniądze. Konkretów nie podam, kto chce - ten znajdzie :)

Wats0n
14-11-2014, 15:07
Cześć!

Dawno mnie tu nie było.

Zastanawiam się nad EOS-M.
Przyda mi się coś bardziej kompaktowego niż dSLR, głównie na wyjazdy motocyklowe.
Ze szklarni canonowskiej nie zrezygnuję, ale myślę jak by tu zaoszczędzić trochę miejsca.

I tu moje pytanie - czy w Poznaniu lub okolicach występują jacyś posiadacze owego sprzęta (koniecznie z przejściówką na EF)?
Jeżeli tak, to bardzo chętnie bym podskoczył ze swoją szklarnią, i zobaczył jak mi to ustrojstwo leży.

Camilo
18-11-2014, 19:32
A Real EOS M Replacement Coming Soon? [CR1] ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/11/a-real-eos-m-replacement-coming-soon-cr1/)

jotes25
02-01-2015, 14:40
Napisałem już w innym wątku, w niektórych sklepach sieci Euro końcówka sprzedaży w cenie 999,- (z 18-55 i 90EX).

27rav
03-01-2015, 14:03
Od wczoraj jestem posiadaczem M-ki (MediaMarkt, kit z 18-55 i 90EX za 1200 PLN) i zgłębiam temat adaptera :-).
Dostępnych jest kilka rozwiązań, ale nie mam pewności czym się one różnią.
Chciałbym więc podpytać posiadaczy owych adapterów czy kupować oryginał czy skusić się na tańszy zamiennik?
Znalazłem takie adaptery:
1. Oryginalny Canona (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-ef-eos-m-adapter.html) dostępny już za ok 500 PLN.
2. Kooka KK-EM01A (http://www.e-fotojoker.pl/kooka-adapter---obiektyw-canon-ef-efs-korpus-eos-m-80042366-007#.VKfWjckmaGw) za ok 190 PLN
3. MEiKE MK-C-AF-4 (http://allegro.pl/adapter-canon-ef-ef-s-eos-m-ef-mount-ef-m-full-af-i4951267389.html) za ok 170 PLN.
Oba zamienniki były już wymienione w tym wątku.
W necie znalazłem info dot. MEiKA np. tutaj (http://www.amazon.co.uk/MeiKe-Automatic-Electronic-Focus-Adapter/dp/B00G34IQBW) że "5. EXIF is fixed 50mm F1.4" - czy to znaczy, że aparat widzi wszystkie podpięte obiektywy jako 50/1.4?
Jakie ma to znaczenie, szczególnie przy sterowaniu lampą błyskową (np. 430EX)?
Jak to wygląda przy pozostałych adapterach?

jotes25
03-01-2015, 14:24
Ten opis na amazonie ktoś pomyłkowo przekleił z opisu adaptera m42. Wymienione przez Ciebie adaptery różnią się jedynie wykonaniem mechanicznym.

27rav
03-01-2015, 14:46
To jeszcze jeden adapter do rozważenia VILTROX (http://allegro.pl/adapter-canon-ef-ef-s-eos-m-ef-mount-ef-m-full-af-i4861665203.html).

jac+
03-01-2015, 22:52
Kontaktowałem się ze sprzedawcą, który ma w ofercie adapter Meike i Viltrox. Stwierdził, że ten drugi jest lepiej wykonany, a dodatkowo tańszy niż Meike. Jak jest w rzeczywistości nie wiem, ale facet swoją wypowiedzią budził zaufanie. Znalazłem na allegro nawet adapter wykonany z metalu, ale na oko wygląda bardziej badziewnie niż wspomniane wcześniej adaptery z tworzywa.

jotes25
03-01-2015, 23:16
Praktycznie wszystkie tanie adaptery mają bagnet z aluminium. Oryginał ma mosiężny pokryty jakimś stopem. Czy w przypadku EOS M w praktyce może mieć to jakieś konsekwencje nie potrafię powiedzieć. Raczej wątpię, choć oczywiście od razu nasuwa się skojarzenie z filtrami w oprawkach mosiężnych i stwarzającymi więcej problemów w oprawkach aluminiowych.

27rav
05-01-2015, 00:39
Też kontaktowałem się z dostawcą adapterów z Allegro i potwierdził, że Viltrox jest znacznie solidniej wykonany od MEiKE i poza tym lepiej wygląda :-)

--- Kolejny post ---

Czy ktoś testował już Magic Lantern na swojej M-ce?
http://builds.magiclantern.fm/#/
Forum - Canon EOS M (http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=9741.0)

TomekD
05-01-2015, 03:49
I mnie skusiła ta zabaweczka - euro.com pl 999pln... Zestaw: body, szkiełko 18-55, lampka błyskowa.
Ostatniego czarnego w Warszawie dorwałem :P Aparat fabrycznie miał już wgrane oprogramowanie 2.02
Adapter do EF-S już zamawiany, zastanawiam się czy te Canony na ebay za 50$ są oryginalne...

TomekD
05-01-2015, 14:28
Wybaczcie że post pod postem
Mój był zza gabloty - nigdy nie uruchamiany, drugi biały był wystawiony. Sądzę że gdzie indziej w Euro mogą być wystawione, to ostatnie szt i sądzę że w związku z tym można, a nawet trzeba się jeszcze targować.

cybertoman
07-01-2015, 15:26
Czy ktoś testował już Magic Lantern na swojej M-ce? Tak, dziala.

27rav
07-01-2015, 15:54
Tak, dziala.
Czy ML wpływa na działanie AF czy większość usprawnień dotyczy video?

cybertoman
07-01-2015, 20:00
Czy ML wpływa na działanie AF czy większość usprawnień dotyczy video?
AF-u nie polepsza... A z usprawnień to myślę,że każdy by coś dla siebie znalazł, nie tylko dla video. RAW histogram np. Czy DualISO, AutoETTR itp. Ja wgrałem ML przede wszystkim po to, by wyłączyć symulacje ekspozycji (ExpSim).

TomekD
21-01-2015, 22:47
Ostatnio kupowałem na ebay Munt Adapter EF-EOS M i pytałem czy za niecałe 50$ może być oryginalny (w opisie aukcji był oryginał z zestawu...)
Właśnie dotarł i mogę potwierdzić że u kenro-cn za niecałe 50$ (wyszło poniżej 200zł) z darmową przesyłką dotarł oryginalny produkt wyjęty z zestawu (chociaż nie wiem skąd on ma ich taką ilość)
Tak mniemam że oryginalny bo cięzki, nie aluminiowy, idealnie wykonany made in Taiwan z oryginalnymi dekielkami. Wygląda zdecydowanie na oryginał, nie ma się do czego przyczepić.

Camilo
04-02-2015, 03:13
Pierwsze zdjęcia eos M3 First Images of the Canon EOS M3 ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2015/02/first-image-of-canon-eos-m3/)

https://canon-board.info/imgimported/2015/02/m3qgu1n-2.jpg
źródło (http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2015/02/m3qgu1n.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2015/02/m3_backx2zuo-2.jpg
źródło (http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2015/02/m3_backx2zuo.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2015/02/canon_eosm3_f0011-2.jpg
źródło (http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2015/02/canon_eosm3_f0011.jpg)

Kolekcjoner
04-02-2015, 14:24
Było już w wątku plotkarskim ;).

Camilo
14-02-2015, 21:27
Ostatnio kupowałem na ebay Munt Adapter EF-EOS M i pytałem czy za niecałe 50$ może być oryginalny (w opisie aukcji był oryginał z zestawu...)
Właśnie dotarł i mogę potwierdzić że u kenro-cn za niecałe 50$ (wyszło poniżej 200zł) z darmową przesyłką dotarł oryginalny produkt wyjęty z zestawu (chociaż nie wiem skąd on ma ich taką ilość)
Tak mniemam że oryginalny bo cięzki, nie aluminiowy, idealnie wykonany made in Taiwan z oryginalnymi dekielkami. Wygląda zdecydowanie na oryginał, nie ma się do czego przyczepić.

Ja kupowałem jakiś czas temu taki zestaw od tego gościa,teraz cena jeszcze bardziej atrakcyjna Canon EF-M 22mm F/2 STM Wide-Angel Lens Bundle Canon EF-EOS M Mount Adapter Ring | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/Canon-EF-M-22mm-F-2-STM-Wide-Angel-Lens-Bundle-Canon-EF-EOS-M-Mount-Adapter-Ring-/321531318977?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item4adcc292c1)

jac+
18-03-2015, 10:22
Ja kupowałem jakiś czas temu taki zestaw od tego gościa,teraz cena jeszcze bardziej atrakcyjna Canon EF-M 22mm F/2 STM Wide-Angel Lens Bundle Canon EF-EOS M Mount Adapter Ring | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/Canon-EF-M-22mm-F-2-STM-Wide-Angel-Lens-Bundle-Canon-EF-EOS-M-Mount-Adapter-Ring-/321531318977?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item4adcc292c1)

Sugerując się opinią JERONIMO1 kupiłem u tego sprzedawcy trochę klamotów do mojej eMki. Sprzedawca rewelacyjny. Kontakt, towar, podejście do tematu, sposób zapakowania i czas dostawy z Hong Kongu do Polski WZORCOWE.

27rav
18-03-2015, 10:43
Sugerując się opinią JERONIMO1 kupiłem u tego sprzedawcy trochę klamotów do mojej eMki. Sprzedawca rewelacyjny. Kontakt, towar, podejście do tematu, sposób zapakowania i czas dostawy z Hong Kongu do Polski WZORCOWE.
jac+ a nie miałeś problemów z naszymi celnikami?
Też zastanawiam się nad zakupem od tego użytkownika, ale nigdy nic nie zamawiałem z dalekiego wschodu i mam pewne obawy :-)
Gdzieś w necie wyczytałem, że jak przesyłka jest opisana jako gift o małej wartości to nic z tym nie robią, ale mogą doliczyć VAT.
Jak to było w twoim przypadku?

jac+
18-03-2015, 10:56
To był mój pierwszy zakup spoza PL i miałem te same obawy. Jednak wszystko poszło bez najmniejszych problemów. Przesyłka jest opisana jako gift o niewielkiej wartości co niweluje problem cła i VATu. Paczka przyszła dziś i nikt ode mnie nie chciał nic więcej poza podpisem. Dwa tygodnie od zakupu mam zabawki w domu :) .

27rav
18-03-2015, 10:59
Przekonałeś mnie :-)
Zaraz zamawiam coś dla siebie :-)
Pozdrawiam

jac+
18-03-2015, 21:01
Mam pytanie do użytkowników eMek: jakie etui polecalibyście do EOS M1 + 22mm/2.0? Żadnego dodatkowego szpeju. Wymagane miękka wyściółka środka i możliwie kompaktowe wymiary pokrowca.

jotes25
16-04-2015, 09:43
Zdesperowany właściciel sam zrobił sobie Speed Boostera:

One of these is not like the other...: Canon EOS M Talk Forum: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/forums/thread/3831450)

stultus
10-11-2015, 14:07
witam czy jest sens kupować m3 plus adapter na EF plus wizjer mając 70d do 35/2 is i 85/1.8 czy jakość się pogorszy

jotes25
10-11-2015, 15:18
Czy jest sens, to zależy jakie kto ma potrzeby i ile musi zapłacić ;) Dla mnie nie miał sensu...
Skoro pytasz o jakość, to patrząc na Twoje obiektywy warto dozbierać do 6d :)
Jakość obrazka na M3 będzie taka sama jak na 70d.

P.S. może właściciele M3 podpowiedzą, jeśli dobrze kojarzę to w szkłach EF podłączonych do M3 (przez adapter) IS jest cały czas włączony :( To odnośnie 35/2 IS...

stultus
10-11-2015, 16:27
ok dziękuje