Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon EOS M

Strony : 1 [2] 3

jacek_73
02-11-2012, 13:19
@akustyk: tak na prawdę to doskonale wiem o co Ci chodzi...podjudzam dla lekkiego ożywienia dyskusji :) Ludzi mających pieniądze i klepiących widokówki jest wbrew pozorom całkiem sporo. I znaczny odsetek z nich łaknie cropowego 20/2, stąd (wydaje mi się) perfidne zagranie korporacji, żeby dać taki obiektyw (wystarczy dokupić aparat :mrgreen:)

No więc albo:

coś Canonowi nie gra w implementacji PD AF na matrycy (raczej nie),
mają słabe algorytmy (równie mało prawdopodobne),
implementacja dla DIGIC 5 jest jeszcze niedopieszczona (raczej tak),
albo nie wiem co... (najpewniej ;))
Tak, czy owak, podsycają jak mogą: EF-M 55mm f/1.3 Coming in 2013? [CR1]|Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/10/ef-m-55mm-f1-3-coming-in-2013-cr1/)

Najpewniej wszystko gra. Rewolucja październikowa też była w listopadzie (może październikowa premiera bezlusterkowca canona ma nawiązywać to tamtego wydarzenia? - że niby taka rewolucja) :)

Bahrd
02-11-2012, 14:08
Najpewniej wszystko gra.
Póki co - w Japonii "gra i buczy": Top 10 best selling mirrorless interchangeable lens cameras in Japan | Photo Rumors (http://photorumors.com/2012/11/01/top-10-best-selling-mirrorless-interchangeable-lens-cameras-in-japan/) - zobaczymy, czy się utrzyma.

akustyk
02-11-2012, 14:15
Póki co - w Japonii "gra i buczy": Top 10 best selling mirrorless interchangeable lens cameras in Japan | Photo Rumors (http://photorumors.com/2012/11/01/top-10-best-selling-mirrorless-interchangeable-lens-cameras-in-japan/) - zobaczymy, czy się utrzyma.

u zoltych ludzikow kazda nowosc sie dobrze sprzedaje, zwlaszcza jesli do tego jest malenkim gadzetem ;)

a ja nieodmiennie czekam na 22/2 APS-C

Kolekcjoner
02-11-2012, 14:35
u zoltych ludzikow kazda nowosc sie dobrze sprzedaje, zwlaszcza jesli do tego jest malenkim gadzetem ;)

a ja nieodmiennie czekam na 22/2 APS-C

To się nie doczekasz nie w tym systemie.

Bahrd
02-11-2012, 21:02
u zoltych ludzikow kazda nowosc sie dobrze sprzedaje, zwlaszcza jesli do tego jest malenkim gadzetem
Rasa kaukaska też idzie na ten lep: Canon EOS M Ranked Third On Amazon Best Seller List | CanonWatch CanonWatch (http://www.canonwatch.com/canon-eos-m-ranked-third-on-amazon-best-seller-list/) ;)

PS
Ale cena przejściówki to podwójne draństwo (pojedyncze to cena tulejki ET 25mm)...

rsaw
02-11-2012, 21:57
Jak się sprawdzi na samym amazonie, to nie jest trzeci, tylko drugi
Amazon Best Sellers: best Compact System Cameras (http://www.amazon.com/Best-Sellers-Electronics-Compact-System-Cameras/zgbs/electronics/3109924011)

Jedno jest pewne, polski kocioł w piekle zawsze będzie pełny - wchodzę tutaj, a zamiast wieści o M-ce widzę narzekania na nią od ludzi, którzy jej nie kupią.

Bahrd
02-11-2012, 23:20
Jedno jest pewne, polski kocioł w piekle zawsze będzie pełny - wchodzę tutaj, a zamiast wieści o M-ce widzę narzekania na nią od ludzi, którzy jej nie kupią. Jak się sprawdzi także obcojęzyczne fora, to łatwo się przekonać, że nie będziemy w piekle odosobnieni ;)

Ja - przyznam teraz - liczyłem, że rynek pójdzie za tymi globalnymi forumowymi mądrościami i aparat na tyle słabo wystartuje, że już na koniec roku będą rabaty...

rsaw
03-11-2012, 01:56
Ale dlaczego miał słabo wystartować? Dlatego, że forumowi fotografowie są konserwatystami. przywiązanymi do swoich zabawek i narzekania :) ?
Aparat jest świetny, z lektur jedyną wadą wydaje się być autofocus, nie ma za to jednego z głównych elementów mechanicznych przeszkadzających w robieniu zdjęć, czyli lustra, do tego nawet ładnie wygląda...
Prywatnie patrząc, mógłbym w razie czego podpiąć posiadane obiektywy.
Jednak z zakupem mi nie śpieszy, mam czym fotografować, a niech inni przetestują, czy nie ma takich totalnie dyskwalifikujących wad jak ciągle zakurzona matryca ;).
No i najpierw muszę go wziąć do ręki i zobaczyć, jak robi zdjęcia.

A rabaty będą na pewno, liczę na to, że Canon po sukcesie M-ki przestanie zwlekać z wypuszczeniem jakiejś N-ki, z lepszymi parametrami np. co do autofocusa, może także z wewnętrznym wizjerem i uchylnym ekranem.
Ech, mam nadzieję, że doczekam też, kiedy opanują technologię sczytywania obrazu z matrycy na tyle, by nie była potrzebna mechaniczna migawka...

akustyk
03-11-2012, 11:16
Ale dlaczego miał słabo wystartować? Dlatego, że forumowi fotografowie są konserwatystami. przywiązanymi do swoich zabawek i narzekania :) ?

dlatego, ze np. Bahrd by go chcial kupic, ale nie za ta kosmiczna cene.
dlatego, ze np. ja bym chcial 22/2 do APS-C a w tej sytuacji szanse na to sa znikome. a mydelniczka pokroju EOS M absolutnie nie jestem zainteresowany

Aparat jest świetny, z lektur jedyną wadą wydaje się być autofocus, nie ma za to jednego z głównych elementów mechanicznych przeszkadzających w robieniu zdjęć, czyli lustra, do tego nawet ładnie wygląda...

mnie akurat lustro pomaga - lubie dobry wizjer optyczny.
ale to tylko moja prywatna opinia, nie bede jej generalizowal tak jak powyzej...

prywatnie mowiac - do M nic nie mam, kompletnie mnie nie interesuje. szlag mnie tylko trafia, ze Canon zrobil do M od razu ten obiektyw, ktorego najbardziej mi brakowalo w APS-C, w zwiazku z czym szanse na wersje EF-S w ciagu najblizszych 2 lata spadly do poziomu epsilonowego...

no nic... Olympus i Panasonic nie maja tak w d* swoich uzytkownikow...

marfot
03-11-2012, 11:53

Rozumiem, że obie te firmy oferują obiektywy typu 20/2 do swoich lustrzanek APS-C :sad:.

jacek_73
03-11-2012, 11:58
Rozumiem, że obie te firmy oferują obiektywy typu 20/2 do swoich lustrzanek APS-C :sad:.

Dobry dowcip nie jest zły. Przez moment paluchy mnie zaswędziały i chciałem też coś docipnego napisać...:twisted:

Mówimy o obiektywach będących ekwiwalentami 35mm na małym obrazku.

Kolekcjoner
03-11-2012, 12:03

Tijaa.... szczególne olek który w ogóle nie zmienia bagnetu co kilka lat :lol:.
Bartku wszystko to może z Twojego bardzo osobistego punktu widzenia jest prawdą ale uwierz że dla wielu osób M-ka to bardzo ciekawa propozycja. Ja rozważam ale poczekam na lepszą cenę.

marfot
03-11-2012, 12:39
Uważam, że canon udowodnił obiektywem EF-M 22/2, że można bez problemów wypuścić coś takiego dla bezlusterkowca a dla APS-C z lustrem już nie tak prosto (i tanio).
Swego czasu właściciele cropa Canona chcieli uciekać do Nikona bo ten wypuścił 35/1.8 tylko do cropa. No i na tym Nikon poprzestał.
Myślę, że w wykonaniu C i N taki obiektyw wychodzi drogi a właściciele cropa liczą się z groszem ( i dlatego pewnie są w APS-C) no i mamy zastój u obu potentatów. Producenci niezależni nie wychodzą przed orkierstrę i czekają na ruch potentatów no i mamy impas w temacie. Pewnie, że to takie sobie gdybanie ale wierzę, że komuś pierwszemu puszczą nerwy i się ruszy.

rsaw
03-11-2012, 13:37
dlatego, ze np. ja bym chcial 22/2 do APS-C a w tej sytuacji szanse na to sa znikome. a mydelniczka pokroju EOS M absolutnie nie jestem zainteresowany

mnie akurat lustro pomaga - lubie dobry wizjer optyczny.
ale to tylko moja prywatna opinia, nie bede jej generalizowal tak jak powyzej...

prywatnie mowiac - do M nic nie mam, kompletnie mnie nie interesuje. szlag mnie tylko trafia, ze Canon zrobil do M od razu ten obiektyw, ktorego najbardziej mi brakowalo w APS-C, w zwiazku z czym szanse na wersje EF-S w ciagu najblizszych 2 lata spadly do poziomu epsilonowego...

Heh, ja nie mam nic przeciwko jak najlepszemu wizjerowi, a wykastrowanie przez Nikona wizjera w D700 do 90% powierzchni kadru było nie najmniejszym argumentem za Canonem 5Dm2, gdzie kastrowanie jest mniejsze, do 95% powierzchni, a i tak mnie wkurza często. Nb. ciekawe, że w zarówno w 5Dm3 jak i w D800 dali już solidarnie 100% krycia kadru...
Ale ja nie pisałem o wizjerze, tylko o lustrze, a w zasadzie o całym układzie. Już parę lat temu, jak bodajże Panasonic zaczął przebąkiwać o idei aparatów bez luster, pytałem, co im zajęło tak dużo czasu, aby wpaść na pomysł tak oczywisty - to co było konieczne przez kilkadziesiąt lat, byśmy mogli oglądać świat przez obiektyw, czyli peryskop, z koniecznością jego usuwania przy samym robieniu zdjęcia - można zastąpić czymś lepszym, bo obrazem, jaki widzi sam element rejestrujący.
To technologia raczkująca, układy z peryskopami mają za sobą kilkadziesiąt lat rozwoju i czas jakiś potrwa, zanim jedno zastąpi drugie, ale jesteśmy na dobrej drodze.
Znów nawiasem, idee, jakie Dawkins zawarł we "Wspinaczce na szczyt nieprawdopodobieństwa" co do ewolucji biologicznej, pomagają zrozumieć, dlaczego tak trudno ludziom przekonać się do rzeczy potencjalnie lepszych.

Rozumiem twoje indywidualne rozterki co do pragnienia posiadania obiektywu 22/2 w systemie ES-F, ale podejrzewam, że nie tylko w Canonie są ludzie, którzy rozumieją, że czas lustrzanek dobiega końca i bez aparatów takich jak EOS M przyjdzie im splajtować.
Ja mając do wyboru lustrzankę i aparat bez lustra, niezależnie od wielkości sensora, mając zapewniony obraz w podglądzie bez zauważalnych opóźnień i z odpowiednią rozdzielczością (przy zachowaniu identycznych innych parametrów) nie wahałbym się ani chwili biorąc ten drugi. Nb. te "identyczne parametry" nie są łatwo dostępne dla lustrzanki właśnie, z wyjątkiem: technologie autofocusa dostosowane do lustrzanek też muszą mieć czas na ewolucję.

A co do Olympusa i Panasonica pełna zgoda (może poza samym sformułowaniem ;) )- dały swoim użytkownikom aparaty bez luster znacznie wcześniej niż Canon. Znów nb. - Nikon nie zrobił tego do tej pory.

marfot
03-11-2012, 14:35
Żeby nie wkurzać przeciwników EFM Canon zataił dedykację tego:
EF-M 55mm f/1.3 Coming in 2013? [CR1] Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/10/ef-m-55mm-f1-3-coming-in-2013-cr1/)

i robi nadzieję lusterkowcom.

jacek_73
03-11-2012, 14:43
Canon Rumors to jaki ma odsetek trafień?

akustyk
03-11-2012, 17:01
Tijaa.... szczególne olek który w ogóle nie zmienia bagnetu co kilka lat :lol:.

w tym szczegolnym przypadku nie robi to wiekszej roznicy ;)

generalnie, mowiac o systemie M mowimy o uzytkownikach, ktorzy statystycznie kupuja 1,5 obiektywu. i tu cos takiego jak lojalnosc wzgledem marki, a juz zwlaszcza jakiegos tam bagnetu, jest naprawde znikoma.

ale nie, absolutnie nie upieram sie, ze Oly czy Panasonic sa idealne. aczkolwiek wszystko wskazuje na to, ze kombinacja GH2 + 20/1.7 jest najblizsza idealowi, ktorego szukam. Canon moglby to zrobic lepiej i taniej... ale mu sie nie chce... :(

Bartku wszystko to może z Twojego bardzo osobistego punktu widzenia jest prawdą ale uwierz że dla wielu osób M-ka to bardzo ciekawa propozycja. Ja rozważam ale poczekam na lepszą cenę.
dlatego wlasnie za kazdym razem powtarzam, ze chodzi mi o moje osobiste podejscie. od nikogo nie wymagam zgadzania sie, ale tez zle reaguje na wczesniejsze uwagi typu: jak ktos osmiela sie pisac negatywnie...

akustyk
03-11-2012, 17:07
Rozumiem twoje indywidualne rozterki co do pragnienia posiadania obiektywu 22/2 w systemie ES-F, ale podejrzewam, że nie tylko w Canonie są ludzie, którzy rozumieją, że czas lustrzanek dobiega końca i bez aparatów takich jak EOS M przyjdzie im splajtować.

to akurat jest mocno dalekie od prawdy.

ja wiem, ze media teraz bija piane wylacznie na tematy typu bezlusterkowce, czy tablety, ale lustrzanki czy klasyczne komputery trzymaja sie nadal co najmniej mocno. i po poczatkowym zachlysnieciu sie nowoscia wiele osob zaczyna odkrywac, ze wywalenie lustrza czy klawiatury i normalnych zlacz :D bynajmniej nie jest lekarstwem na wszelkie problemy.

lustrzanki w mainstreamie maja przed soba spokojnie jeszcze co najmniej 5 lat (a obstawialbym nawet i 10). a na dluzej to zadna z tych firm nie planuje, bo rynek zbyt dlugofalowe plany szybko weryfikuje. w zwiazku z czym... nie rozpedzalbym sie z wieszczeniem smierci tego czy owego. zwlaszcza patrzac na bezwlad korporacji takich jak Canon czy Nikon...

Ja mając do wyboru lustrzankę i aparat bez lustra, niezależnie od wielkości sensora, mając zapewniony obraz w podglądzie bez zauważalnych opóźnień i z odpowiednią rozdzielczością (przy zachowaniu identycznych innych parametrów) nie wahałbym się ani chwili biorąc ten drugi.

ja rowniez, tylko to jest jeszcze, z roznych powodow, bardzo dalekie od wyrownania tych parametrow.

natomiast nieodmiennie - nie jestem zainteresowany zmiana normalnego dla mnie aparatu pokroju 5D/40D na mydelnice taka jak EOS M. nie chodzi tu o kwestie ideologiczne czy konstrukcyjne, tylko funkcjonalne.

Bahrd
03-11-2012, 19:35
Fotopolis.pl: Canon EOS M - pierwsze zdjcia przykadowe (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15920&canon-eos-m-pierwsze-zdjecia-przykladowe) - chłopaki grają na zniżkę? ;)

sv
03-11-2012, 19:48
aczkolwiek wszystko wskazuje na to, ze kombinacja GH2 + 20/1.7 jest najblizsza idealowi, ktorego szukam....

I tutaj niezbyt rozumiem o co chodzi? Przecież masz naleśnika 40/2,8; ta sama ogniskowa co 20 w GH2, Głębia ostrości podobna, a różnicę światła możemy pominąć, bo w przeciwieństwie do GH2 w Canonie masz możliwość podniesienia czułości.

akustyk
03-11-2012, 19:58
I tutaj niezbyt rozumiem o co chodzi? Przecież masz naleśnika 40/2,8; ta sama ogniskowa co 20 w GH2, Głębia ostrości podobna, a różnicę światła możemy pominąć, bo w przeciwieństwie do GH2 w Canonie masz możliwość podniesienia czułości.
no wlasnie chodzi mi o to, ze chcialem to miec do cropa, nie do FF. tak zeby w podroz brac korpus (z wbudowanym fleszem), szklo odpowiadajace zakresem 24-100 w FF i jakis w miare jasny odpowiednik 35mm. i miec to lzejsze i mniejsze niz combo 5D mkII + 24-105, najchetniej tez z lepsza geometria i rogami niz ww. 24-105. i jeszcze do tego wszystkiego bym to chcial miec w Canonie, bo to by od razu bylo body backupowe ;)

na chwile obecna jest 50D i 15-85, jedno i drugie cenowo znosne. nie ma 22/2 i sadzac po premierze EF 24/2.8 IS i EF-M 22/2, raczej sie nie doczekam... :(

sv
03-11-2012, 20:06
Fotopolis.pl: Canon EOS M - pierwsze zdjcia przykadowe (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15920&canon-eos-m-pierwsze-zdjecia-przykladowe) - chłopaki grają na zniżkę? ;)

Zdjęcia przykładowe z fotopolis to jakość sama w sobie :-)

--- Kolejny post ---

na chwile obecna jest 50D i 15-85, jedno i drugie cenowo znosne. nie ma 22/2 i sadzac po premierze EF 24/2.8 IS i EF-M 22/2, raczej sie nie doczekam... :(

Skoro wypuścili 22 pod emkę, to raczej nie masz szans :-)
Sprzedaj 50D i kup M :-)
Piszę to całkiem poważnie: z 22/2 to będzie całkiem przyjemna zabawka na wyjazdy (ten kitowy 18-55 is też nie wygląda tragicznie) a jako bonus będziesz miał fajne filmowanie. Zastanawiam się poważnie, czy nie sprzedać Fuji X100 i nie kupić M (wtedy wszystko zostanie w rodzinie :-)

akustyk
03-11-2012, 20:40
Skoro wypuścili 22 pod emkę, to raczej nie masz szans :-)

tez juz to wykminilem. ale nieodmiennie dziekuje za podpowiedz ;)

Sprzedaj 50D i kup M :-)

generalnie nie przewiduje zamiany xxD na mydelnice. jestem na tyle nawykly do tylnego kolka Canona, ze nawet proba przekonania sie do 450D spalila na panewce - a M-ydelnica to jeszcze wiekszy krok w tyl ergonomicznie. dla mnie, bo jestem starym kundlem, ktorego sie nowych sztuczek juz nie nauczy, nie twierdze, ze tak ogolnie, dla wszystkich...

do normalnego plenerowania mam caly czas 5D mkII z L-bracketem i zestawem bynajmniej nie lekkich 3-5 szkiel - do kupy z plecakiem i akcesoriami 8-9kg na plecy ;) chcialem sobie w miare niedrogo sprawic cos mniejszego i lzejszego pod katem weekendowych wypadow z rodzinka, ale jednak ze wzgledu na przyzwyczajenia jakies xxD. jest to dla mnie osobiscie ten idealny, zloty punkt wagowo-gabarytowo-jakosciowy.

Piszę to całkiem poważnie: z 22/2 to będzie całkiem przyjemna zabawka na wyjazdy (ten kitowy 18-55 is też nie wygląda tragicznie) a jako bonus będziesz miał fajne filmowanie. Zastanawiam się poważnie, czy nie sprzedać Fuji X100 i nie kupić M (wtedy wszystko zostanie w rodzinie :-)
byc moze, tylko ja bym wiecej lacina sypal niz mial przyjemnosci z focenia. bez dwoch kolek, trybu M i normalnego uchwytu dla reki - jednak to u mnie nie przejdzie. juz wole obecne 40D do spolki z 18-135 (ktory w szerokim kacie zdecydowanie tylka nie urywa) niz M-ydelnice z kitem, nawet jesli to daje zusammen do kupy (znacznie) lepszy obrazek...

luc_october
03-11-2012, 22:05
Dla Ciebie idealnym zestawem będzie 6D + 35mm 2.0 lub 40mm 2.8.
Natomiast mydelniczka kusi swoimi rozmiarami i kompatybilnością ze szkłami EF. Łyknąłbym jakbym miał kasę, albo jak za jakiś czas stanieje.

akustyk
03-11-2012, 22:53
Dla Ciebie idealnym zestawem będzie 6D + 35mm 2.0 lub 40mm 2.8.

no nie... znaczy sie masz racje, ale nie uwzgledniasz podstawowego czynnika - nie ma bata, zebym wydal na aparat, ktorego bede uzywal hobbystycznie moze 40-50 godzin rocznie, taka gore szmalu ;) powiedzmy, ze uz moj docelowy zestaw "spacer rodzinny" - 50D +15-85 to i tak jest lekka rozrzutnosc...

Kolekcjoner
04-11-2012, 14:35
dlatego wlasnie za kazdym razem powtarzam, ze chodzi mi o moje osobiste podejscie. od nikogo nie wymagam zgadzania sie, ale tez zle reaguje na wczesniejsze uwagi typu: jak ktos osmiela sie pisac negatywnie...

Zgoda tylko nie zamieniajmy tego wątka w dylematy co jest dobre dla akustyka a co nie ;).

jacek_73
04-11-2012, 16:06
Swego czasu próbowałem pokazać koledze, że bezlusterkowce nie są takie złe jak się o nich myśli. Też nie jestem już dzierlatka nieletnia, a jednak jakoś dałem radę się przyzwyczaić...zajęło mi to 2 dni :)

Bahrd
04-11-2012, 22:40
Canon EOS M review | Cameralabs (http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_M/)
Continuous AF jest iście Monarszy - dostojny, majestatyczny i powściągliwy... ;)

PS
Zdjęcia przykładowe: Canon EOS M sample images | Cameralabs (http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_M/sample_images.shtml)

Selena
05-11-2012, 12:40
Mnie ten EOS-M z 22/2 baaardzo się podoba. Gorszą ergonomię i kiepski AF przeżyję, zrekompensuje to APS-C (pewnie niezła matryca), małe gabaryty i waga, pełna kompatybilność ze szkłami EF. Teraz pozostaje tylko kwestia ceny... a ona kiedyś będzie akceptowalna :-)

Takie 55/1,3 do kompletu wystarczy do większości zastosowań. No i 100L z adapterem :mrgreen:

Bahrd
06-11-2012, 13:29
Ciekawostka:

... however then I discovered the touch operated shutter mode and face recognition and tracking
Quite frankly this is seriously good it makes the AF maybe 10 times faster than the ponderous shutter button with weird crappy focus selection mode.

It’s kind of like spot focus... so you tap the screen on the thing you want to shoot and bam the camera focuses on that thing and takes the shot at the same time. Fast. Not as fast as say a 1D, 5Dmk3 or probably even a 7D But it's quick, and a very usable quick at that.

EOS-M kicking butt in Japan (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=10654.msg192292#msg192292)

No i 100L z adapterem A poza tym sądzę (wzorem Katonowego "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam"), że adapter powinien być gratis!" ;)

PS
Z tym makro to bym się nie napalał - gość dalej pisze, że:

No live view magnification

akustyk
07-11-2012, 10:11
galeria fotek przykladowych EOS-M z EF-M 22/2...

Canon EOS-M preview samples: dpreview review samples: Galleries: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/canon-eos-m-preview-samples)

Leo, why? czemu to szklo nie moglo byc po prostu w APS-C? bym sie nawet szarpnal i 50D zanabyl pod tym katem...

Kolekcjoner
07-11-2012, 14:25
galeria fotek przykladowych EOS-M z EF-M 22/2...

Canon EOS-M preview samples: dpreview review samples: Galleries: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/canon-eos-m-preview-samples)

Leo, why? czemu to szklo nie moglo byc po prostu w APS-C? bym sie nawet szarpnal i 50D zanabyl pod tym katem...
Dlatego żebyś chcąc mieć takie szkło był zmuszony wejść w system M. To takie sidła. Podejrzewam że jeszcze niejedne wypuszczą z dokładnie takim samym przesłaniem 8-).

BTW: to jest niemal dokładnie odpowiednik 35-tki - mojej ulubionej ogniskowej :).

Bahrd
07-11-2012, 15:27
Ho ho!
Adapter już dają w zestawie...
No, no... ;)

Dlatego żebyś chcąc mieć takie szkło był zmuszony wejść w system M. To takie sidła. Podejrzewam że jeszcze niejedne wypuszczą z dokładnie takim samym przesłaniem .
IMHO przeliczą się.
Za silna konkurencja.
Choćby coraz to lepsze NEXy...

akustyk
07-11-2012, 15:48
Dlatego żebyś chcąc mieć takie szkło był zmuszony wejść w system M. To takie sidła. Podejrzewam że jeszcze niejedne wypuszczą z dokładnie takim samym przesłaniem 8-).

M-ydelniczke, mowiac dosadnie, mam w tym miejscu, na ktorym zwykle siadam. pokazujac, ze taki obiektyw da sie zrobic Canon co najwyzej zacheca mnie... do obejrzenia oferty innych producentow...

Kolekcjoner
07-11-2012, 15:51
Bartku ale to Twój problem - nie Canona :D.

Ho ho!
No, no... ;)

IMHO przeliczą się.
Za silna konkurencja.
Choćby coraz to lepsze NEXy...

A nie bierzesz pd uwagę, że to dopiero początek a nie koniec i mają coś "na tapecie" ;).

akustyk
07-11-2012, 15:56
Bartku ale to Twój problem - nie Canona :D.

zgoda. ale pieniadze tez moje, nie Canona. a to juz problem Canona, nie moj ;)

A nie bierzesz pd uwagę, że to dopiero początek a nie koniec i mają coś "na tapecie" ;).
sugerujesz, ze jeszcze dobitniej pokaza jak bardzo maja ambitnych uzytkownikow xxD i xxxD w nosie? :D

Kolekcjoner
07-11-2012, 16:11
sugerujesz, ze jeszcze dobitniej pokaza jak bardzo maja ambitnych uzytkownikow xxD i xxxD w nosie? :D
Nie wiem co znaczy "ambitny użytkownik" ale sądzę, że system M będzie rozwijany kosztem zwijania tanich luster. Jest to nieuchronna konsekwencja wyprowadzania mechaniki z foto. To i tak delikatne w porównaniu z tym co zrobili w 86'.

Bahrd
07-11-2012, 16:58
sugerujesz, ze jeszcze dobitniej pokaza jak bardzo maja ambitnych uzytkownikow xxD i xxxD w nosie?
Nie, tylko tych, którzy *tam" pakują sobie mydło!:mrgreen:

A nie bierzesz pd uwagę, że to dopiero początek a nie koniec i mają coś "na tapecie" .
Z pewnością mają. Rozmaite PD AF na matrycy patentują dosyć regularnie.

Jest to nieuchronna konsekwencja wyprowadzania mechaniki z foto.
Oczywiście (i równolegle) z wyprowadzaniem sprzętu i zastępowaniem go softem...

Kolekcjoner
07-11-2012, 19:45
Oczywiście (i równolegle) z wyprowadzaniem sprzętu i zastępowaniem go softem...

Strach się bać co będzie jak zostanie sam soft ;).

Bahrd
11-11-2012, 00:13
Strach się bać co będzie jak zostanie sam soft . No na pewno RAWy będą coraz mniej dla nas surowe... ;) Chociażby w EOS M (tak jak w 650D) piksele od PD AF muszą być maskowane i mapowane jak - nie przymierzając - hot/dead piksele.

--- Kolejny post ---

Fotopolis.pl zamieścił część pierwszą testu: Fotopolis.pl: Canon EOS M - test cz. 1 (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15970&p=0),
a
DigitalRevCom drugą: Canon EOS M Review - A Worthy Mirrorless Camera? - YouTube (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=08yIu2WdpMU)

Kolekcjoner
11-11-2012, 14:31
Ho ho!
No, no... ;)

A gdzie 8-)?

Bahrd
11-11-2012, 15:06
U jednego z polskich "Professional Imaging Partner" ;)
Chad Soriano PhotoBlog: Canon EOS M Video Test (http://www.chadsorianophotoblog.com/2012/11/canon-eos-m-video-test.html) - EOS M widziany oczami filmowca...

http://youtu.be/R1AjQfGBMk4

akustyk
15-11-2012, 12:57

BTW: to jest niemal dokładnie odpowiednik 35-tki - mojej ulubionej ogniskowej :).

tymczasem w swiecie rownoleglym...
Olympus M.Zuiko Digital 17 mm f/1.8 - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5377-nowo%C5%9B%C4%87-Olympus_M.Zuiko_Digital_17_mm_f_1.8.html)

trzecia mala, lekka stalka w okolicach tej ogniskowej (obok nalesnika 17/2.8 i zaj* optycznie Panaslonika 20/1.7). nie zdziwilbym sie, gdyby wszystkie 3 do kupy byly tansze niz nowy 35/2 IS ;)

gavin
15-11-2012, 13:29
New Olympus 17mm f/1.8 officially released! Costs $499 (or 499/549 Euro).

Kolekcjoner
15-11-2012, 13:31
Szczerze mówiąc bardziej mnie interesuje kiedy M-ka stanieje i jakie to robi filmy ;).

GalaktycznyMuczaczo
16-11-2012, 16:42
Szczerze mówiąc bardziej mnie interesuje kiedy M-ka stanieje i jakie to robi filmy ;).

co do filmów to masz link do YT gdzie widać jak to wygląda :)

Dla mnie cena jest odpowiednia, czekam tylko az gdzies w londynie trafie na niego na półce i uda mi się podskoczyć ze szkłem EF w celu jakiegoś testu jak mi to osobiście leżey.
Jednak uważam że jest to fajna opcja, 5D lezy w domu bo ciężki na całodniowe wyprawy po mieście a taki lekki pizdryk z 22mm i 85 w torbie jako portret to idealna opcja mi się wydaje

Kolekcjoner
17-11-2012, 01:23
Na tym filmie to nic nie widać.

fro
30-11-2012, 18:37
Nie wiem czy było:
The Mirrorless Party (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LO7rxitFLZg)

Bahrd
02-12-2012, 11:15
Punktualność jest grzecznością królów!

A EOS M rzeczywiście ma w sobie coś majestatycznego - dostojny AF: Olympus OM-D EM-5 vs Canon EOS M Auto Focus Comparison | CanonWatch CanonWatch (http://www.canonwatch.com/olympus-om-d-em-5-vs-canon-eos-m-auto-focus-comparison/). Jeśli do tego dodać, że zdalna obsługa przez USB została ograniczona do selekcji i ściągania poszczególnych zdjęć, to IMHO, ten "król" jest nagi.

Szkoda - miejsce miał u mnie w kieszeni... ;)

Merde
02-12-2012, 11:51
A EOS M rzeczywiście ma w sobie coś majestatycznego - dostojny AF: Olympus OM-D EM-5 vs Canon EOS M Auto Focus Comparison | CanonWatch CanonWatch (http://www.canonwatch.com/olympus-om-d-em-5-vs-canon-eos-m-auto-focus-comparison/). Jeśli do tego dodać, że zdalna obsługa przez USB została ograniczona do selekcji i ściągania poszczególnych zdjęć, to IMHO, ten "król" jest nagi.

Ekhm, chciałbym delikatnie zauważyć, że porównujesz topowy model Olka z modelem entry level, takim E-PLx.
Dajmy się wykazać Canonowi, za jakieś 2-3 lata... :-)

Bahrd
02-12-2012, 16:02
Ekhm, chciałbym delikatnie zauważyć, że porównujesz topowy model Olka z modelem entry level

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=vsrnpZj_ILM#t=31s;)

dinderi
02-12-2012, 16:45
Ekhm, chciałbym delikatnie zauważyć, że porównujesz topowy model Olka z modelem entry level, takim E-PLx.
Dajmy się wykazać Canonowi, za jakieś 2-3 lata... :-)Również byłem o krok od kupna. Ale... Canon wprawdzie wchodzi na rynek z tym aparatem 2-3 lata później niż powinien, to jednak zmarnował te 2 lata. Mógł wyciągnać doświadczenia z tego, co pokazali konkurenci i co zweryfikował rynek.
Szkoda, bo będe musiał rozbudowywac równiez "szklarnię" innego systemu.

jacek_73
02-12-2012, 17:53
Jak śmiecie nie kupić i w dodatku jeszcze o tym informować zdrową tkankę foruma? Przecież to canon, który lada ruski dzień pojawi się na półkach...i może on tam jakieś plusy ujemne ma...

:evil:

Bahrd
02-12-2012, 18:25
Szkoda, bo będe musiał rozbudowywac równiez "szklarnię" innego systemu.A ja poczekam - może mniej niż dwa lata - aż pojawi się mniej wykastrowany model. Inny bagnet mnie odstręcza - że tak powiem - prakseologicznie ;)
Przecież to canon, który lada ruski dzień pojawi się na półkach...i może on tam jakieś plusy ujemne ma... Zasadniczo - hardware EOS M jest bezapelacyjnie dwa plus dobry.
Więc tym bardziej poczekam - może go odkastrują w FW?

m_o_b_y
02-12-2012, 21:40
Zajrzałem na Ceneo i zatkało mnie: cena EOS M zaczyna się od 3 300 PLN.
Lubię naszą przemiłą firmę, ale ostatnio chyba z polityką cenową lekko przesadza.
:?

skovarotka
02-12-2012, 22:59
Niestety ale Nex 6 zjada go na sniadanie mowie to ja jarzabek ktory od lat zaslepiony kupuje canona wynalazki.

szwayko
03-12-2012, 09:10
Moze nie bylo

The Mirrorless Party - YouTube (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LO7rxitFLZg)

Merde
03-12-2012, 14:12
Oj, było. I to chyba dwa razy.

Selena
03-12-2012, 14:13
Niestety ale Nex 6 zjada go na sniadanie

A możesz nieco więcej na poparcie tej tezy? W czym jest lepszy?
Tylko poproszę krótko i treściwie :grin:
Kupiłabym coś mniejszego z dużą (względnie) matrycą tzn. min APS-C .
Uprzedzając - M9 nie wchodzi w grę :mrgreen:

skovarotka
03-12-2012, 17:09
Zjada go matryca. Zjada go trybami video 1920/50P - canon pewnie to dolozy w swoich aparatach za 10 lat

set21
03-12-2012, 18:00
Nie jestem taki pewien czy Canon M ma gorszą matryce od nexa6.
Od 3 tygodni mam nexa6 i jak dla mnie jakość zdjęć ma wyższym iso jest taka sobie.
Jak na razie nex wygrywa wizjerem.

sando
03-12-2012, 18:11
NEX-6 ma wizjer i znacznie szybszy AF. Jest jeszcze kilka różnic ale dla mnie te dwie są najistotniejsze. Aha, NEX ma też już w miarę fajny zbiór obiektywów.

--- Kolejny post ---

Dajmy się wykazać Canonowi, za jakieś 2-3 lata... :-)
W kwestii AF eos m dostał by baty nawet od modeli entry level Olka. Canon nie ma już 2-3 lat na poprawę AF. Powinien się wziąć do roboty bo konkurencja mu odjedzie.

Selena
03-12-2012, 19:45
Z powyższego tylko wizjer (albo jego brak) jest dla mnie jakimś argumentem. Sprawa zasadnicza to jakość zdjęć.
Szybkość AF i filmowanie są nieistotne dla mnie.

Wreszcie wiem dlaczego nigdy nie psioczyłam na AF w żadnej puszce - przy szkłach manualnych jakoś mi nie przeszkadzał :mrgreen:

Bahrd
03-12-2012, 19:51
A możesz nieco więcej na poparcie tej tezy? W czym jest lepszy?
Tylko poproszę krótko i treściwie
Myślę, że będzie treściwie, choć niekrótko: Test Sony NEX-6 - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=194) ;)

--- Kolejny post ---

Z powyższego tylko wizjer (albo jego brak) jest dla mnie jakimś argumentem. Sprawa zasadnicza to jakość zdjęć.
Szybkość AF i filmowanie są nieistotne dla mnie.
Manualne ostrzenie bez powiększenia na ekraniku w trybie makro to będzie jednak wyzwanie...

czornyj
04-12-2012, 00:49
umarłem :D
The Mirrorless Party - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=LO7rxitFLZg)

Bahrd
04-12-2012, 01:02
I "Niech ja skonam, niech ja skonam
(Zawsze dwa razy! rzecz stwierdzona)" ;)

czornyj
04-12-2012, 02:06
Ja nie frajer
I Pan nie weźmiesz mnie na bajer :D

Bahrd
07-12-2012, 20:56
Daje radę M: Amazing Fashion Shots Made With A Canon EOS M (Readers Work) | CanonWatch CanonWatch (http://www.canonwatch.com/amazing-fashion-shots-made-with-a-canon-eos-m-readers-work/)

Selena
21-12-2012, 22:23
Już po Mikołaju, święta tuż, tuż, a tutaj cisza...
Dostał ktoś eMkę ?:)

piast9
05-01-2013, 14:25
Opyczni pewnie dostali go pod choinkę i mają test. W sumie nic nowego nie odkryli ale dla porządku bardzo proszę:
Test Canon EOS M - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=199)

Piotr_0602
01-02-2013, 11:09
test bezlusterkowca Canona :

Canon EOS M – test bezlusterkowca - Podsumowanie - Testy - kompakty wym. opt. - Swiatobrazu.pl (http://www.swiatobrazu.pl/canon-eos-m-test-bezlusterkowca-28664.html,7)

z podsumowania:

"Niestety mimo najszczerszych chęci nie jestem w stanie uznać pierwszego bezlusterkowca firmy Canon za konstrukcję udaną i to z wielu powodów. Pierwszym z nich są ewidentne wady konstrukcji związane głównie z nienajlepiej działającym autofocusem.

Drugi ważny powód to brak konsekwencji projektantów względem tego, dla kogo właściwie kierowany jest ten aparat. Jeżeli dodamy do tego cenę, która w chwili obecnej jest zdecydowanie zbyt wysoka, jak na klasę prezentowaną przez ten aparat, to jasne się staje, że jego ogólna ocena nie może być zbyt wysoka. Piszę to z bólem serca i mam nadzieję, że przed premierą kolejnego bezlusterkowca Canon wyciągnie odpowiednie wnioski. Niewątpliwie system EOS M ma w sobie potencjał, który naprawdę szkoda byłoby zmarnować."

i ciekawy artykulik:

Ostatni pstryk mody - sprzętowe obsesje. Kto późno przychodzi, sam sobie szkodzi - Rozważania różne - Swiatobrazu.pl (http://www.swiatobrazu.pl/ostatni-pstryk-mody-sprzetowe-obsesje-kto-pozno-przychodzi-sam-sobie-szkodzi-28724.html)

sv
12-04-2013, 14:11
Czy ktoś z posiadaczy EOSa M może mi powiedzieć czy jest możliwość powiększenia obrazu w trybie LV lub w trakcie filmowania lub ręcznego ostrzenia? Chodzi mi oczywiście o powiększenie obrazu na wyświetlaczu.

MaciekSK
16-04-2013, 10:22
Na konkurencyjnym do polskiego portalu aukcyjnym pokazały się nowe zestawy EOS M z 22mm w cenie 399-449 USD - i to jest moim zdaniem w miarę sensowna cena za taki sprzęt na obecnym stadium jego rozwoju.

Pzdr.

Łopal
16-04-2013, 20:58
No to roznice w cenie wstrzasajace. 400 dolarow rzeczywiscie brzmi sensownie. Czyzby i w Polce szykowala sie przecena, jaka niedawno dotknela nikonowski system 1?

Kolekcjoner
17-04-2013, 01:56
Ciekawe. Cena w sklepach u nas jest od 1900 z groszami ale ze "zwykłym" kitem.

jotes25
19-06-2013, 17:33
Uwaga, uwaga...
Po wielu latach wytężonych prac Canon wreszcie uzyskał działający jako tako CD AF:

UPDATE - Video: Canon EOS M Firmware Version 2.0 In Action (Yes, AF Is FASTER!!) | CanonWatch CanonWatch (http://www.canonwatch.com/canon-eos-m-firmware-version-2-0-in-action-videos/#more-13889)

P.S. Jeśli komuś przydałby się w 100d, 650d czy 700d, to raczej nie ma nadziei ;) Będzie powód, aby nabyć 750d. Oczywiście z ulubioną matrycą 18MPix ;)

szwayko
20-06-2013, 12:08
Coś tam działa.

Cena spadła - białego z kitem mamy za 1699 zł w Saturn.
Czarny z kitem za 1799 zł.
Za to czarny z 22 i adapterem EF - 4199zł, a gdy weźmiemy czarny z 22 + kit - 2699zł. Czyli adapter = Kit + 1500zł.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-vb7xXyIUdNU/UcLTzfA2SFI/AAAAAAAABRY/uMKhkrb2Ze8/s640/saturn.jpg)

Wyszukiwanie: canon eos M - Saturn.pl (http://www.saturn.pl/produkty.html?query=canon+eos+M)

Kolekcjoner
20-06-2013, 13:22
No ja prawie już klikałem "do koszyka" ale cena adaptera mnie odstraszyła. Wciąż czekam 8-).

szwayko
20-06-2013, 14:03
No ja prawie już klikałem "do koszyka" ale cena adaptera mnie odstraszyła. Wciąż czekam 8-).

Fajnie dokupić sobie czy dla zony, dziecka takiego M - i użyć posiadaną optykę, ale cena adaptera w PL to drugie tyle.

Na amazon obnizka na adapter 149$
Amazon.com: Canon EOS M Mount Adapter: CANON: Camera & Photo (http://www.amazon.com/Canon-EOS-M-Mount-Adapter/dp/B008NF8CEK/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1371729654&sr=8-1&keywords=adapter+EOS+M)

Oni chyba do DE wysyłają?

akustyk
20-06-2013, 14:08
Oni chyba do DE wysyłają?

Amazon.de na pewno wysyla do DE. de facto i do NL tez, nawet bezplatnie jesli wysylka jest realizowana przez sam Amazon nie samodzielnie sklep. co do Polski, to sprawdzilbym, ale niewykluczone ze za niewielkie pieniadze tez dosylaja...:

http://www.amazon.de/Canon-Objektive-Adapter-f%C3%BCr-EF-EOS-M/dp/B008O0IE2Y/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1371730048&sr=8-1&keywords=Canon+EOS+M+Mount+Adapter

EDIT: oczywiscie wysylaja. 3,25 EUR + po 0,50 EUR za kilogram.
http://www.amazon.de/gp/help/customer/display.html/ref=hp_504938_lie_inl/?ie=UTF8&nodeId=200170100#PL

tylko czas dostawy dosc dlugi.

Kolekcjoner
20-06-2013, 14:55
Pewnie tak będę kombinował ale jeszcze poczekam na to co wypuszczą.

m_o_b_y
23-06-2013, 00:11
PORÓWNANIE NAJWAŻNIEJSZYCH PARAMETRÓW

CANON M VERSUS OLYMPUS PL5

RODZIELCZOŚĆ (MP) 18/16
SENSOR APS-C/M4/3
STABILIZACJA NIE/TAK
MNOŻNIK 1,6/2
EKRAN STAŁY/RUCHOMY
EKRAN (MPX) 1,04/0,46
WIZJER NIE/OPCJA
FLASH TAK/OPCJA
SZYBKOŚĆ (FPS) 4,3/8
ILOŚĆ ZDJĘĆ (WG. CIPA) 230/360
WAGA (G) 298/325
SZEROKOŚĆ (MM) 109/111
WYSOKOŚĆ (MM) 66/64
GRUBOŚĆ (MM) 32/38
OBIEKTYW ZAŁĄCZONY F (MM) 35/28-90
PRZEJŚCIÓWKA ZAŁĄCZONA TAK/NIE

DODATKOWO CANON UMOŻLIWIA PODPIĘCIE NIEPROPORCJONALNIE DUŻYCH OBIEKTYWÓW EF I EF-S.
PONADTO CANON MA KŁOPOTY Z AF, KTÓRE JESZCZE WZROSNĄ W PRZYPADKU ZASTOSOWANIA OBIEKTYWÓW POPRZEZ PRZEJŚCIÓWKĘ.

Dla mnie zwycięzcą jest (NIESTETY) Olek.

Kolekcjoner
23-06-2013, 15:01
Źle się czyta takie drukowane.

sv
23-06-2013, 17:03
Tu:
New Genuine Canon EF EOS M Mount Adapter Ring for EF Lens with Front Rear Caps | eBay (http://www.ebay.com/itm/New-Genuine-Canon-EF-EOS-M-Mount-Adapter-Ring-for-EF-Lens-with-Front-Rear-Caps-/161051286175?pt=US_Lens_Adapters_Mounts_Tubes&hash=item257f679a9f)

jest adapter za 100$

m_o_b_y
23-06-2013, 19:46
Szczegółowy test Canona M oraz porównanie z Olkiem PL5 znaleźć można na stronie:

Canon EOS M vs Olympus EPL5 | Cameralabs (http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_M/verdict.shtml)

Nb. PL5 ma też jedną sporą wadę, o której można się przekonać dopiero po wzięciu go do ręki: to ekran o proporcjach 16:9.
Wygodne to do nagrywania filmów, ale zdjęcia mają po bokach ekranu czarne pasy.
Kolejny raz Olympus popełnia ten sam błąd, bo w końcu typowy użytkownik tego aparatu znacznie częściej robi zdjęcia, niż filmy.

P.S.
Niektórzy sprzedawcy załączają już przejściówkę w komplecie z aparatem Canon M.

P.S.2
Przepraszam za kapitaliki w poprzednim poście. :)

sv
23-06-2013, 19:58
Wstrzymałbym się z zakupem. Ma się pokazać nowy firmware do emki. Ponoć ma poprawić działanie AF.

http://www.canonrumors.com/2013/06/the-new-eos-m-firmware-coming-soon/

szwayko
23-06-2013, 21:02
Dla mnie zwycięzcą jest (NIESTETY) Olek.[/COLOR]

Dla osób które mają system EF jakies szkła do niego i nauczyły się obrabiac rawy z Canona, to nie jest to takie oczywiste pakowac sie w nny system, inne rawy.

Swoja droga Canon wpiera swoje szkła programowo. A jak z rawami z EOS M i szkłami Canon poprzez przejsciowke. Tez są rozpoznawane w DPP i oprocz standardowej korekty maja jeszcze DLO.

SkowronWro
23-06-2013, 23:15
mając szkła canona jaki sens jest pchać się w M? przeciez to z zasady ma byc mniejsze niz lustro... bawiłem sie M'ka dzis i olkami E-pl3/e-pm1 czyli tymi starszymi. jakoś wykonania Canona mnie nie powala taki jakby plastikowy był. AF duzo szybszy u Olka. NIe wiem jak tam jakość zdjęć, na ten temat sie nie wypowiadam.

Kolekcjoner
23-06-2013, 23:49
mając szkła canona jaki sens jest pchać się w M?

Mając szkła Canona jaki jest sens kupować coś niesystemowego ;).

SkowronWro
24-06-2013, 08:18
mając szkła canona jaki sens jest pchać się w M :-)

akustyk
24-06-2013, 10:57

to jak juz sie licytujemy, to ja dam tak jak wyzej :)

mialem w sobote w media-macalni 100D w lapie. i patrzac na to nie rozumiem sensu istnienia M.
jedynym atrakcyjnym punktem M, i to sztucznie wygenerowanym, jest EF-M 22/2.
gdyby istnial EF-S 22/2 to w ogole nie byloby o czym mowic...

SkowronWro
24-06-2013, 11:39
myślę że się nie licytujemy;-) po prostu używając dużych szkieł małe body z 0 ergonomia nie ma racji bytu. ;-) takie moje zdanie

szwayko
24-06-2013, 11:57

mialem w sobote w media-macalni 100D w lapie. i patrzac na to nie rozumiem sensu istnienia M.

Nie no, jest różnica w grubości.

źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-SCG3b47AOXo/UcgXHvUaMgI/AAAAAAAABRs/xKceLevfZHs/s776/EOS%2520M%2520EOS%2520100D.jpg)

Jak weźmiemy adapter EF-EOS M to trochę różnica się zmniejszy. Druga rzecz to oprócz systemowych EF można podpiąć wszystko stare i manualne, do lustra już nie.

m_o_b_y
24-06-2013, 12:03

gdyby istnial EF-S 22/2 to w ogole nie byloby o czym mowic...

Canon zamierza dalej poważnie rozwijać system M, na co wskazuje zapowiedź nowego, dość ciekawego obiektywu UWA ze stabilizacją: EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM (18-36 mm ekwiwalent ogniskowej).
Jeśli w następnym modelu upora się z kapryśnym AF, to Canon może jeszcze powalczyć na tym polu, szczególnie gdyby dodał choćby opcjonalny elektroniczny wizjer.
Nie zapominajmy, że Canon M jednak jest numerem 3 na liście sprzedaży aparatów bezlusterkowych w Japonii.
Pozdrówka

akustyk
24-06-2013, 12:12
Nie no, jest różnica w grubości.
https://lh5.googleusercontent.com/-SCG3b47AOXo/UcgXHvUaMgI/AAAAAAAABRs/xKceLevfZHs/s776/EOS%2520M%2520EOS%2520100D.jpg

M-ki nie bylo w macalni, wiec bezposrednio nie porownywalem.
ale to porownanie wyzej jest o kant tylka, bo ono bazuje na pomiarach a nie wrazeniach organoleptycznych.
100D jest mierzone z wystajacym fleszem i muszla oczna, a w realu znaczenie ma w zasadzie grubosz uchwytu.
ewentualnie potem gabaryt calosci jako korpus + obiektyw i tu nie ulega alibi, ze 100D mialo byc i jest wieksze.
pytanie czy to jest wada, bo dla mnie zdecydowanie nie ;) wrecz 100D za male. ale to oczywiscie kwestia
subiektywna

Jak weźmiemy adapter EF-EOS M to trochę różnica się zmniejszy.

do takich pomyslow mam takie samo podejscie jak do technorezerwatu Apple'a. niby wszystko mozna softem albo
przejsciowkami nadgonic, ale co bardziej wymagajacy uzytkownik konczy z zapchana pamiecia na appsy i workiem
pelnym kabli, zeby cos tam podpiac i wykorzystac.

pewnie, ze bazowa konfiguracja jest mala i lekka, ale chcac z tym zrobic cos wykraczajacego poza pstryk/facebook*
dosc szybko dochodzi sie do wniosku, ze caly ten biznes wykminiony jest celem lojenia jelenii z kasy na akcesoria
i dodatki.

korpus za 400 EUR, zeby z miejsca dokladac adapter za 120 EUR? pardon, mentalnie nie jestem na poziomie
wyznawcow Apple'a :)

* - niepotrzebne skreslic

Druga rzecz to oprócz systemowych EF można podpiąć wszystko stare i manualne, do lustra już nie.
w EF-M jest raptem jedno szklo, ktorego inaczej sie nie dostanie**. byc moze w jakiejs tam przyszlosci (3-4 lata)
ta liczba wzrosnie do trzech: 17/2 IS i 16-50/4 IS, ale zbyt wiele na pewno bym sobie nie obiecywal.
poza tym, ja nadal robie zdjecia dzisiaj i tym sprzetem co teraz jest dostepny ;)

** - korekta: z EF-M 11-22 IS to beda dwa takie sloiczki. lepiej, ale nadal nie ma tego do czego zapiac ;)

Canon zamierza dalej poważnie rozwijać system M

niestety masz racje. a ja nieodmiennie czekam albo na EF-S 22/2 albo na korpus z bagnetem M ale o gabarytach
i ergonomii zblizonych do pojecia normalnosci. niech strace - nawet 100D obleci, jesli cena z adapterem do pelnego
EF bedzie znosna.

Leon007
24-06-2013, 12:29
Jak weźmiemy adapter EF-EOS M to trochę różnica się zmniejszy.
Nie "trochę", a prawie do zera - zostanie tylko grubość muszli ocznej, czyli element wystający.

--- Kolejny post ---

A ponadto EOS 100 ma wbudowaną lampę błyskową. I wizjer!

szwayko
24-06-2013, 12:44
No panowie będzie Speed Booster do EOS M
Speed Booster for Canon EOS-M spotted. And new Lens Turbo already for sale! | Mirrorless Rumors (http://www.mirrorlessrumors.com/speed-booster-for-canon-eos-m-spotted-and-new-lens-turbo-already-for-sale/)

Czyli w tym małym aparaciku mamy obrazek z pełnej klatki.
Dla byłoby to super rozwiązanie. Mam 28/2.8 i 40/2.8, ale 5D czy 6D to prawie 1kg.
Jak jeszcze zrobią Speed Boostera do EOS M na bagnet FD to już idealnie.

Kolekcjoner
24-06-2013, 15:17
Powtarzasz się, już to wyżej pisałeś - od powtarzania nic nie staje się prawdą 8-).

myślę że się nie licytujemy;-) po prostu używając dużych szkieł małe body z 0 ergonomia nie ma racji bytu. ;-)
I ta przypadłość dotyczy większości bezlusterkowców.

Po prostu dążenie do miniaturyzacji nie idzie w parze z ergonomią. Ograniczeniem jest najzwyczajniej istota trzymająca sprzęt 8-).

sando
24-06-2013, 16:16
Cieszy, że Canon poprawił AF i wypuścił nowy obiektyw. AF już wygląda całkiem przyzwoicie. A i obiektyw też będzie bardzo przydatny. Może Canon nie zapomniał całkiem o M-ce :-)

Ja po obmacaniu 100D miałem przeciwną opinię. To wciąż nie jest aparat do kieszeni. A jak ktoś chce nosić aparat w torbie czy plecaku to różnica wielkości pomiędzy 100D, a np. 1100D/600D nie ma znaczenia.

Kolekcjoner
24-06-2013, 17:27
Ja po obmacaniu 100D miałem przeciwną opinię. To wciąż nie jest aparat do kieszeni.

Do kieszeni to i moja Nokia jest duża ;).

sando
24-06-2013, 22:25
Oczywiście zależy jaka kieszeń, w dżinsy raczej nie da rady upchnąć bezlusterkowca. Ale do kieszeni marynarki/kurtki/bojówek bezlusterkowiec z naleśnikiem lub składanym power-zoomem powinien się zmieścić.

akustyk
24-06-2013, 23:11
Ja po obmacaniu 100D miałem przeciwną opinię. To wciąż nie jest aparat do kieszeni.
zgoda, ale M-ka z 18-55 tez nie jest. samym korpusem zdjec w koncu nie robisz.

a tak nawiasem mowiac - na zdjecia regularnie laze w bojowkach, a tam sa kieszenie do ktorych wchodzi spokojnie ksiazka pokroju Wladca Pierscieni czy Filary Ziemii ;)
5D mkII + 24-105 jest troche ciezkie na taka kieszen, ale 600D + 15-85 bez problemu wchodzi... a 100D z kitem, to nawet do tylnej kieszenii tych samych portek sie zmiesci :D

Kolekcjoner
25-06-2013, 00:42
Oczywiście zależy jaka kieszeń, w dżinsy raczej nie da rady upchnąć bezlusterkowca. Ale do kieszeni marynarki/kurtki/bojówek bezlusterkowiec z naleśnikiem lub składanym power-zoomem powinien się zmieścić.
Jak słusznie piszesz to wszystko zależy jakie kieszenie. Ja jestem dość nikczemnej postury ;) i do moich kieszeni się niezbyt dużo mieści. Bezlusterkowiec z jakimś zoomem nie ma szans wejść 8-).

szwayko
25-06-2013, 14:41
W DEU golasa można mieć za 1000zł.
Canon EOS M Systemkamera schwarz Gehäuse - 18Mgp - 3 zoll - FULL HD $$$ | eBay (http://www.ebay.pl/itm/Canon-EOS-M-Systemkamera-schwarz-Gehause-18Mgp-3-zoll-FULL-HD-/121108103442)

Kolekcjoner
25-06-2013, 15:20
No to zaczyna być już bardzo ciekawe :).

sv
25-06-2013, 15:35
W DEU golasa można mieć za 1000zł.
Canon EOS M Systemkamera schwarz Gehäuse - 18Mgp - 3 zoll - FULL HD $$$ | eBay (http://www.ebay.pl/itm/Canon-EOS-M-Systemkamera-schwarz-Gehause-18Mgp-3-zoll-FULL-HD-/121108103442)

Tyle że ten golas jest z nieoryginalną baterią i ładowarką. IMO nasza oferta 1699,- za M z kitem i lampą i polską gwarancją jest b. dobra, zwłaszcza, że to kitowe szkło jest naprawdę b.przyzwoicie wykonane.

m_o_b_y
26-06-2013, 00:32
Jeśli wierzyć testom, które można znaleźć w Internecie, to potencjalnie największa zaleta tego aparatu - dostęp do największej szklarni Canona - raczej odpada, bowiem po dołączeniu za pośrednictwem przejściówki szkła EF, lub EF-S, szybkość i celność AF stają się dość trudne do zaakceptowania.
Natomiast przy zastosowaniu kitu, lub naleśnika zdjęcia są bardzo dobre...

Może następny model EF M będzie bardziej dopracowany pod kątem użyteczności ze szkłami EF i EF-S ?

akustyk
26-06-2013, 10:33
Jeśli wierzyć testom, które można znaleźć w Internecie, to potencjalnie największa zaleta tego aparatu - dostęp do największej szklarni Canona - raczej odpada, bowiem po dołączeniu za pośrednictwem przejściówki szkła EF, lub EF-S, szybkość i celność AF stają się dość trudne do zaakceptowania.

no nie zeby przed zalozeniem przejsciowki AF urywal tylek ;)

Natomiast przy zastosowaniu kitu, lub naleśnika zdjęcia są bardzo dobre...
Może następny model EF M będzie bardziej dopracowany pod kątem użyteczności ze szkłami EF i EF-S ?
z perspektywy uzytkownika 600D i 5D - IMHO rowniez EF i EF-S sa, mimo jednostronnej kompatybilnosci, nadal dosc osobnymi
systemami dla kogos kto uzywa szerszych ogniskowych. czy zoom standardowy czy szersza stalka w obu przypadkach trzeba sobie
kupic pod konkretny system, zeby to albo w ogole bylo mozliwe (vide: stalki do EF-S... oh wait... jakie stalki?) albo bylo funkcjonalne,
bo 24-105 nie ma dobrego spacer-zakresu w cropie, a 17-40 jest i drozszy i wcale nie ostrzejszy niz cropowe odpowiedniki.

zreszta, jak mysle o zabieraniu 70-300L na wyjazd z 600D (ktory z definicji mam po to, zeby bylo mniejsze i lzejsze) to koniec
koncow tez sciagam z polki 55-250. optycznie to jest przepasc, ale zdjecia da sie tym robic, a plecy mam tylko jedne...

w EF-M ta rozlacznosc jest IMHO jeszcze wieksza. adapter EF do EF-M to moim zdaniem geniusz marketingu - bo sprzedaje sprzet
dwa razy:
1. korpus M obecnym niewolnikom duzego EOS-a
2. obiektywy EF-M, kiedy juz ww. przekonaja sie, ze praca z EF czy nawet EF-S jest bez sensu, skoro do docelowych zastosowan M-ki
sa mniejsze i lzejsze szkla dedykowane

;)

tyle od siebie. zainteresowanym malizna od Canona raczej proponuje na dzien dzisiejszy 100D i wyczekanie az M bedzie mialo AF
i wszystkie potrzebne szkla. albo m4/3 gdzie szkla juz sa :)

piast9
26-06-2013, 11:12
To prawda ale tu może być głębszy problem. Jeśli ten AF w M jest zbliżony do AF w trybie LV w 650D to np. Canon 50 2.5 macro zupełnie w tym trybie nie radzi sobie z ustawieniem ostrości. Nie że jest wolno ale po prostu w ogromnej większości przypadków nie ustawia w ogóle ostrości. Jeździ w tę i z powrotem bzycząc strasznie, bo to głośny obiektyw jest, czasem niby widać, że coś łapie, ale nie, jedzie z powrotem w nieostrość. "Współpraca" z obiektywami firm trzecich też wygląda kiepsko, widzę to na przykładzie swojej Sigmy 30 1,4. Nie jest aż tak źle jak z 50 macro Canona ale ostrość udaje się ustawić w jakichś 30% prób.

szwayko
26-06-2013, 12:01
Z perspektywy użytkownika tylko korpusów 5D i szkieł pod FF pakowanie się w inne szkła nie jest ciekawe.
Za to fajnie mieć coś mniej klapiącego i nie ważącego 1kg.
Zamiast adaptera EF-EOS M rozwiązaniem może być adapter z soczewkami Speed Booster przenoszący pole widzenia szkieł FF - tyle że trzeba poczekać, aż będzie i czy te rozwiązanie będzie miało praktyczny sens. Zestaw z adapterem i ze stałkami jak 24/2.8 28/2.8 35/2.0 40/2.8 będzie wielkości kitowego zooma EF-M 18-55mm, a obrazek FF i + 1EV ISO więcej.

Za to już są nie canonowskie odpowiedniki adaptera EF-EOS M w cenie 50$. Pewnie dlatego cena oryginalnych spadła z 200$ do 100$.

https://canon-board.info/imgimported/2013/06/KGrHqZoIFGv8I08ZnBRttC5d1g60_3JPG-2.jpg
źródło (http://i.ebayimg.com/t/Auto-Focus-AF-Adapter-For-Canon-Eos-EF-EF-S-Mount-lens-to-Canon-EOS-M-Camera-/00/s/NjAwWDYwMA==/z/Q0gAAOxyyjpRttC6/$(KGrHqZ,!oIFGv8I08ZnBRttC5)d1g~~60_3.JPG)

https://canon-board.info/imgimported/2013/06/T2eC16hUE9s3wEgrtBRtZIPvVQ60_3JPG-2.jpg
źródło (http://i.ebayimg.com/t/Fotga-Metal-AF-Auto-Focus-Adapter-for-Canon-EF-EFS-lens-to-EOS-M-Tripod-Mount-/00/s/NTAwWDUwMA==/z/r1sAAOxyzfNRtZI~/$T2eC16h,!)UE9s3wEgrtBRtZI+PvVQ~~60_3.JPG)

m_o_b_y
26-06-2013, 14:12

z perspektywy uzytkownika 600D i 5D - IMHO rowniez EF i EF-S sa, mimo jednostronnej kompatybilnosci, nadal dosc osobnymi systemami dla kogos kto uzywa szerszych ogniskowych. czy zoom standardowy czy szersza stalka w obu przypadkach trzeba sobie kupic pod konkretny system, zeby to albo w ogole bylo mozliwe (vide: stalki do EF-S... oh wait... jakie stalki?) albo bylo funkcjonalne, bo 24-105 nie ma dobrego spacer-zakresu w cropie, a 17-40 jest i drozszy i wcale nie ostrzejszy niz cropowe odpowiedniki.

zreszta, jak mysle o zabieraniu 70-300L na wyjazd z 600D (ktory z definicji mam po to, zeby bylo mniejsze i lzejsze) to koniec koncow tez sciagam z polki 55-250. optycznie to jest przepasc, ale zdjecia da sie tym robic, a plecy mam tylko jedne...

w EF-M ta rozlacznosc jest IMHO jeszcze wieksza. adapter EF do EF-M to moim zdaniem geniusz marketingu - bo sprzedaje sprzet dwa razy:
1. korpus M obecnym niewolnikom duzego EOS-a
2. obiektywy EF-M, kiedy juz ww. przekonaja sie, ze praca z EF czy nawet EF-S jest bez sensu, skoro do docelowych zastosowan M-ki
sa mniejsze i lzejsze szkla dedykowane

;)

tyle od siebie. zainteresowanym malizna od Canona raczej proponuje na dzien dzisiejszy 100D i wyczekanie az M bedzie mialo AF i wszystkie potrzebne szkla. albo m4/3 gdzie szkla juz sa :)

Wydaje się, że EF M okazuje się całkiem przyzwoitym kompaktem z wymienną optyką, który z dostępnymi obecnie dwoma obiektywami (trzeci - UWA z IS już zapowiedziany) daje bardzo przyzwoite zdjęcia (tu wszystkie dostępne opinie są zgodne).
Dla pejzażystów marna szybkość EF nie jest przecież wielką wadą. :mrgreen:
Nie bez powodu w Japonii EF M wdarł się przebojem na trzecie miejsce listy zakupów, obok od dawna już tam zainstalowanych liderów produkcji aparatów CSC.

Natomiast w obecnej wersji zakup przejściówki i używanie szkieł EF i EF-S raczej mija się z celem. Trzeba poczekać na EF M mk 2. :)

jotes25
27-06-2013, 09:30
Firmware 2.0.2 jest już oficjalnie dostępny.

m_o_b_y
02-07-2013, 14:26
Najnowszy wynalazek Canona - Dual Pixel CMOS AF' sensor, zastosowany po raz pierwszy w najnowszym aparacie 70D - może w najbliższej przyszłości solidnie zamieszać w kategorii aparatów CSC, po wprowadzeniu do aparatu Canon M mk2.
Dzięki temu EOS M, z jednego z najwolniejszych, stanie się najszybszym aparatem w tej kategorii.
Takie są prognozy dpreview:

Finally, we're also really interested to see what happens when Canon - as it inevitably must - puts its new AF technology into a mirrorless camera. An 'EOS M2' with Dual Pixel CMOS AF and more enthusiast-oriented controls could completely transform Canon's fortunes in this sector, after the lukewarm reception received by the EOS M. This could also substantially negate one of the biggest disadvantages of mirrorless cameras so far - their relatively poor focus tracking capabilities - raising further questions about why you'd still bother with the bulk of an SLR. But that's an argument for another day.

jotes25
02-07-2013, 14:40
Teoretycznie. Bo w praktyce okaże się, że za następnego EOS M z dual pix Canon każe sobie zapłacić jak za 70d lub nawet więcej...

Merde
02-07-2013, 14:42
A po kilku miesiącach zrobi przecenę o 50%... :-)

jotes25
02-07-2013, 14:50
Myślę ;), że w EOS M będą teraz dwie linie:

1. mini korpus jak dotychczas, z CD AF
2. większy z EVF i dual pixel

więc przecena nie jest taka oczywista., w tym sensie, że 2. zawsze będzie stało wyżej cenowo niż 1.

Kolekcjoner
02-07-2013, 15:05
No trudno żeby coś nowszego i bardziej zaawansowanego było tańsze ;).

m_o_b_y
02-07-2013, 15:10
Tak, czy inaczej Canon może znokautować konkurencję w kategorii CSC.
Szefowie Panasonica i Olympusa dostaną teraz zadyszki (o szefach Nikona nawet nie wspomnę). :mrgreen:

Już o mało nie kupiłem Olka, ale nie dostanie mojej kasy, zaczekam parę miesięcy na nowego Canona M. ;)

jotes25
02-07-2013, 15:12
Poza tym, trudno mi sobie wyobrazić, żeby w aparaciku klasy EOS M ktoś w praktyce potrzebował lepszego AF niż jest obecnie (z nowym firmware). Więc wprowadzenie dual pixel nie będzie chyba takim wstrząsem.

sv
02-07-2013, 15:22
W oczekiwaniu na moją przejściówkę EF-M - EF (jedzie z HK więc pewnie to potrwa) wszedłem sobie wczoraj na forum FM popatrzeć do czego ludzie tego M podpinają :-)
Post your EOS-M images - FM Forums (http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1216992)

m_o_b_y
02-07-2013, 15:23
Przyzwoity, szybki AF pozbawi aparaty klasy CSC ich podstawowej wady i zapewne wzmocni ich pozycję w walce o rynek z aparatami klasy DSLR.

jotes25
03-07-2013, 15:31
Juz za tydzien do sprzedazy wchodzi Ef-m 11-22mm IS STM :)

sv
03-07-2013, 15:36
Dojechała do mnie przejściówka M - EF zakupiona w HK za 85$ (oryginalny Canon). Emka z podpiętym 85/1,2 wygląda trochę dziwnie, ale foty robi miodzio :-)

jotes25
03-07-2013, 15:41
A jak z AF na przejsciowce i nowym firmwarze??

sv
03-07-2013, 18:05
A jak z AF na przejsciowce i nowym firmwarze??

No nie jest to demon szybkości, ale daje radę :-)
PS. Na zdjęcia sportowe raczej się nie nastawiaj ;-)

MaciekSK
04-07-2013, 09:48
W znanym sklepie w NY aktualnie trwa promocja na M + 22 za 299 USD i jeszcze 2% zwrotu... Mam nadzieję, że u nas też niedługo jeszcze cena spadnie lub dadzą więcej za to samo. Może nowe zestawy sie pojawią w związku z pojawieniem się nowego obiektywu. Chcę kupić ten sprzęcik, od początku mi się podobał. Chciałem kupić 6-tkę ale na razie nie jest mi potrzebna. Miałem M-kę w ręku i wydaje mi się, ze to bardzo solidny aparat, konstrukcja jest zwarta, obudowa bez zbędnych "wihajstrów" i moim zdaniem daje przyjemny i niezłej jakości obrazek do 1600 ISO - dla mnie w sam raz. Tyle co mogłem popstrykać w MM więc i AF-a nie mogłem ocenić. Jeśli jednak AF z nowym FW pracuje już przyzwoicie zarówno z obiektywami EF-M jak i EF via adapter to jestem nastawiony na TAK. Na razie jeszcze chwilę poczekam na rozwój sytuacji.

pan.kolega
05-07-2013, 05:28
W znanym sklepie w NY aktualnie trwa promocja na M + 22 za 299 USD i jeszcze 2% zwrotu... Mam nadzieję, że u nas też niedługo jeszcze cena spadnie lub dadzą więcej za to samo. Może nowe zestawy sie pojawią w związku z pojawieniem się nowego obiektywu. Chcę kupić ten sprzęcik, od początku mi się podobał. Chciałem kupić 6-tkę ale na razie nie jest mi potrzebna. Miałem M-kę w ręku i wydaje mi się, ze to bardzo solidny aparat, konstrukcja jest zwarta, obudowa bez zbędnych "wihajstrów" i moim zdaniem daje przyjemny i niezłej jakości obrazek do 1600 ISO - dla mnie w sam raz. Tyle co mogłem popstrykać w MM więc i AF-a nie mogłem ocenić. Jeśli jednak AF z nowym FW pracuje już przyzwoicie zarówno z obiektywami EF-M jak i EF via adapter to jestem nastawiony na TAK. Na razie jeszcze chwilę poczekam na rozwój sytuacji.

Jeżeli naleśnik 22mm f/2 kosztuje ponad $200, co jest rozsądne (pierścień pośredni Canon mozna kupić za $150, wprawdzie optyka bardzo ostra, bez aberracji :p) to cena samego M jest poniżej $100. Bez względu na to jak powolny jest AF, nie widzę żadnego sensu w niekupieniu tego. Dlatego nie czekałem na rozwój sytuacji i zamówiłem. (Na amazon już się za ta cenę skończyły, przynajmniej na razie).

Ken R. twierdzi, że M jest lepszy niż Leica.
"The EOS-M can be used to create extraordinary images, and for me, its color rendition for photos of things is far superior to anything from LEICA, Fuji or Sony. "

No i można wydać jeszcze trochę na baterię przejściówek, w tym np. do Canona FD.

A lampka 90EX mieści się w kieszeni i działa świetnie z 6D. Sam miód.

jotes25
05-07-2013, 09:58
Przejściówki na EF/EF-S niedługo powinny kosztować ca. 100 PLN (oczywiście myślę o takich z AF, te osiem drucików wewnątrz kosztuje 0,0001 PLN). Niekoniecznie z mocowaniem statywowym, jeśli ktoś planuje podłączać tylko np. naleśnik 40/2.8.
Dziwię się też, że nie ma jeszcze Speed Boostera do EOS M, bo trudno mi sobie wyobrazić lepszą aplikację tego rozwiązania (działający bez łaski AF!).
Obie powyższe sytuacje chyba wiążą się na razie z niewielką popularnością EOS M, ale, mam nadzieję, to się wkrótce zmieni.

--- Kolejny post ---

PS. Zakupu nie planuję w najbliższej przyszłości. Musiałby oferować jakąś funkcjonalność, której nie mam w lustrzance, sam rozmiar to za mało. Jaką funkcjonalność? A np. elektroniczną migawkę z RAW-ami 30 czy 60 fps, tak jak Nikon 1...
Zresztą takie rozwiązanie spodziewam się wcześniej zobaczyć w 7dII ;)

m_o_b_y
10-07-2013, 13:44
Przejściówki na EF/EF-S niedługo powinny kosztować ca. 100 PLN (oczywiście myślę o takich z AF, te osiem drucików wewnątrz kosztuje 0,0001 PLN). Niekoniecznie z mocowaniem statywowym, jeśli ktoś planuje podłączać tylko np. naleśnik 40/2.8.

Obie powyższe sytuacje chyba wiążą się na razie z niewielką popularnością EOS M, ale, mam nadzieję, to się wkrótce zmieni.

Żadna firmowa przejściówka nigdy nie kosztowała 100 PLN. Cena 300 PLN wydaje się natomiast prawdopodobna.

Trudno mówić o niewielkiej popularności EOS M, który zaraz po starcie zajął 3 miejsce na liście sprzedaży w Japonii.
Jeśli Canon w wersji II EOS M wprowadzi AF podobny do zastosowanego w 70D, to IMHO może objąć wiodącą rolę w segmencie CSC.
Panasonic i Olympus pewno mają teraz nerwówkę. :D

akustyk
10-07-2013, 13:59
z tym ze Dual CMOS wejdzie IMHO w kolejnosci: 750D, 110D a dopiero potem M2, bo to te dwie pierwsze linie Rebeli robia gros dochodow dzialu foto Canona.
a M moze wrecz pozostac na sile skastrowany, zeby uzmyslawiac ludziom, ze Rebel jest znacznie lepszy niz sie wydaje (bo tez jest)...

jotes25
10-07-2013, 14:42
Smiem watpic czy dual pixel trafi do 750d, a juz prawie na pewno nie do 110d (DIGIC5+ ! )
Podobnie bedzie w EOS M: tanszy model bedzie bez, a drozszy dostanie dual pix i inne bajery (za 4000 PLN)
Olympus nie ma sie co obawiac, bo:
1. i tak ma szybszy CD AF niz dual pix
2. dostanie podobne rozwiazanie od Sony jak bedzie trzeba
3. ma obiektywy zoptymalizowane pod kątem szybkiego AF

akustyk
10-07-2013, 15:06
ja jednak sie upieram. szybki AF w LV to jest dla Canon byc albo nie byc w segmencie amatorskim. Rebele i M-ka musza byc atrakcyjne dla osob
zaczynajacych z fotografia, a te sa zafiksowane na tryb zombie i slepienie w ekranik. na dobra sprawe tam mozna nawet zabrac wizjer optyczny ;)

jotes25
10-07-2013, 15:20
No way ;) Rebele i tak sprzedają się jak ciepłe bułeczki. Chłopaki się napracowali w Canonie nad dual pixem, a Ty byś chciał to za darmo rozdawać? 750d będzie miał "szybki" CD AF z obecnego EOS M (ciekawe czemu nie ma aktualizacji firmware do 650d albo 700d?), a jak ktoś będzie chciał szybciej, to płacić za 70d! Za to na pewno w Canonie spodobałby się pomysł z zabraniem wizjera optycznego :lol:

P.S. W 850d jest szansa na dual pixa ;)

m_o_b_y
10-07-2013, 22:17
z tym ze Dual CMOS wejdzie IMHO w kolejnosci: 750D, 110D a dopiero potem M2, bo to te dwie pierwsze linie Rebeli robia gros dochodow dzialu foto Canona.
a M moze wrecz pozostac na sile skastrowany, zeby uzmyslawiac ludziom, ze Rebel jest znacznie lepszy niz sie wydaje (bo tez jest)...

To jest ciekawa łamigłówka do rozwiązania dla marketingu Canona.
Wiadomo, że Rebele to oczko w głowie i sprzedają się jak ciepłe bułeczki.
Niewielki odsetek modelu 650D, wypuszczony z rzekomo wadliwą bielejącą okładziną, stanowił około 65000 sztuk, co daje pogląd o skali produkcji Rebeli.
Wprowadzenie ulepszonego AF na pewno by jeszcze polepszyło wyniki sprzedaży aparatów typu xxxD.
Z drugiej strony to w modelu EF M, który dopiero co wszedł na rynek, podobno najgorzej pracuje AF, więc tu też by się przydała poprawa.
Póki co, czekam na EOS M mk2, z nowym AF. Ciekawe, czy nie na próżno ? :D
Pozdrówka

pan.kolega
10-07-2013, 23:33
Tymczasem kit M z naleśnikiem za $300 pojawia się i znika dosłownie z godziny na godzinę w ciagu ostatnich ~10 dni. Był na Amazon ale zniknał, kiedy chciałem kupić. Zamówiłem w BH, chwilowo nie ma, skasowałem. Teraz ciagle nie ma ale ciagle można zamówić, tylko przesunęli datę i już za $350. Zamówiłem z Adoramy przez Amazon - backordered z nieokreślona data i zniknał zupełnie z Adoramy. Skasowałem zamówienie. Wczoraj był dostępny z Best Buy na dostawę do sklepu - dzisiaj chciałem zamówić - ale już ani widu, strony nie ma. Pojawił się za to dzisiaj znowu bezpośrednio z Amazon - zamówiłem - na razie jakby trafiłem.

Jestem prawie pewien, że M2 będzie jeszcze w tym roku.

m_o_b_y
10-07-2013, 23:51
Tymczasem kit M z naleśnikiem za $300 pojawia się i znika dosłownie z godziny na godzinę w ciagu ostatnich ~10 dni. Był na Amazon ale zniknał, kiedy chciałem kupić. Zamówiłem w BH, chwilowo nie ma, skasowałem. Teraz ciagle nie ma ale ciagle można zamówić, tylko przesunęli datę i już za $350. Zamówiłem z Adoramy przez Amazon - backordered z nieokreślona data i zniknał zupełnie z Adoramy. Skasowałem zamówienie. Wczoraj był dostępny z Best Buy na dostawę do sklepu - dzisiaj chciałem zamówić - ale już ani widu, strony nie ma. Pojawił się za to dzisiaj znowu bezpośrednio z Amazon - zamówiłem - na razie jakby trafiłem.

Jestem prawie pewien, że M2 będzie jeszcze w tym roku.

A to ciekawostka !
Widać w USA EOS M też jest jednym z liderów sprzedaży aparatów typu CSC.
Gdyby u nas była podobna cena to też by nie leżał na półkach. :mrgreen:
Ale tak dobra sprzedaż na najważniejszym rynku może opóźnić premierę marka 2, chociaż z drugiej strony może świadczyć o opróżnianiu magazynów przed premierą nowej wersji.
Pozdrówka

MaciekSK
11-07-2013, 11:26
Dlatego nie czekałem na rozwój sytuacji i zamówiłem. (Na amazon już się za ta cenę skończyły, przynajmniej na razie).
To jest gratka dla osób, które mogą sobie w USA ten sprzęt kupić bez wysyłania do Polski. Co prawda z wysyłką do PL też jest całkiem nieźle bo cena z 22 będzie na poziomie "naszego" zestawu z "kitem".

--- Kolejny post ---

Też przychylam się do zdania, że zobaczymy nową M w tym roku. Tak jak na "rumorsach" napisali, że obecna wyprzedaż modelu może sugerować rychłe pojawienie się następcy. W BH np. wersja biała ma status "wycofany". Co ciekawe podskoczyła cena adaptera. Ja jeszcze nie kupiłem ponieważ liczyłem na zestaw z nowym "kitem" jeśli np. u nas byłyby w cenie na aktualnym poziomie obecnej ceny z "kitem", wydawało mi się, że koło 10.07 miał się pojawić w sprzedaży ale może tylko mi się wydawało :)

jotes25
11-07-2013, 17:01
A to ciekawostka !
Widać w USA EOS M też jest jednym z liderów sprzedaży aparatów typu CSC.
Gdyby u nas była podobna cena to też by nie leżał na półkach. :mrgreen:
Ale tak dobra sprzedaż na najważniejszym rynku może opóźnić premierę marka 2, chociaż z drugiej strony może świadczyć o opróżnianiu magazynów przed premierą nowej wersji.
Pozdrówka

Sprzedaz w USA jest tak dobra, ze az Canon zrezygnowal ze sprzedazy EF-M 11-22 :lol:

pan.kolega
11-07-2013, 19:30
Sprzedaz w USA jest tak dobra, ze az Canon zrezygnowal ze sprzedazy EF-M 11-22 :lol:

Też nie sadzę żeby to były masowe liczby w skali bezwzględnej, ale zarówno kit z naleśnikiem jak i przejściówka dostały właśnie na Amazon nagrodę w postaci etykietki #1 Best seller. No i przejściówka faktycznie podrożała dzisiaj z $145 na $169 chyba.

To, że kit z kitem nie idzie tak dobrze, świadczy o tym kto to kupuje. Ci co już maja lustrzanki marki Canon, nawet pewnie raczej ponad Rebele. Nie ma M w żadnych sklepach poza unikalnymi typu BH i w zasadzie nikt kto szuka po prostu lepszego niż kompakt jedynego swojego aparatu (czyli główny rynek planowany dla takiego towaru) nic o nim nie wie. Nie ma też reklam w TV. Natomiast Nikon 1 i facjata pewnego aktora sa często w TV a białe aparaty sa wystawione na eksponowanych miejscach w każdym sklepie ze sprzętem foto. Podobnie NEX. Trzeba naprawdę chcieć, żeby pominać Nikona i Sony i wyszukać Canona M w Internecie.

A 11-22 też będzie, jak sobie na niego zasłużymy.

m_o_b_y
12-07-2013, 23:14
W Amazon EOS M z kitem 18-55 można kupić na poniższych warunkach:

Price: $349.00 This item qualifies for 2% back in Rewards, and Free Super Saver Shipping.
You Save: $300.00 (46%)

Czyżby we wrześniu miał się pojawić mark 2 ?

Na dpreview forum wielu polemistów uważa nawet IQ uzyskiwane z EOS M za lepsze niż z Olympusa PL-5, a nawet z E-M5.
Niektórzy już nawet zamienili E-M5 na EOS M.
Robi się ciekawie...
:mrgreen:

sv
14-07-2013, 11:41
Jak widać da się tym robić zdjęcia:
Ivan Muller, the lazy travel photographer ... (http://thelazytravelphotographer.blogspot.com/)

szwayko
15-07-2013, 08:12
Pewnie że można. Chociaż tutaj ten wizjer to bez sensu. Dla mnie jest ciekawy do małych stałek nie tylko EF ale i FD.

https://canon-board.info/imgimported/2013/07/IvanM7537C-1.jpg
źródło (http://2.bp.blogspot.com/-rgAMkEagKQE/UdvvA0f_cII/AAAAAAAABQU/0Zb7PzHjwug/s1600/IvanM-7537-C.jpg)

strideer
15-07-2013, 08:34
Pewnie że można. Chociaż tutaj ten wizjer to bez sensu. Dla mnie jest ciekawy do małych stałek nie tylko EF ale i FD.
http://2.bp.blogspot.com/-rgAMkEagKQE/UdvvA0f_cII/AAAAAAAABQU/0Zb7PzHjwug/s1600/IvanM-7537-C.jpg

Za tysiaka albo mniej taki dekielek do TS-E to byłaby super opcja. I nawet nie musi mieć poprawionego AF :-)

sv
15-07-2013, 11:57
Wyprowadziłem M na spacer. Kilka fotek z kita:

https://canon-board.info/imgimported/2013/07/80-1.jpg
źródło (http://www.image-share.com/upload/2219/80.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2013/07/81-1.jpg
źródło (http://www.image-share.com/upload/2219/81.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2013/07/82-1.jpg
źródło (http://www.image-share.com/upload/2219/82.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2013/07/83-1.jpg
źródło (http://www.image-share.com/upload/2219/83.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2013/07/84-1.jpg
źródło (http://www.image-share.com/upload/2219/84.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2013/07/85-1.jpg
źródło (http://www.image-share.com/upload/2219/85.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2013/07/86-1.jpg
źródło (http://www.image-share.com/upload/2219/86.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2013/07/88-1.jpg
źródło (http://www.image-share.com/upload/2219/88.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2013/07/89-1.jpg
źródło (http://www.image-share.com/upload/2219/89.jpg)

i jeszcze 85/1,2:

https://canon-board.info/imgimported/2013/07/90-1.jpg
źródło (http://www.image-share.com/upload/2219/90.jpg)

i 24/1,4

https://canon-board.info/imgimported/2013/07/91-1.jpg
źródło (http://www.image-share.com/upload/2219/91.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2013/07/92-1.jpg
źródło (http://www.image-share.com/upload/2219/92.jpg)

piast9
15-07-2013, 12:42
Te zdjęcia robione na zewnątrz są strasznie dziwne. Coś nie tak z jasnością. Mundury policji w oświetlonych miejscach są jaśniejsze od kostki brukowej, na którą też pada słońce. Obrabiałeś je jakoś specjalnie czy takie wychodzą z aparatu?

sv
15-07-2013, 12:52
Te zdjęcia robione na zewnątrz są strasznie dziwne. Coś nie tak z jasnością. Mundury policji w oświetlonych miejscach są jaśniejsze od kostki brukowej, na którą też pada słońce. Obrabiałeś je jakoś specjalnie czy takie wychodzą z aparatu?

Te z zewnątrz są "obrabiane", te z 24 i 85 nie.

Merde
15-07-2013, 12:53
Wyprowadziłem M na spacer. Kilka fotek z kita:

Nie bardzo rozumiem co te fotki mają pokazać poza tym, że powinieneś popracować nad obróbką...

sv
15-07-2013, 12:59
Nie bardzo rozumiem co te fotki mają pokazać poza tym, że powinieneś popracować nad obróbką...

Mnie taka obróbka pasuje. Jak tobie nie pasuje, to możesz je skasować. Przecież jesteś moderatorem :-)

Merde
15-07-2013, 13:01
Mnie taka obróbka pasuje. Jak tobie nie pasuje, to możesz je skasować. Przecież jesteś moderatorem :-)

Przesadę z clarity mogę zrozumieć, ale masakrujesz zdjęcia kompresją i przeostrzeniem. Tego się już nie da wytłumaczyć degustibusem.

pan.kolega
16-07-2013, 05:41
Przybył dzisiaj mój EOS M. Nie wiem o co chodziło z tym powolnym AF. Mój ostrzy w ciagu ułamka sekundy z 22/2. Mniej wiecej tak samo jak 6D z 40/2.8 .

Na razie maM ze dwie godziny i na pewno coś źle ustawiłem. :confused: W każdym razie dobrze, że zignorowałem internetowe pitolenie. 8-)

luciferi
16-07-2013, 07:36
Planujesz zakup przejsciowki i używanie obiektywow EF?

jan pawlak
16-07-2013, 07:38
Przesadę z clarity mogę zrozumieć, ale masakrujesz zdjęcia kompresją i przeostrzeniem. Tego się już nie da wytłumaczyć degustibusem.

Jednemu podobają się blondynki, innemu brunetki a jeszcze innemu ....
O gustach, a szczególnie w obszarach twórczości, się nie dyskutuje.

Zdjęcia to emocje.
Jest mnóstwo nieskończenie poprawnych zdjęć których po sekundzie nie pamiętasz,
są też zdjęcia które są "na bakier" z niektórymi regułami ale.... zapierają dech w piersiach.

Merde
Twórcza krytyka polega na precyzyjnym i szczegółowym pokazaniu/wytłumaczeniu jakie błędy techniczne przy tworzeniu zdjęcia (+obróbka) byś nie zrobił, masz uwagi
Co nie oznacza, że autor musi je uwzględnić, on jest autorem i to jego dzieło

sven
Nie obrażaj się, po to dyskutujemy aby doskonalić swój warsztat. Jeśli zrobiłeś taką obróbkę celowo to po prostu powiedz to.
Merde chciał Ci pomóc, może trochę "za szorstko" i w niepełny sposób

jp

jotes25
16-07-2013, 09:12
Przybył dzisiaj mój EOS M. Nie wiem o co chodziło z tym powolnym AF. Mój ostrzy w ciagu ułamka sekundy z 22/2. Mniej wiecej tak samo jak 6D z 40/2.8 .

Gratuluję i trochę zazdroszczę, zwłaszcza szkiełka ;) 22/2 i tak jest najwolniejszym szkłem w systemie ;) (w sensie napędu AF), podobnie zresztą jak większość naleśników.

pan.kolega
16-07-2013, 09:36
Planujesz zakup przejsciowki i używanie obiektywow EF?

Nie sądzę zeby mi sie udało nie ulec pokusie kupienia przejściówki. Żeby nie profanowac tak eleganckiego body, raczej oryginalnej.

Merde
16-07-2013, 09:55
Merde
Twórcza krytyka polega na precyzyjnym i szczegółowym pokazaniu/wytłumaczeniu jakie błędy techniczne przy tworzeniu zdjęcia (+obróbka) byś nie zrobił

Wiesz, jeśli ktoś pisze uwagę w stylu "horyzont leci", to chyba nie trzeba precyzować "leci w lewo o 2 stopnie", prawda?

W tym konkretnym przypadku chodzi o zbyt mocne wyostrzanie (objawiające się widocznym aliasingiem i efektem halo), oraz zbyt wysoką kompresją zdjęć (objawiającą się widocznymi artefaktami). Bardziej precyzyjnie i szczegółowo nie potrafię.

sv
16-07-2013, 14:32
sven
Nie obrażaj się, po to dyskutujemy aby doskonalić swój warsztat. Jeśli zrobiłeś taką obróbkę celowo to po prostu powiedz to.
Merde chciał Ci pomóc, może trochę "za szorstko" i w niepełny sposób

jp

Ależ ja się nie obrażam. Od 10 lat płacę rachunki kasą którą zarabiam na sprzedaży zdjęć, więc to co przeczytam na forum raczej mnie nie uwiera :-)
Wcześniej już napisałem, że te zdjęcia wyglądają tak, bo tak chciałem. Gdybym robił test aparatu to powiesiłbym inaczej wywołane fotki. Widzę jednak, że tutaj chyba nie miejsce do wieszania jakichkolwiek zdjęć.
A wracając do eMki: uważam, że za te pieniądze za jakie można go teraz kupić to po prostu świetny mały aparat, który w wielu sytuacjach jest w stanie bez problemu zastąpić lustrzankę.

m_o_b_y
16-07-2013, 15:14

Na razie maM ze dwie godziny i na pewno coś źle ustawiłem. :confused: W każdym razie dobrze, że zignorowałem internetowe pitolenie. 8-)

Łomatko !!!
Napisałeś o 5:41 i masz aparat "ze dwie godziny", czyli kurier Cię obudził około 3:41 ??? :mrgreen:

A na serio, to napisz gdzie i za ile go kupiłeś i opisz swoje pierwsze wrażenia.
Pozdrówka

--- Kolejny post ---

Ależ ja się nie obrażam. Od 10 lat płacę rachunki kasą którą zarabiam na sprzedaży zdjęć, więc to co przeczytam na forum raczej mnie nie uwiera :-)
Wcześniej już napisałem, że te zdjęcia wyglądają tak, bo tak chciałem. Gdybym robił test aparatu to powiesiłbym inaczej wywołane fotki. Widzę jednak, że tutaj chyba nie miejsce do wieszania jakichkolwiek zdjęć.

A wracając do eMki: uważam, że za te pieniądze za jakie można go teraz kupić to po prostu świetny mały aparat, który w wielu sytuacjach jest w stanie bez problemu zastąpić lustrzankę.

Zamieściłeś bardzo fajne zdjęcia, które pokazują możliwości nowej M-ki.
Nie zrażaj się krytyką.
Każdy ma prawo do takiej wypowiedzi twórczej, jaka akurat mu się podoba.
A to, że ktoś inny inaczej by zaprezentował twoje zdjęcia, to nic dziwnego, to tylko głos w swobodnej dyskusji na forum.

Napisz coś więcej o aparacie.
Pozdrówka

akustyk
16-07-2013, 15:20
Łomatko !!!
Napisałeś o 5:41 i masz aparat "ze dwie godziny", czyli kurier Cię obudził około 3:41 ??? :mrgreen:

3:41 na forum to 21:41 EST albo 18:41 PST. dosc pozno jak na kuriera, ale przeciez da sie...

pan.kolega
16-07-2013, 17:21
Łomatko !!!

A na serio, to napisz gdzie i za ile go kupiłeś i opisz swoje pierwsze wrażenia.
Pozdrówka

Aż tak rano to chyba nie było, ale całkiem późno. Fedex podjechał wczesnym popołudniem, ale niestety poza bawieniem się puszkami i słoikami muszę jeszcze ciagle się trudnić o wiele nudniejszymi zajęciami, które nie polegaja na robieniu zdjęć. Wkażdym razie, zanim otworzyłem pudło, naładowałem baterię i przykręciłem obiektyw było faktucznie dosyć późno.

Podejrzanie intensywne utyskiwania na powolny AF maja chyba różne przyczyny typu światopogladowego, ale może i to, że aparat z pudełka ma właczony " continuos AF" i dodatkowo spust trzeba nacisnać mocniej niż w innych Canonach. Wskutek tego, zdarzyło mi się poczatkowo czekać na fokus i obserwować jakby aparat próbował wyostrzyć ( a był to tylko rzeczony Continouos AF) podczas gdy spust nie był w ogóle naciśnięty. No ale to przeciętnie inteligentnej małpie niepijacej kawy o drugiej nad ranem może zabrać max. 15 minut żeby się zorientować.:confused: Innym trzeba na ten temat robić filmiki wyjaśniajace na youtube.:roll:

Musiała się odbyć szybka akcja Canona otwierania pudełek i ładowania nowego firmware, bo przyszedł z nowym, podczas gdy dysk jest sprzed paru miesięcy co najmniej. A może wymieniaja same korpusy albo pudełka sa kompletowane z dostępnych składników na bieżaco.

Jak pisałem, za jedne $299 z Amazon, ale już w tej cenie znowu brak. Do tego lampka za $99 która może robić za master wyzwalacz i juź mamy system.

strideer
16-07-2013, 17:35
Jak pisałem, za jedne $299 z Amazon, ale już w tej cenie znowu brak. Do tego lampka za $99 która może robić za master wyzwalacz i juź mamy system.

Rozumiem, że mieszkasz w US i dlatego możesz mieć w takiej fajnej cenie ten aparat? :-) Sam sobie narobiłem trochę smaka tym zdjęciem z TS-E 24, na cropie to daje umiarkowanie szeroki kąt, akurat tyle, żeby nie przerysować obiektów.

luciferi
18-07-2013, 05:22
Pytałem o przejsciowke i EF bo ponoć przy takim zestawieniu AF strasznie zwalnia.

pan.kolega
18-07-2013, 09:06
Pytałem o przejsciowke i EF bo ponoć przy takim zestawieniu AF strasznie zwalnia.

Przejściówka już leci z R.O.C. Nikomu juz nie wierzę dopóki sam nie sprawdzę. Доверяй, но проверяй.

Rozumiem, że mieszkasz w US i dlatego możesz mieć w takiej fajnej cenie ten aparat? :-)

Juści. God bless the U.S.A. ! Do nas nawet towar z Chin szybciej dociera niż gdziekolwiek indziej.

pan.kolega
28-07-2013, 09:40
W końcu przyszła moja przejściowka z Hąg Kągu (nie z Tajwanu jak poprzednio pisałem) dzięki doskonałej pracy ChinaPost dokładnie według planu w dniu kiedy obiecali. Polecam bardzo solidnego sprzedawcę 2011fashionpie na ebay (szybko, i starannie zapakowane). A np. naleśnik M tylko $114. Oczywiście bez gwarancji, ale do przejściówki mi akurat gwarancja zbędna.

Oczywiście przejsciówka nic nie zwalnia. Testowałem 70-200 /4 LIS i EF-s 10-22 -- AF działa tak samo jak z EF-M tylko szybciej.
Mnie M zaskakuje wyłącznie pozytywnie. Tylko z 70-200 /4 LIS fotografujac na zombie to jednak trzeba mieć mięśnie w rekach. Ciekawe jak by było z f/2.8...:o

Według mne na znormalizowanych kotach testowych ISO 6400 wychodzi całkiem nieżle i mnie zupełnie wystarczy do wszelkich zdjęć domowych i nie tylko. W dodatku AWB działa lepiej niż w 60D i 6D.
Z reguły w ogole nie robię jpegów ale poniższe to jpegi wyprodukowane przez korpus tylko zredukowane w LR zjakimś standardowym zaostrzeniem do ekranu.

1. ISO 1600 bez odszumiania

źródło (http://imageshack.us/a/img856/9599/q2b6.jpg)

2. ISO 6400 bez odszumiania

źródło (http://imageshack.us/a/img845/612/wskv.jpg)

3. ISO 6400 odszumianie standard

źródło (http://imageshack.us/a/img838/7452/4i1l.jpg)

4. ISO 6400 odszumianie standard

źródło (http://imageshack.us/a/img821/4215/uopw.jpg)

5. ISO 6400 odszumianie standard

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/802/5qul.jpg/)

MaciekSK
29-07-2013, 22:23
Mnie się podobają możliwości tego malucha.

Kolekcjoner
29-07-2013, 23:01
Mnie też. I cena coraz bardziej mi się podoba :).

rsaw
15-08-2013, 14:45
Odebrałem Canon Eos M + EF-M 22mm/f2 + EF-M Lens Adapter - całość za ok. 1600 zł.
To już jest poziom cenowy, który w porównaniu do możliwości aparatu wydał mi się wystarczający, tzn. pozwalający zstąpić bezlustrom z niebios marketingu pod strzechy użytkowników.
Wgrany był już aktualny firmware 2.0.2.
Obiektyw 22 mm, bo przeznaczeniem tego sprzętu jest "manie go ze sobą" - i rzeczywiście swobodnie wchodzi do kieszeni koszulki rowerowej.
Po pierwszych "zapoznaniach" jestem naprawdę zadowolony, solidny aparat z szerokimi możliwościami.
WIELKIE plusy - brak lustra i widzę przed zrobieniem zdjęcia efekt końcowy.
Sama obsługa - trzeba się przyzwyczaić, ale dotykowy ekran jest bardzo, bardzo ok, np. ręczne ustawianie parametrów w połączeniu z kółkiem nastaw jest bajecznie łatwe, przy ciągłym podglądzie jak zmiany wpływają na zdjęcie to czysta przyjemność.
Wynik końcowy - czyli zdjęcia, przezentuje się bardzo dobrze (nie robiłem żadnych testów, mówię po obejrzeniu kilku zdjęć w powiększeniu do pełnej rozdzielczości na niezłym ekranie).
Autofokus zachowuje się dość sprawnie - zgodnie z oczekiwaniami nie jest to demon szybkości, ale nic co by mi nie dało robić zdjęć, wskazywanie punktu do ustawienia ostrości na ekranie dotykowym jest o niebo lepsze od jakichś joysticków.
Minusem jest dość długi czas zapisu rawa+jpga dla pojedynczego ujęcia (mój tradycyjny wybór) - czyli gotowość do następnego zdjęcia - ale może czegoś jeszcze nie wiem. W odróżnieniu od 5Dmk2 nie ma możliwości zapisu rawa z najsłabszym jpgiem, zawsze zapisuje z najlepszym.
Idę robić zdjęcia :).

strideer
15-08-2013, 14:55
Odebrałem Canon Eos M + EF-M 22mm/f2 + EF-M Lens Adapter - całość za ok. 1600 zł.
To już jest poziom cenowy, który w porównaniu do możliwości aparatu wydał mi się wystarczający, tzn. pozwalający zstąpić bezlustrom z niebios marketingu pod strzechy użytkowników.

Gdzie za tyle ten zestaw?

rsaw
15-08-2013, 16:18
Gdzie za tyle ten zestaw?

Nie wiem, czy mogę to reklamować ;)
Canon EOS M Kit with EF-M 22mm Lens and EF-M Lens Adaptor Digital Mirrorless Cameras :: Canon :: Prosumer & Mirrorless Cameras - eGlobaL Digital Store (http://www.eglobaldigitalstore.co.uk/canon-eos-m-kit-with-ef-m-22mm-lens-and-ef-m-lens-adaptor-digital-mirrorless-cameras.html)
(są inne zestawy w innych cenach).

Uwaga: zamówione w niedzielę 11.08, przyszło z Hongkongu do Wielkiej Brytanii na adres odbioru w środę 14.08, cały czas pokazując na mailu gdzie jest przesyłka.
Nie wiem, jak z ceną dostawy do Polski, tutaj było bezpłatnie.
Ja jestem w WB wakacyjnie do niedzieli, więc nie zdążę nikomu odebrać :(

mnocon
15-08-2013, 16:59
Ja kupielm w euro rtv za 2300 zl kit eos m, 22 mm, adapter i lampa :) mam gwarancje pl ;)

Wysłane z mojego HTC One za pomocą Tapatalk 4

jaroz
15-08-2013, 17:14
Nie wiem, czy mogę to reklamować ;)
Canon EOS M Kit with EF-M 22mm Lens and EF-M Lens Adaptor Digital Mirrorless Cameras :: Canon :: Prosumer & Mirrorless Cameras - eGlobaL Digital Store (http://www.eglobaldigitalstore.co.uk/canon-eos-m-kit-with-ef-m-22mm-lens-and-ef-m-lens-adaptor-digital-mirrorless-cameras.html)
(są inne zestawy w innych cenach).

Uwaga: zamówione w niedzielę 11.08, przyszło z Hongkongu do Wielkiej Brytanii na adres odbioru w środę 14.08, cały czas pokazując na mailu gdzie jest przesyłka.
Nie wiem, jak z ceną dostawy do Polski, tutaj było bezpłatnie.
Ja jestem w WB wakacyjnie do niedzieli, więc nie zdążę nikomu odebrać :(
Po za tym, że jest to szara strefa bez podatku importowego i vatu to wszystko OK. Jest wiele sklepów w HK sprzedających w ten sposób. Tylko że fakturę dostaniesz za jakąś małą rzecz do 28 funtów jako zwolnioną z opłat. Piszę to tylko po to, aby ewentualnych chętnych przestrzec, że kupując taniej muszą być przygotowani na ewentualną dopłatę w razie kontroli.

jotes25
19-08-2013, 11:14
Wstawiajcie Panowie jakieś fotki, zwłaszcza z 22/2 :)

Zdecydowałem dać szansę bezlusterkowcowi ze stajni Canona. Mam jednak pewne minimalne oczekiwania:
- EVF,
- dual pixel AF,
- korpus niewiele większy od obecnego (jeśli w ogóle) czyli bez wbudowanej lampy raczej.
Pewnie parę innych rzeczy bym jeszcze chciał, ale wiem, że od Canona zbyt wiele nie można oczekiwać...
Ciekaw jestem czy się doczekam...

P.S. Zdaję sobie sprawę, że za taki korpus Canon zażąda mniej więcej jak za 70d :D

mnocon
19-08-2013, 12:20
Zastanawiam sie ile w takim aparaciku wytrzyma migawka ;)

jotes25
19-08-2013, 12:47
Zastanawiam sie ile w takim aparaciku wytrzyma migawka ;)

prawdopodobnie wzorem serii xxxd obliczona jest na ok. 50 tys.

Inna rzecz, że w bezlusterkowcu powinna być też elektroniczna, bo to stwarza zupełnie nowe możliwości nieosiągalne dla lustrzanek. Ale umówmy się, że u Canona przyjdzie nam na to jeszcze poooooczeeeeekać....

MaciekSK
21-08-2013, 09:54
Ja kupielm w euro rtv za 2300 zl kit eos m, 22 mm, adapter i lampa
Rany, w którym Euro była taka promocja? Jest aktualnie w podobnej cenie ale bez lampy.

jotes25
21-08-2013, 10:04
Rany, w którym Euro była taka promocja? Jest aktualnie w podobnej cenie ale bez lampy.

To i tak jest bardzo drogo. Ale skoro chcesz tyle zapłacić, to dostaniesz od ręki w proclub.pl.

Kolekcjoner
21-08-2013, 13:49
prawdopodobnie wzorem serii xxxd obliczona jest na ok. 50 tys.

Inna rzecz, że w bezlusterkowcu powinna być też elektroniczna, bo to stwarza zupełnie nowe możliwości nieosiągalne dla lustrzanek. Ale umówmy się, że u Canona przyjdzie nam na to jeszcze poooooczeeeeekać....
Częściowo jest elektroniczna ale bodaj zamykanie jest mechaniczne - póki co nie ma chyba jeszcze dopracowanej technologii umożliwiającej jednoczesne zamknięcie wszystkich pikseli.
Podejrzewam że trwałość tej migawki jest zupełnie inna niż w dslr bo jest to dużo mniej rozbudowany mechanizm.

sv
21-08-2013, 14:21

Kup zestaw za 1700 i sprowadź z HK przejściówkę i 22/2. Cena wyjdzie taka sama lub trochę niższa.

MaciekSK
21-08-2013, 14:28
To i tak jest bardzo drogo. Ale skoro chcesz tyle zapłacić, to dostaniesz od ręki w proclub.pl.
Nie, no oczywiście, że wolałbym mniej ale w PL raczej poniżej tego magicznego 2349 nie kupie takiego zestawu dlatego zdziwiła mnie cena podana z Euro. Śledzę te ceny i ani razu nie natrafiłem na taką cenę za zestaw z lampą akurat w Euro . Dzięki za info o ProClub. Poczekam, może jeszcze będzie jakaś promocja, żeby uszczknąć coś z ceny a jak nie to spróbuję znaleźć kogoś w UK albo USA celem oszczędności. Wiem, wiem, one czasami są pozorne :D

Adam71
21-08-2013, 14:29
Promocja to jest teraz ale Fuji . Gartisz szkiełko o wartości 2000 zł. I niech Canon coś takiego zrobi ...

MaciekSK
21-08-2013, 14:34
Kup zestaw za 1700 i sprowadź z HK przejściówkę i 22/2. Cena wyjdzie taka sama lub trochę niższa.
Jest to jakieś wyjście tylko kit 18-55 do niczego mi nie jest potrzebny, jak już to wolałbym z 11-22 ale takich zestawów nie ma u nas. Ale to już takie dyrdymały... ;)

sv
21-08-2013, 15:29
Jest to jakieś wyjście tylko kit 18-55 do niczego mi nie jest potrzebny, jak już to wolałbym z 11-22 ale takich zestawów nie ma u nas. Ale to już takie dyrdymały... ;)

No nie przesadzaj, 11-22 kosztuje ponad 400 euro, czyli więcej niż u nas zestaw M + 18-55 + lampa. A ten kit wcale nie jest taki zły (zawsze możesz go opchnąć na jebaju).

matiax
26-08-2013, 19:33
Rodzinka kupiła w Saturnie z kitem 1699zł jakoś tak. Pobawiłem sie na urodzinach i!!! nie po le cam!!! forsa wywalona w błoto. AF jest żałosny !!! powolny i do tego nie trafia . To jakby w normalnej lustrzance ostrzyć z LCD. Warunki w mieszkaniu dobre, jasne światło i AF sobie absolutnie nie radził. Troche lepiej na balkonie ale jadący tramwaj, albo samochód nie do uchwycenia. Może z jakimś nowym softem poprawia ten AF bo jak nie to hmmm dziwny aparat do studia ? do zdjeć statycznych ? lol

sv
26-08-2013, 20:53
Rodzinka kupiła w Saturnie z kitem 1699zł jakoś tak. Pobawiłem sie na urodzinach i!!! nie po le cam!!! forsa wywalona w błoto. AF jest żałosny !!! powolny i do tego nie trafia . To jakby w normalnej lustrzance ostrzyć z LCD. Warunki w mieszkaniu dobre, jasne światło i AF sobie absolutnie nie radził. Troche lepiej na balkonie ale jadący tramwaj, albo samochód nie do uchwycenia. Może z jakimś nowym softem poprawia ten AF bo jak nie to hmmm dziwny aparat do studia ? do zdjeć statycznych ? lol

Trzeba było nowy firmware wgrać, a potem się bawić.

mnocon
26-08-2013, 20:56
Z nowym softem testowalem w zoo piekna sprawa, nawet ten kit 22 mm daje rade :) ale z 24-70 2.8 to juz wypas :) tylko wtedy trzyma sie tylko obiekty ;)

soko
27-08-2013, 06:18
Dlaczego ten wątek nie jest w dziale kompaktów?

cohontes
27-08-2013, 07:16
Bo M nie jest zaliczany do kompaktow?

Sent from my iPad using Tapatalk

Merde
27-08-2013, 07:26
Dla jednego aparatu nie tworzymy osobnego wątku.
Ten na pewno powstanie, kiedy już będzie można mówić o systemie.

Fotomaniac
17-09-2013, 00:43

Sory, bzdury. AF jest dosyć szybki i na pewno celny, nawet w kiepskich warunkach. Trzeba tylko wiedzieć jak go używać. To podstawa.

cesiu111
02-10-2013, 13:44
Czy porównywał ktoś prędkość działania AF w EOS M z tym w nowszych Olympusach (pokroju E-PL5)?
Widziałem parę porównań w necie i canon wypada w nich, lekko mówiąc, blado.

Czy w normalnym użytkowaniu da się zauważyć tę różnicę?
Chciałbym zakupić Canona, ale ten (zbyt) wolny AF (wg testów już na nowym FW) mnie trochę od niego odrzuca.

Z góry dzięki za Wasze spostrzeżenia.

Fotomaniac
02-10-2013, 14:35
Z góry dzięki za Wasze spostrzeżenia.

Sam AF jest szybki, natomiast aparat jest wolniejszy niż Olympus OMD E-M5, czy E-PL5. Olympusa jak na razie nic nie przebija.

Będziesz zadowolony, ja jestem a w zasadzie moja żona.:) Jakość obrazka jak z 60D, 650D i o czym tu pisać.

cesiu111
02-10-2013, 15:10
Gdyby nie 4:3 w olympusie, wybór byłby prosty, a tak to pozostaje rzut monetą, albo szukanie okazji jednego i drugiego.

Co się trafi w dobrej cenie, to się wybierze...

Swoją drogą taki zestaw EOS M + Naleśnik zaspokoiłby mnie na długo :)

Dzięki za szybką odpowiedź!

jotes25
07-10-2013, 09:10
Ciekawe, że prawie rok po ukazaniu się Speed Boostera nadal nie ma wersji dla EOS M umożliwiającej podłączanie obiektywów EF. Na początku może to był mały rynek, ale przecież teraz Canon sprzedaje bardzo dużo M-ki i sporo jej kupują użytkownicy lustrzanek Canona. Więc rynek jest oczywisty. Dodatkowo taki adapter byłby super sprawny ze względu na AF.

Wniosek wydaje się prosty. Metabones próbowało się dogadać z Canonem. Nie wiem tylko czy to oznacza, że takiego adaptera nigdy nie będzie czy pojawi się kiedyś pod marką Canon? A szkoda, bo przydałby mi się...

freaku
08-10-2013, 08:19
Czy ktoś się orientuje jak włączyć pośrednie wartości ISO (tj 160, 640, 1250 etc) nigdzie nie mogę znaleźć takiej możliwości a co ciekawe gdy aparat jest w trybie z Aiso potrafi takie iso dobrać. W instrukcji nie znalazłem ani słowa o tym.
I drugie pytanie czy ktoś może polecić jakiś mały futerał do którego ma się mieścić tylko M-ka z 22-ka?

jotes25
14-11-2013, 14:13
Pośrednich ISO nie ustawisz ręcznie.

Z innej beczki: pojawiły się już adaptery EF na EF-M firmy Meike. Mniej więcej o połowę tańsze od orginałów. Myślę, że jakość powinna być bardzo dobra, za ponad 200 złotych da się to wyprodukować na najwyższym poziomie i sprzedać jeszcze ze sporym zyskiem.

icemac
27-12-2013, 15:33
witajcie,

zakupiłem eosa-m i mam pytanie do posiadaczy - na ile Wam wystarcza bateria ?? u mnie średnio na 120-150 fotek

zakupiłem dodatkowo akumulator newell i tu ... poracha 70 fotek max i już na czerwono świeci (może jakoś sie "ułoży", bo dopiero było jego drugie ładowanie).

dzięki za info i wesołych poświąt

mnocon
27-12-2013, 23:13
W wigilie zrobilem ok 100 fotek i bateria ciagle pelna.

Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD

icemac
28-12-2013, 11:20
W wigilie zrobilem ok 100 fotek i bateria ciagle pelna.

dzięki za info ...

zauważyłem coś "dziwnego" - po wyjęciu i wsadzeniu baterii znów pokazało pełną (oryginał) i znów można było pstrykać "do woli" ...

este
04-01-2014, 20:57
Na marginesie
Przy okazji EOS-a M można było zaobserwować jak handlowcy robią z nas idiotów.
W promocji "Tylko do 31.12.2013" zestaw aparat+obiektyw(18-55)+lampa był w promocyjnej cenie 1299
01.01.2014 jego cena skoczyła do 1349, by kolejnego dnia spaść do ceny 1290
Dzisiaj na stronie sklepu widnieje cena 1290 i przekreślone 1349 - kolejna promocja!
:)

MAF
04-01-2014, 22:05
Fajna cena za tego EOS M się zrobiła, może jednak to lepszy wybór niż m43?

m_o_b_y
05-01-2014, 00:55
Fajna cena za tego EOS M się zrobiła, może jednak to lepszy wybór niż m43?

Dla posiadacza sprzętu Canona, EOS M to na pewno lepsza opcja, niż m43.
Nie dość, że sporo większa matryca APS-C, to jeszcze możliwość podłączenia posiadanych lamp, czy szkieł za pośrednictwem firmowej przejściówki.

Selena
05-01-2014, 17:26
Nie dość, że sporo większa matryca APS-C, to jeszcze możliwość podłączenia posiadanych lamp, czy szkieł za pośrednictwem firmowej przejściówki.

Dla mnie kolejny argument za M-ką to obróbka w DPP.
Przejściówki min. MEIKE są po 300 zł, więc znacznie taniej od firmowych.

smootny
12-01-2014, 15:27
Próbował ktoś z użytkowników EOS-M uruchomić w nim oprogramowanie Magic Lantern ??
Zależy mi bardzo na interwalometrze w tym aparacie - ten soft jako chyba jedyny daje taką możliwość...
Wykonałem wszystko z instrukcją zawartą na stronie projektu - lecz w chwili naciśnięcia spustu oprogramowanie zawiesza się.. i nie można wykonać żadnego zdjęcia
Nie wiem gdzie popełniam błąd..

Proszę o pomoc osoby, które uruchomiły ten soft na M-ce.

Pozdrawiam
Mariusz

MaciekSK
16-01-2014, 13:23
Próbował ktoś z użytkowników EOS-M uruchomić w nim oprogramowanie Magic Lantern ?
Chyba nie ma jeszcze oficjalnego wydania dla M? Pobieżnie rzuciłem tylko okiem na forum ML. Może dlatego pojawiają się problemy? Osobny wątek dotyczy zdaje się wersji z nowszym firmware.

--- Kolejny post ---

W końcu przyszła moja przejściowka z Hąg Kągu (nie z Tajwanu jak poprzednio pisałem) dzięki doskonałej pracy ChinaPost dokładnie według planu w dniu kiedy obiecali. Polecam bardzo solidnego sprzedawcę 2011fashionpie na ebay (szybko, i starannie zapakowane).
Potwierdzam i dziękuję za namiary. Raptem 7 dni przesyłka szła do mnie (2 dni zajęło przerzucenie jej z HK do stolicy). Rzeczywiście wszystko orginalne, sprawne, bez zarzutu. Polecam również.

marel
24-02-2014, 11:02
Przejściówki min. MEIKE są po 300 zł, więc znacznie taniej od firmowych.

Witam

Można prosić o namiar na taki adapter ? szukam ale coś zabardzo znaleźć nie potrafie. Mam dwa szkła tamrona i przydałby się taki adapter

pan.kolega
24-02-2014, 11:14
Oryginalny można nabyć na ebay z HK za $95, a Meike za $34.

Selena
24-02-2014, 19:37
W tej chwili nie widzę, ale ostatnio były te:
ADAPTER Canon EF EF-S na EOS M EF-MOUNT EF-M (3928131186) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/adapter-canon-ef-ef-s-na-eos-m-ef-mount-ef-m-i3928131186.html)
ADAPTER Z CANON EOS M [ EF-M ] NA CANON EF-S / EF (3940333837) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/adapter-z-canon-eos-m-ef-m-na-canon-ef-s-ef-i3940333837.html)

Proponuję napisać do tych sprzedawców, może mają adaptery niewystawione na aukcjach.

jotes25
24-02-2014, 19:57
Polecam wypróbować przed kupieniem. Niestety, pewnie w ramach oszczędności, wiele z tych adapterów ma okrągłe styki, które łatwiej tracą kontakt w przypadku jakichkolwiek luzów na bagnecie.

marel
25-02-2014, 07:44
Dzięki za namiary. Niestety na miejscu nie mam nigdzie sprawdzić, nawet oryginał. Jak będzie na allegro to zakupie i mam 10 dni jak cos na sprawdzenie.

icemac
05-03-2014, 14:07
W tej chwili nie widzę, ale ostatnio były te:
ADAPTER Canon EF EF-S na EOS M EF-MOUNT EF-M (3928131186) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/adapter-canon-ef-ef-s-na-eos-m-ef-mount-ef-m-i3928131186.html)
ADAPTER Z CANON EOS M [ EF-M ] NA CANON EF-S / EF (3940333837) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/adapter-z-canon-eos-m-ef-m-na-canon-ef-s-ef-i3940333837.html)

Proponuję napisać do tych sprzedawców, może mają adaptery niewystawione na aukcjach.

odgrzebię kotleta ;)
ale w tych cenach to lepiej z hąkkągu coś ściągnąć :)

ja zamówiłem obiektyw 22mm u polecanego kilka razy w temacie użytkownika z ebuy'a i nie narzekam. Przesyłka szybko dotarła, całość oryginalna, porządnie zapakowana. Oby się sprawowała latami ;) bo nie zamierzam na razie eos-m zmieniać na coś innego.

Selena
06-03-2014, 18:07
ja zamówiłem obiektyw 22mm u polecanego kilka razy w temacie użytkownika z ebuy'a i nie narzekam. Przesyłka szybko dotarła, całość oryginalna, porządnie zapakowana. Oby się sprawowała latami ;) bo nie zamierzam na razie eos-m zmieniać na coś innego.

Ile dałeś za szkło?

rsaw
25-03-2014, 00:52
Canon M niestety upadł.
To znaczy nie model Canon M, ale konkretny egzemplarz.
Nie byłem świadkiem jego upadku, więc nie wiem, jak można było tak przy..., aby tylna obudowa punktowo odgięła się od reszty korpusu i zdeformowała, ale płeć żeńska jest nazywana słabą tylko dlatego, że sama się na to zgadza (są teraz mistrzostwa świata w piłce nożnej dziewcząt, można popatrzeć, jak delikatnie się kopią i zderzają, ufff).
Wracając do rzeczonego egzemplarza, poza tą artystycznie uformowaną na nowo tylną ścianką innych śladów nie było, tylko, drobiazg, aparat przestał się uruchamiać.
Ale na naszej ukochanej Żytniej nawet nie mrugnęli okiem, aparat przyjęli, tylną obudowę wymienili i odpalili.
Okazało się, że poza zdeformowaniem tylnej ścianki aparat nie doznał żadnych innych uszkodzeń.
Nie uruchamiał się, bo zasuwka baterii, znajdująca się tuż koło miejsca uderzenia, przestała odpowiednio dociskać wystającym z niej na jakieś 2 mm sztyfcikiem obwód, informujący o jej zamknięciu.
Wiwat Canon, wiwat Canon M. Solidna obudowa przyjęła na siebie energię uderzenia, jak widać równie solidna reszta wytrzymała bez szwanku.

Rough2
16-04-2014, 14:48
Hej Marel, czy udało Ci się zakupić taką przejściówkę, czy to działa? Jeśli tak, to z jakiej firmy (poza oczywiście oryginalną za 700zł;-)). Mam dużo sprzętu canona i rozważam zakup body M, zastanawiam się jednak, czy będą współpracować w pełni obiektywy, autofocus itd.
Będę wdzięczny jeśli ktoś z forumowiczów napisze jakąś opinię.

Pozdrawiam

Ra

Dzięki za namiary. Niestety na miejscu nie mam nigdzie sprawdzić, nawet oryginał. Jak będzie na allegro to zakupie i mam 10 dni jak cos na sprawdzenie.

Arkady111
28-04-2014, 18:23
Hej Marel, czy udało Ci się zakupić taką przejściówkę, czy to działa? Jeśli tak, to z jakiej firmy (poza oczywiście oryginalną za 700zł;-)). Mam dużo sprzętu canona i rozważam zakup body M, zastanawiam się jednak, czy będą współpracować w pełni obiektywy, autofocus itd.
Będę wdzięczny jeśli ktoś z forumowiczów napisze jakąś opinię.

Posiadam Eos'a M i przejściówkę Meike (zakupiona na Ebay'u z HongKongu - cena ok. 130 zł) i działa bez problemu ze wszystkimi obiektywami np. C 70-200/f4 czy Tokina 100/2,8 + do tego przejściówka na m42.
Pozdrawiam

benicjusz
28-04-2014, 18:37
Podpinam się do pytania.
- Jak lampy/piloty 622c które używam z piatką,
- jak szybkość pracy AF na ef-m/ef przez przejściówkę

ogólnie czy warto kupić żonie (spacerówka dla mnie) jako następca hybrydy która co prawda nie chce się zepsuć, i tak pada już któryś rok z rzędu, myślę o m43 typu wysoki pen lub om-d zewzgledu na szybki AF ale to brnięcie w nowy system, tyle że przeważnie i głównie zależy mam na szybkim i pewnym AF (dzieciaki).

becekpl
28-04-2014, 18:49
jak dla zony to może pomyśl o canonie 100D- jest naprawdę kompaktowy a wszystkie szkla pasują jak ulał bez przejściówki

benicjusz
28-04-2014, 18:57
Ponownie czytam cały wątek i już przy 5 screenie dochodzę do podobnych wniosków, jednak tylko łudziłem się, iż po updejcie softu M z butów wyrwie.

Kupił bym coś u43 ale boję się, iż skończy się to wyprzedażą ciężkich klamotów na C tak wszyscy, no prawie wszyscy pieją na temat tego sytemu, albo kasa w błoto bo FF rozpieszcza. Poza kilkoma chwilami w MM nie bawiłem się dłużej penami, a tam dość jasno i w zasadzie wszystko działa dobrze.

No nic, czeka mnie wizyta w fotodżołkerze na macanko.

Arkady111
28-04-2014, 19:27
Podpinam się do pytania.
- Jak lampy/piloty 622c które używam z piatką,

Moja 430ex współpracuje bez zastrzeżeń – tylko jest trochę duża. Za to fajnie współpracuje w trybie slave - wyzwalana przez 90ex.

- jak szybkość pracy AF na ef-m/ef przez przejściówkę

Autofokus M jest generalnie nieco wolniejszy niż w lustrzankach i nie jest to chyba zależne od przejściówki, tylko ten typ tak ma. W działaniu przypomina bardziej kompakt niż lustrzankę. Z 70-200/f4 ustawia ostrość nieco dłużej niż na 350D – trudno mi ocenić ile to trwa, wydaje się, że ok. 0,3-0,5 sek. W zależności od warunków. Dla mnie pewnym problemem jest to, że po wciśnięciu spustu migawki też występuje opóźnienie. Fotografowanie ruchliwych dzieci jest pewnym wyzwaniem.

ogólnie czy warto kupić żonie (spacerówka dla mnie) jako następca hybrydy która co prawda nie chce się zepsuć, i tak pada już któryś rok z rzędu, myślę o m43 typu wysoki pen lub om-d zewzgledu na szybki AF ale to brnięcie w nowy system, tyle że przeważnie i głównie zależy mam na szybkim i pewnym AF (dzieciaki).

Jako spacerówka (w zestawie z 18-55 lub 22) jest to świetny aparacik, w miarę kompaktowy a jednak dający niezłej jakości obraz. No i wielki plus to filmowanie, również bardzo dobrej jakości obraz i dźwięk.

Dla mnie impulsem do zakupu była niska cena zestawu, przy przyzwoitych parametrach aparatu.

Selena
30-04-2014, 17:12
Jako spacerówka (w zestawie z 18-55 lub 22) jest to świetny aparacik, w miarę kompaktowy a jednak dający niezłej jakości obraz.
Z czym dla Ciebie jest ten obrazek porównywalny? Subiektywnie jest na poziomie np. 400D, czy lepiej/gorzej?

Widziałam kilka zdjęć z M-ki, NEX-a, RX100 i zdecydowanie najbardziej podeszły mi z M-ki, ale... dylemat jest.

pan.kolega
30-04-2014, 18:33
Obiektywnie obrazek z M jest taki sam jak z jakiegokolwiek z najnowszych APSC Canona.
Czyli zauważalnie lepszy od 400d przy uważniejszym spojrzeniu.
Mi się subiektywnie bardziej podoba niż z 60d, jakby bardziej kolorowy, dobre ISO 6400, ale to już pewnie dzielenie włosa.

Bingant
30-04-2014, 18:49
Ma ktoś porównanie Eos M z Fuji X-T1?

Selena
06-05-2014, 22:59
Obiektywnie obrazek z M jest taki sam jak z jakiegokolwiek z najnowszych APSC Canona.
Czyli zauważalnie lepszy od 400d przy uważniejszym spojrzeniu.
Mi się subiektywnie bardziej podoba niż z 60d, jakby bardziej kolorowy, dobre ISO 6400, ale to już pewnie dzielenie włosa.

Dzięki !!! Nie mam więcej pytań :D
Moja znajomość cropowych puszek, organoleptyczna, zakończyła się na 400D. I skoro M jest nie gorsze, to jako lekki, mały sprzęt "do torebki" spokojnie wystarczy.

Kolekcjoner
07-05-2014, 00:14
Chyba jednak "do torebki" wolałbym 100D 8-)

jan pawlak
07-05-2014, 06:39

Nie mam nic (logicznie, rozumowo) do facetów którzy noszą torebki.
Ale psychicznie mi to nie pasuje :(

Nie jestem pewien jak to jest Pod Tatrami

Myślę że EOS M2 będzie już ok !

jp

Kolekcjoner
07-05-2014, 07:23
Ale psychicznie mi to nie pasuje :(

No cóż tu nie pomogę, pozostaje tylko udać się do specjalisty 8-).

Selena
07-05-2014, 16:15

Przemyślałam wszystkie za i przeciw, i jednak dla mnie więcej argumentów przemawia za M.

wender
07-05-2014, 16:55
A możesz małe podsumowanie skrobnąć na temat tych argumentów?

Kolekcjoner
07-05-2014, 17:37

Też byłbym ciekaw :).

Selena
08-05-2014, 21:53

Też byłbym ciekaw :).

A proszę bardzo :D
Dywagacje czysto teoretyczne, bo tych puszek w ręce nie miałam. Analogie do mojego 400D i kumpla NEX-7.

Za Canonem :
- APS-C
- łatwość obróbki (DPP)
- kompatybilność innych gratów (szkła, lampy itp.
- cena

Za EOS-M :

- wielkość (M+22/2 mniejsze niż 100D)
- waga j.w. ("cegłę" już mam ;-))
- cena (za 100D mamy M+kit+22/2)
- malutka lampa kompatybilna z innymi puszkami
- naleśnik 22/2

Chyba jeszcze jakieś były, ale mniej istotne.

Szybkość AF jest dla mnie drugorzędna, matryce te same, kukułki nie używam, a korzystanie z LV jakoś przeboleję ;) Podobała mi się ta puszka, ale cena na starcie była zdecydowanie wygórowana.

polon
12-05-2014, 10:51
ja mam takie pytanie dotyczące obsługi...
w jaki sposób można zmieniać przysłonę i czas migawki bez wchodzenia do menu? (czyli obsługa manual mode)
[nie mam tego aparatu, zastanawiam się nad kupnem]

michaś
12-05-2014, 19:28
ja mam takie pytanie dotyczące obsługi...
w jaki sposób można zmieniać przysłonę i czas migawki bez wchodzenia do menu? (czyli obsługa manual mode)
[nie mam tego aparatu, zastanawiam się nad kupnem]
Dotykasz czas na wyświetlaczu i kręcisz kółkiem, naciskając na nie (kółko) przechodzisz do przesłony. Wbrew pozorom całkiem sprawnie i szybko.

polon
12-05-2014, 20:00
może inaczej...
czy kręcenie kółkiem zmienia przysłonę a kręcenie kółkiem + trzymanie innego przyciski zmienia czas migawki? chodzi mi o kombinację tego typu

pan.kolega
12-05-2014, 20:45
może inaczej...
czy kręcenie kółkiem zmienia przysłonę a kręcenie kółkiem + trzymanie innego przyciski zmienia czas migawki? chodzi mi o kombinację tego typu

Nie będzie inaczej. O co by Ci nie chodziło, jest tak, że naciśnięcie prawej strony kółka (raz) przestawia to, czy krecenie kółkiem zmienia przysłonę czy czas.
Zielone strałki-znaczniki na ekranie przeskakuja z przysłony na czas i z powrotem po kazdym naciśnięciu.

Operacja tymi guzikami co są i ekranem dotykowym jest całkiem sprawna.

Jeśli miałbym coś dodać, to guzik, który by szybko blokował i odblokowywał ekran dotykowy, tak, żeby ustawienia nie zmienialy się od przypadkowego dotyku, np. kiedy wisi na szyi na chwilę bez wyłączania całego aparatu.
Można też robić zdjęcie natychmiast po dotknieciu ekranu tam gdzie ma być ostrzone, ale to jest mało przydatne jezeli nie da się (szybko) zablokować/odblokować ekranu. A wygląda na to, że się nie da.

piotr19671115
25-05-2014, 11:05
Witam, jestem już od jakiegoś czasu użytkownikiem forum, jednak pierwszy raz zabieram głos, a dotyczy on EOS M
Podobnie jak większość użytkowników systemu Canon ( szczęśliwy właściciel 5 D III, Tamron 24-70 2.8 VC US,C70-200 2.8L ,Sigma 35 f1,4) od jakiegoś czasu szukałęm i czytałem na forum info na temat alternatywy dla dużego body na wakacyjne wypady itp.
Stało się, padło na EOS M, cena 1169 PLN w Saturn.pl ( w zestawie z KIT +lampa) . Powiem tak. Wrażenie - od razu da się lubić, cena super, wykonanie rewelacja, menu - zero problemów dla posiadaczy systemu, no pewnie najważniejszy AF. Powiem tak - jest ok, tym bardziej , że w sieci krązą już mity na ten temat. JEst celny, wcale nie jest wolny. ( do tej pory na wycieczki zabierałem G15-sprzedałem , kupiłęm EOS M i nie żałuję. Podsumowując - jak ktoś za 1200 zł oczekuje od aparatu szybkości C 70 D czy 5d III itd. to chyba pomylił założenia tego systemu. Górę bierze jakość obrazka , możliwość obróbki, mobilność sprzętu, no istnieje możliwość wykorzystania innych obiektywów.
Wszystkim którzy się wahają, krytykują a nie mieli w rękach tego sprzętu gorąco polecam.
Zamierzam dokupić konwerter - zamiennik, co polecacie?

homesicalien
25-05-2014, 16:51
Ostatnio macałem w rtv. Nie spodziewałem się, że sprzęt za tę cenę może być tak dobrze zbudowany. Spodziewałem się plastiku, a tu stop magnezu, obudowa przyjemnie zwarta.

odys
26-05-2014, 01:34
Też jestem użytkownikiem od kilku dni i właściwie wszystko byłoby super, gdyby nie drobna upierdliwość - ta cholerna "zaleta" jasności lcd zależna od ekspozycji. Zupełnie traci sens w manualnym trybie bez podpiętej systemowej lampy, chociaż nie wiem jak działa z oryginalnym canonem.

pan.kolega
26-05-2014, 11:29
Funkcja "final image simulation" zawierajaca "exposure simulation" jest bardzo użyteczna ale wyłącza się z lampą EX. Nawet z lampą można ciągle z niej skorzystać żeby zobaczyć oswietlenie bez lampy, czyli wszystko działa jak należy albo i lepiej.8-)

odys
26-05-2014, 13:00
Funkcja "final image simulation" zawierajaca "exposure simulation" jest bardzo użyteczna ale wyłącza się z lampą EX. Nawet z lampą można ciągle z niej skorzystać żeby zobaczyć oswietlenie bez lampy, czyli wszystko działa jak należy albo i lepiej.8-)

Ale chciałbym mieć możliwość jej wyłączenia, teraz jak podłączam phottixa to jestem w czarnej ....

polon
29-05-2014, 13:36
dzisiaj testowałem w saturnie. Nie mogłem znaleźć jednej opcji... dotknięcie ekranu w dowolnym miejscu powoduje ustawienie punktu ostrości w tym właśnie miejscu ale nie łapie ostrości (autofocus się nie uruchamia). Jak ustawić tę funkcję tak by po dotknięciu ekranu od razu punkt łapał ostrość? (bez wyzwalania migawki bo z wyzwalaniem to znalazłem opcję).

Eberloth
29-05-2014, 14:10
Nie miałem w ręku i się nie znam ale się wypowiem. Na tym forum każdy tak robi :D Najpierw przestawienie ramki AF a później spust migawki do połowy? Zgadłem? :)

Selena
06-06-2014, 13:36
Mam małą zagwozdkę - adapter działa pięknie ze szkłami z AF, natomiast ze szkłami manualnymi dość loteryjnie tzn. z jednymi działa, a z innymi wyskakuje błąd. Miał ktoś taki przypadek? Da się coś z tym zrobić (np. aktualizacja) poza wymianą przejściówek ?

jotes25
17-06-2014, 09:49
Jaki to błąd? Jeśli korpus próbuje aktualizacji oprogramowania, to jest to błąd spowodowany starą wersją dandeliona. Błąd nie powinien jednak pojawiać się loteryjnie.

A przy okazji: strasznie tu cicho. Zwłaszcza, że mamy nowe szkiełko w systemie, co prawda na razie tylko na antypodach. Specjalna rewelacja (delikatnie rzecz ujmując) to nie jest, ale przynajmniej jest rzeczywiście maciupkie, niecałe 9 cm długości.

--- Kolejny post ---

Jaki to błąd? Jeśli korpus próbuje aktualizacji oprogramowania, to jest to błąd spowodowany starą wersją dandeliona. Błąd nie powinien jednak pojawiać się loteryjnie.

A przy okazji: strasznie tu cicho. Zwłaszcza, że mamy nowe szkiełko w systemie, co prawda na razie tylko na antypodach. Specjalna rewelacja (delikatnie rzecz ujmując) to nie jest, ale przynajmniej jest rzeczywiście maciupkie, niecałe 9 cm długości.

--- Kolejny post ---

http://www.canon.co.nz/en-NZ/Personal/Products/Cameras-and-Accessories/Compact-System-Cameras/EF-M-55-200mm-f45-63-IS-STM

--- Kolejny post ---

http://www.canon.co.nz/en-NZ/Personal/Products/Cameras-and-Accessories/Compact-System-Cameras/EF-M-55-200mm-f45-63-IS-STM

--- Kolejny post ---

PS. Ze względu na powyższą czkawkę wstrzymuję się z pisaniem na forum do odwołania.

--- Kolejny post ---

PS. Ze względu na powyższą czkawkę wstrzymuję się z pisaniem na forum do odwołania.

icemac
17-06-2014, 10:24
dzięki za info o szkle, trzeba kasę pod choinkę zbierać ;)

22mm jak i 15-55 spisują się całkiem dobrze

szeroki kąt drogi, choć nie kupię, bo nie mam koncepcji gdzie go wykorzystać ;)

--- Kolejny post ---

dzięki za info o szkle, trzeba kasę pod choinkę zbierać ;)

22mm jak i 15-55 spisują się całkiem dobrze

szeroki kąt drogi, choć nie kupię, bo nie mam koncepcji gdzie go wykorzystać ;)

Selena
18-06-2014, 08:23
Za duży skrót myślowy
Loteryjnie tzn. część sprzętu działa, część nie (prawie każde szkło ma swój adapter).
Jedynym rozwiązaniem jest wymiana adapterów?

jac+
30-06-2014, 00:59
Czy jest możliwość jakiejkolwiek ingerencji w ustawienia bracketingu trybu HDR?

Fotopstryczek
30-06-2014, 02:33
Czy jest możliwość jakiejkolwiek ingerencji w ustawienia bracketingu trybu HDR?
wg specyfikacji (dpreview) 3 klatki z krokiem do 2EV.

este
26-07-2014, 00:38
Podłączyłem obiektywy manualne do Canona M za pośrednictwem adapteru Canona i podłączonego do niego tradycyjnych przejściówek na ob. manualne.
1. W trybie AV wszystko gra bez zarzutu niezależnie czy ustawiam ISO czy AtuoISO
2. W trybie M - przy ustawionym AutoISO zdjęcie wychodzi prawidłowo i odpowiada temu co mam na podglądzie
3. Kiedy jednak przy tych samych parametrach co w pkt. 2 wybieram sztywne ISO (ale o wartości jaką wybrał w pkt. 2 aparat) to zdjęcie wychodzi identycznie jakw pkt. 2, ale podgląd jest o wiele ciemniejszy.

este
28-07-2014, 14:29
OK - wiem już że tak wygląda współpraca liveview z adapterami w Canonie. Do tej pory używałem ich w aparatach bez liveview. Trzeba będzie się przyzwyczaić.

motoko
30-07-2014, 10:37
Przekonany promocja brytyjskiej sieci Argos zakupilem to to ustrojstwo. Zastapi mi wysluzonego Panasonica GF5/Zuiko 17 2.8
Kit i lampa juz na ebayu, jedzie do mnie 22/2.0

iDaft
31-07-2014, 14:21
Witam wszystkich serdecznie. :)
Postanowiłem się tu zarejestrować, gdyż dostałem w swoje ręce model EOS M i jak wcześniej przywiązany byłem raczej do Nikona (D7100, D60) oraz Sonyego (RX100), tak Canon mnie po prostu urzekł. Mając wcześniej doświadczenia z kompaktami nie sądziłem, że aż tyle można wycisnąć z tak małego sprzętu. Mam w domu jeszcze Soniaka DSC-RX50 i jego nie ma co porównywać do Canona, cenowo wypada podobnie, ale to jak przejście z dziurawego Poloneza do F10 z salonu - po prosu bajka.

Niemniej myślę, że w tym wątku było już trochę o jego obsłudze, więc może zainteresuje kogoś moja opinia na temat szkieł do EOS M. Otóż, dostałem od Canona w swoim zestawie: 18-55mm, 11-22mm i 55-250mm (działa jedynie z adapterem). Pierwsze szkło w moim odczuciu imho ma dużo lepszą plastykę, niż kity Nikona 18-55m i 18-105mm, a zwłaszcza oferuję ładniejszy bokeh przy podobnym świetle. Moim ulubionym jest jednak 55-250mm - uwielbiam je. Przydałoby się lepsze światło, ale ostrość i przydatność tego zooma jest jak dla mnie nieoceniona (oczywiście znajdzie się i lepszy sprzęt np. Lki, ale mam na myśli szkła do EOS M). Niestety, co mnie strasznie zmartwiło, to to, że AF jest tak okropnie powolny, że zanim złapie ostrość, to można samemu ręcznie wyostrzyć i jeża urodzić. Dla 11-22mm na razie nie mogę znaleźć zastosowania, bo nie umiem pstrykać krajobrazów.

pan.kolega
31-07-2014, 18:56
Sprawdź, czy ma najnowszy firmware. Z aktualnym firmware i odpowiednimi ustawieniami AF szybkość AF jest zupełnie przyzwoita.

Co to jest Sony DSC-RX50?