PDA

Zobacz pełną wersję : Af- jak poprawić jego prace pod ostre słońce

wiktor2323
20-07-2012, 21:12
Witam.
Lubie robić portrety i sylwetki pod słońce ( kiedy już chyli się ku zachodowi czyli w chwili obecnej około godziny 19) i tu rodzi się moje pytanie. Jak poprawić prace auto fokusa? Często aparat ustawia mi ostrość tam gdzie być nie powinna. Staram się podczas ostrzenia przysłaniać ręką słońce lub kadrować tak żeby go w kadrze nie było i przed naciśnięciem spustu ustawiać właściwy kadr- nie zawsze się udaje. Macie jakieś pomysły lub doświadczenia z tego typu zdjęciami? Może domykanie przysłony lub inne tricki?
Co do sprzętu to 50D z 28/1,8 50/1,4 i 85/1,8 ( z dwoma ostatnimi jest największy problem:) pierwszy jakoś sobie radzi. Przysłony od 1,4 do 2,2
Pozdrawiam

janmar
20-07-2012, 21:26
Staram się podczas ostrzenia przysłaniać ręką słońce lub kadrować tak żeby go w kadrze nie było i przed naciśnięciem spustu ustawiać właściwy kadr- nie zawsze się udaje. .............

Przekadrowywanie przy przysłonach 1,4 czy 2,2 to błąd.
Aparat nie ustawia ostrości.Ty ustawiasz.
Spróbuj fotografować po rozdzieleniu w Cfn funkcji AF od pomiaru światła.

wiktor2323
20-07-2012, 23:20
Niestety nie mogę znaleźć oddzielenia Af od pomiaru. Pewnie jest to dostępne tylko w 1 :)
Jutro będę jeszcze próbował rozgryźć temat. Jak ktoś ma jakieś pomysły lub patenty to pisać;)
Dzięki Janmar za odpowiedz.

rysz
21-07-2012, 00:13
Nie tylko w 1.
W mojej 40-stce jest, to w 50-tce też.
U mnie Cfn IV, spust migawki/przycisk AF-ON i ustawienie nr 2 (pomiar start/pomiar + AF start).

Używam tego od zawsze. Po pierwsze aparat ostrzy tylko wtedy, kiedy ja tego chcę i do tego robi zdjęcie bez względu na to, czy jest (wg niego) ostro, czy nie.

wiktor2323
21-07-2012, 11:49
Rysz dzięki za wskazówkę. Rzeczywiście jest to dostępne- moje przeoczenie. Pobawiłem się tą zakładką i muszę ją zacząć stosować :)
A tak zapytam z czystej ciekawości ( u mnie pełne zachmurzenie i nie zanosi się na zachodzące słońce do testów) Co mi da oddzielenie pomiaru światła od Af w tej konkretnej sytuacji o którą pytam?

jacek_73
21-07-2012, 12:21
Nic Ci nie da - w takich sytuacjach najlepiej dokonać pomiaru wcześniej i jechać na nastawach manualnych. Przysłona też powinna być ustawiona w okolicach od 8 do 16. Z ciekawości spytam - doświetlasz twarze lampą lub blendą?

wiktor2323
21-07-2012, 12:53
Nic Ci nie da - w takich sytuacjach najlepiej dokonać pomiaru wcześniej i jechać na nastawach manualnych. Przysłona też powinna być ustawiona w okolicach od 8 do 16. Z ciekawości spytam - doświetlasz twarze lampą lub blendą? Błyskam przez softbox jeżeli takie zdjęcia powstają na planowanej sesji. Często jednak mam przy sobie tylko aparat a błysku na wprost nie akceptuje- jest nie naturalny. Co do przysłony to właśnie zalezy mi na płytkiej głębi ostrości. No nic czekam na słońce i będę walczył:)