PDA

Zobacz pełną wersję : [zrób to sam] Jak sfocić wiewiórkę ?

Cichy
04-02-2006, 14:14
Do sfotografowania wiewiórki potrzebne będą :

1. Aparat fotograficzny firmy Canon szt.1
2. Aparat fotograficzny firmy Nikon szt.1
3. Baton "Snickers" szt.2
4. Nikoniarz - przynęta, koniecznie po wizycie u dentysty

Jak wiadomo wiewiórka zwierzę płochliwe, spogląda zza drzewa i ni cholery podejśc się nie da. Ale istnieje przepis na sfocenie zwierzaka. Oto on:

Podejście 1.
Nikoniarz zdejmuje swój sprzęt , otwiera lampę błyskową i ustawia samowyzwalacz na jak najdłużej (czort wie, ile tam jest). Biegnie ile sił w żółtych nóżynach w pole widzenia wiewióra, stawia aparat na ziemi i wycofuje się co sił w nogach. Nikon po kilkunastu sekundach błyska i wiewiór zainteresowany zjawiskiem zaczyna kręcić się dookoła. Wtedy my, przybrawszy wcześniej pozycję wyjściową do ataku focimy zza krzaka.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.icpnet.pl/~jakub_c/zts/w1.jpg)

Efektywność 6/10 . Atrakcyjność Nikonów jest dyskusyjna.
Bezpieczeństwo 8/10 . Strata Nikona wliczona w ryzyko zawodowe.

Podejście 2.
Należy rozpakować Snickersy. Dzielimy się po 1 sztuce. My, w oczekiwaniu przegryzamy łakomie podczas, gdy żółcielec wygryza ze środka orzeszki. Z wydłubanymi kawałkami z resztkami czekolady wypychamy żółtka w pole rażenia wiewióra i ryzykując jednocześnie jego zdrowiem i życiem. Żółty zanęca bestię orzechami, podczas, gdy my, żując resztki Snickersa przygotowujemy się do ataku.

źródło (http://www.icpnet.pl/~jakub_c/zts/w2.jpg)

Efektywność 9/10
Bezpieczeństwo 2/10. Jednak szkoda byłoby żółcielca :-)

Efekt: Bestia schwytana

źródło (http://www.icpnet.pl/~jakub_c/zts/w3.jpg)

FOTOGRAF
04-02-2006, 14:37
wyklad bardzo ciekawy...
mozna by sprubowac ale to jak bedzie troche cieplej.
pozdrawiam

birez
04-02-2006, 14:41
No fajnie ale czy to nie powinno byc w szkole fotografii :twisted: ? ;)
Albo chociaz tips&tricks, tylko dopisz jeszcze jak zrobic sobie tanio nikoniarza ;)

Nemeo
04-02-2006, 14:56
Poszukuje PILNIE "nikoniarza", jako przynętę do fotografowania wiewiórek.:lol:

Tomasz1972
04-02-2006, 14:58
Poszukuje PILNIE "nikoniarza", jako przynętę do fotografowania wiewiórek.:lol:
Jak kupisz mi D200 to jestem chętny :-) :-) :-)

nastier
04-02-2006, 14:59
a co, jesli nikoniarz postrada zmysly i rzuci sie na wiewiora lub co gorsze, na nasz sprzet?! :shock: :shock: :shock:

FOTOGRAF
04-02-2006, 15:01
ale CANONOWIEC jest jak CHUCK NORRIS nigdy nikogo sie nie boi nawet nikoniarza :mrgreen:

Nemeo
04-02-2006, 15:14
a co, jesli nikoniarz postrada zmysly i rzuci sie na wiewiora lub co gorsze, na nasz sprzet?!

Podobno dobrze jest najpierw "znieczulić" nikoniarza czymś mocniejszym, np. 0,5 l lub 0,7 l / wiem, wiem to dodatkowe koszty , ale jak ma być dobre zdjęcie to trzeba się liczyć z kosztami /.:lol:

Cichy
04-02-2006, 16:32
Podobno dobrze jest najpierw "znieczulić" nikoniarza czymś mocniejszym, np. 0,5 l lub 0,7 l / wiem, wiem to dodatkowe koszty , ale jak ma być dobre zdjęcie to trzeba się liczyć z kosztami /.:lol:

Trafiłeś w sedno. Nikoniarz był pojony cały tydzień Żubrówką :D

antonjo
04-02-2006, 16:45
fajnie sie czyta te historyjki o żółtych nóżynach, upajaniu nikoniarza, i takich tam. To jest dopiero Lans ! Kupa śmiechu, przednia zabawa i naprawde śmieszny wątek.

Brawo Cichy
To było naprawde przezabawne
8)

szymony
04-02-2006, 18:12
Cześć Cichy!
Dlaczego tak późno publikujesz takie rewelacje. Trzeba było się nimi pochwlić jak byłeś z nikoniarzami na warsztatach i plenerku w Rogalinie. Moglibyśmy sprawdzić faktyczną skuteczność tych metod. Wszak przynety było pod dostatkiem.

KMV10
04-02-2006, 18:12
Cichy, bardzo mi się podoba nazwanie wiewiórki bestią ;)

Cichy
04-02-2006, 18:15
Cześć Cichy!
Dlaczego tak późno publikujesz takie rewelacje. Trzba było się nimi pochwlić jak byłeś z nikoniarzami na warsztatach i plenerku w Rogalinie. Moglibyśmy sprawdzić faktyczną skuteczność tych metod. Wszak przynety było pod dostatkiem.

Fakt, żółcielców było w bród, ale wiewiórek raczej malo ... :D

szymony
04-02-2006, 18:19
Fakt, żółcielców było w bród, ale wiewiórek raczej malo ... :D
Widocznie ta twoja przynęta jednak mało skuteczna jest, nie sądzisz.
EOT

antonjo
04-02-2006, 18:22
Jest taka piosenka / wierszyk

" .. zadaję sie z takimi jak ja typami a za ich plecami nazywam ich baranami ..."

Ciekawe czy kolego - jak go nazywasz "żółcielec" z którym byłes na "plenerku" panie Cichy, przeczytał ten "wątek" , i czy ucieszył sie czytając te śmiesznostki i epitety którymi go okresliłeś ?
Mysle ze za jakiś czas liczba osób które będa chciały wyskoczyc z Cichym na "wspólne pstrykanie" sie drastycznie zmiejszy ... ale to juz nie mój biznes .

Żenujący watek, i żenujące poczucie chumoru .

Cichy
04-02-2006, 18:29
Ja pie***ę, człowieku, przecież to jest ŻART , spójrz na nazwę działu - "Hydepark". A kumpel z którym fociłem widział to jako pierwszy. To jest post NIEPOWAŻNY, a Ty traktujesz go POWAZNIE sugerujesz, że nazywam Cię i innych "baranami" ? Chłopie , wyluzuj. Nie wspomnę już, że poza Snickersem nic co napisałem powyżej nie ma wspólnego z rzeczywistością.

Kubaman
04-02-2006, 18:31
Widocznie ta twoja przynęta jednak mało skuteczna jest, nie sądzisz.
EOT
może tam wiewiórek nie było :rolleyes:

antonjo
04-02-2006, 18:32
no to chłopie - średni żart !

BTW pstrykam 5tką od jakiegos czasu, i nie zaglądam często na Nikon.org.pl
Nie uwazam sie też za nikoniarza / canoniarza ...
Takie niby smieszne historyjki, to onanizm sprzętowy czystej formy .
Bo co za róznica czym robisz zdjecia ?
No stary puknij sie w czoło zanim wyprodukujesz nastepny podobny watek .

pozdro

FOTOGRAF
04-02-2006, 18:32
dajcie spokoj... wontek jest spoko, jest w nim poczucie humoru ale niestety tego brak niektorym uzytkownikom:(

antonjo
04-02-2006, 18:36
nie no jesli jechanie po uzytkownikach aparatów innych marek / systemów uważacie za cool, trendy i zabawne to moze pomyliłem fora ?
Rozumiem jakieś drobne zarty, przycinki etc... ale ten wątek to dla mnie total przegięcie .

ok whatever ... moze pojedziecie teraz uzytkowników Suzuki ?
Bedzie super smiesznie

Pozdro

Cichy
04-02-2006, 18:37
Ja miałem D70 i co z tego ? Mam chyba większy dystans do tego, co mam napisane na aparacie od Ciebie. Po prostu zrobiłeś burzę w szklance wody.

nie no jesli jechanie po uzytkownikach aparatów innych marek

W tym konkretnym przypadku jak to określiłeś "jechałem" po swoim kumplu, z którym znamy się od 13 lat i kompletnie nie czaję, co ci do tego ? Szukasz sensacji? Wszędzie widzisz prowokację ?

Mówię jeszcze raz - wyluzuj.

FOTOGRAF
04-02-2006, 18:40
fajnie sie czyta te historyjki o żółtych nóżynach, upajaniu nikoniarza, i takich tam. To jest dopiero Lans ! Kupa śmiechu, przednia zabawa i naprawde śmieszny wątek.

Brawo Cichy
To było naprawde przezabawne
8)

po co sie teraz klucisz ze Ci sie to nie podoba skoro napisalkes to co jest u gory? tam napisales ze fajnie Ci sie czyta takie historyjki a na nastepnej stronie pokazujesz fochy ze Ci sie nie podoba! chyba zaczne myslecz ze mezczyzna tez jest zmienny

antonjo
04-02-2006, 18:44
Cichy, poprostu od początku to moim zdaniem średnio smieszne i tyle.
A produkowanie takich "historyjek" swiadczy raczej o braku wspomnianego dystansu do szerokopojeteog sprzetu fotograficznego .

Tyle ode mnie
Pozdrawiam Serdecznie i zycze miłej zabawy w kolejnych tego typu watkach.

Co do Twojej wypowiedzi panie FOTOGRAF - jesli nie widziałes ironii w mojej wypowiedzi - no to cóż . . .

Cichy
04-02-2006, 18:49
po co sie teraz klucisz ze Ci sie to nie podoba skoro napisalkes to co jest u gory? tam napisales ze fajnie Ci sie czyta takie historyjki a na nastepnej stronie pokazujesz fochy ze Ci sie nie podoba! chyba zaczne myslecz ze mezczyzna tez jest zmienny

Na początek to zacznij myśleć jak mężczyzna :D:D:D

Cichy
04-02-2006, 18:53
Ło jezu, nie chce mi się już dłużej kłócić. Przecież nie chodzilo mi o obrazanie kogokolwiek. Chłopaki poczuli się urażeni i jeszcze mi wypominają wspólny plener, a nie pamiętaja że co chwila padały jakieś mniej lub bardziej śmieszne dowcipy na temat mojego sprzętu. Tylko tym się róznimy, że ja potrafiłem się wtedy uśmiechnąć.

FOTOGRAF
04-02-2006, 18:54
smiech to zdrowie!

djtermoz
04-02-2006, 18:59
W Bostonie nie trzeba stosowac takich trickow. Te cholery same wlaza na nogi tak sie juz nauczyly. Spokojnie nie da sie posiedziec na lawce w parku po zawsze sie gdzies przyplacza. Wystarczy obiektyw tak ze 100mm zeby miec ladne zbilizenie...

Cichy
04-02-2006, 19:03
W Bostonie nie trzeba stosowac takich trickow. Te cholery same wlaza na nogi tak sie juz nauczyly. Spokojnie nie da sie posiedziec na lawce w parku po zawsze sie gdzies przyplacza. Wystarczy obiektyw tak ze 100mm zeby miec ladne zbilizenie...

A powiedz, kto siedział na tej ławeczce ? :D

Venio
04-02-2006, 20:20
hehe w Parku Chorzowskim wiewiorki same podchodzą do ludzi :D Własciciele jakis barów wsadzają do doniczek orzechy włoskie i wiewiorki same przychodzą i zabierają :D niezle kino

LCS
04-02-2006, 20:54
Cichy, jak już miałeś Nikoniarza pod ręką to trzeba było wziąć od niego aparat!!! Twój jest zepsuty- zamiast łapać oko wiewióra w mocnym punkcie przesunął Ci je na środek...;-)

Cichy
04-02-2006, 21:04
Więcej żółcielców na tym forum jak Canonierów :D

harrydb
04-02-2006, 21:24
Ja też mam kolege nikoniaża ale póki co narazie na WIEWIÓRY poluje sam moze to faktycznie błąd :mrgreen:

Tomasz1972
04-02-2006, 21:35
Cichy a tą przynętą może być tylko NIKONIARZ ? Próbowałeś pentaksowcem , minolciarzem , soniakiem , hpekiem , no namem czy też drugim canonowcem ?

storm
04-02-2006, 21:41
http://canon-board.info/showthread.php?t=6975&highlight=wiewiorka
Jak widac przyneta moze byc tez canon :)

Tomasz1972
04-02-2006, 21:43
http://canon-board.info/showthread.php?t=6975&highlight=wiewiorka
Jak widac przyneta moze byc tez canon :)
Nawet wiewióry wolą Canona :-)

Coronado ma lepsze przynęty niż Cichy :-) :-) :-)

ripek
05-02-2006, 01:46
Ja dorzuce moją fotke ;) Nie było nikoniarza na przynete dlatego taka słaba jakość ;)

źródło (http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=714809)

GaGacek
05-02-2006, 02:04
gratuluje pozytywnej tworczosci

Vitez
05-02-2006, 02:40
To ja konsekwentnie wszelkie zaczatki wojenek systemowych - ZAMYKAM.

Darujcie sobie panowie, naprawde. Niezaleznie od poczucia humoru - tego typu teksciki o uztkownikach innych marek nie sa ani miłe, ani mile widziane na tym forum i ja osobiscie mam zdecydowanie DOSC wysmiewania sie z Nikoniarzy - nazwijcie to sobie brakiem poczucia humoru ale poki Hazan mnie nie powstrzyma to bede tepil taki poziom i styl (kierunek? ) "dowcipow" :evil: .
Niewazne czym robisz, wazne jak, wiec fanatykom dziekujemy. A jak bedziesz Cichy kontynuowal to ci sie podpis zmieni :? - tekst "zacznij myslec jak mezczyzna" jest na granicy kultury... mimo okraszenia go smileyami.

Przyneta moze byc dowolna lampa blyskowa.

A na temat tylko dodam - w warszawskich lazienkach do focenia wiewiorek trzeba ciastek/orzechow/popcornu i szerokiego szkla bo same paskudy podchodza i jedza z reki - nie trzeba asysty ani tele, chyba ze asysta chce miec portret wspolny z wiewiorka.