Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : tanie 20d

fotorep_ublika
03-02-2006, 16:09
witam
ciekaw jestem pewnej kwestii. chodzi o tanie canony 20d na allegro - takie za 3999 zł z nowe, z gwarancją. jak to z nimi jest - czy to są serio nowe aparaty? czy może "z odzysku" - zakupione po okazyjnej cenie od osób prywatnych i poddane faceliftingowi, wymianie migawki itp itd. i wystawione ponownie na sprzedaż.
proszę o opinie, bo znajomy chce kupić taki właśnie sprzęt

dzięki za cenne uwagi
fotorep_ublika

bajbus13
03-02-2006, 17:21
Wydaje sie to zwyczajne czyszczenie magazynow:D . Z wiosna maja byc nowe modele wiec trzeba przygotowac przed-pole ;)
Pzdr

b'Art
03-02-2006, 17:30
One są nowe. Tylko nie sa kupione w Polsce. Przeszukaj forum - TIP

Błajo
03-02-2006, 17:37
A ja cos czuje ze to refurby z USA.... ale ostatnio poszedl za 3600 nowy z polska gwarancja... :[

maniek
03-02-2006, 20:46
pytałem na Allegro o te "okazje" . sprawa wygląda tak, że są to całkiem nowe aparaty , nieużywane i najczęściej sprowadzone z Niemiec. gwarancja jest ale tylko sklepowa... czyli realizowana przez sprzedawce, więc w razie czego w polskim serwicie Canona nie naprawisz. serwis jedynie przez TIP u którego kupiłeś, a z tym bywa baaardzo różnie, a nóż przestanie handlować? zaś jeden ze sprzedawców odpisał mi, że jego firma ma własny ( ło zgrozo ) serwis.... dowodu zakupu też nie dostaniesz, w sumie byłby Ci zbędny.

stąd te ceny w okolicach 3999 zł za 20D+kit 18-55 na Allegro...

Pozdrawiam
maniek

fotorep_ublika
03-02-2006, 21:24
ok, czyli najważniesze to ewentualnie szarpać się o paragon sklepowy - ten z niemiec - potem bez problemu można wysyłać sprzęt na gwarancji na Żytnią. Ale myślę ze nie będzie potrzeby.

Błajo
03-02-2006, 21:26
sprawa wygląda tak, że są to całkiem nowe aparaty , nieużywane i najczęściej sprowadzone z Niemiec. gwarancja jest ale tylko sklepowa... czyli realizowana przez sprzedawce
Czyli nie sa "normalne" bo kazdy ma jednak eurogwarancje.... a te nie maja.

maniek
04-02-2006, 00:31
sprzęt eurogwrancje ma, ale ty jej nie dostajesz dlatego, że TIP nie da Ci żadnego dowodu zakupu, a bez niego gwarancja jest nieważna, czy to PL czy Euro. TIP dowód zakupu ze sklepu posiada, ale chcąc kupić za niską cene musisz z niego zrezygnować. w razie awari odsyłasz aparat do niego, on dołącza oryginalą fakture ze sklepu i oryginalną gwarancje, które trzyma u siebie i wysyła sprzęt do autoryzwanego serwisu. ta cała "gwarancja sklepowa" to nic innego jak umowa pomiędzy tobą a TIP-em, że w razie awarii on zapewnia dostarcznie sprzęto do serwisu. niby spoko, ale wrazie upadłości TIP-a ;) czy jego zwykłej nierzetelności - **** zbita....
a co do refurba, to też do końa nie mozna wykluczyć, różnie bywa. nie masz faktury, więc się nie dowiesz napewno. jak jeszcze można dojść, że sprzęt jest refurb ?? czytałem gdzieś, że jest pakowany w nieoryginale opakowania ?

chyba tak to działa ? jeśli się myle - sprostujcie

olekbuszka
04-02-2006, 01:07
W grudniu 2004 kupiłem 300D+kit+grip u użytkownika "fotomedia" za kwotę 4000pln co było na owe czasy najniższą ceną na Allegro. Sprzęt nowy, jak się okazało sprowadzony z niemiec. Wszystko spoko...

Niestety we wrześniu 2005 puszka się zepsuła (to co w 300D pada najczęściej - lustro AF), dzwoniłem do tego gościa, gwarancja była, chciał po sprzęt przyjechać i wszystko załatwić, jednak on z Warszawy a ja ze Śląska i nie dało się jakoś dogadać za bardzo, tydzień to trwało... kilka telefonów... i jakoś tak wyszło, że sam wybrałem się do Warszawy do Canona. Gwarancję uznali, naprawili za free.

Ogólnie jednak pozytywne odczucia. Jedyna uwaga to to, że na aukcji w/w osobnika jest info: "zanim zalicytujesz zadzwoń, albo oferta zostanie usunięta". Zadzwoniłem, umówiliśmy się poza Allegro, bez licytowania. Powiedział, że dzięki temu, że nie musi Allegro płacić prowizji, może sprzedawać tak tanio, hmmm, no cóż... Rzeczywiście ma tylko parę kometarzy.

fotomania
04-02-2006, 02:32
Wszystkie 20 D jakie sa na allegro z tzw gwarancja sklepowa to amerykanskie refurby ( bez wyjatku ) Zaden z nich nie posiada niemieckiej karty gwarancyjnej ( poniewaz nie sa z niemiec )

W tej chwili 20 D z niemiec , nowka z gwarancja 24 miechy paragonem lub faktura kosztuje 4300 przy przedplacie 4200 . Dodam z paragonem lub faktura .

asterix
04-02-2006, 02:41
i tu sie nie zgodze z toba ..

borkomar
04-02-2006, 03:27
Czy warto doplacic do 20D ten 1300zl wzamian za 350D:?: ??Chyba 350d jeszcze bedzie w sprzedazy - nie poleci na leb z cena, ze bedzie miedzy nim a 300D 300zl roznicy :?: :???: .
Myslalem blizej wakacji nad zamiana 350D na 20D ale - czy to ma jakis sens - jesli nie potrzebuje jego 5 klatek/s - chyba to bezsensowny pomysle - lepiej chyba bedzie ta kase do Lensa tele jakiegos dolozyc - tym bardziej ze teraz z gripem to prawie Pro z tego malenstwa sie zrobilo:twisted:

Vitez
04-02-2006, 03:31
Czy warto doplacic do 20D ten 1300zl wzamian za 350D:?:

Jestes pewien ze zadajesz to pytanie w odpowiednim watku?

Sprobuj raczej tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=2110 , ale najpierw przeczytaj.

cezner
04-02-2006, 10:26
Wracając do tematu... W kilku sklepach internetowych jest już 20D body po niecałe 4200 zł. Więc ta cena 3999 zł u TIP'a za KIT jest bardzo możliwa i sensowna.

towersivy
04-02-2006, 10:30
http://www.europassat.com/sklep/index.php?d=produkt&id=2 - 20D body za 4k - jesli ktos chce kupic ta puszke to sklep jak najbardziej polecam.

Sam kupowałem tam juz 3 puszki i kilka kompaktow.

borkomar
04-02-2006, 10:34
Fajnie w wakacje beda jeszcze tansze:wink: - albo juz nie bedzie8-)

maniek
04-02-2006, 13:01
[QUOTE=fotomania]Wszystkie 20 D jakie sa na allegro z tzw gwarancja sklepowa to amerykanskie refurby ( bez wyjatku ) Zaden z nich nie posiada niemieckiej karty gwarancyjnej ( poniewaz nie sa z niemiec )

wieć jak poznać refurba?

Błajo
04-02-2006, 14:41
wieć jak poznać refurba?

1 - Nie ma oryginalnego pudelka.... zazwyczaj ma pudelko zastepcze i sprzedawca sciemnia, ze tak ma byc :)
2 - Skoro sprzet jest niby z Niemiec to powinien miec eurogwarancje... A refurby nie maja
3 - W kompaktach nie bylo kart pamieci
4 - Sprzedawca twierdzi, ze gwarancja wystawiona na adres sklepu co sie zwinie za pol roku jest wiarygodna :)

Mac
04-02-2006, 15:00
Pewnie, że w Niemczch kupisz 20D za około 1000 Euro.
Zesztą spójrzecie na wykres trendu ceny dla tego modelu na stronie http://www2.guenstiger.de/gt/main.asp?suche=Canon&kid=35&okid=0&sub=0&hid=0&sort=preis&page=3
Cena w Polsce za nowe body z gwarancją na poziomie 4 kPLN byłaby bardzo atrakcyjna.

SMAR
05-02-2006, 14:58
Czy ktoś wie co jest "ODNAWIANE" w refurbach?

gios
05-02-2006, 15:57
1 - Nie ma oryginalnego pudelka.... zazwyczaj ma pudelko zastepcze i sprzedawca sciemnia, ze tak ma byc :)
2 - Skoro sprzet jest niby z Niemiec to powinien miec eurogwarancje... A refurby nie maja
3 - W kompaktach nie bylo kart pamieci
4 - Sprzedawca twierdzi, ze gwarancja wystawiona na adres sklepu co sie zwinie za pol roku jest wiarygodna :)

a jezeli nie ma orginalnego pudełka i karty pamięci a jest eurogwarancja i rachunek to jest to jakas sciema bo ja juz nie wiem co o tym myśleć.
w taki sposób kupiłem 20d dwa tygodnie temu po jak narazie wydaje mi sie okazyjnej cenie 4k z kitem

nowy uzależniony

Drozdi
05-02-2006, 16:26
Zakupiony aparat w Niemczech, ktory ma przynajmniej rachunek (bezimienny, bez numeru aparatu, z data zakupu), posiada gwarancje u producenta.

Kupielm Nikon'a Coolpix'a 885 i wyslalem go bezposrednio do Nikona bo sie zepsul. Naprawa za free, w ramach gwarancji.

Il fuoco
11-02-2006, 13:49
"Canon EOS-20D, 8.2 Megapixel SLR Digital Camera

Only: $1,079.00
BUY NOW!"

http://www.bwayphoto.com/product.asp?id=cneos20da

Kurs USD na dzień dzisiejszy wg NBP to 3,1638 zł.

to tanio, czy ja nie jestem na czasie?

Drozdi
11-02-2006, 14:01
Chyba raczej nie. Dolicz sobie podatek.

Il fuoco
11-02-2006, 14:08
a gdyby tak przesyłka morska polamerem?

temol
11-02-2006, 14:20
a gdyby tak przesyłka morska polamerem?

Wg mnie koncza sie (o ile juz sie nie skonczyly) czasy "beztroskiego" przesylania polamerem i innymi spedytorami.

Tomek

asterix
11-02-2006, 17:36
hehe a jak maja sie konczyc? powiedz mi .. jak chcesz udowodnic, ze sprzet jest nowy - gdy np nie ma pudelka? lub gdy na pudelku sa jakies napisy a na body np siakies naklejki... lub karta i instrukcja sa wyraznie lekko podniszczone

b'Art
12-02-2006, 22:10
hehe a jak maja sie konczyc? powiedz mi .. jak chcesz udowodnic, ze sprzet jest nowy - gdy np nie ma pudelka? lub gdy na pudelku sa jakies napisy a na body np siakies naklejki... lub karta i instrukcja sa wyraznie lekko podniszczone

Asterix. To taki "tuning" nowego sprzętu polamer też robi? :)

Hipek
13-02-2006, 20:39
Dla zysku wszystko się robi..... największe świństwo......

KuchateK
14-02-2006, 05:56
Raczej jestes nie na czasie... ;)
http://www.resellerratings.com/seller1995.html
Ja bym jednak u nich nie kupil. Kupuj jak masz odwage... Ale najpierw lepiej poczytaj opinie :)

Il fuoco
14-02-2006, 23:53
rozumiem. dziękuję za ostrzeżenie. narazie i tak nie kupuję. czekam na "po targach" :)

fotomania
15-02-2006, 01:33
Aparaty za 3999 z tzw gwarancja firmowa czy jak to nazywaja . To wiesmiakowe amerykanskie refurby . W 100 % oferty z gwarancja firmowa .

KuchateK
15-02-2006, 01:54
Refurby to uzywane/macane/uwalone (niekoniecznie naprawione ;) ) puszki, pakowane zwykle w nedzne szare kartony. Najczesciej jest wszystko co powinno byc (choc potrafia przyslac cfaniaki samo body z dekielkiem). Puszka nie wyglada jakos tragicznie, zwykle jak nowka i trzeba szukac sladow uzytkowania przez kogos wczesniej (trafiaja sie drobne rysy i otarcia). Jednak jakis powod zwrotu musial byc. W aparatach jest znacznie mniej zwrotow "bo mi sie nie podoba" jak "bo ma front fokusa / mydlo". Kompakta czy aparat telefoniczny bym mogl brac po refurbie (to ma dzialac albo nie dzialac). DSLR'a nigdy. Zalatwienie regulacji, wymiany migawki poprzez te sklepy jest trudne (delikatnie mowiac). Zreszta gwarancja najczesciej to kilka miesiecy (2-3).

Za slownikiem:

refurbish (Ectaco-Poland)
v,
1 odczyścić
2 odnawiać

Te z gwarancja firmowa to tzw. szary rynek (gray market). Puszki nowe, importowane indywidualnie od producenta (Canona) przez sklep (np. B&H) poza oficjalnym importem Canona USA. Sa nieco tansze, gwarancja zalatwiana przez sklep a nie w sieci serwisow Canona w USA.

Il fuoco
15-02-2006, 12:01
kupiłem kiedyś, dawno temu Nikona Coolpixa 5700 - właśnie refurba...
nikomu nie polecam brać jakiegokolwiek aparatu refurbished.
sprzedałem go po 2ch miesiącach, działać działał - ale coś tam miał zwalone. gość który go kupił elegancko sobie to naprawił w serwisie i pewnie po dzień dzisiejszy robi nim zdjęcia - ale ja wolałem nie ryzykować że coś nagle padnie.

Drozdi
15-02-2006, 12:12
gość który go kupił elegancko sobie to naprawił w serwisie

... tak, tak :roll:

JaroKacz
15-02-2006, 16:16
W styczniu 2006 r. na Allegro kupiłem u użytkownika FotoRimex 20D+kit+2Gb. W rozmowie telefonicznej sprzedawca poinformował mnie, że na aparat może być udzielona gwarancja Canon Polska 1 rok lub ich – sklepowa na 2 lata, na którą mnie namówił. Przesyłka przyszła w nieoryginalnym pukełku. Aparat wyglądał jak nowy. Do niczego nie można było się doczepić. W komplecie była polska instrukcja ora ładowarka CG-580 z przejściówką. Po czasie jednak okazało się, że brakuje jednej płyty oprogramowania Canon Digital Photo Professional 1.1. Zamiast faktury, o którą prosiłem dostałem rachunek imienny. Po rozmowie telefonicznej sprzedawca stwierdził, że płyta musiała zaginąć i dośle mi kopię tego programu. Co wy o tym myślicie?

aptur
15-02-2006, 16:24
Co wy o tym myślicie?

Jeśli wszystko z aparatem OK i jesteś zadowoly ze zdjęć to się nie ma się co przejmować. Nawet jeśli dostałes refurba nie oznacza to że sprzęt ma jakiś defekt. Co najwyżej "mógł mieć" :)

Routlaw
15-02-2006, 16:38
Refurby to uzywane/macane/uwalone (niekoniecznie naprawione ;) ) puszki, pakowane zwykle w nedzne szare kartony. No ja swojego Rebela dostałem w szarym kartonie. Tak był złożony karton że bez cięcia sie nie obyło.. W środku wszystko było pieknie popakowane w torebeczkach i pachniało fabryką.. czy był to zapach fabrykopochodny nie wiem.. gwarancja sklepowa z zielonej góry + faktura. Póki co wszystko jest OK...

Michu (Pentax)
15-02-2006, 16:41
Z jakies poltora roku temu kupilem refurbished Nikona 5700 na Allegro. Sprzedawca wyraznie zaznaczył w aukcji, ze to refurbished, Sprzet rzeczywiscie przyszedl w szarym kartonie. Wewnatrz jednak wszystko było OKO (plyty z softem, instrukcja, pasek, karta CF). Mialem na niego miesiac "gwarancji". Wygladal jak nowka: najmniejszych otarc czy innych sladow uzytkowania. Uzywalem go przez kilka miesiecy - najmniejszych problemow.
Sprzedalem jednakze, bo jednak to nie bylo lustro...

Błajo
15-02-2006, 16:59
gwarancja sklepowa z zielonej góry + faktura. Póki co wszystko jest OK...
To zadzwon do tej JG i powiedz, ze Ci sie sie zespul :) Ciekawe jak zareaguja...

Routlaw
15-02-2006, 17:14
To zadzwon do tej JG i powiedz, ze Ci sie sie zespul :) Ciekawe jak zareaguja...
Jeśli nie bedzie sygnału niema takiego numeru... to pewnie powiedza że pomyłka.. I tak zmieniłem soft wiec gwarancja poszła sie przejść..

p13ka
15-02-2006, 17:47
W styczniu 2006 r. na Allegro kupiłem u użytkownika FotoRimex 20D+kit+2Gb (...)
z FotoRimex miałem raz do czynienia. Gdy przeszukiwałem przed świętami net pod względem cen za puszki, trafiłem na ich podstronę "Giełda".
http://fotorimex.pl/gielda.php
Zadzwoniłem do nich, gdy zobaczyłem 1DMkIIN w cenie "komisowej" 12,3 tys. vs. z fakturą 14,2 tys. W rozmowie mi powiedzieli, że pomimo ceny komisowej to sprzęt nowy z gwar., ale bez f-ry i trzeba na niego czekać 2-3 tyg. Jeżeli mi to nie przeszkadza to mogą go dla mnie załatwić. No to wysłałem im e-mail, z namiarami na siebie i oczywiście z chęcią poczekania. Zapadła cisza. Po 2 tyg. wszedłem ponownie na ich stronie i... widzę to co teraz :lol:
Zadzwoniłem do nich i oczywiście "nic nie widziałem nic nie słyszałem". :o
Odpuściłem sobie ich, ale zadra już została i na pewno z nimi nie będę miał już nic wspólnego.

Swoją drogą ciekawy mają układ cen, szczególnie tam, gdzie cena komisowa jest taka sama lub niewiele niższa od ceny za sprzęt z fakturą :roll:

Hipek
16-02-2006, 00:43
Czyżby naciągacze?