PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw Sigma problem

incendie
07-07-2012, 16:23
Witam,
mam problem z obiektywem Sigmy DS 17-70mm/f2,8-4 Macro HSM. Przy krótkich ogniskowych podczas oddalania/przybliżania obraz w wizjerze drga w różne strony (najczęściej po przekątnej). Obiektyw ostrzy normalnie, jedynie problem jest z tym drganiem, słychać wtedy też dźwięk przesuwania (?) który nie występował wcześniej. Dzieje się tak tylko przy włączonym aparacie, bez względu czy ostrość ustawiana jest automatycznie czy manualnie oraz czy jest włączony stabilizator obrazu.

Czy ktoś orientuje się co mogło ulec uszkodzeniu i jakie są mniej więcej koszta naprawy? Czy można kontynuować korzystanie z obiektywu? Jestem obecnie na wyjeździe, nie mam jak oddać obiektywu do serwisu a chciałabym zrobić nim coś koło 2,000-3,000 zdjęć.

Dziękuję za pomoc.

Bogdan56_Ch
07-07-2012, 19:26
Daj na manualne i zobacz co się dzieje. Jeżeli będzie OK to jakieś problemy z silniczkiem, autofocusem.

jarekl
07-07-2012, 19:32
Drgania obrazu w wizjerze,to chyba praca stabilizacji.

incendie
07-07-2012, 21:27
dziękuję za odpowiedzi :)

na manualnym i bez włączonego aparatu obiektyw działa normalnie, tj. nie ma żadnych drgań i obiektyw obraca się równomiernie. przy włączonym aparacie występują drgania, bez względu czy obiektyw ostrzy manualnie czy automatycznie bądź czy jest włączony stabilizator obrazu. focus też działa normalnie.

geepik
21-08-2012, 17:49
Witam serdecznie,
Czy udało się rozwiązać problem z obiektywem?
Mój 18-50 podobnie zaczął się zachowywać po ostatniej wycieczce, ostrzy niby ok ale przeskakuję podczas transfokacji.
Zastanawiam się ile może wynieść naprawa.

igor58
21-08-2012, 20:12
kolega ma taki, stabilizacja padła mu b. szybko, ale nadal robi fotki