Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Obiektyw Sigma problem

Exclamation Obiektyw Sigma problem

Witam,
    mam problem z obiektywem Sigmy DS 17-70mm/f2,8-4 Macro HSM. Przy krótkich ogniskowych podczas oddalania/przybliżania obraz w wizjerze drga w różne strony (najczęściej po przekątnej). Obiektyw ostrzy normalnie, jedynie problem jest z tym drganiem, słychać wtedy też dźwięk przesuwania (?) który nie występował wcześniej. Dzieje się tak tylko przy włączonym aparacie, bez względu czy ostrość ustawiana jest automatycznie czy manualnie oraz czy jest włączony stabilizator obrazu.

Czy ktoś orientuje się co mogło ulec uszkodzeniu i jakie są mniej więcej koszta naprawy? Czy można kontynuować korzystanie z obiektywu? Jestem obecnie na wyjeździe, nie mam jak oddać obiektywu do serwisu a chciałabym zrobić nim coś koło 2,000-3,000 zdjęć.

Dziękuję za pomoc.

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Daj na manualne i zobacz co się dzieje. Jeżeli będzie OK to jakieś problemy z silniczkiem, autofocusem.

Miasto
    Bytom

Domyślnie

Drgania obrazu w wizjerze,to chyba praca stabilizacji.
    C 450D / C 60D / C 18-55 / T 70-300 VC / C 50 / N Di622 / C 15-85 / C 35

Domyślnie

dziękuję za odpowiedzi

na manualnym i bez włączonego aparatu obiektyw działa normalnie, tj. nie ma żadnych drgań i obiektyw obraca się równomiernie. przy włączonym aparacie występują drgania, bez względu czy obiektyw ostrzy manualnie czy automatycznie bądź czy jest włączony stabilizator obrazu. focus też działa normalnie.

Domyślnie Odp: Obiektyw Sigma problem

Witam serdecznie,
    Czy udało się rozwiązać problem z obiektywem?
    Mój 18-50 podobnie zaczął się zachowywać po ostatniej wycieczce, ostrzy niby ok ale przeskakuję podczas transfokacji.
    Zastanawiam się ile może wynieść naprawa.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Obiektyw Sigma problem

kolega ma taki, stabilizacja padła mu b. szybko, ale nadal robi fotki

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów