Zobacz pełną wersję : Pomoc przy zakupie body.
Zdjęciofil
28-06-2012, 00:09
Witam. Na samym początku się przywitam. Witajcie.
Im więcej czytam tym głupszy jestem. Chciałbym zakupić body do 1200zł.
Przeznaczenie:
- miało by współpracować z czymś takim: Soligor 100-400 mm f 1:4,5-6,7
tu link do obiektywu http://www.optyczne.pl/519-Vivitar_S1_AF_100-400_mm_f_4.5-6.7-specyfikacja_obiektywu.html
Wiem ze obiektyw nie jest specjalnie wypasiony ale dostałem go "w spadku".
Chciałbym robić zdjęcia różnym zwierzakom oraz samolotom na lotnisku.
Jestem początkującym fanem fotografii. Zastanawiam się czy jest sens wydawać kase na 450d czy 550d czy na początek nie wystarczył by np. 350d lub 400d? A może 40d? Dodatkowo chciałbym z czsem dokupić jakiś fajny zoom na spacery po mieście. Rozumiem że szkło jest ciemne i dlatego chciałbym dobrac body które nie będzie szumiec jakoś masakrycznie z tym obiektywem. Widziałem zdjęcia robione tym obiektywem, więc prosze nie pisac opini żeby je lepiej do kosza wrzucił. Jestem początkujący więc nie chce inwestować w teleobiektyw canona za 5000zł bo na to przyjdzie czas jak już osiagnę jakiś poziom umiejętności. Potrzebuje porządnego body dla amatora z aspiracjami:) Liczba pixeli nie robi na mnie wrażenia nie musi ich być 12 czy 14. Ważne żeby była dobra odwzorowanie kolorów i możliwie niskie szumy.
Naprawde przeczytałem sporo postów i coraz mniej wiem. Chciałbym zebrac konkretne odpowiedzi w jednym wątku. Jeśli ktoś uważa, że zaśmiecam forum proszę o informację najwyżej zamknę temat lub niech sam to zrobi.
Dziękuje za wszelkie przejawy człowieczeństwa i chęci pomocy.
Rozumiem że szkło jest ciemne i dlatego chciałbym dobrac body które nie będzie szumiec jakoś masakrycznie z tym obiektywem.
Chciałbym zakupić body do 1200zł.
Cudów nie ma. Najtaniej, to 1000D, ale jego plastik-fantastik cię nie urzeknie. 20D bądź 30D, ale używalne iso, to też nie za wysoko. Natomiast 40D, to wydatek powyżej 1600 złotych.
Chciałbym robić zdjęcia różnym zwierzakom oraz samolotom na lotnisku. Jeśli masz zamiar fotografować bardzo szybkie sceny, to soligor, ani starsze aparaty (poniżej 500D) się do tego nie nadadzą.
Widziałem zdjęcia robione tym obiektywem, więc prosze nie pisac opini żeby je lepiej do kosza wrzucił.
Robić zdjęcia, to potrafi każdy głupi. Nawet małpy potrafią*, ale wykonać TAKIE (http://www.hesja.pl/XPL/galeria/show/184) zdjęcia, to już naprawdę trzeba się znać. To nie będzie przypominało jazdy na rowerze. To będzie bardzo długi proces uczenia się, podglądania i kolejnego wczytywania się w podręcznik. Pomijam już fakt, że ten obiektyw do mistrzów szybkości się nie zalicza...
Dziękuje za wszelkie przejawy człowieczeństwa i chęci pomocy.
W sumie jak ktoś po tobie "pojedzie" to też będzie objaw społeczeństwa ;)
Najlepiej z mojej strony poszukać używanego 20-30D bądź 500D. Następnie pozbyć się za te grosze tego szkła, dozbierać i zakupić 55-250IS. Może i będzie krócej, ale jakościowo będzie o niebo lepiej.
Jakiś czas temu fotografowałem ptaki, samoloty i nieco sarenek używając 500/8 samyanga, fakt Manualnie, ale na 300D dawał radę ;)
Zdjęciofil
28-06-2012, 09:24
Szkło mam jakie mam i chciałbym nim troszke zdjec zrobic. Myśle, że na poczatek nie jest aż takie złe. Zdjecia nim wykonane które widziałem były naprawdę ładne. Problem mam tylko z doborem puszki. Zastanawiam sie czy inwestowac cała kase w body czy kupic cos starszego? Wiem że liczba pixeli to nie wszystko.
W tym budżecie brałbym 30D albo polował na tańsze 40D, z naciskiem na ten drugi (LV w manualnym ostrzeniu może się przydać).
450 d wystarczy jak nadto a jak się zapal skończy to puścisz na allegro
Zdjęciofil
28-06-2012, 09:57
Zapał jest od dawna. Kilka lat temu Miałem sony alfa 200 niestety został skradziony. Teraz mam kompakta i robie dużo zdjęć niestety ograniczenia jakie stawia taki typ aparatu sa irytujące.
Zapał jest od dawna. Kilka lat temu Miałem sony alfa 200 niestety został skradziony. Teraz mam kompakta i robie dużo zdjęć niestety ograniczenia jakie stawia taki typ aparatu sa irytujące.
Te ograniczenia, to?
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Zdjęciofil
29-06-2012, 19:27
Myśle że nie muszę odpowiadać na to pytanie. Zapewniam że nie chodzi mi o to, że lustrzanka jest trendy i będę super wyglądał na mieście jak ją będę miał. Nie mam też nadmiaru pieniędzy których chce się pozbyć. NIe będe robił sweet foci na fejsa. Chce zająć się fotografią na wyższym poziomie niż dotychczas. Obecny aparat stawia mi ograniczenia, których nie da się usunąć. Nie próbujmy udowadniać, że pewnie nie mam pojęcia o fotografi a chce tylko wpisać się w trend:) Pewnie faktycznie moje pojęcie jest nikłe ale z dnia na dzień je uzupełniam i rozbudowuje. Skupmy się na pytaniu postawionym w pierwszym moim poście.
Dodatkowo mam pytanie jaki kupić pierwszy obiektyw do zdjęć mieszanych. Chodzi mi o wyjście na miasto i trzoszkę budynków troszkę ludzi. Ponoć ogniskowa 50mm najbliżej odpowiada ludzkiemu oku. Dowiedziałem się iż lepiej na początek kupić stałkę do nauki gdyż zoom rozprasza. Myślałem nad zakupem obiektywu 30mm lub 35mm. Mnożnik 1.6 więc daje nam to około 50mm. Czy sa jakieś godne polecenia obiektywy za przystępna cene?? Nie dam za obiektyw 4999zł:)
dziobolek
29-06-2012, 19:54
...Zastanawiam się czy jest sens wydawać kase na 450d czy 550d czy na początek nie wystarczył by np. 350d lub 400d? A może 40d?...
Ta opcja z 40D jest IMHO najbardziej rozsądna w świetle
wszelkich przedstawionych przez Ciebie argumentów.
...Dowiedziałem się iż lepiej na początek kupić stałkę do nauki gdyż zoom rozprasza...
Nieprawda. Poza tym, rzecz gustu IMHO.
Ja tam bardzo lubię zoomy za ich uniwersalność/funkcjonalność,
natomiast jakoś do stałek nie mogę się przekonać :roll:
Jak na razie, to Peleng 8mm jest jedyną stałką jaka przypadła mi do gustu :mrgreen:
A druga, która "chodzi mi po głowie", to Sigma 30mm f/1.4.
Pozdrówka!
panmateusz
29-06-2012, 19:55
Dodatkowo mam pytanie jaki kupić pierwszy obiektyw do zdjęć mieszanych. Chodzi mi o wyjście na miasto i trzoszkę budynków troszkę ludzi. Ponoć ogniskowa 50mm najbliżej odpowiada ludzkiemu oku. Dowiedziałem się iż lepiej na początek kupić stałkę do nauki gdyż zoom rozprasza. Myślałem nad zakupem obiektywu 30mm lub 35mm. Mnożnik 1.6 więc daje nam to około 50mm. Czy sa jakieś godne polecenia obiektywy za przystępna cene?? Nie dam za obiektyw 4999zł:)
Tamron 17-50mm f/2.8 bez stabilizacji, używkę pewnie da się wyrwać za jakieś niskie pieniądze.
Co do 30mm - tylko Sigma 30mm f/1.4, używki są za ~1500 zł. Świetne kolory, świetna plastyka.
dziobolek
29-06-2012, 20:10
Co do 30mm - tylko Sigma 30mm f/1.8...
Hmmm... Sigma 30mm f/1.4 zapewne miałeś na myśli ;)
Pozdrówka
panmateusz
29-06-2012, 20:22
Hmmm... Sigma 30mm f/1.4 zapewne miałeś na myśli ;)
Pozdrówka
Tak, oczywiście, takie skutki pisania na szybko bez sprawdzania co człowiek głupiego naskrobał ;)
Myśle że nie muszę odpowiadać na to pytanie. Zapewniam że nie chodzi mi o to, że lustrzanka jest trendy i będę super wyglądał na mieście jak ją będę miał. Nie mam też nadmiaru pieniędzy których chce się pozbyć. NIe będe robił sweet foci na fejsa.
Nieco wymyślasz, nie sądzisz? Lepiej zapytać zanim ktoś umoczy. Jak doprecyzujesz jeszcze dokładniej, to lepiej będzie ci dobrać korpus do potrzeb. Nikt nie podał żadnej z przyczyn, które wymieniłeś. No i z drugiej strony patrząc na to w jaki sposób jesteś w stanie opisywać swoje zażenowanie i zazdrość odnośnie innych, można wysnuć wniosek, że sam nie znasz powodów zmiany.
W przypadku ludzi robiących sobie zdjęcia lustrzankami jedno mi bardzo przypada do gustu. Takim ludziom się pomysły nie kończą, bo po tych setnych sweet fociach znają i swoją osobę i to co będą w stanie wyprodukować. Pomijając, że nie każda sweet focia, to retusz + plastik ;)
Chce zająć się fotografią na wyższym poziomie niż dotychczas
Coś konkretniej?
Nie próbujmy udowadniać, że pewnie nie mam pojęcia o fotografi a chce tylko wpisać się w trend:)
Puki, co jesteś jedyną osobą, która o tym wspomina ;)
Dowiedziałem się iż lepiej na początek kupić stałkę do nauki gdyż zoom rozprasza.
Ciekawi mnie, skąd się takie bzdury biorą? Stałki, to konkretny rodzaj obiektywu służący w opcjach:
Kilka stałek + zoom uzupełniający albo kilka zoomów + stałka uzupełniająca. W większości przypadków tak właśnie jest. Jeśli już coś fajnego, to:
Tamron 17-50/2.8 (masz jasno)
Canon 18-55 IS (masz stabilizację, kit)
Canon 18-135 IS (masz stabilizację, kit oraz zakres)
Nie dam za obiektyw 4999zł:)
Kiedyś będziesz musiał ;)
michael_key
29-06-2012, 20:59
W tym budżecie brałbym 30D albo polował na tańsze 40D, z naciskiem na ten drugi (LV w manualnym ostrzeniu może się przydać).
Zdecydowanie najrozsądniejsza propozycja.
Rozważ podpowiedź Merde.
Zdjęciofil
30-06-2012, 08:11
Darx troszkę dystansu i humoru.
Skłąniam się ku 40d natomiast problem w tym iż przekracza mój budżet i dodatkowo 99% ofert to samo body. Nie mam szkła innego niż ten Soligor więc na miasto nie wyjdę. Będe musiał znowu zbierać na szkło. Ehhhh życie:)
Na miasto to zabieraj kompakta, lepiej na tym wyjdziesz bo możesz zawsze mieć go ze sobą. A problem ogniskowej obiektywu może rozwiązać przejrzenie exif -ów swoich zdjęć
Czy ja się smucę ;) Z drugiej strony irytuje mnie takie marudzenie na temat innych. To bez sensu, kiedyś dojdziesz do lepszego sprzętu, lepszych funduszy i zarobków. Wtedy z uśmiechem będziesz traktował takich ludzi. Nie ma, co się spinać na drogie obiektywy czy zachowania ;)
Skłąniam się ku 40d natomiast problem w tym iż przekracza mój budżet i dodatkowo 99% ofert to samo body. Nie mam szkła innego niż ten Soligor więc na miasto nie wyjdę.
Wyjdziesz, ale będziesz troszeczkę dalej niż inni ;) Nie musisz kupować 40D, możesz się skusić na 30D bądź 20D. Poza tym kiciak, to też nie duży wydatek. Wersja bez stabilizacji, to imho 100-150 złotych. Wersja ze stabilizacją, To wydatek rzędu 200 złotych. Mowa o używkach ;) Jedynie, że uda Ci się trafić na tamrona 18-200, którego miał mój znajomy. Chwalił go sobie, był mega zadowolony z niego. Jak wiadomo wpłynęły na niego złe opinie na forach ;) Być może dałbyś radę te 200-400 złotych wyciągnąć.
Soligor na spotting - chociaż będzie nie lekko,
Tamron/Sigma 18-200 (http://allegro.pl/listing.php/search?a_enum[7121][11]=11&a_enum[7121][13]=13&a_text_f[836][0]=&a_text_f[836][1]=&a_text_i[835][0]=&a_text_i[835][1]=&a_text_i[14408][0]=&a_text_i[14408][1]=&category=50600&change_view=1&distance=1&listing_interval=7&listing_sel=2&offer_type=0&order=p&postcode_enabled=0&state=0&string=18-200) - na miasto ;)
Zdjęciofil
01-07-2012, 14:16
A Eos 450d?? On jest najbardziej osiągalny w moim budżecie. 40D to około 1600-1800 za jakąś sensowna puszkę. 450d za 1100 z kitem można znaleść. Kurcze jestem mocno zbity z tropu:(
jacek_73
01-07-2012, 14:33
Przy wyborze sprzętu foto najistotniejszym warunkiem determinującym wybór powinny być własne potrzeby, a te każdy ma inne. 450D i 40D różnią się mocno pod względem użytkowania. Jednak efekt finalny, którym jest odbitka, nie będzie jakościowo mocno od siebie odbiegał (w większości wypadków).
panmateusz
01-07-2012, 20:44
A Eos 450d?? On jest najbardziej osiągalny w moim budżecie. 40D to około 1600-1800 za jakąś sensowna puszkę. 450d za 1100 z kitem można znaleść. Kurcze jestem mocno zbity z tropu:(
Posiadam 450D i mimo, iż wiele razy żałowałem, że nie kupiłem 40D, to aparat mimo wszystko sprawował się świetnie i co najważniejsze - robił zdjęcia, bo o to przecież chodzi przede wszystkim ;) Zwróć uwagę na wymiary i wagę obydwu puszek, z początku 450D był dla mnie za mały i lekki, z czasem dążyłem do wymiany sprzętu na 50D, po czym pozbywam się 450D, bo ostatecznie i tak jest za duży (przesiadam się na bezlusterkowca).
GhostRider
01-07-2012, 22:28
Skłąniam się ku 40d natomiast problem w tym iż przekracza mój budżet i dodatkowo 99% ofert to samo body. Nie mam szkła innego niż ten Soligor więc na miasto nie wyjdę. Będe musiał znowu zbierać na szkło. Ehhhh życie:)
Miałem 40d i powiem Ci, że nie narzekałem na niego. Super AF to jego duża zaleta :) Co prawda ma LCD na którym nic nie widać, ale w domu okazuje się, że zdjęcia są ok :D
Poza tym - spokojnie możesz kupić taniego KIT-a - wersję z IS bądź bez :) Jest to tani zoomik podstawowy, który jest wart swoich pieniędzy :)
No i trzymanie w ręce jest wygodniejsze większego body. Wg mnie do 450d dobrze byłoby dokupić grip. Przynajmniej ja miałem takie odczucia z 450d i 40d :)
Nie mam szkła innego niż ten Soligor więc na miasto nie wyjdę. Będe musiał znowu zbierać na szkło. Ehhhh życie:)
nie panikuj, na allegro można bardzo tanio dostać 18-55 is i masz z czym wyjść na miasto
kerami82
02-07-2012, 09:23
Szukaj 40D. Jak dobrze się rozejrzysz i nie będziesz w goracej wodzie kąpany to trafisz na 40d w dobrej cenie.
Zdjęciofil
02-07-2012, 21:39
Szukam szukam:)
Zdjęciofil
05-07-2012, 09:48
Znalazłem! Śliczny Canon 40D jest już moją własnością:)
Przebieg tylko 17900 strzałów:) Stan idealny pełen komplet. i to wszystko za 1350zł.
Teraz obiektyw i fożna zaczynac naukę w praktyce.
Dzięki za pomoc i rady.
Mam jeszcze pytanie o obiektyw czy ten model będzie ok jako zamiennik kita: Sigma AF 18-50mm f/3.5-5.6 DC
Czytałem opinie że jest ciut leprzy od kitowego. Brak mu stabilizacji i zastanawiam się jaki to ma wpłym na zdjęcia. Czy przy normalnym fotografowaniu przeszkadza brak stabilizacji. Poprzedni mój aparat miał stabilizację w korpusie więc nie wiem jak zspraw wyglada z tym canonem i tym obiektywem. Wiem że brak stabilizacji w 40d:)
wolałbym kita ,nie ufaj sigmom, zbyt trudno jest trafić sztukę z działającym w zadowalający sposób AF
dziobolek
05-07-2012, 11:10
Znalazłem! Śliczny Canon 40D jest już moją własnością:)
Przebieg tylko 17900 strzałów:) Stan idealny pełen komplet. i to wszystko za 1350zł.
No to gratuluję!
Mam jeszcze pytanie o obiektyw czy ten model będzie ok jako zamiennik kita: Sigma AF 18-50mm f/3.5-5.6 DC
Czytałem opinie że jest ciut leprzy od kitowego. Brak mu stabilizacji i zastanawiam się jaki to ma wpłym na zdjęcia. Czy przy normalnym fotografowaniu przeszkadza brak stabilizacji...
Jako zamiennik kita szkło powinno być OK.
No i finalnie - przy tym zakresie ogniskowych dasz radę bez stabilizacji.
Pozdrówka!
Jako zamiennik kita szkło powinno być OK.
No i finalnie - przy tym zakresie ogniskowych dasz radę bez stabilizacji.
Pozdrówka!
Dziobolek nie przesadzasz? Rozumiem twoja radość z posiadania sigmy, ale ten model akurat wypada procentowo o 1% lepiej niżeli stabilizowany kit canona. Czy jest sens kupować? Nie, gdyż ta jakość nie będzie nawet widoczna. Ba, może okazać się i gorzej.
Wolałbym jednak kita niżeli pakować się w sigmę, która (akurat model 3,5-5,6 DC) nie należy do szybkich, sprawnych oraz nie-mydlących szkiełek. Lepiej dołożyć do kita z IS i mieć w pełni wygodnie ;)
Zdjęciofil
06-07-2012, 08:59
:) Zakup dokonany. Kupiłem sigmę. Poruwnując opinię w necie akurat prawie wszystkie jakie znalazłem opowiadały się za sigmą. Na optyczne ma ocenę 4.07 kiedy kit ma 2.8
Dodatkowo nawiązałem kontakt z kolegą którego syn zaczyna dopiero fotografię i ma tą sigmę. Wczoraj miałem okazję zrobić kilka foci i wszystko wyło ok. AF szybki i celny.
Wieczorem zakupiłem sigmę z odbiorem osobistym. Myślę że na początek wystarczy to i tak nie jest szkło do końca zycia. Za myślę niedługi czas będzie mnie kusiło na jakieś stałe światło powiedzmy 2.8 Tym bardziej ze wczoraj miałem też okazję pstryknąć focię tamronem 17-50 2.8
Dziękuję za wszystkie dorady. Było bardzo miło w konkretnie.Teraz jeszcze musze wybrac statyw i skupić się na nauce.