Zobacz pełną wersję : Ostre światło (słońce) a długi czas naświetlania
Marcinnn
25-06-2012, 09:13
Witam !
Razem z latem słońce zaczęło ostro świecić.
Gdy mam zamiar zrobić zdjęcie np. jakiejś rwącej rzeczki ustawiam oczywiście długi czas naświetlania (aparat na statywie ale to niema nic wspólnego) parametry iso 100 przesłona zamknięta ale co mogę zrobić aby zdjęcie nie było takie jasne, że aż całe białe ? Mam strzelać w RAW'ie ? Czy znajdują się w moim aparacie inne opcje dzięki, którym jestem w stanie bardziej ściemnić zdjęcie ?
Czy to w jakiś sposób wina manualnego obiektywu ? Canon 350D + Helios 55/2
Jeśli przysłona jest odpowiednio domknięta, jasne zdjecie wynika ze zbyt długiej ekspozycji. To znaczy, że czas naświetlenia jest za długi do warunków oświetleniowych sceny.
Jeśli chcesz wykonać zdjęcie z długim czasem, tak aby uzyskać efekt rozmazania płynącej wody, powinieneś albo przyjść, kiedy światła będzie mało i wtedy dlugi czas dostosować do prawidłowej ekspozycji, albo uzyć filtra ND na obiektywie, który zablokuje nadmiar światła.
pomyśl. Skoro dajesz niskie iso, przymykasz przysłone, i dajesz długi czas, a zdjęcie wychodzi prześwietlone. TO znaczy że coś źle ustawiłeś ? Albo skrócić czas, albo większa przysłona ( mniejszy otwór ).
Jest jeszcze filtr szary. Warto w jakiś dobry zainwestować, pozwoli korzystać z dłuższych czasów przy większym otworze przysłony.
Najlepszym rozwiązaniem będzie filtr szary dla takich zabaw. Oczywiście można przymykać, ale maksymlane przymykanie przysłony powoduje spadek jakości (rodzielczości) obrazu - poczytaj o dyfrakcji.
Oczywście dinderi ma również rację :)
A może podałbyś więcej konkretów?
Jaki tryb (M, Av?), jaki konkretnie czas, jaka przysłona, czy przejściówkę M42>EOS masz z chipe czy bez? Jak z chipem, to jak sie identyfikuje (jaką podaje wartość przysłony?).
Generalnie ja w mojej 50-tce jak robię manualem i przymykam mocno przysłonę, to muszę ustawiać ujemną korektę naświetlenia. Mój chip podaje przysłonę 2.0 i aparat ustawia parametry będąc przekonanym, że taka jest przysłona.
Jak mocno przymnkiesz przysłonę, to o odpowiednią ilość działek na drabince muszę skorygować aby aparat prawidłowo naświetlił. Inaczej, jak drabinka jest na "0" zawsze są prześwietlone.
pomyśl. Skoro dajesz niskie iso, przymykasz przysłone, i dajesz długi czas, a zdjęcie wychodzi prześwietlone. TO znaczy że coś źle ustawiłeś ?
Stawiam, że autor wątku poczytać o krajobrazach nie ma zamiaru, stąd te niezbyt jasne pytania.
Tutaj zapewne chodzi o długie naświetlanie wody by wskazać jej szybkość. Do tego trzeba kupić filtr szary np. ndx8 ;) Wtedy można bez problemu manipulować czasem dłuższym niżeli 1"
Marcinnn
25-06-2012, 15:33
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Kupię sobie jakiś filtr i po prostu będę musiał unikać ostrego słońca. :D
Można zamknąć :)
heh a nie można było najpierw zaczerpnąć trochę teorii zanim się założyło tak banalny wątek?
Radziłbym kupić nie "jakiś" filtr, ale raczej ten który Tobie polecono oraz oczywiście od razu statyw aby zdjęcie nie wyszło poruszone, pozdrawiam.
Ja tylko dodam, że filtr polaryzacyjny oprócz tego, do czego został stworzony posiada jeszcze cechę bycia filtrem szarym, więc warto się zastanowić, czy od razu nie zainwestować w polara.
pan.kolega
27-06-2012, 06:15
A czy przyslona jest aby na pewno domknieta, czy tylko pierscien nastawiony?