Zobacz pełną wersję : 50D - uwalony światłomierz?
Od jakiegoś czasu focę 50D. Jakieś mi te foty niemrawe wychodzą, zacząłem szukać, porównywać ze starym 350D i... Znalazłem prosty sposób na sprawdzenie działania światłomierza w puszce. Na trybie auto robię fotę białej kartki, zajmującej cały kadr. Na 350D wychodzi mi histogram niemal idealnie na środku, tak jak być powinien. Na 50D mam nieco z lewej, niedoświetlony. Pytanie, czy to norma, czy kalibrować puszkę...?
Druga sprawa, na 350D zdjęcia mam jakieś takie bardziej plastyczne. Na standardowych ustawieniach jpgi są miękkie, a na 50D jakoś bardzo mocno kontrastowe. Czy to też norma...?
A tutaj histogram obu puszek:
http://www.golden-vasco.pl/50d-vs-350d-histogram.jpg
W moim 30d muszę korygować ekspozycję na +0.5 EV dla obiektywu 18-55 ale już obiektyw 55-250 nie wymaga korekcji.
Sprawdź jak współpracuje z innymi obiektywami.
I jeszcze inne pytanie - czy jest tuta ktoś z Poznania z 50D? Chciałbym porównać foty strzelone w tych samych warunkach na tym samym szkle, bo za cholerę zdjęcia z tej mojej puszki mi się nie podobają i uważam, że jest z nią coś nie tak... :/
Od jakiegoś czasu focę 50D. Jakieś mi te foty niemrawe wychodzą, zacząłem szukać, porównywać ze starym 350D i... Znalazłem prosty sposób na sprawdzenie działania światłomierza w puszce. Na trybie auto robię fotę białej kartki, zajmującej cały kadr. Na 350D wychodzi mi histogram niemal idealnie na środku, tak jak być powinien. Na 50D mam nieco z lewej, niedoświetlony. Pytanie, czy to norma, czy kalibrować puszkę...?
Druga sprawa, na 350D zdjęcia mam jakieś takie bardziej plastyczne. Na standardowych ustawieniach jpgi są miękkie, a na 50D jakoś bardzo mocno kontrastowe. Czy to też norma...?
A tutaj histogram obu puszek:
http://www.golden-vasco.pl/50d-vs-350d-histogram.jpg
To sprawdź może to samo na trybie M z tym samym obiektywem, z takim samym pomiarem światła - to takie moje czysto amatorskie sugestie
Przemek_PC
23-06-2012, 13:37
W 50D masz różne style obrazu przy czym standard to nie jest styl nieingerujący w obrazek. Z tego co pamiętam Faithfull jest stylem najmniej inwazyjnym.