Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: 50D - uwalony światłomierz?

Domyślnie 50D - uwalony światłomierz?

Od jakiegoś czasu focę 50D. Jakieś mi te foty niemrawe wychodzą, zacząłem szukać, porównywać ze starym 350D i... Znalazłem prosty sposób na sprawdzenie działania światłomierza w puszce. Na trybie auto robię fotę białej kartki, zajmującej cały kadr. Na 350D wychodzi mi histogram niemal idealnie na środku, tak jak być powinien. Na 50D mam nieco z lewej, niedoświetlony. Pytanie, czy to norma, czy kalibrować puszkę...?
    Druga sprawa, na 350D zdjęcia mam jakieś takie bardziej plastyczne. Na standardowych ustawieniach jpgi są miękkie, a na 50D jakoś bardzo mocno kontrastowe. Czy to też norma...?

A tutaj histogram obu puszek:
    http://www.golden-vasco.pl/50d-vs-350d-histogram.jpg

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

W moim 30d muszę korygować ekspozycję na +0.5 EV dla obiektywu 18-55 ale już obiektyw 55-250 nie wymaga korekcji.
    Sprawdź jak współpracuje z innymi obiektywami.

Domyślnie

I jeszcze inne pytanie - czy jest tuta ktoś z Poznania z 50D? Chciałbym porównać foty strzelone w tych samych warunkach na tym samym szkle, bo za cholerę zdjęcia z tej mojej puszki mi się nie podobają i uważam, że jest z nią coś nie tak... :/

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Simon Zobacz posta
    Od jakiegoś czasu focę 50D. Jakieś mi te foty niemrawe wychodzą, zacząłem szukać, porównywać ze starym 350D i... Znalazłem prosty sposób na sprawdzenie działania światłomierza w puszce. Na trybie auto robię fotę białej kartki, zajmującej cały kadr. Na 350D wychodzi mi histogram niemal idealnie na środku, tak jak być powinien. Na 50D mam nieco z lewej, niedoświetlony. Pytanie, czy to norma, czy kalibrować puszkę...?
    Druga sprawa, na 350D zdjęcia mam jakieś takie bardziej plastyczne. Na standardowych ustawieniach jpgi są miękkie, a na 50D jakoś bardzo mocno kontrastowe. Czy to też norma...?

A tutaj histogram obu puszek:
    http://www.golden-vasco.pl/50d-vs-350d-histogram.jpg
    To sprawdź może to samo na trybie M z tym samym obiektywem, z takim samym pomiarem światła - to takie moje czysto amatorskie sugestie
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W 50D masz różne style obrazu przy czym standard to nie jest styl nieingerujący w obrazek. Z tego co pamiętam Faithfull jest stylem najmniej inwazyjnym.

Uprawnienia umieszczania postów