Zobacz pełną wersję : niebieskie 50D
pyczkens
19-06-2012, 00:19
Witam w tę burzową noc.
Mam do Was szanowni pytanie. Nie wiem czy przypadkiem mój korpus nie jest uszkodzony. Najprościej mówiąc gdy fotografuję w półcieniach i nie rozświetlam lampą to rzeczone cienie, zamiast być takie jakie być powinny - są niebieskie, czasami fioletowe. Nie jest to zjawisko delikatne. Zdjęcie w cieniach zwyczajnie jest normalnie niebieskie i już. Dotyczy to zazwyczaj alb, sukien ślubnych czy jasnych koszul. Dla śnieżnobiałych ciuchów cienie robią się niebieskie, dla odmian ( np. ecru ), cienie stają się fioletowe.
Na początku wydawało mi się, że po prostu tak musi być, fizyka, optyka i tak dalej. Ale ostatnio będąc w moim labie, w ramach testu dałem jpga wyciągniętego prosto z puchy, mocno niebieskie. Okazało się, że laborant kombinując jak tylko może nie wyciągnął tych cieni. I to właśnie on wysnuł teorię, że być może coś jest na rzeczy z samym aparatem. Twierdzi iż wcześniej nie spotkał się z takim zjawiskiem i w takiej skali.
Gdyby ktokolwiek miał jakiekolwiek pomysły na opisany problem, będę bardzo wdzięczny. Coś jednak czuję, że chyba nie obejdzie się bez wizyty w serwisie.
Pozdrawiam!
Grzesiek_PL
19-06-2012, 01:04
Może podrzuć przykładowe zdjęcie, bo skąd mamy wiedzieć w jakim stopniu występuje ten efekt?
Może coś namieszane z balansem?
liquidsound
19-06-2012, 08:40
Balans bieli na mój gust. Światło z lampy jest dużo zimniejsze niż słoneczne.
pyczkens
19-06-2012, 11:21
Proszę, oto zdjęcie : http://img853.imageshack.us/img853/6333/49013816.jpg
Jpg wyciągnięty prosto z puchy. Dziewczynka stała w pół cieniu. Zdjęcie bez lampy, balans bieli automatyczny.
Ja podobnie jak i Wy obstawiam skopany balans bieli. Ale czy to w ogóle możliwe?
Oczywiście. WB do poprawy, a najlepiej robić w rawach, wtedy jest łatwiej.
blackninja
19-06-2012, 11:34
1. Wg mnie to dość normalne, puszki xxD moim zdaniem mają problemy z kolorami. Trzeba je korygować. Zauważ, że tło ma prawidłową WB. Zdjęcie robiłeś w cieniu, więc WB ustaw na cień, jeżeli nie robisz w rawach.
2. Dlaczego używasz AdobeRGB, do prezentacji zdjęć w necie?
pyczkens
19-06-2012, 11:36
Problem polega na tym, że fotografuję wyłącznie w rawach i spędzam bardzo dużo czasu na korekcji balansu. I to mnie właśnie męczy. Bo staram się bardzo mocno by skorygować balans. Często jednak po tyłku dostaje cała reszta zdjęcia. Dodatkowo przez te wszystkie korekcje gubię światło i zdjęcie robi się płaskie. A to mi się nie podoba:]
I dzięki!
dziobolek
19-06-2012, 12:10
1. Wg mnie to dość normalne, puszki xxD moim zdaniem mają problemy z kolorami...
Pozwolę się nie zgodzić ;)
Według mnie to nie jest normalne to, co widzę na fotce.
Nie mam problemów z balansem bieli poza przypadkami ze sztucznym oświetleniem.
Natomiast często jest tak, że chcemy widzieć/uzyskać na fotce coś innego,
aniżeli było faktycznie widziane przez nasze oczy na "miejscu zbrodni",
szczególnie wtedy, gdy korzystamy z światła zastanego.
Na przykład, nie da się "bieli zrobić bielszej", jeśli oświetlenie miało ciepłe/pomarańczowe kolory,
przy czym nie odnoszę się tu do tego konkretnego przypadku.
W wielu przypadkach w RAW da się coś naprawić, ale bądźmy świadomi, że nie zawsze :twisted:
Zawsze można zastosować konwersję do B&W plus ziarno???
Pozdrówka!
Zawsze można zastosować konwersję do B&W plus ziarno???
Metodą nikoniarzy - BW albo odjechany cross i nikt nie zauważy że był problem z kolorem ;-)
Może jednak "po bożemu" wystarczy doświetlić lampą z odpowiednim filtrem wyrównującym balans bieli pierwszego planu i tła?
A nie masz przypadkiem ustawionego jakiegoś przesunięcia WB w aparacie?
Menu->druga zakładka od lewej WB SHIFT/BKT
Grzesiek_PL
20-06-2012, 01:18
To jest całkiem normalne, temperatura barwowa cienia jest całkiem inna.
Tutaj efekt 10s w photoshopie (ze stoperem).
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img254.imageshack.us/img254/1456/aaaaaazzzzzzz.jpg)
Bagnet007
20-06-2012, 10:49
Wg mnie wszystko jest ok. Jaka barwe moze miec bialy przedmiot oswietlony glownie od niebieskiego nieba ? No niebieski a tlo oswietlone Sloncem bedzie w porzadku.
flankerp
20-06-2012, 15:04
No nie wiem, ja nigdy nie miałem takiego problemu... Chociaż z drugiej strony praktycznie nie korzystam z AWB tylko ustaiwam ręcznie.
A może kolega sprawdzić jaką temp. miał ustawioną na tym zdjęciu? Jeżeli za niską to wszystko wiadomo, coś nei tak z AWB w aparacie, jeżeli temp. właściwa jak na taką pogodę, to wtedy można szukac problemu w matrycy :/
dziobolek
20-06-2012, 15:16
No nie wiem, ja nigdy nie miałem takiego problemu... Chociaż z drugiej strony praktycznie nie korzystam z AWB tylko ustaiwam ręcznie...
No właśnie ja rzadko nie korzystam z AWB, ale też nie miałem takiego problemu :roll:
Pozdrówka!
Grzesiek_PL
20-06-2012, 18:33
Tak tak, jeszcze napiszcie, że aparat jest zepsuty do niczego się nie nadaje i trzeba kupić 1Dx :lol:
Coś w tym jest co piszesz, bo ja ze swoją 500tką miałem ciągle problemy z AWB ale raczej w drugą stronę - zdjęcia były zbyt żółte jak dla mnie. Po kupnie 5tki problem zniknął a AWB wrócił do łask :)
Ja miałem identyczny problem z 50d jak wywoływałem w Capture One Express w DPP było ok . W jakim programie obrabiasz rawy?
U mnie 400d AWB na zewnątrz pięknie działa,a 5dmk2 daje podobne efekty jak u Demonos.
dziobolek
20-06-2012, 20:57
Ja miałem identyczny problem z 50d jak wywoływałem w Capture One Express w DPP było ok . W jakim programie obrabiasz rawy?
Proszę, oto zdjęcie : http://img853.imageshack.us/img853/6333/49013816.jpg
Jpg wyciągnięty prosto z puchy...
Pozdrówka!
Problem polega na tym, że fotografuję wyłącznie w rawach
Ja bardziej do tego się odnosiłem :)
Generalnie zdjęcie, sprawia wrażenie źle zbalansowanego. Ja miałem taki problem, że np skóra była ok tylko miejsca dość jasne wchodziły w silny róż którego nie mogłem zniwelować.
flankerp
21-06-2012, 07:44
my tu gadu gadu a podstawowe pytanie jest czy jak zmienisz balans bieli w DPP to wtedy jest ok?
Staram się znaleźć przyczyne... Ne ma co się rozwodzić na temat aparatów. Trza ustalić co jest nie tak ze zdjęciem... Na 90% zły WB ale czy może kolega to sprawdzić na DPP np. ?
liquidsound
21-06-2012, 08:45
Problem na 100% leży po stronie operatora aparatu. Robić w rawach i korygować. Jak nabierzesz wprawy to potrzebujesz pol sekundy na zdjecie.
Przemek_PC
21-06-2012, 09:29
Problem na 100% leży po stronie operatora aparatu.
To znaczy co źle robi? Źle wciska przyciski na korpusie aby być może z niewłaściwą siłą nacisku czy zbyt małym namaszczeniem wybrać opcję AWB ?
flankerp
21-06-2012, 11:46
No czasem ślubni robią w JPG aby mieć mniej roboty potem..
Ale generalnie aparat powinienn radzić sobie z WB. pomijam jakieś nietypowe sceny, ale ja nigdy nie miałem problemu więc traz się najpierw dowiedzieć czy aby napewno to jest problem WB.
Jeżeli w DPP po korekcji jest ok. Przy takiej pogodzie jak to komunijne WB powinien mieć ok 6000K
Ponizej tabelka: (oczywiście orientacyjnie więc proszę nie krzyczeć, że się o 3 stopnie nie zgadza ;) )
Color Temperature / Light Source
1000-2000 K Candlelight
2500-3500 K Tungsten Bulb (household variety)
3000-4000 K Sunrise/Sunset (clear sky)
4000-5000 K Fluorescent Lamps
5000-5500 K Electronic Flash
5000-6500 K Daylight with Clear Sky (sun overhead)
6500-8000 K Moderately Overcast Sky
9000-10000 K Shade or Heavily Overcast Sky
pyczkens
21-06-2012, 17:29
Wybaczcie, że pojawiam się dopiero teraz.
Co się tyczy wołania zdjęć to robię to wyłącznie PS (CS5).
Mam wrażenie, że nie wyraziłem się dość precyzyjnie. Zdjęcie jakie zamieściłem faktycznie pochodzi z cienia, zatem ten niebieski kolor jest jeszcze do zrozumienia. Niestety kolor niebieski pojawia się także w scenach oświetlonych bezpośrednio słoneczkiem czy innym światłem. Faktem jest, że nie w tak wielkim stopniu, ale cienie na zdjęciach nadal wpadają w niebieskie tony.
Odnoszę wrażenie, że balans bieli nie radzi sobie tak jak powinien. Oczywiście, dla każdej ze scen mógłbym dobierać balans indywidualnie, ale nie o to chodzi. Chcę w pełni korzystać z AWB. Po zakupie aparatu nie było takiego problemu. Zdjęcia nie przebarwiały się.
Jak już wcześniej pisałem do wołania używam PS'a, fotografuję wyłącznie w rawach więc doskonale wiem, że mogę to wszystko odpowiednio skorygować. Ale to zajmuje multum czasu. Zdaję sobie sprawę, że przede mną jeszcze bardzo wiele drogi jeśli chodzi o obróbkę zdjęć, ale jestem zwolennikiem prostych rozwiązać i niezbyt agresywnej ingerencji w zdjęcia. Efekt końcowy ma być zawsze naturalny i jakby to nie zabrzmiało - realny:]
Rozmawiałem o tym zjawisku z kilkoma laborantami, nadal uparcie twierdzą, że aż tak niebiesko być nie powinno.
A Wam dziękuję za wszystkie rady i pomysły.
No i jedziemy dalej;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A co do sprawdzenia w DPP to zdecydowanie muszę tam wrócić i przetestować. A nuż to to!
Co do zmiany puchy to czaiłem się jak głupi na 5D mkII. Ale chyba mi już przeszło. Albo uzasadniłem sobie, że to jak obrazuje 50D bardzo mi się podoba. Albo tak skutecznie redukuję dysonans poznawczy pomiędzy chęcią zmiany puchy, a brakiem funduszy:D