Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pół pierścień na zdjątkach w 5D mrk II

kasiulek
15-06-2012, 15:45
Witam :)
Dzisiaj zauważyłam na zdjatkach dziwny pół pierścień pojawiajacy się dokładnie w tym samym miejscu -przy zdjątkach robionych poziomo na dole na środku , przy pionowych po prawej stronie na środku ...
Dostałam dziś lensbaby composer z sweet optic 35 i podczas zabawy z nim to dostrzegłam , więc przez moment pomyślałam , że to może 'efekt ' tego obiektywu ale akurat na karcie miałam zdjatka jeszcze sprzed tygodnia robione sigmą 50mm 1.4 i na nich też zaczełam dostrzegać ten pierścień (czasami bardzo mało wyrazisty a jednak..)
Zdjełam więc composer i przetestowałam z obiektywami sigmy 50mm i canona 35mm (górne zdjecia robione lensbaby , dolne canon 35mm i sigma 50mm) i niestety pierścień dalej jest ... Czyli wina nie leży w żadnym z obiektywów , pierścien też jest za idealny na "paprocha" więc moja prośba o pomoc w zidentyfikowaniu przyczyny ... ? Czy to coś poważnego ???

Z góry dziękuję za pomoc , pozdrawiam
Kasia

P.S Właśnie zmieniłam kartę na nową i niestety pierścień nie zniknął ......

https://canon-board.info/imgimported/2012/06/Untitled17-1.jpg
źródło (http://i809.photobucket.com/albums/zz13/kasiasikorska/Untitled-1-7.jpg)

dinderi
15-06-2012, 16:11
zdejmij obiektyw włacz reczne czyszczenie matrycy i obejrzyj dokładnie matryce. Masz ns niej jakies ciało obce. Moze to byc włos, albo cos innego.

FRNeK
15-06-2012, 17:48
Tylko wcześniej poczytaj o czyszczeniu matrycy!
Musisz uważać na migawkę. Najlepiej matrycy (ani niczego) nie dotykać, tylko przedmuchać gruszką... Jeśli nie pomoże, to są różne sposoby, ale tu najlepiej zapoznać się z opisami i opiniami różnych osób i samemu wybrać najbardziej odpowiadającą ;)
Pozdrawiam.

kasiulek
15-06-2012, 20:26
hej , dzięki za odpowiedzi :)
Okazało się jednak, że to był włos ;) pan w fotojokerze , w którym aparat kupiłam odręcznie przeczyścił mi matrycę i kłopot z głowy ...a już się bałam ,że to coś gorszego :)))

lukasz57-90
15-06-2012, 23:37
miałem identyczny problem ale sam wyciągnąłem pincetą :D Nie mam pojęcia skąd ona się tam wziął :)