Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Pół pierścień na zdjątkach w 5D mrk II

Mieszany widok

Domyślnie Pół pierścień na zdjątkach w 5D mrk II

Witam
    Dzisiaj zauważyłam na zdjatkach dziwny pół pierścień pojawiajacy się dokładnie w tym samym miejscu -przy zdjątkach robionych poziomo na dole na środku , przy pionowych po prawej stronie na środku ...
    Dostałam dziś lensbaby composer z sweet optic 35 i podczas zabawy z nim to dostrzegłam , więc przez moment pomyślałam , że to może 'efekt ' tego obiektywu ale akurat na karcie miałam zdjatka jeszcze sprzed tygodnia robione sigmą 50mm 1.4 i na nich też zaczełam dostrzegać ten pierścień (czasami bardzo mało wyrazisty a jednak..)
    Zdjełam więc composer i przetestowałam z obiektywami sigmy 50mm i canona 35mm (górne zdjecia robione lensbaby , dolne canon 35mm i sigma 50mm) i niestety pierścień dalej jest ... Czyli wina nie leży w żadnym z obiektywów , pierścien też jest za idealny na "paprocha" więc moja prośba o pomoc w zidentyfikowaniu przyczyny ... ? Czy to coś poważnego ???

Z góry dziękuję za pomoc , pozdrawiam
    Kasia

P.S Właśnie zmieniłam kartę na nową i niestety pierścień nie zniknął ......

Ostatnio edytowane przez kasiulek ; 15-06-2012 o 16:00

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

zdejmij obiektyw włacz reczne czyszczenie matrycy i obejrzyj dokładnie matryce. Masz ns niej jakies ciało obce. Moze to byc włos, albo cos innego.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Tylko wcześniej poczytaj o czyszczeniu matrycy!
    Musisz uważać na migawkę. Najlepiej matrycy (ani niczego) nie dotykać, tylko przedmuchać gruszką... Jeśli nie pomoże, to są różne sposoby, ale tu najlepiej zapoznać się z opisami i opiniami różnych osób i samemu wybrać najbardziej odpowiadającą
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez FRNeK ; 15-06-2012 o 17:49
    20D &
    C18-55, C50/1.8, C70-200/2.8L

Domyślnie

hej , dzięki za odpowiedzi
    Okazało się jednak, że to był włos pan w fotojokerze , w którym aparat kupiłam odręcznie przeczyścił mi matrycę i kłopot z głowy ...a już się bałam ,że to coś gorszego ))

Coś już napisał

Domyślnie

miałem identyczny problem ale sam wyciągnąłem pincetą Nie mam pojęcia skąd ona się tam wziął

Uprawnienia umieszczania postów