Zobacz pełną wersję : Canon 30d Flash
karolina97
29-05-2012, 12:21
Cześć. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczką Canona 30d i męczę się nad wyłączeniem flesza, gdy robię zdjęcia w trybie portret. Czy mógłby mi ktoś napisać, jak mogę go wyłączyć?
Używać trybów P, Av, Tv oraz M. Wszystko dokładnie opisane w instrukcji obsługi aparatu (w formie tabelki).
karolina97
29-05-2012, 12:55
Jednak specjalizuję się w portretach, w niczym innym. Więc jak mam robić właśnie portrety przy wyłączonym fleszu?
A w czym używanie trybu Av na przykład przeszkadza?
To pięknie, że się w tym specjalizujesz, ale jako 15-letnia dziewczyna powinnaś już umieć przeczytać (ze zrozumieniem) instrukcję obsługi.
karolina97
29-05-2012, 13:04
Do robienia portretów wiadomo, że najlepszy jest tryb portret, dlatego zawsze w poprzednim aparacie robiłam na portrecie i zdjęcia były przepiękne; głębia, światło. Nie mogłam znaleźć instrukcji obsługi, jednej po pobraniu nie mogłam otworzyć, w drugiej zaś brakowało stron, więc postanowiłam zapytać tutaj. Więc zapytam jeszcze raz. CZY WIE KTOŚ JAK WYŁĄCZYĆ FLESZA W CANONIE 30D? JAK SIĘ GO WŁĄCZA/WYŁĄCZA?
Po takiej odpowiedzi to ja już nie mam więcej pytań. :lol:
Do robienia portretów wiadomo, że najlepszy jest tryb portret, dlatego zawsze w poprzednim aparacie robiłam na portrecie i zdjęcia były przepiękne; głębia, światło. Nie mogłam znaleźć instrukcji obsługi, jednej po pobraniu nie mogłam otworzyć, w drugiej zaś brakowało stron, więc postanowiłam zapytać tutaj. Więc zapytam jeszcze raz. CZY WIE KTOŚ JAK WYŁĄCZYĆ FLESZA W CANONIE 30D? JAK SIĘ GO WŁĄCZA/WYŁĄCZA?
sprzedaj ten aparat i kup 5d albo jakąś 1 jest bez lampy ;-);
tylko znowu tam nie ma trybu portret hmm...
może w innym systemie jest aparat bez lampy z trybem portret ;-)
flesza w trybach tematycznych nie da się wyłączyć jeśli dobrze pamiętam (dawno nie miałem w rękach tych body- więc proszę mnie poprawić jak się mylę);
tryby p m av tv są prawie w pełni konfigurowalne tylko musisz wiedzieć co to przysłona, czas otwarcia migawki i iso; te trzy parametry są podstawą fotografii- poszukaj czegoś o nich w necie nie musi być instrukcja canona,
jak już musisz robić zdjęcia w trybie portret to może rób je w "dobrym" świetle wtedy flash nie będzie się włączał:) a tak poważniej to ucz się dziewczyno focić na manualu bo co to za frajda kiedy automat za Ciebie wszystko zrobi?:P
Do robienia portretów wiadomo, że najlepszy jest tryb portret, dlatego zawsze w poprzednim aparacie robiłam na portrecie i zdjęcia były przepiękne; głębia, światło.
tak jest, tego się trzymaj, i niech nic Cię nie przekona, "że białe jest białe a czarne jest czarne":mrgreen:
Więc zapytam jeszcze raz. CZY WIE KTOŚ JAK WYŁĄCZYĆ FLESZA W CANONIE 30D? JAK SIĘ GO WŁĄCZA/WYŁĄCZA?
Zapnij do aparatu lampę zewnętrzną lub sterownik do wyzwalania bezprzewodowego i po prostu ich nie włączaj.
Albo włącz myślenie, obędzie się bez zbędnych kosztów.
Do robienia portretów wiadomo, że najlepszy jest tryb portret,
Owszem - tryb portret jest najlepszy ale tylko w przypadku użytkownika, który kompletnie nie zna się na robieniu portretów i umie tylko wybrać ogniskową i skomponować kadr.
Tryb portretu ustawia przysłonę na 2.0 lub najbliższą możliwą w przyczepionym obiektywie i dopasowuje do tego czas, dodatkowo automatycznie włącza lampę jeśli uzna, że portret z użyciem lampy tego wymaga.
jeśli przeszkadzają ci automatyczne decyzję programu 'portret' oznacza, że stajesz się bardziej świadomym użytkownikiem aparatu który decyduje czy właczyć czy nie lampę , jaką przysłonę i czas ustawić itp.
taki program "portret bez lampy" nazywa się 'Av' z ustawieniem przysłony na 2.0 lub najbliższej możliwej w twoim obiektywie i tyle.
Zapnij do aparatu lampę zewnętrzną lub sterownik do wyzwalania bezprzewodowego i po prostu ich nie włączaj.
Wystarczy "zaślepka" na sanki.
Nie mogłam znaleźć instrukcji obsługi, jednej po pobraniu nie mogłam otworzyć, w drugiej zaś brakowało stron, więc postanowiłam zapytać tutaj.
Proszę bardzo http://instrukcje.elektroda.net/download.php?id=5741
Z serwisu można pobrać plik po założeniu konta. Serwis nie wysyła spamu więc śmiało zakładaj konto. I po pobraniu koniecznie ją przeczytaj.
Wystarczy "zaślepka" na sanki.
Mój post nie był do końca poważny przecież :oops:
Sorry, nie zaskoczyłem :oops:
przemo-lukas
29-05-2012, 22:09
No, jeszcze zależy czy Twój obiektyw dobrze sobie radzi z maksymalnie otwartą przysłoną.
Zgaduję, przeskoczyłaś z "kompakta" na "lustro" z przekonaniem, że na trybach "tematycznych" zrobisz lepsze fotografie sprzętem "profesjonalnym"?
No i odezwali się przyszli ojcowi jak nie obecni, którzy dziewczynę karcą na prawie 2 strony forum. Po co?
Wystarczyło napisać, że w każdym trybie tematycznym lampa wyzwalana jest automatycznie. Nie da się tego wyłączyć. Można próbować to obejść, ale aparat będzie nie potrzebnie prześwietlał, bądź nie doświetlał.
Jeśli już mają, to być portrety bez lampy, to można skorzystać z trybu AV. Tam zapanuje się nad jedną funkcją, a pozostałe ujęcia zaczną wychodzić lepiej. Sama się dziewczyno zaczniesz dziwić ile to traciłaś wykorzystując rzekomo najlepszy tryb "portret".
natali12
30-05-2012, 20:29
Ja głupia również jak kupiłam 30d większość zdjęć jednak tłukłam na automacie z podpiętym Tamronem. Przyszedł do mnie kolega z 20d + KIT (oczywiście ta 20 u niego to sentyment i sprzęt którego nie sprzeda, chociażby dlatego, że woli aby leżał w szufladzie 2 lata niż go za 1000zł sprzedać) i zrobił tak od niechcenia w manualu takie zdjęcia, że mało nie spadłam z dywanu :) Wtedy zdałam sobie sprawę, że lepiej kupić dobrą cyfrówkę niż lustrzankę i bawić się w tryb automatyczny. To trochę jak mieć sportowy wóz z 6 biegami a jeździć na wstecznym. Moim zdaniem, albo powinnaś sprzedać lustrzankę, albo przestać bawić się w tryby automatyczne. Sama jestem dalej ciemna, ale mam świadomość, że nie tędy droga. Życzę powodzenia i wytrwałości.