Zobacz pełną wersję : Ceny w FJ - szok !
olek.tbg
29-05-2012, 07:51
Moje 24-105 kupowane rok temu w lipcu - 3200zł
24-105 dziś - 4800 !!!
Wie ktoś, czemu ceny tak skoczyły w górę? Nie interesowałem się fotografia kilka mies., dzis wchodzę popatrzyć na ceny i mnie zamurowało...
Generalnie ceny jakiś czas temu w górę poszły. A FJ wliczył sobie dodatkowo w ceny pseudo cashback.
Z kolei 24L kosztuje u nich 5999zł, co jest bardzo dobrą ceną.
Ja kupowałem u nich 2 obiektywy. Ceny w necie są tańsze niż w sklepach stacjonarnych. Zamawiasz przez stronę z odbiorem w sklepie i za 15 minut możesz odebrać. Ceny u nich też lubią się wahać. Jak kupowałem 50/1.8 to cena mieniała się od 420 do blisko 500 PLN. Mnie udało się wyrwać za 444 a tydzień później już 480 kosztował. Więc warto czekać na promocję.
Poza tym spójrzcie na kurs USD. Jeśli nie spadnie to chyba nie ma co marzyć o niższych cenach.
Moje 24-105 kupowane rok temu w lipcu - 3200zł
24-105 dziś - 4800 !!!
Wie ktoś, czemu ceny tak skoczyły w górę? Nie interesowałem się fotografia kilka mies., dzis wchodzę popatrzyć na ceny i mnie zamurowało...
Ile wtedy kosztowały waluty a ile kosztują teraz? VAT jest chyba wyższy (choć nie pamiętam kiedy to się zmieniło). A FJ większośc przychodów ma chyba z klepania odbitek, fotoksiążek i sprzedaży kompaktów, więc sprzedawanie drogiego sprzętu pewnie nie jest dla nich priorytetem. To trzymają ceny bo a nuż od czasu do czasu się ktos trafi co kupi...
powiedzmy średnią, mój ulubiony sprzedawca na w ofercie 200zł taniej a to nigdy nie jest jego ostanie słowo:-D
Jak kupowałem 50/1.8 to cena mieniała się od 420 do blisko 500 PLN. Mnie udało się wyrwać za 444 a tydzień później już 480 kosztował. Więc warto czekać na promocję.
Gdzie te czasy, kiedy parę lat temu kupowałem za 230zł, a kilka miesięcy później jako używany już był wart tyle samo.
olek.tbg
29-05-2012, 10:14
Rozumiem,VAT i kurs dolara, jednak ponad 1tys róznicy był dla mnie szokiem
:shock:
Dolar to chyba mniejsze ma znaczenie, bardziej jen/euro/PLN.
jen się umacnia, dolar też. Nad euro wisi ogromna czarna chmura o nazwie Grecja, przez którą złoty też słabnie... Ogólnie ciężki czas na zakupy foto :p
Tak patrzac na ceny FJ ma sie wrazenie ze sa duzo powyzej sredniej,no chyba ze ich sprzet jest najlepszy? ;)
Tak patrzac na ceny FJ ma sie wrazenie ze sa duzo powyzej sredniej,no chyba ze ich sprzet jest najlepszy? ;)
Tak dokładnie masz rację bo ja ostatnio szukałem najtańszego rozwiązania dla 5D + 2 szkła L'ki i ostatecznie kupiłem w proclub przy serwisie Canon w wawie. Dodatkowo słyszałem że Canon ze względu na kurs euro ma podnieść ceny więc zakup był w samą porę. :)
Do dziś pluję sobie w brodę, że te 2 lata temu nie kazałem siostrze zrobić zakupów w Stanach. Dolar po 2 PLN.... Eeeech....
Choć mam wrażenie, że za oceanem (konkretnie Kanada) nawet używany sprzęt jest tańszy niż u nas. Widziałem np. niedawno 5dMkI z małym przebiegiem za 600 ichnich $.
No to ładnie sobie podrożało...
Przed rokiem - kupowałam body, tydzień później chodziło już po 1k drożej! ;) Ani się człowiek obejrzy...
Ceny w FJ są po prostu chore
Maja bardzo dobrą cenę na te szkło. Z polskiej dystrybucji - normalna gwarancja, płatność kredytówką, raty, możliwość sprawdzenia - z tymi możliwościami to chyba nie ma taniej w PL. U nas w mieście jak na mały salon przy hipermarkecie w tym roku już 6 sztuk poszło.
Z tym kredytem to bym się nie rozpędzał.
Nie wiem jak teraz, ale kilka miesięcy temu sprawdzałem w Euro i tam obiektyw kosztował ok. 6.600 zł, ale za to 40 rat 0%.
Przy takim rozbiciu w FJ wyszłoby pewnie z 10 tys.
szambonur
29-05-2012, 22:05
Wychodzi na to że 1,5 roku temu wystarczyło zainwestować w obiektywy, lepszy zarobek niż na tych wszystkich dziwnych funduszach inwestycyjnych. Dla porównania według najniższej dostępnej na ceneo. Sigma 20/1.8 aktualnie 700 zł droższa od zakupionej w styczniu 2011. Wzrost o około 30%. Kurcze, można było fajny biznes wykręcić...;)
mariusz2704
29-05-2012, 22:15
Ja gdy zmieniałem system to miałem sprzętu nikona za jakieś 20tys i po roku sprzedałem bez straty hehe tak ceny się zmieniły. Teraz tylko trochę boli jak kompletuje Canona :-)
Euro jak aa razie ciagle w gore wiec i ceny tez maja podobna tendencje,choc sprzet ktory byl zakupiony po nizszym kursie nie powinienn isc w gore lecz niektorzy korzystaja z okazji i podnosza cene.
Do dziś pluję sobie w brodę, że te 2 lata temu nie kazałem siostrze zrobić zakupów w Stanach. Dolar po 2 PLN.... Eeeech....
Choć mam wrażenie, że za oceanem (konkretnie Kanada) nawet używany sprzęt jest tańszy niż u nas. Widziałem np. niedawno 5dMkI z małym przebiegiem za 600 ichnich $.
Nie dwa a 3lata temu. Uważam, że nowe 70-200/2.8 za ~2,5tys to jak narazie interes mojego życia :D
Obyśmy za kolejne 2 - 3 lata nie wspominali z łezką jak to cudnie było kupować nowe sprzęty w obecnych cenach bo będzie kolejne 30% drożej, gdy Euro się zawali...
Takie gdybanie... Gdybym ja znał wczorajsze numery lotto... :)
michael_key
30-05-2012, 08:42
Fakt, kupowanie sprzętu foto w obecnym czasie to jakaś masakra. Nawet nie chcę wybiegać w przyszłość. Będzie chyba coraz gorzej.
Od dawna powtarzam, że lepsze jutro było wczoraj.
Trzeba być wielkimi optymistą (lub analitykiem wciskającym kit zawodowo ;) ), żeby widzieć przed UE świetlaną przyszłość a PLN jest tak wątły, że niedługo sraczka sułtana Brunei będzie powodować jego spadki...
Nie da się ukryć, że masz całkowitą rację.
Ceny sprzętu nieprędko spadną.
Nie da się ukryć, że masz całkowitą rację.
Ceny sprzętu nieprędko spadną.
O ile nie pojda bardziej w gore? ;)
michael_key
30-05-2012, 09:00
Teraz to już wszytko możliwe :-)
Adamss68
05-06-2012, 20:04
Vat po Euro,ma być 25%,więc teraz jest pora na zakupy;).
michael_key
05-06-2012, 20:14
Vat po Euro,ma być 25%,więc teraz jest pora na zakupy;).
Ile???
Widać jedyną rzeczą jaka po Euro zostanie bez zmian to pensje :sad:
olek.tbg
06-06-2012, 06:40
Skąd ta wiadomość o wyższym Vacie? : oo Pytam bez żadnych uszczypliwości, liczyłem na zakupy końcem czerwca...
Adamss68
06-06-2012, 06:45
http://www.wykop.pl/ramka/420053/najwyzszy-vat-25-bedzie-w-polsce/,podniesienie podatków też jest w planie:(.
http://www.wykop.pl/ramka/420053/najwyzszy-vat-25-bedzie-w-polsce/,podniesienie podatków też jest w planie:(.
Artykuł datowany na LIPIEC 2010 ... była podwyżka VAT na 23% :lol:
jellyeater
06-06-2012, 08:07
I pewnie będzie dalej. By żyło się lepiej.
artykuł sprzed dwóch lat...
Adamss68
06-06-2012, 10:08
http://biznes.onet.pl/wideo/ryzyko-wzrostu-podatku-vat,12085325,11,klip.html,miało być to.
A i panowie nie zapominajcie o zalanych fabrykach Canona, po których rzeczywiście ceny nieco poszły w górę. Przykład Tamiego 17-50 1,5 roku temu można było go kupić za 1299 nówka dziś po tyle sprzedają roczne używane na allegro :D
Kolekcjoner
12-06-2012, 05:15
http://biznes.onet.pl/wideo/ryzyko-wzrostu-podatku-vat,12085325,11,klip.html,miało być to.
Błąd 404
Nie ma takiej strony
Po pierwsze popraw link.
Po drugie siejesz jakiś defetyzm.
Po trzecie wreszcie - codzienność IMHO wystarczająco daje nam po czterech literach, że nie potrzeba jej poprawiać jakimiś niesprawdzonymi plotami nawet wypowiadanymi przez bardzo mądre głowy :rolleyes:.