Moje 24-105 kupowane rok temu w lipcu - 3200zł
24-105 dziś - 4800 !!!
Wie ktoś, czemu ceny tak skoczyły w górę? Nie interesowałem się fotografia kilka mies., dzis wchodzę popatrzyć na ceny i mnie zamurowało...
Moje 24-105 kupowane rok temu w lipcu - 3200zł
24-105 dziś - 4800 !!!
Wie ktoś, czemu ceny tak skoczyły w górę? Nie interesowałem się fotografia kilka mies., dzis wchodzę popatrzyć na ceny i mnie zamurowało...
Generalnie ceny jakiś czas temu w górę poszły. A FJ wliczył sobie dodatkowo w ceny pseudo cashback.
Z kolei 24L kosztuje u nich 5999zł, co jest bardzo dobrą ceną.
Ja kupowałem u nich 2 obiektywy. Ceny w necie są tańsze niż w sklepach stacjonarnych. Zamawiasz przez stronę z odbiorem w sklepie i za 15 minut możesz odebrać. Ceny u nich też lubią się wahać. Jak kupowałem 50/1.8 to cena mieniała się od 420 do blisko 500 PLN. Mnie udało się wyrwać za 444 a tydzień później już 480 kosztował. Więc warto czekać na promocję.
Poza tym spójrzcie na kurs USD. Jeśli nie spadnie to chyba nie ma co marzyć o niższych cenach.
Ile wtedy kosztowały waluty a ile kosztują teraz? VAT jest chyba wyższy (choć nie pamiętam kiedy to się zmieniło). A FJ większośc przychodów ma chyba z klepania odbitek, fotoksiążek i sprzedaży kompaktów, więc sprzedawanie drogiego sprzętu pewnie nie jest dla nich priorytetem. To trzymają ceny bo a nuż od czasu do czasu się ktos trafi co kupi...
Rozumiem,VAT i kurs dolara, jednak ponad 1tys róznicy był dla mnie szokiem
![]()
Dolar to chyba mniejsze ma znaczenie, bardziej jen/euro/PLN.
jen się umacnia, dolar też. Nad euro wisi ogromna czarna chmura o nazwie Grecja, przez którą złoty też słabnie... Ogólnie ciężki czas na zakupy foto![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Tak patrzac na ceny FJ ma sie wrazenie ze sa duzo powyzej sredniej,no chyba ze ich sprzet jest najlepszy?![]()