Zobacz pełną wersję : Przebieg migawki 50D...
Dziś mnie coś pokusiło, żeby sprawdzić przebieg migawki mojej puchy programem EOS INFO. Według mojej szczegółowej wiedzy zrobiłem aparatem 2169 fotek. EOS INFO pokazał o 160 więcej. Zamawiając swego czasu aparat zastrzegałem sklepowi, że ma być egzemplarz nie włączany, absolutnie nowy i nie pochodzący ze zwrotu. A tu taki kwiatek. Do qfy nędzy - płacąc ponad 3000zł za kilkaset gram magnezu/miedzi/plastiku/szkła można chyba żądać elementarnej uczciwości. Niby aparat działa jak marzenie, ale nic tak nie wpienia jak robienie z człowieka głupka. Aż mi się zapala lampka: "NIEZGODNOŚĆ TOWARU Z UMOWĄ"...
Nie przesadzasz aby czasem? gdyby to było 16000 albo chociaż 1600, ale 160?
kajtek19891
14-05-2012, 21:54
Chcesz znać faktyczny przebieg oraz mieć potwierdzenie - wyślij sprzęt do autoryzowanego serwisu. Żaden sklep nie wymieni sprzętu na podstawie programu, który nie jest nawet oryginalnym softem Canona. Wg. Canona przebieg 50D możesz sprawdzić jedynie w serwisie. Poza tym EOS Info nie pokazuje zawsze wiarygodnego przebiegu.
To tak jakbyś kupił drukarkę, zainstalował nieoryginalny program "By Jan Nowak", który pokazuje, że tusze są na wykończeniu i na podstawie tego programu starał się o wymianę sprzętu.
W kwestii 160 klapnięć vs 100000 planowanego przebiegu - nie ma o czym pisać. W kwestii uczciwości sprzedawcy - zaczyna się temat rzeka.
Co do prawdziwości wskazań EOS INFO. 40D mojej żony strzelił od nowości 4401 klatek i dokładnie tyle pokazuje w/w program, więc pewne zaufanie można do niego mieć. Wymieniać sprzętu ani myślę, chodzi mi po prostu o powoli odchodzące w zapomnienie zagadnienie UCZCIWOŚCI HANDLOWEJ.
Ale dopuszczasz taką opcję, że kontrola jakości w fabryce przetestowała aparat pod kątem trzymania parametrów na przykład?
Przecież nieraz tu na forum było pisane na podobne tematy, że często nowy aparat ma już kilka, kilkanascie, a nawet kilkaset klapnięc, a gdzieś nawet czytałem, że to może być ponad tysiąc. Co ciekawe sprzedawca może tego nawet nie widzieć. Wystarczy poszukać.
Ja bym się tymi 160, o ile rzecywiście jest to w ogóle prawidłowe wskazanie, w ogóle nie przejmował :)
sprocket73
15-05-2012, 08:59
Można zapytać z czystej ciekawości, w jakim czasie zrobiłeś te 2169 fotek ?
dzidofon
15-05-2012, 09:20
Aż mi się zapala lampka: "NIEZGODNOŚĆ TOWARU Z UMOWĄ"...
A w którym miejscu towar jest niezgodny z umową??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W kwestii uczciwości sprzedawcy - zaczyna się temat rzeka.
.....
chodzi mi po prostu o powoli odchodzące w zapomnienie zagadnienie UCZCIWOŚCI HANDLOWEJ.
Z góry zakładasz nieuczciwość sprzedawcy, czyżby jakaś teoria spiskowa? Ktoś napisał Ci już że sprzedawca może nie mieć pojęcia że aparat był np. sprawdzany w fabryce. Nieważne z jakiego powodu. Równie dobrze można się czepiać że nowe auta w salonach mają przejechane ileś kilometrów :-)
Witam,
Piszesz:
> "Według mojej szczegółowej wiedzy zrobiłem aparatem 2169 fotek."
> "40D mojej żony strzelił od nowości 4401 klatek"
Z czystej ciekawości... skąd dokładnie wiesz ile fotek zrobiłeś ?
Ja szczerze nie byłbym w stanie tak dokładnie ocenić.
I poza tym ... jak pisali inni, dlaczego od razu obwiniasz sprzedającego, może to fabryka, hurtownik, ktoś coś po drodze.
Proponuję wyjść na dwór i cieszyć się fotkami,
pzdr,
Ja jestem w stanie ocenić swój przebieg z tej prostej przyczyny, że mam jedną kartę od zawsze do tego body, wyjmowana na czas zgrywania zdjęć i pakowana z powrotem, więc po katalogach widzę jak mi kolejne 10 tys przeskoczy.
krzych55
28-09-2012, 19:53
mam pytanie czy sprawdzenie przy pomocy EOS INFO tylko po zapłacie 1,5 USD ?
:cry:
mysle ze te 160 klapniec to w odpowiednich okolicznosciach przyrody bardzo wazna sprawa no slub w kosciele gosciu patrzy ze ma jeszcze 160 klapniec do 100000-cy i co ceremonia sie zaczyna a tu migawka padła tragedia ja bym tam wolal wiedziec co mnie czeka
wiktor2323
28-09-2012, 23:29
A mówią o mnie że mam " problemy" :P Rób zdjęcia i ciesz się, a nie bedziesz się przejmował 160 klatkami ;)
Tak mi dawno przeszło, że aż się dziwie, że ktoś odgrzebał ten temat. Chociaż odczyt EOS INFO za 1,5 USD wydał mi się dziwną sprawą.
wiktor2323
01-10-2012, 15:12
Mnie też, robiłem kilka razy i wszystko odbywało sie bez płacenia.
Witam....chciałem ostatnio sprawdzic w moim 50d jaki mam przebieg migawki....zainstalowalem eos info i klaps...program nie wykrywa podlaczonego i wlaczonego aparatu.....probowalem tez sprawdzac w programie Opanda i w exifie nic nie pokazuje...Czy wie ktos jak sprawdzic ten przebieg migawki w moim aparacie? czy zostaje wizyta w serwisie ? :(
RobertON
09-03-2014, 11:24
Możesz użyć Magic Lantern - przyda się również do innych celów, bo nawet do zdjęć ma kilka świetnych funkcjonalności.
Możesz użyć EOSMSG, ale ten soft, to była jakaś "lewizna" i nie wiem czy jest jeszcze dostępny.
Witam
...zainstalowalem eos info i klaps...program nie wykrywa podlaczonego i wlaczonego aparatu.....
Jedną z przyczyn niewykrywania EOS50D może być wcześniejsze podłączenie do innego portu USB np dysku twardego.
Tak się dzieje w moim przypadku na Windows 8.1 x64 pl.
Gdy wszystkie porty USB są wolne podłączony 50D jest wykrywany przez eosinfo.
Pozdrawiam
Magic Lantern hmmmm boje sie zaaplikowac to do mojego body :) nic sie nie popierdzieli w sofcie?
Magic Lantern hmmmm boje sie zaaplikowac to do mojego body :) nic sie nie popierdzieli w sofcie?
Licznik 50D czyta program ShutterCount
RobertON
09-03-2014, 16:36
Magic Lantern hmmmm boje sie zaaplikowac to do mojego body nic sie nie popierdzieli w sofcie?
Spróbuj, a zobaczysz, że nie będziesz mógł się obyć. Nic nie popierdzieli w sofcie.
Mam 50D i używam.
pl:install [Magic Lantern wiki] (http://wiki.magiclantern.fm/pl:install)
Magic Lantern install Canon 50D - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=3k81wbtyATI)
Możesz użyć Magic Lantern - przyda się również do innych celów, bo nawet do zdjęć ma kilka świetnych funkcjonalności.
Możesz użyć EOSMSG, ale ten soft, to była jakaś "lewizna" i nie wiem czy jest jeszcze dostępny.
EOSMSG to nie żadna lewizna, tylko świetny program do odczytywania przebiegu migawki w EOS-ach z procesorami 3-5, nigdy się nie myli.
Były już takie sytuacje, że EOSinfo nie dawał rady a EOSMSG odczytywał bez problemu :)
EOSMSG to nie żadna lewizna, tylko świetny program do odczytywania przebiegu migawki w EOS-ach z procesorami 3-5, nigdy się nie myli.
Były już takie sytuacje, że EOSinfo nie dawał rady a EOSMSG odczytywał bez problemu :)
Żeby było jasne - ten program to jest lewizna, a jego lewość polega na tym, że bazuje na ukradzionym (autorom eoscount) kodzie.
Linkowanie tego programu na forum jest zabronione.
50D ma cos takiego jak live view?
savage67
10-03-2014, 20:12
Hehe, nawet z funkcją wykrywania twarzy :)
RobertON
10-03-2014, 20:18
Hehe, nawet z funkcją wykrywania twarzy
Proszę nie wprowadzać w błąd innych kolegów, live view w 50D to jest funkcja rozładowania baterii, aby następnym razem lepiej się naładowała :)
czy mozesz podac linka do programu ShutterCount ?
RobertON
10-03-2014, 20:43
astrojargon - EOSInfo (http://astrojargon.net/eosinfo.aspx)
EOS Info
Jak nie dasz rady użyć pisz na priva. Z 50D na 100% działa, przed chwilą sprawdziłem.
Jak sprzedawałem swojego 50D to bez problemów odczytałem przebieg w EOS Info.
czy mozesz podac linka do programu ShutterCount ?
Nigdzie nie mogę tego w sieci znaleźć. Wrzuciłem swój plik z dysku Download EdsImage.zip from Sendspace.com - send big files the easy way (http://www.sendspace.com/file/jluqcj)
RobertON
10-03-2014, 21:06
Nigdzie nie mogę tego w sieci znaleźć. Wrzuciłem swój plik z dysku
Dziękuję, będzie przydatne.
EOS Info
https://www.dropbox.com/s/1rxm74byra5av8d/setupeosinfo.exe
savage67
10-03-2014, 21:15
^^^ Możesz ten plik z sendspace też wrzucić na dropboxa ? Moje antywiry mówią, że jest złośliwy i nie mogę pobrać.
RobertON
10-03-2014, 21:34
Pobrałem bez problemu:
https://www.dropbox.com/s/d2wv00hux0zz0s9/EdsImage.zip
Dzieki panowie za pomoc...w win xp nie wykrywal mi aparatu zaden program....podlaczylem do laptopa z win 7 i od razu wykryl. Mam 6987 pstrykow ;) a body juz nie mlode ;) pozdrawiam
grzesław
14-03-2014, 12:18
U mnie eos info na 400d nie pokazuje przebiegu,chociaż aparat wykrywa. Może opanda?
U mnie eos info na 400d nie pokazuje przebiegu,chociaż aparat wykrywa. Może opanda?
Opanda czyta przebieg migawki z EXIF-a, a chyba żaden aparat Canona nie zapisuje w ten sposób przebiegu...