Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Przebieg migawki 50D...

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie Przebieg migawki 50D...

Dziś mnie coś pokusiło, żeby sprawdzić przebieg migawki mojej puchy programem EOS INFO. Według mojej szczegółowej wiedzy zrobiłem aparatem 2169 fotek. EOS INFO pokazał o 160 więcej. Zamawiając swego czasu aparat zastrzegałem sklepowi, że ma być egzemplarz nie włączany, absolutnie nowy i nie pochodzący ze zwrotu. A tu taki kwiatek. Do qfy nędzy - płacąc ponad 3000zł za kilkaset gram magnezu/miedzi/plastiku/szkła można chyba żądać elementarnej uczciwości. Niby aparat działa jak marzenie, ale nic tak nie wpienia jak robienie z człowieka głupka. Aż mi się zapala lampka: "NIEZGODNOŚĆ TOWARU Z UMOWĄ"...
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie przesadzasz aby czasem? gdyby to było 16000 albo chociaż 1600, ale 160?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał

Domyślnie

Chcesz znać faktyczny przebieg oraz mieć potwierdzenie - wyślij sprzęt do autoryzowanego serwisu. Żaden sklep nie wymieni sprzętu na podstawie programu, który nie jest nawet oryginalnym softem Canona. Wg. Canona przebieg 50D możesz sprawdzić jedynie w serwisie. Poza tym EOS Info nie pokazuje zawsze wiarygodnego przebiegu.
    To tak jakbyś kupił drukarkę, zainstalował nieoryginalny program "By Jan Nowak", który pokazuje, że tusze są na wykończeniu i na podstawie tego programu starał się o wymianę sprzętu.

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

W kwestii 160 klapnięć vs 100000 planowanego przebiegu - nie ma o czym pisać. W kwestii uczciwości sprzedawcy - zaczyna się temat rzeka.
    Co do prawdziwości wskazań EOS INFO. 40D mojej żony strzelił od nowości 4401 klatek i dokładnie tyle pokazuje w/w program, więc pewne zaufanie można do niego mieć. Wymieniać sprzętu ani myślę, chodzi mi po prostu o powoli odchodzące w zapomnienie zagadnienie UCZCIWOŚCI HANDLOWEJ.
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 14-05-2012 o 22:01
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Ale dopuszczasz taką opcję, że kontrola jakości w fabryce przetestowała aparat pod kątem trzymania parametrów na przykład?
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przecież nieraz tu na forum było pisane na podobne tematy, że często nowy aparat ma już kilka, kilkanascie, a nawet kilkaset klapnięc, a gdzieś nawet czytałem, że to może być ponad tysiąc. Co ciekawe sprzedawca może tego nawet nie widzieć. Wystarczy poszukać.
    Ja bym się tymi 160, o ile rzecywiście jest to w ogóle prawidłowe wskazanie, w ogóle nie przejmował

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Można zapytać z czystej ciekawości, w jakim czasie zrobiłeś te 2169 fotek ?
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Aż mi się zapala lampka: "NIEZGODNOŚĆ TOWARU Z UMOWĄ"...
    A w którym miejscu towar jest niezgodny z umową??
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    W kwestii uczciwości sprzedawcy - zaczyna się temat rzeka.
    .....
    chodzi mi po prostu o powoli odchodzące w zapomnienie zagadnienie UCZCIWOŚCI HANDLOWEJ.
    Z góry zakładasz nieuczciwość sprzedawcy, czyżby jakaś teoria spiskowa? Ktoś napisał Ci już że sprzedawca może nie mieć pojęcia że aparat był np. sprawdzany w fabryce. Nieważne z jakiego powodu. Równie dobrze można się czepiać że nowe auta w salonach mają przejechane ileś kilometrów :-)
    Ostatnio edytowane przez dzidofon ; 15-05-2012 o 09:23 Powód: Automerged Doublepost
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Coś już napisał Awatar Fly
    Miasto
    Radzionków

Domyślnie

Witam,

Piszesz:
    > "Według mojej szczegółowej wiedzy zrobiłem aparatem 2169 fotek."
    > "40D mojej żony strzelił od nowości 4401 klatek"
    Z czystej ciekawości... skąd dokładnie wiesz ile fotek zrobiłeś ?
    Ja szczerze nie byłbym w stanie tak dokładnie ocenić.

I poza tym ... jak pisali inni, dlaczego od razu obwiniasz sprzedającego, może to fabryka, hurtownik, ktoś coś po drodze.

Proponuję wyjść na dwór i cieszyć się fotkami,

pzdr,
    Fly

5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1

Dopiero zaczyna Awatar ninevet
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Ja jestem w stanie ocenić swój przebieg z tej prostej przyczyny, że mam jedną kartę od zawsze do tego body, wyjmowana na czas zgrywania zdjęć i pakowana z powrotem, więc po katalogach widzę jak mi kolejne 10 tys przeskoczy.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów