PDA

Zobacz pełną wersję : 5Dmk2 powariował

rOOmak
06-05-2012, 03:41
Jak to jest że jak coś się piep...y to w najgorszym momencie?
Nie pytam za bardzo o pomoc a raczej chce się podzielić tym jak mi aparat odmówił posłuszeństwa. Może ktoś miał coś podobnego.

Wybrałem się fotografować super księżyc. Nie żebym był astromaniakiem, ale zawsze jakiś ciekawy temat na zdjęcie.
Ustawiłem się na plaży przy molo, aparat na statywie w zestawie:
5Dmk2+grip(dwie oryginalne baterie), 70-200 f2.8 II + EFx1.4, kabelek RS-80N3
Zrobiłem kilka próbnych klatek do sprawdzenia kadru i ostrości.
Aparat w trybie 'M' ISO200 f/8 1/25s
Ostrość w manualu, stabilizacja wyłączona.
Na horyzoncie było trochę chmur więc nie było widać typowego wschodu ale w końcu się wyłonił zza chmury.
Robię pierwsze zdjęcie. Trochę za ciemno. Podbijam ISO do 800 patrzę na ustawienia a tam f4 i 1/100. Próbuję poprawić przesłonę a zamiast tego wprowadza się kompensacja ekspozycji.
Patrze na tryb tylko żeby potwierdzić że jest na M.
Zachowując zimną krew robię tak zwany z angielska "quick fix".
Aparat off, gryp off, wyciągam baterie,sprawdzam luzy, kręcę wszystkimi kółkami, wciskam po kolei wszystkie przyciski. Wsadzam baterie i ... to samo.
Wyłączam ponownie. Odłączam obiektyw od konwertera, konwerter od aparatu i nic. To samo. W dodatku zamiast Av działał Tv, zamiast Tv działał P a P włączał Auto ISO.
Porobiłem kilka zdjęć z tym co było i się zawijam do domu. Po drodze do auta zobaczyłem fajny kadr, chciałem zrobić z ręki tylko żeby zobaczyć jak to wygląda i aparat działa z moimi ustawieniami w manualu f8 i 1/25.
Stawiam go z powrotem na statyw i d...pa. To samo.
Poszedłem do auta. Sprawdzam jeszcze raz. Dwie klatki ok, ustawienia mrugają dwa razy i wchodzi w tryb P.
Pojechałem do domu. Mniej niż 5min. Chciałem to nagrać na video, ale nie mogę powtórzyć problemu. Wszystko ok jak by nigdy nic się nie stało.
Zdjęcia księżyca nie jest dla mnie żadną stratą. Boję się tylko że może się to powtórzyć w najmniej odpowiednim momencie. No i jak serwis ma to naprawić jak nie będą wstanie zobaczyć co jest problemem...?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam że wersja firmware to 2.0.8.
Nie miałem żadnych problemów do tej pory ale od razu robię aktualizację do 2.1.2.

iktorn92
06-05-2012, 10:03
Grip masz oryginalny? Dość często grip sam z siebie lubi mieszac jak jest nie ori :)

myslidar
06-05-2012, 10:11
A nie słyszałeś o magicznym oddziaływaniu księżyca?:-)

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

WiatruMistrz
06-05-2012, 10:23
Jak mawia Hank Moody "shit happends all the time"

trothlik
06-05-2012, 20:18
Jak mawia Hank Moody "shit happends all the time"

"O Bulwa" jak to mówił mój kumpel...
Żadne to pocieszenie dla mnie tym bardziej że od kilku dni posiadam takowy aparat... a jeżeli to nie wina gripa?
jakie są inne opcje?

rOOmak
06-05-2012, 22:37
Grip oryginalny. Też podejrzewałem księżyc :D Ale wokół było kilkudziesięciu fotografów i wygląda, że tylko ja byłem podatny na magię.
Trochę mnie osłabiła ta sytuacja. Nigdy nie upuściłem swojego sprzętu. Poza kilkoma drobnymi rysami na wyświetlaczu wygląda jak nówka. Nie robię zdjęć w ciężkich warunkach i nie strzelam 4000klatek co weekend więc oceniam na bardzo małe zużycie a tu bach. Taki babol.

dinderi
06-05-2012, 23:29
Czy, jeśli znowu podepniesz pod statyw, "fenomen" wystąpi?

rOOmak
07-05-2012, 04:36
Też podejrzewałem, że to może być coś z tą funkcją w obiektywie, odpowiedzialną za wykrywanie statywu i rozłączenie IS. Z tym że IS był wyłączony.
Mimo wszystko pierwsze co zrobiłem, po powrocie do domu, to wstawiłem aparat na statyw i próbowałem nagrać na video to co się działo, ale już sytuacja się nie chciała powtórzyć.

Saapcio
07-05-2012, 14:40
Bym wszystko wyłączył, odpiął gripa (trwale), zmienił obiektyw (na cokolwiek), trzy zdrowaśki i on (włączył i... :shock: ).

set21
07-05-2012, 16:07
Miałem coś podobnego w Olympusie.
Winne było kółko trybów.