Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 5Dmk2 powariował

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie 5Dmk2 powariował

Jak to jest że jak coś się piep...y to w najgorszym momencie?
    Nie pytam za bardzo o pomoc a raczej chce się podzielić tym jak mi aparat odmówił posłuszeństwa. Może ktoś miał coś podobnego.

Wybrałem się fotografować super księżyc. Nie żebym był astromaniakiem, ale zawsze jakiś ciekawy temat na zdjęcie.
    Ustawiłem się na plaży przy molo, aparat na statywie w zestawie:
    5Dmk2+grip(dwie oryginalne baterie), 70-200 f2.8 II + EFx1.4, kabelek RS-80N3
    Zrobiłem kilka próbnych klatek do sprawdzenia kadru i ostrości.
    Aparat w trybie 'M' ISO200 f/8 1/25s
    Ostrość w manualu, stabilizacja wyłączona.
    Na horyzoncie było trochę chmur więc nie było widać typowego wschodu ale w końcu się wyłonił zza chmury.
    Robię pierwsze zdjęcie. Trochę za ciemno. Podbijam ISO do 800 patrzę na ustawienia a tam f4 i 1/100. Próbuję poprawić przesłonę a zamiast tego wprowadza się kompensacja ekspozycji.
    Patrze na tryb tylko żeby potwierdzić że jest na M.
    Zachowując zimną krew robię tak zwany z angielska "quick fix".
    Aparat off, gryp off, wyciągam baterie,sprawdzam luzy, kręcę wszystkimi kółkami, wciskam po kolei wszystkie przyciski. Wsadzam baterie i ... to samo.
    Wyłączam ponownie. Odłączam obiektyw od konwertera, konwerter od aparatu i nic. To samo. W dodatku zamiast Av działał Tv, zamiast Tv działał P a P włączał Auto ISO.
    Porobiłem kilka zdjęć z tym co było i się zawijam do domu. Po drodze do auta zobaczyłem fajny kadr, chciałem zrobić z ręki tylko żeby zobaczyć jak to wygląda i aparat działa z moimi ustawieniami w manualu f8 i 1/25.
    Stawiam go z powrotem na statyw i d...pa. To samo.
    Poszedłem do auta. Sprawdzam jeszcze raz. Dwie klatki ok, ustawienia mrugają dwa razy i wchodzi w tryb P.
    Pojechałem do domu. Mniej niż 5min. Chciałem to nagrać na video, ale nie mogę powtórzyć problemu. Wszystko ok jak by nigdy nic się nie stało.
    Zdjęcia księżyca nie jest dla mnie żadną stratą. Boję się tylko że może się to powtórzyć w najmniej odpowiednim momencie. No i jak serwis ma to naprawić jak nie będą wstanie zobaczyć co jest problemem...?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam że wersja firmware to 2.0.8.
    Nie miałem żadnych problemów do tej pory ale od razu robię aktualizację do 2.1.2.
    Ostatnio edytowane przez rOOmak ; 06-05-2012 o 04:13 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Grip masz oryginalny? Dość często grip sam z siebie lubi mieszac jak jest nie ori

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

A nie słyszałeś o magicznym oddziaływaniu księżyca?:-)

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Jak mawia Hank Moody "shit happends all the time"
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    Jak mawia Hank Moody "shit happends all the time"
    "O Bulwa" jak to mówił mój kumpel...
    Żadne to pocieszenie dla mnie tym bardziej że od kilku dni posiadam takowy aparat... a jeżeli to nie wina gripa?
    jakie są inne opcje?
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Uzależniony

Domyślnie

Grip oryginalny. Też podejrzewałem księżyc Ale wokół było kilkudziesięciu fotografów i wygląda, że tylko ja byłem podatny na magię.
    Trochę mnie osłabiła ta sytuacja. Nigdy nie upuściłem swojego sprzętu. Poza kilkoma drobnymi rysami na wyświetlaczu wygląda jak nówka. Nie robię zdjęć w ciężkich warunkach i nie strzelam 4000klatek co weekend więc oceniam na bardzo małe zużycie a tu bach. Taki babol.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Czy, jeśli znowu podepniesz pod statyw, "fenomen" wystąpi?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony

Domyślnie

Też podejrzewałem, że to może być coś z tą funkcją w obiektywie, odpowiedzialną za wykrywanie statywu i rozłączenie IS. Z tym że IS był wyłączony.
    Mimo wszystko pierwsze co zrobiłem, po powrocie do domu, to wstawiłem aparat na statyw i próbowałem nagrać na video to co się działo, ale już sytuacja się nie chciała powtórzyć.

Bywalec Awatar Saapcio
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Bym wszystko wyłączył, odpiął gripa (trwale), zmienił obiektyw (na cokolwiek), trzy zdrowaśki i on (włączył i... ).
    ....C50E....C40D

Coś już napisał

Domyślnie

Miałem coś podobnego w Olympusie.
    Winne było kółko trybów.

Uprawnienia umieszczania postów