Zobacz pełną wersję : Adaptery
Hej, mam może głupie pytanie dotyczące adapterów.
Wiem, że istnieje coś takiego adapter, który umożliwia podpięcie obiektywów z aparatów analogowych do cyfry.
Ale czy ktokolwiek widział/słyszał o drugim przypadku. Co jeśli chciałbym podpiąć obiektyw z cyfry do analoga? Na allego nie widziałem żadnych takich, w googlach nawet nie widziałem żeby ktoś pytał o coś takiego(automatycznie wyszkuje mi ten pierwszy przypadek). Czy jest to aż tak oczywiste, że nikt o to nie pyta (albo tak głupie)? Czy może po prostu nikt czegoś takiego jeszcze nie wymyślił :?:
Aleximov
05-05-2012, 17:05
Witam,
A konkretniej? Z jakiej "cyfry" do jakiego"analoga"? Jak będziesz sterował przysłoną, skoro w "cyfrowych" obiektywach jest to wykonywane elektronicznie (poprzez styki na bagnecie)? A co z odległością obiektywu do matrycy ("odległość oporowa")?
Jeśli mocowanie się zgadza (np. Canon EF), to oczywiście można bez problemu używać "cyfrowych" (czyli nowych) obiektywów Canona do starych "analogowych" body (np. C500N).
Pozdrawiam, Alex
Canona 7D, chodzi mi głownie o obiektywy canonowskie i chciałem je podpiąć do lustrzanki Yashici.
Przysłona to nie problem, bo mogę sobie ustawić w lustrzance i się jej trzymać, wiem że to troche nie wygodne, ale cóż. Głowny problem jest tutaj, że nie ma nigdzie takich adapterów, a mocowania nie pasują.
Aleximov
05-05-2012, 18:22
Witam,
Odległość oporowa dla Canona wynosi 44mm a dla mocowania Yashica/Contax wynosi 45.5mm, więc adapter musiałby mieć grubość ujemną (!!) -1.5mm (lub zawierać soczewkę korygującą) - widać nie ma zainteresowania takim adapterem, więc nikt nie produkuje :)
Pozdrawiam, Alex
PS: Ew, jak Ci bardzo zależy, to możesz spróbować usunąć oryginalny bagnet w body analogowym Yashici i zamocować tam bagnet do Canona (wyjęty np. z pierścieni do macro) przesunięty o 1.5mm wgłąb body... - ale czy body to "przeżyje" to inna sprawa ;)
Tornvald
05-05-2012, 18:36
Pytanie co po co? Lepiej kupic analogowego Eosa;) Niższe modele sa tanie.
Aaa tylko pamietaj,ze szkla cyfrowe EF-S nie podejda.
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Wedlug mnie chyba najlepszym wyjsciem bylyby oryginalne szkla Yashica
Pytanie co po co? Lepiej kupic analogowego Eosa;) Niższe modele sa tanie.
Aaa tylko pamietaj,ze szkla cyfrowe EF-S nie podejda.
No właśnie, to wychodzi mi na to samo, więc nie wiem jaki jest sens. Lustro Yashici planuje kupić od znajomego i myślałem że może jakoś się wycfanie i obiektywami.
W sumie mam parę obiektywów M42, a widzę że taki adapter już istnieje.
A swoją drogą mam jeszcze inne pytanie. Mam obiektyw z mocowaniem M39 i kupiłem obiektywy tak żeby pasował do Canona. Czyli M39-> M42 i jeszcze ->Canon. Jednak ostrość jaką mogę ustawić nadaje się jedynie do robienia makro. Pytanie teraz z czym to jest związane, czy też chodzi o 'odległość oporową'? (Obiektyw M39 to obiektyw z FEDa5 2.8 55mm, a może 53...:?:)
Tu masz całą tabelkę i teraz kombinuj :wink:
http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance
O ile pamiętam, FED naśladował mocowanie Leica Screwmount.
Odsuwając ten obiektyw tak daleko, to tak jakbyś stosował pierścienie pośrednie do makrofotografii.
To co pisali koledzy powyżej - nie można mieć redukcji o ujemnej grubości.
Tornvald
07-05-2012, 20:52
Jak z Fed to pewnie z dalmierza ala Leica i odleglosc oporowa znacznie mniejsza i tak jak kolega powyzej napisal nici. To pasuje do Bessy R;)
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Tu masz całą tabelkę i teraz kombinuj :wink:
http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance
O ile pamiętam, FED naśladował mocowanie Leica Screwmount.
Odsuwając ten obiektyw tak daleko, to tak jakbyś stosował pierścienie pośrednie do makrofotografii.
To co pisali koledzy powyżej - nie można mieć redukcji o ujemnej grubości.
Dobra, myślałem, że ogarnąłem ale się myliłem. Mam troche mózg zlasowany przed i po maturach.
M42= 45.46 mm, M39= 28.80 mm, Canon=44.00 mm. Z M39 na M42 da się. Z M42 na Canona też się da. A FDD dla M42 > M39 oraz M42 > Canon. Czy z tego nie dałoby się wyciągnąć, że z wyższej FDD nie da się przerobić na niższa, a z niższej na wyższą, się da (chodzi mi o te odległości).
Sorry, że tak truję, ale po prostu chcę to zrozumieć dla samego siebie.
Tornvald
10-05-2012, 20:32
Zle myslisz. Da sie obiektyw z systemu o FFD wyzszym zalozyc do korpusu o innym FFD. Zakladasz przejsciowke o grubosci rownej roznicy FFD. Przyklad:
-M42 FFD 45.46 mm (obiektyw) Canon FFD 44.00mm(body)
Grubosc przejsciowki 45.46-44=1.46 mm - da sie zrobic.
-M39 FFD 28.80mm (obiektyw) M42 FFD 45.46 (body)
Grubosc przejsciowki 28.8-45.46= -16.66 - jak myslisz? Da sie zrobic?
Chyba teraz powino byc jasne?
https://canon-board.info/imgimported/2012/05/220pxFlange_Focal_Length_282_types_camer-2.png
źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c8/Flange_Focal_Length_%282_types_camera%29.PNG/220px-Flange_Focal_Length_%282_types_camera%29.PNG)
Obrazek z Wiki to wyjasnie...Obiektyw z gory mozna zapiac do dolnego body, natomiast z dolnego do gornego nie...
No jak? Dobrze myślałem w takim razie, wyższej na niższa się nie da, a z niższej na wyższą sie da. Ale w takim razie zastanawia mnie sens istnienia pierścieni M39 -> M42.
były też obiektywy na gwincie m39 do lustrzanek, o ffd takim samym albo bliskim m42. jakbys sie postaral to mozesz obiektyw EF zapiac do yashici, ale zrobi Ci się z tego szkło makro. Chyba, że tak jak kolega wspomniał, zrobisz operację na body. Tylko że to trochę traci wtedy sens.
Tak jak pisze iso. Pierwsze Zenity powstały na bazie Zorek/Fedów poprzez dołożenie komory lustra. Oczywiście spowodowało to zmianę głębokości korpusów ale przynajmniej na początku pozostawiono mocowanie M39. Przez pewien czas były dostępne dwie linie obiektywów M39 niezgodne ze sobą. Dopiero później po rozpoczęciu produkcji modelu Zenit E zmieniono gwint na M42. Tak więc jako ciekawostka, Zenit E to chyba jedyny model na świecie który był produkowany z dwoma różnymi mocowaniami obiektywów. "Zenitowskie" obiektywy M39 możesz założyć do M42, te od Feda/Zorki nie.
były też obiektywy na gwincie m39 do lustrzanek, o ffd takim samym albo bliskim m42. jakbys sie postaral to mozesz obiektyw EF zapiac do yashici, ale zrobi Ci się z tego szkło makro. Chyba, że tak jak kolega wspomniał, zrobisz operację na body. Tylko że to trochę traci wtedy sens.
Aha. I to robi sens i wszystko staję się jasne. Dzięki bardzo za przybliżenie tematu.