Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Adaptery

Post Adaptery

Hej, mam może głupie pytanie dotyczące adapterów.
    Wiem, że istnieje coś takiego adapter, który umożliwia podpięcie obiektywów z aparatów analogowych do cyfry.
    Ale czy ktokolwiek widział/słyszał o drugim przypadku. Co jeśli chciałbym podpiąć obiektyw z cyfry do analoga? Na allego nie widziałem żadnych takich, w googlach nawet nie widziałem żeby ktoś pytał o coś takiego(automatycznie wyszkuje mi ten pierwszy przypadek). Czy jest to aż tak oczywiste, że nikt o to nie pyta (albo tak głupie)? Czy może po prostu nikt czegoś takiego jeszcze nie wymyślił

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

A konkretniej? Z jakiej "cyfry" do jakiego"analoga"? Jak będziesz sterował przysłoną, skoro w "cyfrowych" obiektywach jest to wykonywane elektronicznie (poprzez styki na bagnecie)? A co z odległością obiektywu do matrycy ("odległość oporowa")?

Jeśli mocowanie się zgadza (np. Canon EF), to oczywiście można bez problemu używać "cyfrowych" (czyli nowych) obiektywów Canona do starych "analogowych" body (np. C500N).

Pozdrawiam, Alex

Domyślnie

Canona 7D, chodzi mi głownie o obiektywy canonowskie i chciałem je podpiąć do lustrzanki Yashici.
    Przysłona to nie problem, bo mogę sobie ustawić w lustrzance i się jej trzymać, wiem że to troche nie wygodne, ale cóż. Głowny problem jest tutaj, że nie ma nigdzie takich adapterów, a mocowania nie pasują.

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Odległość oporowa dla Canona wynosi 44mm a dla mocowania Yashica/Contax wynosi 45.5mm, więc adapter musiałby mieć grubość ujemną (!!) -1.5mm (lub zawierać soczewkę korygującą) - widać nie ma zainteresowania takim adapterem, więc nikt nie produkuje

Pozdrawiam, Alex

PS: Ew, jak Ci bardzo zależy, to możesz spróbować usunąć oryginalny bagnet w body analogowym Yashici i zamocować tam bagnet do Canona (wyjęty np. z pierścieni do macro) przesunięty o 1.5mm wgłąb body... - ale czy body to "przeżyje" to inna sprawa

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pytanie co po co? Lepiej kupic analogowego Eosa Niższe modele sa tanie.
    Aaa tylko pamietaj,ze szkla cyfrowe EF-S nie podejda.

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wedlug mnie chyba najlepszym wyjsciem bylyby oryginalne szkla Yashica
    Panie Boże, spraw, abym nie ględził
    i nie odzywał się póki nie jestem pewien,
    że mam coś do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tornvald Zobacz posta
    Pytanie co po co? Lepiej kupic analogowego Eosa Niższe modele sa tanie.
    Aaa tylko pamietaj,ze szkla cyfrowe EF-S nie podejda.
    No właśnie, to wychodzi mi na to samo, więc nie wiem jaki jest sens. Lustro Yashici planuje kupić od znajomego i myślałem że może jakoś się wycfanie i obiektywami.
    W sumie mam parę obiektywów M42, a widzę że taki adapter już istnieje.

A swoją drogą mam jeszcze inne pytanie. Mam obiektyw z mocowaniem M39 i kupiłem obiektywy tak żeby pasował do Canona. Czyli M39-> M42 i jeszcze ->Canon. Jednak ostrość jaką mogę ustawić nadaje się jedynie do robienia makro. Pytanie teraz z czym to jest związane, czy też chodzi o 'odległość oporową'? (Obiektyw M39 to obiektyw z FEDa5 2.8 55mm, a może 53...)
    Ostatnio edytowane przez mhopjr ; 07-05-2012 o 15:26

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

Tu masz całą tabelkę i teraz kombinuj :wink:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance
    O ile pamiętam, FED naśladował mocowanie Leica Screwmount.
    Odsuwając ten obiektyw tak daleko, to tak jakbyś stosował pierścienie pośrednie do makrofotografii.

To co pisali koledzy powyżej - nie można mieć redukcji o ujemnej grubości.

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak z Fed to pewnie z dalmierza ala Leica i odleglosc oporowa znacznie mniejsza i tak jak kolega powyzej napisal nici. To pasuje do Bessy R

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Tu masz całą tabelkę i teraz kombinuj :wink:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance
    O ile pamiętam, FED naśladował mocowanie Leica Screwmount.
    Odsuwając ten obiektyw tak daleko, to tak jakbyś stosował pierścienie pośrednie do makrofotografii.

To co pisali koledzy powyżej - nie można mieć redukcji o ujemnej grubości.
    Dobra, myślałem, że ogarnąłem ale się myliłem. Mam troche mózg zlasowany przed i po maturach.
    M42= 45.46 mm, M39= 28.80 mm, Canon=44.00 mm. Z M39 na M42 da się. Z M42 na Canona też się da. A FDD dla M42 > M39 oraz M42 > Canon. Czy z tego nie dałoby się wyciągnąć, że z wyższej FDD nie da się przerobić na niższa, a z niższej na wyższą, się da (chodzi mi o te odległości).
    Sorry, że tak truję, ale po prostu chcę to zrozumieć dla samego siebie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów