Zobacz pełną wersję : Cena 5D MK II po premierze MK III
Witam, chciałbym się zapytać ktoś śledzi jak trzyma się cena 5D MK II po premierze MK III, mam zamiar kupić ale nie wiem czy nie poczekać aż stanieje. Jeżeli ktoś ma pogląd na sytuację prosił bym o opinię, dziękuje.
A jak się trzymała cena 5D w stosunku do 5D II ? Ładne egzemplarze nie były drastycznie tańsze od 5D II
Różnica między 5D II i 5D III jest tak duża (nowego) że nie liczył bym na wielkie obniżki
Przecież to proste :razz: :
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img851.imageshack.us/img851/7195/cena5dii.png)
Przecież to proste :razz: :
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img851.imageshack.us/img851/7195/cena5dii.png)
Cieszy mnie to w kontekście tego, że jakoś w okresie wakacyjnym bym chciał jedną 2 zamienić na 3 :D
... tak tylko co niektórzy liczą że 5dII kupią za 5 tyś...
... większość co pracuje na 5dII sprzeda backup i kupi 5dIII ... co i ja uczynię ;) i dlatego cena nawet używek nie poleci na pysk ...
Ja troche sledze ceny 2 i 3 w UK i powiem tak: od premiery modelu 3 cena spadla z £3000 do ok £2500 na ebayu. Z kolei cena nowych 2 ledwo drgnela (spadla moze £150 - 200?), za to uzywane 2 spadly troche bardziej, ale niektore maja duze przebiegi, w sumie jakiejs szalonej wyprzedazy i obnizki cen to nie ma...
Kolekcjoner
27-04-2012, 17:40
Wszystko będzie zależało od sytuacji na rynku. Gdyby jakimś cudem prawdą się okazała plota o D600 to ceny mogą polecieć.
... tak tylko co niektórzy liczą że 5dII kupią za 5 tyś...
... większość co pracuje na 5dII sprzeda backup i kupi 5dIII ... co i ja uczynię ;) i dlatego cena nawet używek nie poleci na pysk ...
Nie dawno poleciała mk2 na forum za 4500? Czasami są ludzie, którym nie zależy. Co innego jak sprzedaje repo ślubny, który żył bez dotacji. Wtedy masz: "nie śmigana, ideał, prawie jak nówka, bez wad", a pod spodem:
"przebieg to około 70-120 tys. na wyświetlaczu kilka rys, obtarć itd".
Ludzie kombinują, a ja już miałem mieć tę okazję kupić mk2, ale... się powstrzymałem ;)
Poczekam aż ceny opadną (pewnie nigdy) albo wyjdzie 7dmik2 ;)
Gdy kupowałem swoje 5DII to cena była ok. 7,5 tys. a licznie jeszcze dostępne nowe 5D spadły do ok. 5,2 tys. Uważam, że jak się ukaże mkIII i będzie go można podotykać to cena mkII spadnie, może nie drastycznie ale powiedzmy 15% ;). Ludzie po prostu kupią mkIII i tyle. Ja nawet przez moment nie wahałem się dołożyć te 2tys. do nowego.
Tradycyjnie przez jakiś czas "szczęśliwi" nabywcy mk.II będą pitolić w różnych wątkach o "braku różnic w obrazowaniu" i uzasadniać jaki to interes życia zrobili nie dając się marketingowcom z Canona. Może to podtrzyma trochę rynek mk.II ale do czasu.
Martinez69
27-04-2012, 20:28
TO jest jak ze wszystkim, wszystko zawsze tanieje bo jakimś czasie, tylko pytanie do ciebie czy ty masz czas żeby czekać? Moim zdaniem cena 5D mark II utrzyma się na podobnym poziomie, bez premiery 7D mkII, 5D zawsze musi być droższe
IMO, w przeciągu 2-3 miesięcy cena MKII drastycznie nie spadnie...
Cena nowego body to ok.6.800zł i raczej taniej nie będzie. Jednak można poniżej 6.000zł kupić lekko używane od tych, co chcą sobie wymienić na nowy model. Jednak 5DIII jest dwa razy droższe i nie ma powodu aby 5DII staniało. IMHO to własnie nowa pucha prędzej stanieje, bo sporo kosztuje i ma z czego :)
Cena tak szybko nie spadnie ponieważ 5II generuje porównywalny obrazek z tym co oferuje 5 III, ma za to dużo lepszy AF i kto go potrzebuje pewnie kupi nową puszkę, nie sądzę aby było ich tak bardzo wielu (wysoka cena robi jednak swoje). Jeszcze czekam na wiarygodne testy 5III, ale gdy potwierdzi się u innych test DXO Mark to czekam na 5 IV :-D.
moim zdaniem ze względu na AF mkIII nie koniecznie jest bezpośrednią konkurencją dla mkII, mkI zmieniany był przede wszystkim dla lepszego iso i mpx, nie było alternatywy w ff,
a nowa piątka może teraz powalczyć z jedynkami
tak jak 7 brały osoby z mniej zasobnym portfelem a aspiracjami jedynkowymi
dla osób nie potrzebujących takiego af, a większej ilości mpx mkII jest na ten moment połowę tańszym aparatem oferującym podobne właściwości użytkowe, landszafciarze w dalszym ciągu będą oczekiwali na mpx i polepszenie zakresu tonalnego
michael_key
07-05-2012, 10:07
Cena tak szybko nie spadnie ponieważ 5II generuje porównywalny obrazek z tym co oferuje 5 III, ma za to dużo lepszy AF i kto go potrzebuje pewnie kupi nową puszkę [...]
Dokładnie. 5DII utrzyma się w cenie conajmniej przez 6 m-cy.
dreamstorm
07-05-2012, 17:11
Jedym z powodów dla których 5d mkII nie stanieje za bardzo jest ogromna różnica w cenie do mkIII. Jeśli byłyby to 2 tys to pewnie wiele osób uważałoby, że warto nawet dopłacić 3-4 tys, żeby tylko miec nową 5tkę, przez co bardziej skłonni byliby dopłacić. Mając świadomość, że muszą dorzucić jeszcze tyle kasy raczej nie zdecydują się tyle opuścić.
Spodziewam się za to lekkiej obniżki 1Ds mk3, choć tych aparatów jest na rynku stosunkowo mało, co też nie wpływa korzystnie na obniżkę ich ceny.
IMHO póki 5d mkIII nie stanieje, a na razie nie sądzę, żeby to się stało, to mkII zostanie na podobnym poziomie.
Kolekcjoner
07-05-2012, 18:05
Jak zwykle u Canona jest to wszystko bardzo sprytnie skalkulowane - niestety - dla nas.
Szczerze mówiąc też liczyłem że 5D mkII będzie taniał, a tu figa.
Jak zwykle u Canona jest to wszystko bardzo sprytnie skalkulowane - niestety - dla nas/.../też liczyłem że 5D mkII będzie taniał, a tu figa.
I tak nie jest źle, gdyby po rozpoczęciu produkcji mkIII zakończyli produkcję mkII, to ten drugi prawdopodobnie by teraz zdrożał :twisted: