Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Naprawa obiektywu w kompakcie

Ajgor
25-04-2012, 16:57
Witam. Mam starego Canona PowerShot A510. Właściwie żona go używała. Jakiś czas temu aparat miał wypadek. Robiłem nim zdjęcia na siedząco (na pewnym występie), wyślizgnął mi się z rąk, i złapałem go kolanami. Niestety tak mocno, że wcisnąłem obiektyw do środka. Kupiłem żonie następny aparat - PowerShota A460. Jest to jednak aparat sporo gorszy. Nawet nie chodzi o brak manualnych ostawień. Ale po prostu robi o wiele gorszej jakości zdjęcia. Tak sobie więc pomyślałem, że może tego A510 da się jeszcze naprawić. Tu więc kilka pytań:

Czy da się w tym modelu wymienić obiektyw? Ile taka operacja może kosztować? Czy jest sens? I gdzie szukać serwisu, który robi takie rzeczy? Jeśli ma to znaczenie, to mieszkam w Legnicy.
Boję się, że wgniatając obiektyw. mogłem połamać matrycę :(
Szkoda mi go, bo robił na prawdę bardzo dobre zdjęcia, jak na kompakta.

said1
25-04-2012, 20:56
W Warszawie mamy serwis na Żytniej (http://www.e-csi.pl/pl/naprawy_pogwarancyjne.html)... w Twojej okolicy się nie orientuję, ale może warto przynajmniej zadzwonić i zapytać. Jak piszą na stronie, wycena ewentualnej naprawy jest za FREE więc jeśli nie szkoda ci wydać kilka złotówek na kuriera zawsze można spróbować tą drogą (o ile serwis dopuszcza taką formę dostarczenia sprzętu).

Naprawiacz
26-04-2012, 08:36
Proponuję oddać aparat do prywatnego punktu napraw. CSI jest bardzo drogi i naprawa w autoryzowanym serwisie będzie droższa niż koszt trzech takich sprawnych aparatów. Wydawanie kilkudziesięciu złotych na przesyłki w obie strony by się tylko dowiedzieć o kosztach jest nieuzasadnione ekonomicznie.

tantal
27-04-2012, 22:10
Za mniejsze kwoty (http://allegro.pl/listing.php/search?category=110626&string=a510) to raczej żaden serwis obiektywu nie naprawi ...

Naprawiacz
28-04-2012, 14:14
Każdy prywatny zakład będzie tańszy od CSI i to kilkakrotnie.

Martinez69
28-04-2012, 21:02
Sprzedaż uszkodzonego kompakta na allegro z uszkodzonym obiektywem to chyba najlepsze rozwiązanie, ten typ usterki jest w miarę łatwo naprawialny dlatego ceny takich sprzętów są w miare wysokie

underhand
28-04-2012, 22:43
matrycy nie ruszył