Zobacz pełną wersję : jasna, szeroka stałka pod aps-c
morlight
17-04-2012, 20:45
Mam na myśli coś szerokiego, czyli 10, 12 mm. Istnieje coś takiego pod aps-c, bo nie znalazłem ?
tezmarek
17-04-2012, 20:53
Mam na myśli coś szerokiego, czyli 10, 12 mm. Istnieje coś takiego pod aps-c, bo nie znalazłem ?
Chyba nikt jeszcze nie zrobił szerszej jasnej stałki EF-S niż 30mm. O ile oportunizm Canona w tym względzie rozumiem (ale nie pochwalam ;) ) to dziwię się innym.
morlight
17-04-2012, 21:11
Właśnie też się dziwię, konstrukcyjnie nie jest to chyba wielki problem. Odczuwam lekką dyskryminację mniej zamożnych użytkowników ;)
Chyba nikt jeszcze nie zrobił szerszej jasnej stałki EF-S niż 30mm. O ile oportunizm Canona w tym względzie rozumiem (ale nie pochwalam ;) ) to dziwię się innym.
Wydaje mi się że najszerzej to Sigma 20mm f1.8 - da się podpiąć pod aps-c niżej to tylko fisheye 15mm 2.8 canona - na aps-c tylko trochę krzywi rogi. Jest jeszcze zoom Tokiny 11-16 f2.8 i chyba nic jaśniejszego nie ma z AF'em.
Wydaje mi się że najszerzej to Sigma 20mm f1.8 - da się podpiąć pod aps-c niżej to tylko fisheye 15mm 2.8 canona - na aps-c tylko trochę krzywi rogi. Jest jeszcze zoom Tokiny 11-16 f2.8 i chyba nic jaśniejszego nie ma z AF'em.
Jest jeszcze Canon 20 mm f/2.8 EF USM.
Wydaje mi się że najszerzej to Sigma 20mm f1.8
Zapomniałeś o EF 14/2.8 L.
Szerszej stałki (niezależnie czy APS-C czy na FF) w systemie nie ma.
nic jaśniej niż sigma 20/1,8 i c14/2,8 lub s14/2,8 się nie znajdzie. Czy to problem konstrukcyjny zrobić coś szerokiego i jasnego tego nie wiem, ale przypuszczam, że problemem jest średnica obiektywu przy filtrze. mogłaby być większa niż te 77 i 82mm. I kto to by kupił za astronomiczną cenę?
hubert12125
18-04-2012, 10:27
nic jaśniej niż sigma 20/1,8 i c14/2,8 lub s14/2,8 się nie znajdzie. Czy to problem konstrukcyjny zrobić coś szerokiego i jasnego tego nie wiem, ale przypuszczam, że problemem jest średnica obiektywu przy filtrze. mogłaby być większa niż te 77 i 82mm. I kto to by kupił za astronomiczną cenę?
Wnioskuje ze wykonanie takiego obiektywu jest problemem konstrukcyjnym(a w zasadzie wykonanie obiektywu o w miare przyzwoitych parametrach)bowiem brakuje takich obiektywow na wszystkich systemach choc np na Leice masz B.szerokie stalki ponizej 15mm Voightlandera a na Canonie tylko Samyang 14mm ale pod FF.Co do Tokiny 11-16 to jest to podobno swietny obiektyw(i to chyba AP-S)i chyba to jest odpowiedzia na twoj post
jeżeli chodzi o odpowiedź wprost o stałkę i to jasną to tokina nią nie jest. Jest podobno dobra optycznie, podobnie jak c10-20 pod apsc ale za to jaśniejsza. Każdemu wg potrzeb i możliwości kasowych. No zapomnieliśmy jeszcze o stałych 8mm pod apcs ale to fishe i trzeba je prostować przy obróbce.
No zapomnieliśmy jeszcze o stałych 8mm pod apcs ale to fishe i trzeba je prostować przy obróbce.
Skoro już tak mocno offtopujemy - to trzeba wymienić też zooma rektilinearnego 8-16 mm od Sigmy.
morlight
18-04-2012, 19:44
...Co do Tokiny 11-16 to jest to podobno swietny obiektyw(i to chyba AP-S)i chyba to jest odpowiedzia na twoj post
Tylko, że tokina to zoom. Z resztą miałem okazję jej używać i na 2.8 niestety nie zachwyca ostrością, a do tego wyłazi piękne CA. Czy 2.8 można nazwać jasnym, to już indywidualna sprawa, w każdym razie tokinę trzeba domykać, a to już czyni ją ciemną. Myślałem raczej o 1.4 lub 1.8.
tezmarek
18-04-2012, 20:00
Wydaje mi się że najszerzej to Sigma 20mm f1.8...
Tak, to jest niezbyt szeroki na APS-C surogat. Tyle, że znaleźć egzemplarz, który na gęstej cropowej matrycy da przy dużym otworze dobre rezultaty nie jest łatwo - mnie się nie udało i nie chce mi się dalej szukać.
Wersja 20/1.8 zaprojektowana specjalnie dla cropa miałaby szansę dać lepszy obraz, oraz kosztować i ważyć mniej. Przy cenie około 400$ popyt byłby spory. problem w tym, że analitycy Sigmy, Tamrona i Tokiny nie zgadzają się z moją opinią ;)
Natomiast obstrukcyjną postawę Canona rozumiem.
jacek_73
18-04-2012, 20:06
Tak, to jest niezbyt szeroki na APS-C surogat...
Tylko to jest szkło EF...i faktycznie nic szerszego jasnego nima (a szkoda, bo pod APS-C przydałoby się 16/1.4 w takiej samej cenie :rolleyes:). Następna w kolejce jest eLka 24/1.4, sigma 24/1.8...no i już w górę :?
tezmarek
18-04-2012, 21:54
Podsumowując - jasnej szerokiej stałki dla APS-C nie ma i jeszcze długo (obym się mylił) nie będzie.
Ernest_DLRS
25-04-2012, 10:50
Najszersza jasna stałka to Sigma 20mm/1.8. Potem jest jeszcze 24mm/1.4 i 1.8. Pozdr.
Natomiast obstrukcyjną postawę Canona rozumiem.
Co leży u podstaw tej domniemanej niechęci ? Ochrona/preferowanie FF ?
morlight
26-04-2012, 18:27
Co leży u podstaw tej domniemanej niechęci ? Ochrona/preferowanie FF ?
Dokładnie tak. Chcesz być profi i używać szerokiej stałki ze światłem 1.4 ? Kup lustrzankę z matrycą małoobrazkową :)
hubert12125
04-05-2012, 15:19
Tylko, że tokina to zoom. Z resztą miałem okazję jej używać i na 2.8 niestety nie zachwyca ostrością, a do tego wyłazi piękne CA. Czy 2.8 można nazwać jasnym, to już indywidualna sprawa, w każdym razie tokinę trzeba domykać, a to już czyni ją ciemną. Myślałem raczej o 1.4 lub 1.8.
A nie za duzo oczekujesz?Szerokokatne obiektywy to zazwyczaj F.4 a i tak je trzeba przymykac
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A skoro masz takie wymagania to moze Leica M9 i jej szkielka za kilkanascie tys zl wzwyz cie zainteresuja?
Ernest_DLRS
05-05-2012, 13:11
To już wolałbym brać Tokinę 11-16 pomimo, że to nie stałka. Ma odrobinę gorszą ostrość, ale światło to samo, nie ma dystorsji falistej i lepszy zakres - i szerzej i dłużej.
No i AF Lepszy ;) hehe
W praktyce ciężko o dobre szerokie i w miarę jasne szkło pod ASP-C