Zobacz pełną wersję : Canon 5D Mk II autofocus
Witam. Mam problem. W czasie robienia zdjęć środkowy punkt AF nagle znika i nie można zrobić zdjęcia. Próba przełączenia na boczne punkty nic nie daje. Dopiero jakby po wielu próbach wciskania spustu nagle ten środkowy punkt się ponownie włącza. Zdarzyło mi się tak może tylko z 3 razy wciągu ostatnich 5 miesięcy. W ostatnim czasie zrobiłem naprawdę sporo zdjęć i wszystko było OK.
Jednak wczoraj gdy fotografowałem w kościele znów zdarzyła się taka sytuacja. Miałem podpięte 85 1.8. Zmieniłem przysłonę z 2.2 na 1.8 i środkowy punkt AF znikł i po wciśnięciu do końca spustu migawki nie dało się zrobić zdjęcia. Pośpiesznie wyłączyłem aparat, wyciągnąłem i wsadziłem baterię i już wszystko było w porządku. Zrobiłem jeszcze z 500 zdjęć tego dnia
Dodam tylko, że wcześniejsze przypadki zdarzyły się przy innych obiektywach. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję i wierzę, że znajdzie się Ktoś, kto coś doradzi.
xxkomarxx
10-04-2012, 17:24
Witam. Mam problem. W czasie robienia zdjęć środkowy punkt AF nagle znika i nie można zrobić zdjęcia. Próba przełączenia na boczne punkty nic nie daje. Dopiero jakby po wielu próbach wciskania spustu nagle ten środkowy punkt się ponownie włącza. Zdarzyło mi się tak może tylko z 3 razy wciągu ostatnich 5 miesięcy. W ostatnim czasie zrobiłem naprawdę sporo zdjęć i wszystko było OK.
Jednak wczoraj gdy fotografowałem w kościele znów zdarzyła się taka sytuacja. Miałem podpięte 85 1.8. Zmieniłem przysłonę z 2.2 na 1.8 i środkowy punkt AF znikł i po wciśnięciu do końca spustu migawki nie dało się zrobić zdjęcia. Pośpiesznie wyłączyłem aparat, wyciągnąłem i wsadziłem baterię i już wszystko było w porządku. Zrobiłem jeszcze z 500 zdjęć tego dnia
Dodam tylko, że wcześniejsze przypadki zdarzyły się przy innych obiektywach. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję i wierzę, że znajdzie się Ktoś, kto coś doradzi.
Mi się tak zdarza czasami ale bardzo rzadko. Zmieniłem soft i jakby spokój od 4 miesięcy. Miałem tą sytuacje z 85 1.2. Póki co nie zawracam sobie tym głowy bo szkoda czasu. Jakby to było nagminne to wysłałbym do serwisu.
A co robiłeś, żeby ten AF znów się włączył? Mimo, że jest to rzadkie zdarzenie, może wystąpić w najgorszym momencie np. ceremonia ślubna :( Cały dzień stresu!
xxkomarxx
10-04-2012, 17:47
A co robiłeś, żeby ten AF znów się włączył? Mimo, że jest to rzadkie zdarzenie, może wystąpić w najgorszym momencie np. ceremonia ślubna :( Cały dzień stresu!
OFF ON przeważnie załatwiał sprawę. Po zmianie softu ani raz mi się nie zdarzył taki problem. Póki co. Z tym że nie robię ślubów więc ciśnienia nie miałem.
co znaczy, że znikł Ci środkowy punk AF?
przestał łapać ostrość, obiektyw przestał pracować. Spust wciskałem do końca bez żadnego rezultatu.
A nie przestawiłes sobie przypadkiem na zdjęcia z samowyzwalaczem?
matarata
11-04-2012, 08:29
Ja czasami wduszam przycisk od kontroli głębi ostrości i efekt jest taki jak opisywałeś. Dopiero jak kiedyś miałem ustawioną przesłonę na większą wartość to zauważyłem bo było słychać i widać przymknięcie.
a moze poprostu blokujesz af ?
eclipsis
11-04-2012, 12:24
Ja miałem takie jaja i okazało się że to wina spustu migawki, wymienili i po sprawie. Jak wciskałem to po prostu nie stykało i aparat myślał, że spust nie jest w ogóle wciśnięty.
Tylko to dzieje się bardzo rzadko
xxkomarxx
11-04-2012, 16:22
Tylko to dzieje się bardzo rzadko
Spróbuj wgrać inny soft. Zobaczysz czy takie coś nadal będzie miało miejsce.
trothlik
11-04-2012, 20:52
Podepnę się ale jak jest to złe miejsce to proszę o przeniesienie.
Właśnie mam kwotę na 5Dmk2 i jak czytam wątki o problemach z AF to zaczynam się nad tym zakupem zastanawiać.
Czy może lepiej poczekać i douzbierać do mk3?
I czy ktoś może mnie oświecić czy ten mk2 ma dużo gorszy AF niż 400D? będę wdzięczny za jakakolwiek wskazówkę...
I czy ktoś może mnie oświecić czy ten mk2 ma dużo gorszy AF niż 400D?
Niż 400D czy 40D? Bo jeśli ten pierwszy, to chyba grubo przesadziłeś w swoich obawach.
trothlik
11-04-2012, 21:24
Niż 400D czy 40D? Bo jeśli ten pierwszy, to chyba grubo przesadziłeś w swoich obawach.
Czterysta. Bo jak na razie nie narzekam ale opisy AF 5D2 trochę mnie zaniepokoiły, no i temu pytam.
I w sumie jak "beznadziejny" jest ten "beznadziejny" AF w 5D2?
Czterysta. Bo jak na razie nie narzekam
Skoro na ten w 400D nie narzekasz, to tym bardziej nie będziesz narzekał na ten w piątce. Jedyny minus w stosunku do czterysetki to trochę gorsze rozłożenie punktów AF na matówce.
ale opisy AF 5D2 trochę mnie zaniepokoiły
Zdecydowanie za dużo forum :mrgreen:
trothlik
11-04-2012, 21:34
Jedyny minus w stosunku do czterysetki to trochę gorsze rozłożenie punktów AF na matówce.
Zdecydowanie za dużo forum :mrgreen:
A no to mnie uspokoiłeś, a ja i tak używam centralnego...
dzięki.