Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Af problemy

Sieku
10-04-2012, 11:22
Witam mam problem z obiektywem mianowicie nie łapie ostrości przelatuje skale w obie strony i koniec zauważyłem też że listki przysłony jakby się blokowały tzn niby ustawiony jest na f 3.5 a w rzeczywistości ma f 22 sprawdzałem i wiem ale czemu tak się robi i co może być przyczyną ewentualnie jak to naprawić ??

tlustyx
10-04-2012, 11:40
Witam mam problem z obiektywem mianowicie nie łapie ostrości przelatuje skale w obie strony i koniec zauważyłem też że listki przysłony jakby się blokowały tzn niby ustawiony jest na f 3.5 a w rzeczywistości ma f 22 sprawdzałem i wiem ale czemu tak się robi i co może być przyczyną ewentualnie jak to naprawić ??
Z tak przymkniętą przysłoną aparat ostrości nie ustawi. Jest ona przymknięta ciągle czy dopiero po podpięciu do body? A w ogóle jaki to obiektyw?

Sieku
10-04-2012, 16:08
obiektyw sigma 15-30 a efekt wygląda tak że do przysłony f 5 chodzi normalnie powyżej tej wartości z każdym zdjęciem bardziej domyka przysłonę czyli np mam ustawione f 5.6 i tak jest na aparacie a obiektyw sam sobie dokręca coraz bardziej aż do f 22 a po takim jednym domknięciu aparat już nie łapie AF obiektyw przelatuje skalę lewo prawo i nic aby zrobić żeby znów ostrość wróciła trzeba nacisnąć przycisk podglądu głębi ostrości i przejechać przesłonę z 22 jak jest do 3.5 i znów 22 i do 3.5 aby zaczął chodzić AF do f 5 chodzi normalnie powyżej już jak pisałem . nie wiem co to jest i co się dzieje na pewno to problem z obiektywem bo mam jeszcze 50mm i chodzi normalnie

Usjwo
11-04-2012, 04:39
AF moze pracowac przy dziurze >= f5.6. Pocieszeniem moze byc ze to awaria obiektywu nie autofokusa, bez serwisu chyba sie nie obejdzie.

Sieku
11-04-2012, 11:41
Ile taka naprawa może kosztować ?? Bo to moja pierwsza awaria.

eclipsis
11-04-2012, 12:27
Wyślij, niech ci wycenią przed naprawą, najwyżej stracisz za transport i oględziny (i tak dużo mniej niż obiektyw), a będziesz go mógł wysłać do naprawy jak będziesz przy kasie (o ile będzie ci się to opłacać)

Sieku
15-04-2012, 20:20
wycenili diagnoza sama kosztuje 120zł a naprawa jak mi napisali ok 500zł + koszt wysyłki
no witki opadają .... czy ktoś z was zna może serwisy w okolicach Łodzi które zajmują się czymś takim ??