Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Af problemy

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Sieku

Domyślnie Af problemy

Witam mam problem z obiektywem mianowicie nie łapie ostrości przelatuje skale w obie strony i koniec zauważyłem też że listki przysłony jakby się blokowały tzn niby ustawiony jest na f 3.5 a w rzeczywistości ma f 22 sprawdzałem i wiem ale czemu tak się robi i co może być przyczyną ewentualnie jak to naprawić ??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sieku Zobacz posta
    Witam mam problem z obiektywem mianowicie nie łapie ostrości przelatuje skale w obie strony i koniec zauważyłem też że listki przysłony jakby się blokowały tzn niby ustawiony jest na f 3.5 a w rzeczywistości ma f 22 sprawdzałem i wiem ale czemu tak się robi i co może być przyczyną ewentualnie jak to naprawić ??
    Z tak przymkniętą przysłoną aparat ostrości nie ustawi. Jest ona przymknięta ciągle czy dopiero po podpięciu do body? A w ogóle jaki to obiektyw?
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Domyślnie

obiektyw sigma 15-30 a efekt wygląda tak że do przysłony f 5 chodzi normalnie powyżej tej wartości z każdym zdjęciem bardziej domyka przysłonę czyli np mam ustawione f 5.6 i tak jest na aparacie a obiektyw sam sobie dokręca coraz bardziej aż do f 22 a po takim jednym domknięciu aparat już nie łapie AF obiektyw przelatuje skalę lewo prawo i nic aby zrobić żeby znów ostrość wróciła trzeba nacisnąć przycisk podglądu głębi ostrości i przejechać przesłonę z 22 jak jest do 3.5 i znów 22 i do 3.5 aby zaczął chodzić AF do f 5 chodzi normalnie powyżej już jak pisałem . nie wiem co to jest i co się dzieje na pewno to problem z obiektywem bo mam jeszcze 50mm i chodzi normalnie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

AF moze pracowac przy dziurze >= f5.6. Pocieszeniem moze byc ze to awaria obiektywu nie autofokusa, bez serwisu chyba sie nie obejdzie.

Domyślnie

Ile taka naprawa może kosztować ?? Bo to moja pierwsza awaria.

Domyślnie

Wyślij, niech ci wycenią przed naprawą, najwyżej stracisz za transport i oględziny (i tak dużo mniej niż obiektyw), a będziesz go mógł wysłać do naprawy jak będziesz przy kasie (o ile będzie ci się to opłacać)

Domyślnie

wycenili diagnoza sama kosztuje 120zł a naprawa jak mi napisali ok 500zł + koszt wysyłki
    no witki opadają .... czy ktoś z was zna może serwisy w okolicach Łodzi które zajmują się czymś takim ??

Uprawnienia umieszczania postów