Zobacz pełną wersję : Jak zablokować ekspozycję? (błąd w instrukcji)
e13955@rppkn.com
27-03-2012, 23:33
Jak zablokować ekspozycję?
Czy wiecie jak zachować bieżące ustawienia ekspocyzji tak, aby móc każdą kolejną fotkę robić z takimi właśnie zachowanymi ustawieniami?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img836.imageshack.us/img836/7483/ekspo.jpg)
Punkt w instrukcji zaznaczony na czerwono kłamie.
Przeprowadziłem teraz test.
Dwa sposoby przetestowałem, wyglądają następująco:
1)
Ustawiam ostrość, wciskam *. Robię zdjęcia dociskając spust całkowicie, raz, drugi, trzeci. Wybrane na początku zablokowane ustawienia się zmieniają przy każdym zdjęciu. Czyli jest niedobrze.
2)
Ustawiam ostrość, wciskam *. Robię zdjęcia wciskając przed każdym zdjęciem * i dociskam spust całkowicie, raz, drugi, trzeci. Wybrane na początku zablokowane ustawienia się zmieniają przy każdym zdjęciu. Czyli jest niedobrze.
Przycisk z gwiazdką musisz trzymać cały czas wciśnięty. Dopóki trzymasz dotąd masz zablokowaną ekspozycję. Nie lepiej tryb M :)
e13955@rppkn.com
28-03-2012, 00:47
Dobra, już to rozgryzłem. Poradziłem sobie sam. Właściwie to zostałem zmuszony by poradzić sobie sam.
Wygląda to tak:
Aby wykonać jedno zdjęcie ze stałą, zablokowaną ustawioną przesłoną i migawką, należy:
Wciskamy do połowy spust i ostrzymy, gdy mamy naostrzony cel wciskamy * i nie puszczamy wciśniętej do połowy migawki. Przenosimy teraz kadr na inny cel i gdy chcemy zrobić zdjęcie to dociskamy spust do końca. Nie możemy ani na chwilę zwolnić spustu bo ustawienia się zepsują.
Aby wykonać serię wielu zdjęć ze stałą, zablokowaną ustawioną przesłoną i migawką, należy: Wciskamy do połowy spust i ostrzymy, gdy mamy naostrzony cel wciskamy (i nie puszczamy) przycisk * i również trzymamy wciśnięty do połowy spust. Teraz możemy robić wiele zdjęć z tymi ustawieniami, będą one takie same na każdym zdjęciu. Musimy oczywiście pamiętać o tym, że w tym przypadku nie możemy zsunąć palca z klawisza * i musimy trzymać go cały czas wciśniętego.
jellyeater
28-03-2012, 07:04
Przycisk AE jest mało wygodny i mało intuicyjny. Dla mnie najwygodniej by było, żeby naciskam, zapamiętuje ekspozycję i zapala się *. Potem robię zdjęcia naciskam drugi raz i gaśnie *. Jak chcę mieć nową ekstrapozycję naciskam 3 raz. Bo trzymanie jest niewygodne. A i wyłączanie tego jest niewygodne. Bo ponowne naciśnięcie przycisku blokady łapie kolejną wartość ekspozycji. :(
Można na tryb M, ale trwa to dłużej.
Przeczytaj jeszcze raz pkt 1,2,3 i wykonaj krok po kroku. Tam nie ma Żadnego błędu.
Dobra, już to rozgryzłem. Poradziłem sobie sam. Właściwie to zostałem zmuszony by poradzić sobie sam.
Wygląda to tak:
i nie puszczamy wciśniętej do połowy migawki. Nie możemy ani na chwilę zwolnić spustu bo ustawienia się zepsują.
chyba jednak nie rozgryzłeś.....
Przycisk z gwiazdką musisz trzymać cały czas wciśnięty.
Nieprawda. Blokada ekspozycji działa kilka sekund (bodaj 4 s).
Wystarczy patrzeć w wizjer - po wciśnięciu zapala się "*". Jak zgaśnie (razem z resztą informacji o ekspozycji) - to już jest "po ptokach".
Nie lepiej tryb M :)
Wygląda na to, że w takim przypadku (każde kolejne zdjęcie z taką samą ekspozycją) zdecydowanie lepiej.
Nieprawda. Blokada ekspozycji działa kilka sekund (bodaj 4 s).
Wystarczy patrzeć w wizjer - po wciśnięciu zapala się "*". Jak zgaśnie (razem z resztą informacji o ekspozycji) - to już jest "po ptokach"
Gdy trzyma się wciśnięty przycisk * to nie zgaśnie. Można robić kolejne zdjęcia z tą samą ekspozycję. O to chyba chodziło pytającemu.
Sprawdzałem wczoraj tylko tak na szybko, osobiście używam trybu M
nie puszczamy wciśniętej do połowy migawki.
A niby dlaczego nie? No chyba, że zmieniłeś ustawienia CF w menu aparatu.
Jak napisał pajlot: chyba jednak nie rozgryzłeś.....
Gdy trzyma się wciśnięty przycisk * to nie zgaśnie
Wiem. Odniosłem się do tego "musisz trzymać", bo przecież nie musi - jeśli zdąży zrobić zdjęcie/zdjęcia w te 4 sekundy.
flankerp
28-03-2012, 11:20
Ja też pierwsze słyszę o trzymaniu... Nawet nie wiedziałem, że to tylko 4 sekundy pamięta. Zazwyczaj najpierw ustawia się scenę, potem na chwile robisz nurka na zapamiętanie ekspozycji, a potem wracasz do zdjęcia i cykasz....Jakieś dwie sekundy od momentu wciśnięcia *
Ja też pierwsze słyszę o trzymaniu...
Wcześniej też o tym nie słyszałem :) Nie miałem takiej potrzeby.
Spróbowałem tylko na potrzeby tego wątku.;-)
e13955@rppkn.com
28-03-2012, 20:31
Jak to nie rozgryzłem? Rozgryzłem.
I nie wiedziałem że jak zgaśnie to ta blokada przepada, myślałem że gaśnie tylko napis w wizjerze a ustawienia są nadal zapamiętane (mimo że informacje o nich zgasły). Nie wiedziałem, że jak to zgaśnie to razem i ustawienia się dezaktywują.
A instrukcja o tym nie mówi i jest dlatego do kitu. To ja mam sie DOMYŚLAĆ?
Dobra, już to rozgryzłem. Poradziłem sobie sam.
Z tym rozgryzieniem to chyba nie do końca.
Aby wykonać jedno zdjęcie ze stałą, zablokowaną ustawioną przesłoną i migawką, należy:
Wciskamy do połowy spust i ostrzymy, gdy mamy naostrzony cel wciskamy * i nie puszczamy wciśniętej do połowy migawki. Przenosimy teraz kadr na inny cel i gdy chcemy zrobić zdjęcie to dociskamy spust do końca. Nie możemy ani na chwilę zwolnić spustu bo ustawienia się zepsują.
Ustawiasz kadr tak jak chcesz, aby została zmierzona ekspozycja. Wciskasz * i masz około 4 s od puszczenia na to aby przekadrować i nacisnąć do połowy spust migawki w celu ustawienia ostrości. Jeśli ci pasuje to dociskasz spust i robisz fotkę. Jeśli nie to możesz go puścić i ponownie ustawić ostrość na inny punkt. Ważne, aby czas z nienaciśniętym spustem nie przekroczył 4s. Jak napisał Merde (tu miał rację) możesz tych zdjęć w ten sposób robić wiele, byle po zrobieniu fotki nacisnąć szybko spust do połowy nim zgaśnie *. Do wielu zdjęć z tą samą ekspozycją nie koniecznie musisz trzymać wciśniętą *, możesz również trzymać wciśnięty do połowy spust i puszczać go tylko na chwilę, aby aparat ponownie ustawiła ostrość.
e13955@rppkn.com
28-03-2012, 22:47
Ustawiasz kadr tak jak chcesz, aby została zmierzona ekspozycja.
To znaczy wciskam do połowy spust?
To znaczy wciskam do połowy spust?
Ustawiasz tam gdzie chcesz zmierzyć i zablokować AE. Wciskasz * potem przekadrowujesz i wciskasz spust w celu ustawienia ostrości i wykonania zdjęcia.
e13955@rppkn.com
28-03-2012, 23:44
Co ustawiam tam?
Chłopie, weź napisz to zrozumialej i z wyobraźnią, nie pomijając szczegółów bo nic nie wiem z takiego "tłumaczenia".
Jak się DOMYŚLAM to chcesz mi powiedzieć abym wcisnął spust do połowy (ustawi się ostrość) i wtedy trzymając cały czas spust wciśnięty do połowy wcisnął *. Od tego momentu mam 4 sekundy na zmianę kadru i zrobienie zdjęcia. Tak?
Spróbuj tak. Usiądź w pokoju, zaświeć powiedzmy górne światło. Obiektyw ustaw na długi koniec (aby nie obejmował zbyt dużo) ISO powiedzmy 100 bez lampy błyskowej.
Zrób zdjęcie 1. zaświeconej lampie. Powiedzmy ustawi się czas 1/30 i przysłona f 5,6.
Teraz wykonaj kolejna zdjęcie 2. obracając się w ciemniejszy kąt pokoju. Ustawi się czas załóżmy 1/5 f 5,6. To zdjęcia testowe, obydwa powinny być poprawnie naświetlone (pewnie rozmazane).
Teraz skieruj znów na lampę, naciśnij *, aparat zmierzy i zablokuje AE (migawkę i przysłonę) znów na około 1/30 w wizjerze zaświeci się *. Teraz obróć się w ciemny kąt naciśnij spust do połowy w celu ustawienia ostrości (jeśli nie naciśniesz w ciągu 4s ustawienia się skasują) i dociśnij aby zrobić zdjęcie. Powinno ono być ciemne z czasem 1/30 f 5,6 (tak jak się ustawiło po naciśnięciu gwiazdki). Jeśli takie jest zrobiłeś wszystko poprawnie. Jeśli będzie jasne z czasem jak zdjęcia testowe nr 2 znaczy że coś jest źle.
Pamiętaj w ustawieniach C.Fn. aparatu (500D pozycja nr 10 jest 0) Spust migawki/Przyc.blok.AE musi być 0:AF/Blokada AE - tu można zmienić funkcję tych przycisków.
Potem poćwicz i rób kilka zdjęć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co ustawiam tam?
Ustawiasz aparat, kierujesz obiektyw w miejsce (kadr) na którym chcesz zmierzyć światło i zablokować AE (migawkę i przysłonę).
e13955@rppkn.com
29-03-2012, 00:49
Dobra, w ten sposób działa. Dzięki za opis. Nie mogłem tego zrozumieć w ogóle.
Ale bardzo ważna sprawa!
W moich ustawieniach C.Fn. aparatu (600D pozycja nr 10 jest 5 a nie 0).
Czym w ogóle są te ustawienia aparatu? Tutaj można przypisać jakąś funkcję do każdego klawisza lustrzanki czy nie? Do czego służy to menu całe? W tym menu nie mamy przecież podanej nazwy klawisza, którego wciśnięcie przypisujemy do innej, wybranej przez nas, funkcji.
flankerp
29-03-2012, 07:35
To są dodatkowe ustawienia funkcyjne aparatu. Im nowszy model to coś tam dodają.
To jest za dużo tłumaczenia, proponuje aby kolega zerknął do instrukcji.
Ja sam nieraz sięgam po instrukcję, bo nie pamiętam wszystkiego...
Dobra, w ten sposób działa. Dzięki za opis. Nie mogłem tego zrozumieć w ogóle.
Blokada ekspozycji nie może być trwała, inaczej można by ją było zmieniać wyłącznie naciskając *.
Ale bardzo ważna sprawa!
W moich ustawieniach C.Fn. aparatu (600D pozycja nr 10 jest 5 a nie 0).
Przecież to wszystko jest ładnie opisane. Przy ustawionej C.Fn. 10 na wartość 5 masz aparat skonfigurowany tak, by po wciśnięciu przycisku SET można było zmienić czułość (ISO) strzałkami lewo/prawo lub kółkiem.
witam
podepnę się do wątku. jako świeżak mam pytanie dot. C.Fn-10 Spust migawki/Przycisk blokady AE w Canonie 500d
instrukcja opisuje to:
0: AF/Blokada AE
1: Blokada AE/AF
Funkcja jest bardzo przydatna, jeśli ostrość i ekspozycja mają być ustawione
oddzielnie. Naciśnięcie przycisku <*> uruchamia automatyczną regulację ostrości,
natomiast naciśnięcie przycisku migawki do połowy blokuje parametry ekspozycji.
czy opcja 0 i 1 to nie jest przypadkiem dokładnie to samo tyle że z zamienionymi funkcjami przycisków.
Jeśli tak to jaki to ma sens?
Kwestia wygody. Przy fotografii reportażowej fajniej jest mieć AF pod kciukiem, dzięki temu czając się na odpowiedni moment nie trzeba cały czas przytrzymywać spustu – ostrzysz, puszczasz, obserwujesz, strzelasz...
Faktycznie!!! wypróbowałem to natychmiast i rzeczywiście jest to wygodniejsze niż trzymanie cały czas spustu :-)
dzięki!
podepnę się do wątku. jako świeżak mam pytanie dot. C.Fn-10 Spust migawki/Przycisk blokady AE w Canonie 500d
instrukcja opisuje to:
0: AF/Blokada AE
Funkcja jest bardzo przydatna, jeśli ostrość i ekspozycja mają być ustawione
oddzielnie. Naciśnięcie przycisku <*> uruchamia automatyczną regulację ostrości,
natomiast naciśnięcie przycisku migawki do połowy blokuje parametry ekspozycji.
czy opcja 0 i 1 to nie jest przypadkiem dokładnie to samo tyle że z zamienionymi funkcjami przycisków.
Nie do końca. W konfiguracji standardowej podczas naciśnięcia spustu migawki do połowy aparat mierzy światło, blokuje ekspozycję i ustawia ostrość. "*" tylko blokuje (na 4 sekundy) ekspozycję.
W konfiguracji alternatywnej naciśnięcie spustu migawki uruchamia pomiar światła (ale nie blokuje ekspozycji), "*" ustawia ostrość i blokuje ekspozycję.
Jeśli tak to jaki to ma sens?
Ma sens głównie w trybie servo. Było kilkakrotnie na forum o tym, nie mogę chwilowo linków wyszukać.
W konfiguracji alternatywnej naciśnięcie spustu migawki uruchamia pomiar światła (ale nie blokuje ekspozycji), "*" ustawia ostrość i blokuje ekspozycję.
:?::?::?:
przecież piszą, że blokuje.
:?::?::?:
przecież piszą, że blokuje.
Racja. Zasugerowałem się konfiguracją własnego aparatu, który ma odrębnie AF-On i "*".
U mnie jest troszkę więcej możliwości konfiguracji.